The Last of Us - Évadzárás előtti áttekintő

 

Kicsit talán túlzás lenne azzal indítani a cikket, hogy a The Last of Us az egyik legjobb videójátékos feldolgozás, pedig nagyon közel járunk hozzá, hogy megadjuk neki ezt a díjat. Nem csak hogy az alapművet tiszteletben tartva dolgozza fel annak elemeit mesteri módon, de egyes kulcs elemeket képről képre adnak át a játékból. És mindemellett a sorozat nem fél hozzátenni a világhoz és a karakterekhez. Viszont a játék ismerete nélkül is kimondható, hogy a The Last of Us egy szerfelett szórakoztató és izgalmas sorozat, amit megéri mindenkinek megnézni. Még egy rész van hátra az évadból a cikk írásakor, és arra gondoltunk, hogy átfutnánk veletek az eddigi részek eseményeit, hogy a lezárást teljes frissességgel fogadhassuk. 

1. A járvány kitörése

Az első rész első fele azt mutatta meg, hogy hol volt és mit csinált a sorozat egyik főhőse, Joel, mikor a járvány kitört és elszabadult. A tanácstalan rohanás, pánik, reményvesztettség, és végül a tragédia egy olyan érzelmi hullámvasút, ami így az első epizód felénél már homloktörölgetésre ad okot. A rész második fele inkább bemutatás, megismerjük mivé lett a világ, milyenek az erőviszonyok, mivé lett Joel, és kicsoda Tess. Végezetül pedig megismerjük a sorozat második főhősét, Elliet, kapunk egy kis ízelítőt a pofátlan stílusából, valamint epizód záró cliffhangerként megismerjük a nagy csavart: Ellie immunis. 

Mindig fontos egy sorozat számára a tökéletes első benyomás, és a The Last of Us alaposan kitett magáér. Rengeteg történés, mégsem érződik túlhajszoltnak a cselekmény, még egy-két filler jelenetre is van idő, mielőtt a játékból ismert jelenetekre térnénk vissza. És ez csak egyre jobb lesz.


2. Utazás, fertőzöttek, kapcsolatok

Tess, Joel és Ellie keresztül utaznak a romos városon, és a cél már a láthatáron van, de odáig a fertőzötteken át vezet az út. Végre megszemlélhetjük a gomba hatását az emberi testen, a klikkereknek, vagy kattogóknak hívott fertőzöttek ugyanis testközelből vágódnak a vászonra. Nem csak hogy egy izgalmas kergetőzést kapunk velük, de egy érdekes újdonságra is fény derül: a sorozatban a fertőzöttek össze vannak kötve a gomba által, tehát ha az egyikük elpusztul, a többi, távoli klikker ezt érzi és a horda azonnal tud reagálni. Ez sokkal több problémát vet fel, mint amennyit hozzátesz a világhoz, viszont némileg megindokolja, hogy miért nincs annyi akció a fertőzöttekkel, mint a játékban. Nem lehetne csak úgy egyesével öldösni őket, ha minden alkalommal ránk zúdul a horda.
A kaland sajnos tragédiával végződik, ugyanis a fertőzöttek megharapják Elliet és Tesst. Ellie immunis, tehát neki ez nem probléma, Tess viszont nem folytathatja az utat. Ráadásul a megbeszélt találkaponton minden Tűzbogár halott, így a terv bedőlni látszik. Tess azonban megesketi Joelt, hogy vigye el Elliet a Tűzbogarakhoz, ő pedig hátra marad fedezni őket. Szomorú veszteség.

3. Melléksztori az életről

A harmadik rész igencsak felkavarta az állóvizet, ugyanis egy jobbára filler epizódról van szó, ami tartalmilag és témájában viszont sokkal nagyobb ívű, hogy csak egy időhúzó filler maradjon. A játékban Bill segít nekünk a továbbjutásban, míg Franknek már csak a maradványait találjuk meg. Tudjuk, hogy a két férfi közt erős kötelék volt valaha, de a játékban ez megmarad egy árnyalt mellékszálnak. A sorozatban egy egész részt szenteltek a két férfinak, és a szerelmüknek. A kötelező homoszexualitáson felül azonban a két férfi kapcsolata és az eltöltött éveik sokkal inkább szolgálnak a világépítés részeként, bemutatva, hogy a világ összeomlását követően is létezhet erős kötelék, szeretet, remény, élet és élni akarás. Vitatható, hogy ennek hol van helye Ellie és Joel kalandjában, viszont minőségében ez a rész sem kevesebb a többitől, tehát végérvényesen egy szerethető szál. Hogy azért a cselekmény is haladjon, Joel és Ellie Bill és Frank otthonában talál felszerelést, és járművet. 

4. Őrült világ, apa és lánya

Eljött az ideje, hogy végre fejlődjön Ellie és Joel kapcsolata, hiszen Joel számára a kislány nem több egy csomagnál, pedig a kemény külső alatt benne is dúlnak az emlékek és érzések. Mikor támadás éri őket egy látszólag kietlen városban, Joel megmutatja a gyilkos énjét, és Ellie is belekeveredik a vérontásba. Ez felébreszti Joelben az apai aggodalmat, törődést, és végre láthatunk pár érdekes kapcsolódást a két karakter között. Mindeközben megismerkedünk a várost uraló lázadókkal, akik kipaterolták a FEDRA-t, a besúgok ellen pedig hajtóvadászatot folytatnak. Joel és Ellie bújkálásra kényszerülnek, ám összetalálkoznak a lázadók legfontosabb célpontjával: Henryvel és a kisöccsével, Sammel.

