A Bethesda négy stúdiótól kapott segítséget a Starfield fejlesztéséhez

A Bethesda Games Studios minden bizonnyal egy nagy stúdió a maga nemében. Azonban más nagy stúdiókhoz, például a Square Enixhez vagy a Capcomhoz hasonlóan, amikor minden egyes generációval nagyobbra méretezik a játékaik fejlesztését, az több munkát is jelent, amivel egy stúdió egyedül nem tud megbirkózni.

A Bethesda négy stúdiótól kapott segítséget a Starfield elkészítéséhez, amelyek közül három a Zenimax/Bethesda égisze alá tartozik, az egyik pedig a Microsoft alá. 

Az id software a legnagyobb stúdiók közé tartozik, amit a Bethesda annak idején fel vásárolt. A The House That Doom Built minden bizonnyal az egyik legsikeresebb, legbefolyásosabb és legerősebb játékfejlesztő cég a világon, amely a mai napig létezik, és sajátos elképzelései vannak az első személyű lövöldékről, amely nem ismer kompromisszumokat, és nem tesz engedményeket a jelenlegi online multiplayer paradigmának megfelelően. A Bethesda sem az online élményeiről híres, ezért az id közreműködése egy mennyei párosítás lett a Starfield esetében.

Egy másik FPS-specialista, a MachineGames stúdió, ami szintén szoros kapcsolatban áll az id-vel. Bár a stúdió elsősorban a Starbreeze korábbi munkatársaiból áll, eddig szinte kizárólag a Wolfenstein franchise-on dolgoztak. Az id, a MachineGames és a Bethesda anyacég közötti megállapodás részei, és a MachineGames egy olyan képes fejlesztővé vált, amelyben egy kicsit az id és a Starbreeze szerkezete is benne van.

Az Arkane Studios, a legutóbbi Redfallal kapcsolatos kudarc ellenére, továbbra is a Bethesda egyik legjelentősebb felvásárlása. Az Arkane évtizedekkel ezelőtt az Arx Fatalisszal váltak híressé, a modern időkben azonban egy újabb sikerszéria köszöntött be, a Dishonored franchise, a Prey és a Deathloop képében is. Míg az id egyenesen egy FPS-re összpontosított stúdió, addig az Arkane bebizonyította, hogy képes a legkülönfélébb játékmenet-tervek szélesebb skáláját kidolgozni, és azokat sikeresen egy egységes vízióba szőni.

Végül a negyedik befutó, ám nem Bethesda-stúdió, de a Bethesda Game Studiosnak komoly segítséget jelentett a Microsoft saját Xbox Game Studios Advanced Technology Group-ja. Ez ugyanaz a csoport, amely a Larian Studiosnak is segített a Baldur's Gate 3 Xbox Series X|S-re történő portolásában. Azért léteznek, hogy segítsenek ezeknek a stúdióknak abban, hogy játékaik működjenek és optimalizálódjanak az Xbox legújabb változatára.

Ha tehát azt hittük, hogy a Starfield Todd Howard következő nagy víziója, akkor gondoljuk csak újra. Todd lehet, hogy nagyszerű fejlesztő és remek ember, de az, ahogyan a Starfield készült, határozottan nem illeszkedik ebbe a paradigmába. A Starfield FPS játékmenetének van egy olyan minősége, ami más szintre emeli, mint amit a Bethesda a Fallout játékokkal csinált. Most már tudjuk, hogy bőséges segítséget kaptak ahhoz, hogy ez a FPS stílusban lévő "gunplay" élmény más legyen, mint amit korábban készítettek.

Újabb Régebbi