Blood Bowl 3 - Teszt


 Sok sportjáték minden évben új kiadást kap, vegyes eredményekkel a tekintetben, hogy eléggé különbözőnek-e korábbi változataiktól. Általában itt a válasz egy nagy böszme NEM. Meglepett tehát a Blood Bowl 3, a Games Workshop ultraerőszakos amerikaifutball-paródiájának legújabb digitális adaptációja, amely a Warhammer Fantasy univerzum egy szokatlan alternatív változatában játszódik. Ismerem a szériát, sőt szeretem is, de rég volt már, egész pontosan 8 éve, mikor a 2. rész megjelent. Önmagában szeretem a Blood Bowl intenzív és vidám játékstílusát és mechanikáját, de ami itt van, az alapvetően a Blood Bowl 2, ismét, csak még rosszabb.

Ha még soha nem játszottál a Blood Bowl-lal, akkor egy darabig élvezheted a koncepció abszurd újdonságát. A tündék, törpök, orkok és minotauruszok felsorakoznak egy pályára, és megpróbálják ütni, passzolni a labdát, mind e közben egymást is legyakják brutális eredménnyel. Mivel ez a Warhammer, a játékosok súlyosan megsérülhetnek, sőt akár meg is halhatnak attól függően, hogy a virtuális kocka hogyan esik, ami keserű és kielégítő rivalizálást okozhat a régóta futó bajnokságokban.

A körökre osztott mechanika pillanatról pillanatra szórakoztató, taktikus és izgalmas. Az más kérdés, hogy a hatoldalú dobókocka használata mindenre egy kicsit túl véletlenszerűnek tűnik, és ez jobban működik, ha az ember egy asztal fölé hajol a barátai társaságában, minthogy a gép ellen kell dobnia. Néha a játék kimenetele túlságosan a szerencsén múlik, és túl kevéssé a játékos képességén.

De mindez elmondható lett volna a 2015-ös Blood Bowl 2-ről is. Viszont valahogy a Blood Bowl 3 sokkal kevésbé csiszolt játéknak tűnik. Egyszerűen nem annyira bombasztikus vagy szemet gyönyörködtető. Maga az interface olyan, nem is tudom mi rá a megfelelő szó, kisebb? Kevesebb ötlet van a kezelési platform mögött, mint ami ebben a játékban rejlik. Maguk az ikonok, a menü opciók, nem is tudom, olyan snassz az egész, pedig itt aztán szárnyalhatna a fantázia minden téren.

Összességében kicsit rosszabbul is néz ki. Nyilvánvalóan a magasabb grafikai beállítások modernebb renderelési technikákat alkalmaznak, de ha egymás mellett nézem a Blood Bowl 2-t és 3-at, én csak az előbbit részesítem előnyben. A színek telítettebbek és az arcodba másznak, az egész meccs jobban olvasható volt. És lehet, hogy tévedek, de úgy tűnik, hogy a játék modelljei és animációi alig változtak.

Bob, az ogre és Jim, a vámpír duója visszatért a Blood Bowl 3-ba, de többnyire hallani lehet őket de látni nem. Már nem nagyon élvezhetjük, ahogy az íróasztalnál viccelődnek. Sok dialógusukat újrahasznosították a legutóbbi játékból, és az újak többsége bizonyos meccsekre vagy versenyekre vonatkozik, szóval újra ismétlődnek, ami hamar illúzió romboló tud lenni. A meccsek nagyrészt fanfárok és elemzések nélkül érnek véget, és minden szertartás nélkül visszakerül a menübe, még akkor is, ha éppen porig tiportuk az ellenséget.

Pontosabb kifejezés híján minden félszegnek tűnik, beleértve néhány elég nagy félreértést is. A játék végének összefoglalójában megjelenő pontszám gyakran nem tükrözi a tényleges mérkőzés eredményét. A legtöbb mesterséges intelligencia csapat vagy véletlenszerűen generált játékos neve nincs is helyesen nagybetűvel írva! Lehet szőrszálhasogatásnak tűnik, de egy rajongói játék vagy egy mod nagyobb figyelmet szentel a részletekre.

A Blood Bowl 3-ban nem minden jelent visszalépést. Legalábbis a Blood Bowl 2 megjelenési napi verziójához képest nagyobb a sokszínűség a csapatok és a játékostípusok között. De még akkor is sok újrahasznosítás van. A Chaos Chosen három helyett öt játékostípussal rendelkezik. De közülük kettő, az ogre és a troll, csak más csapatokból lett átmásolva.

Ott van még a Chaos Renegades, egy új csapattípus, amely teljes egészében más csapatok játékosainak káoszimádó változataiból áll. De még Káosz témájú kezdőképességet sem kapnak, és az új Black Orcs csapatnak, hasonlóan a Blood Bowl 2 Chaos névsorához, csak három játékostípusa van. Ezt némileg kompenzálja az érdekes készségek hatalmas választéka, amelyeket végül felhasználhatunk a játékosok testreszabására, amint tapasztalatot szereznek, de nem látom magamat elég sokáig a Blood Bowl 3-ban játszani ahhoz, hogy felfedezzem a rendszerben rejlő lehetőségeket.

Továbbra is létrehozhatunk saját ligákat és versenyeket egyéni szabályokkal, akár 128 csapattal és rájátszással, mint az előző játékban, ami remek! A haladás azonban nem vihető át az offline és az online profilok között.

Ha valaki szereti Blood Bowl taktikai akcióit, akánlom neki a  Blood Bowl 2 Legendary Edition-t, és érezze jól magát!. Ami a Blood Bowl 3-at illeti, nehezen találok más okot a létezésére, mint hogy valakinek számláit kell fizetnie. Ez egy hanyag, sáros, buggyos átdolgozása egy jobb játéknak. Persze az erős magmechanika még feszült, izgalmas meccsekhez vezethet, de ezt megkaphatjuk színesebben és olcsóbban az előző verzióval.


Review score
 5.0Blood Bowl 3 egyetlen pozitívuma, hogy a bevált játékmechanikához nem nyúlt hozzá. Minden másban alulteljesít elődjénél, ezért aligha van létjogosultsága.

Összes oldalmegjelenítés