HBO MAX ajánló: DŰNE


AZ HBO MAX kínálatából:

DŰNE


Szinopszis:

A méltán híres sci-fi mesterműben a központi karakterünk, Paul, aki az Atreides ház trónörököse lehet. Bár ezt a végzetét nagyjából kész elfogadni, viszont ennél egy sokkal mélyebb és ismeretlenebb jövőkép áll előtte, amit veszélyek árán próbálhat majd megtenni. Az útja akkor kezdődik, amikor a Császár az Arrakis bolygó feletti béke érdekében odaküldi családját, hogy ügyeljék az univerzum legfontosabb anyagának a kitermelését, a Fűszerét. De a háttérben ennél jóval nagyobb szál rejlik, ami megpecsételheti az Univerzum sorsát...

Pro:

Történet: Egy nagyszerűen feldolgozott adaptáció, mely a történet nagyjából felét viszi most a vászonra, és ami a könyvhöz hűen egy lassabb, történetcentrikusabb építkezésbe kezd. Egy olyan világot kapunk, amit könnyű befogadni, és eligazodni benne, és amiben hatalmas potenciál van a későbbiekre nézve is (ha megéli esetlegesen a második könyvet is, nem csak a már tudott első könyv befejezését). Remekül bevezet a világba, és jól felépíti a különböző emberek nézeteit, indítékait, miközben el-el hinti, hogy milyen egyéb dolgok is játszódnak a háttérben. Jó döntés volt ketté szedni a filmet, mert így marad idő jobban belemélyedni a cselekménybe. Csak győzzük kivárni a folytatást!



Rendezés: Denis Villeneuve víziója erről az adaptációról grandiózus lett. A már eddig is sok filmmel bizonyított direktor remekül fogja meg a fontosabb részeket a történetben, hogy minél egyértelműbbek legyenek azok, miközben jól játszik a hangulatfokozással. És ezt az egészet egy eszméletlen vizuális háttérrel emeli még fentebb, ami láttán sok néző álla le fog esni. Nem véletlen a sok technikai jelölése a filmnek az idei Oscar-díjon.

Színészek: A szereplőgárda impozáns lett a filmhez. A legtöbb karakterhez tökéletesen illet a választott színész. Ez persze megint csak részben annak lesz elfogadható, aki ismeri a történetet. A színészek remekeltek, főleg Timothée Chalamet (Paul) és Rebecca Ferguson (Jessica) alakítása volt meggyőző. Ezalatt értem azt, hogy amit ki lehet hozni a karakterekből, azt maximálisan megtették, de persze nem kell ezen túlgondolni a dolgot. Itt nem várható esetleges díjazás.

Kosztüm: Ezen a téren is erős a film. Remekül illenek a ruházatok a különböző népek és csoportok elképzelt viseleteihez, sok-sok aprólékos munka látható rajtuk. Ez főleg a filmben kulcsfontosságú szereplők, a Fremenek cirkó-viseletén érezhető, de kiemelhető még a különböző házak viseletei is.

Fényképezés: Az operatőri munka az egyik legerősebb pontja a filmnek. A lassabb történetmesélést kiegészítve nyújtott és grandiózus képeket kapunk, ami még inkább a klasszikus sci-fi érzést sugallja az alkotásból. De mondhatjuk, hogy a nagy csatajeleneteknél a távoli, vagy a kisebb harcoknál a közeli képek is remekül lettek tálalva, nem elsietett, hanem remekül átlátható és élvezhető ezen felvételek technika szempontból is.



Vágás: A film vágás is jól sikerült, az összhatást tekintve itt is remekül vizsgázott a film. Ahol szükséges, ott átfogóan bemutatja a cselekményt, ahol pedig eseménydúsabb részek vannak, ott nagyszerűen váltják egymást a jelenetek. 

Zene: A film - Hans Zimmernek köszönhetően - egy igazi monumentális zenei aláfestést kapott, ami az ilyen szintű mondhatni filmeknél kötelező. A fő téma nagyon fülbemászó, de az apróbb zenei aláfestések is passzolnak a filmhez, sőt, ha a film után hallgatnánk meg, akkor már szinte társítani tudjuk a jelenetekhez a bizonyos témákat. Ezen a téren szinte biztosan kap valami elismerést a film az idei díjátadókon. 

Semleges:

Történet: Azon nézőknek, akik nem ismerik az egész történetet, biztosan lesz hiányérzetük, mert esetleg egy picivel több információt szerettek volna megtudni 2-3 karakterről, de hiába a 2,5 óra, mindent nem tudnak belesűríteni még ennyi időbe sem. De ennek ellenére is remekül megáll a lábán az egész, és remek képet ad vissza arról az eseménytengerről, ami a későbbiekben fog csak tetőzni.

Kontra: -

Előzetes

Összes oldalmegjelenítés