5. Menekülés,megpróbáltatások, testvérek

Joel és Henry egyességet kötnek, együtt könnyedén kijuthatnak a városból, mindeközben Ellie és Sam gyorsan barátok lesznek. Végre gyerekek lehetnek egy kicsit, élvezhetnek egy kis békét, megnyílhatnak. Ám a célegyenesben a lázadók teljes haderővel támadnak, amit csak a hirtelen megjelenő fertőzött horda tud megállítani, élükön a játék egyik főellenségével, a Bloaternek hívott monstrummal. Elképesztően látványos és intenzív jelenet, kb. ez az, amire a fertőzöttekkel kapcsolatban kíváncsiak voltunk. A lázadók elpusztulnak, Joelék megmenekülnek, ám Sam sajnos egy harapást rejteget. Csak Ellie tud róla, aki ezidáig nem mutatta ki, hogy mit érez az immunitásával kapcsolatban, ám újdonsült barátját segítve próbál a vérével orvosságot nyújtani, remélve, hogy működik. Sajnos ez nem jön össze, és Sam átváltozik, Henry kénytelen lelőni a saját kisöccsét, majd a sokk miatt saját magával is végez. 

6. Béke, őszinteség, megtörténik a baj

Joel és Ellie folytatják az útjukat, és elérkeznek egy békés közösséghez, Jacksonba, ahol is Joel testvére, Tommy is éldegél feleségével. A közösség befogadó a két karakterrel, ha akarnák akkor azonnal be is költözhetnének, nyugodt és biztonságos élet reményében. De Elliet tovább kell vinni, Joelnek azonban kétségei támadnak saját magával kapcsolatban. Feltörnek az őszinte érzések, kételyek, félelmek és mardosó emlékek. Joel és Ellie közt létrejön egy kapocs, de ahogy láthatjuk is, szörnyen törékeny, és ez főleg a saját hibáik vagy hiányosságaik miatt történik. Szükségük van egymásra, és Joel vonakodva, de be kell látnia, hogy fontos Ellie számára. Folytatják az utat, de a Tűzbogaraknak megint hűlt helyét találják, és még egy portyázó banda is megjelenik. A harcban Joel megsebesül, és eszméletét veszti, így Ellie magára marad.

7. Törődés, múlt

Ellie kénytelen a felületes ismereteire hagyatkozva életben tartania Joelt, és valóban kitesz magáért. Ellie retteg, hogy elveszíti Joelt, és egy visszaemlékezésben meg is érthetjük, hogy mennyire fontos a lánynak az érzelmi kapcsolat. Láthatjuk az iskolás napjait, valamint Rileyt, a legjobb barátját, aki a Tűzbogarakhoz való csatlakozásával kénytelen elhagyni Elliet. Előtte azonban egy búcsúajándékot szervez, és egy felébresztett plázában töltik az estét, szórakozva, mulatva. Egyértelművé válik Ellie vonzalma Rileyhoz (ami a játékban is pontosan ugyanígy játszódott le), és a fusztráltsága is, hogy mennyire retteg attól, hogy magára marad. Az idilli búcsút azonban fertőzöttek törik meg, és megtörténik a harapás. A két lány egymásra borulva próbál megbékélni a végzettel, és bár nem látjuk a végső jeleneteit az eseménynek, de ez volt az, mikor egyértelművé vállt: Ellie immunis. 

 

8. Egyedül

Ellie még mindig Joelt védelmezi, de szorítja őket az idő, lévén nincs étel, és Joel sebe sem néz ki túl jól. A közelben azonban egy túlélők által lakott üdülőben egy őrült prédikátor rátalál Elliere, és gyorsan összerakja a képet, hogy az ő kísérője lehetett az ő egyik emberének gyilkosa. A feszültség gyorsan a tetőfokára hág, és Ellie fogságba esik, ahol vérfagyasztó titkokra derül fény, és komoly bajba kerül a lány, mielőtt megkísérli a szökést. Joel eközben magához tér, és az őt kereső embereket módszeresen kiiktatva Ellie segítségére siet. A megrémült és sebesült Ellie kiszabadul, végez az őt megtámadó őrülttel, és ismét Joel óvó ölelésében hagyja maga mögött ezt a rémálmot. 

 

Mi van még hátra?

Elérkeztünk az utolsó részhez, és mit is várhatunk tőle? Spoiler mentesen, azoknak akik nem játszották a játékot: Ellie és Joel végső célja a Tűzbogarak laborja, ahol az ellenszert kinyerhetik Ellieből valahogy. Nemes és fontos cél, de Joel és Ellie kapcsolata annyira elmélyül apa és lánya kapcsolatba, hogy kérdéses, hogyan reagálnak majd, mikor megérkeznek. Működni fog az eljárás? Hazatérhetnek utána? Ellie ott kell hogy maradjon? A Tűzbogarak vajon mennyire őszinték a hőseinkkel szemben? Mit tesz Joel, ha csak megneszeli, hogy Ellie veszélyben van? 

Akik játszották a játékot, nyilván már tudják a választ, de még így is nagyon izgalmas, hogy hogyan fogják ezt majd kivitelezni a sorozatban. Tekintve hogy eddig mesterien követték a játékot, így nekem nincsen egy szemernyi kételyem sem arról, hogy tetszeni fog nekünk. Várjuk szeretettel. 



Összes oldalmegjelenítés