My Time at Sandrock - Teszt

 

Voltatok már úgy, hogy a mindennapok fáradalmaitól és fájdalmaitól elnyűtten csak arra tudtatok gondolni, hogy legszívesebben most azonnal összepakolnátok, és elköltöznétek mesze vidékre egy farmra, magatoknak termeszteni és készíteni mindent, ami egy békés és nyugodt élethez kell? Van az úgy, hogy azt kívánjuk, bár megtehetnénk. Szerencsére vannak játékok, amik ezen gondolatmeneten elindulva megadják azt a lehetőséget, hogy tényleg elvonuljunk a mi kis farmunkra, kemény munkával hozzuk rendbe a digitális birtokunkat, és építsünk fel saját életet abban a világban. Ezeknek a játékoknak nem az a célja, hogy "végigjátsszuk" őket, hanem hogy azt tehessünk, amit szeretnénk. Szeretjük az ilyen játékokat. 

Mostani tesztünk is egy olyan játékról szól, ami hasonló útvonalon indul el, de nem a magányosan érkező és elvonulást tervező játékost akarja a középpontba állítani, hanem olyan elkötelezett mestereket, akik egy közösség érdekében fognak kalapácsot, megjavítva ami elromlott, és felépítve azt, amire szükség van. A My Time at Portia volt az első játéka a Panthea Gamesnek a témában, és nagyon nagy rajongó tábort szereztek, habár a játéknak voltak hiányosságai. A My Time at Sandrock nem pusztán egy folytatás, hanem annak kísérlete, hogy a maximumot hozzák ki abból, amit ez a téma ajánlani tud. Lássuk, hogy sikerült-e ezt elérni.

Sandrock új lakója

A történet szerint Portiával ellentétben Sandrock egy sivatagos tájon fekvő település, keménykötésű, dolgos emberekkel, mivel ezen a helyen a termény szűkös, a nyersanyagok elszórtak, a vadonban pedig sok a veszély. Ez a közösség megteszi, ami tőle telik, de hiányt szenvednek egy jó építészben, így kerül képbe karakterünk, aki a városkába érkezvén kap egy falatnyi birtokot, majd a helyiek megismerésével szembesül vele, hogy mennyi mindenben hiányt szenvednek a helyiek. Rengeteg a tennivaló, ám a helyi ügyek intézése mellett a világ és a helyszín történelmére is fény derül, mely sokkal mélyebb és komplexebb, mint azt akárki hinné. 

Szögezzük le már az elején: A My Time at Sandrock sokkal de sokkal nagyobb és mélyebb játék, mint azt az első percekben érzékelteti velünk a sztori, vagy a tutorial. Elsőre egy bájos, gyermeteg farm építős játéknak tűnik, és az első feladataink közt nagyjából ennek tudatában szemezgetünk. Van egy birtokunk, arra építhetünk, ami épp elérhető, de előtte nyersanyagok kellenek, azokat először szemétkupacokból, később feltárt nyersanyagforrásokból szerezzük meg. A közeli városkának megannyi karaktere van, mindenkinek van egy története, indítéka, és persze ilyen-olyan kérése felénk. 

Amikor éppen nem az építkezéssel vagyunk elfoglalva, a vadont felfedezve találhatunk érdekes helyszíneket egyedi nyersanyagokkal, akár karakterekkel, de gyakran futunk bele ellenfelekbe is, melyek a vadállatokon felül mérges robotokat is jelentenek. Az ő jelenlétüknek titkaira a sztori során derítünk fényt, és minden lépéshez komolyabb felkészülés kell felszerelés, fegyver és élelem tekintetében. Tehát a farm menedzsment mellett a kaland és akció sem marad el, éppen akkora mértékben adagolva a tartalmat, hogy tökéletes balanszot képezzen a játékos számára. De természetesen nem siettet minket semmi, bármikor nyugodtan fókuszálhatunk arra, ami éppen érdekel, mellőzve a játék többi elemét, később visszatérve rájuk.

Egy mindenkiért

Mert ugye jó érzés másokon segíteni, de a saját szórakoztatásunk is fontos. A kis birtokunk kinézhet úgy, mint valami gyártósor, tele a különböző nyersanyagokat feldolgozó munkaállásokkal, de a történet arra is ösztönöz, hogy új otthont építsünk magunknak. Ez az otthon lehet csak egy funkcionális kajiba, vagy épp ellenkezőleg, egy kényelmet és otthonos hangulatot árasztó biztos pont az új életünkben. A sztori karaktereivel kialakított kapcsolatunk is folyamatosan fejlődik, akár szerelmi kapcsolatba is bonyolodhatunk, sőt, akár gyerekünk is lehet. A sok teendő mellett egy család felépítése is opció, továbbra is azt bizonyítva, hogy mennyi mindent tud adni a Sandrock.  

A Sandrock legnagyobb érdeme, hogy tetteinkkel érezhetően fejlődik a közösség, a karakterekkel kialakított kapcsolatunk, illetve a környezetünk. Singleplayerben egy már funkcionális városba érkezünk, ám ha multiplayerben vágunk neki a játéknak, totálisan megváltoznak a körülmények, ugyanis a több szereplős mókában a múltba érkezünk, mikor Sandrock városa alig képes az önellátásra. Alapvető épületeket és funkciókat ellátó szerkezeteket kell építenünk vagy megjavítanunk, ami jelentősen több nyersanyagot és munkát igényel, mint a singleplayer kampány teendői. Szerencsére mivel többen vagyunk, így mindenki kényelmesen hozzá tud tenni a közös cél eléréséhez, és pont annyira balanszolt a befektetett idő és erőforrás igénye a játéknak, hogy folyamatosan érdekfeszítő, jutalmazó és élvezetes maradjon akár csak két ember számára is. 

A Single és Multiplayer közti jelentős különbség észbontó, és az eléggé elkötelezettek egyébként nekifoghatnak a Multi adta sztorinak is egyedül, mert bár időigényes, de teljesíthető az ott felsorakoztatott kihívások listája is. Sőt, őszintén szólva, a teljes élményhez mindkét játékmód kipróbálása fontos, így nem tudjuk eléggé hangoztatni, hogy a Sandrockot elkezdő játékosok nyugodtan ragadjanak grabancon egy barátot már az elején. 

Minden fent ismertetett pozitívuma mellett a Sandrock nem csak élvezetes és tartalmas játék, de a bájos grafikának köszönhetően szerethető képi világgal párosul, ami a fokozatosan mélyülő sztori miatt csak még elragadóbb. Talán a karakterek modelljei és mozgásaik megérhettek volna picit több munkát, hogy több érzelmet tudjanak kimutatni, de nosza, ennyi belefér. A hangok terén sincs panasz, egy-két szinkron bár némileg túljátssza a szerepét, de azért nagyon hálásak vagyunk, hogy egyáltalán került szinkron a játékba. Zenék tekintetében is csak jót tudunk mondani, ha nincsenek is ikonikusan fülbemászó dalok, a játékhoz tökéletes aláfestést biztosítanak.

Ajánló

A My Time at Sandrock a Portiához képest sokkal kiforrottabb, részletgazdagabb, mélyebb és tartalmasabb, de nem csak a sorozat tekintetében mondhatjuk ki, hogy ez a játék a farm építős zsáner egyik talán legjobbja. Hozza azokat az alap elemeket és élményt, amit egy ilyen játéktól elvárnánk, majd mindezt megháromszorozza, és bájosan érzékivé teszi. A Singleplayer és a Multiplayer mindkettője több száz óra (!!!!) aktív és élvezetes játékidőt biztosít, akár egyedül, akár barátokkal. Fantasztikus eredmény, nagyon szép munka, imádjuk az egészet, úgy ahogy van. 

9
A My Time at Sandrock a farm építős élet szimulátorok egyik legjobbjaként érkezik, és annak bájos szerénységével bilincsel le minket akár több száz óra tartalmas játékidőre. Egyedül, vagy barátokkal, minden tekintetben élvezetes móka, rengeteg tennivalóval, változatos játékmenettel. Csak ajánlani tudjuk.


Újabb Régebbi