Volcanoids - Teszt

 

Hamar magával ragadott ez az egyedülálló steampunk ihletésű alkotás, amely egyesítette a felfedezést, a bázisépítést és természetesen a túlélési elemeket. Egyedülálló koncepciója, miszerint a játékosok nemcsak ellenséges robotokkal, hanem egy bizonyos időszakonként kitörő halálos vulkánokkal is találkozik, különleges kihívást jelent, amely egy leheletnyi friss levegőt jelent a műfaj számára. Az már csak hab a tortán, hogy helyet kapott az egészben a co-op játékmód, szóval nem kell magányos túlélnünk, tehetjük ezt közösségekbe verődve is.

A Volcanoids először 2019 januárjában lépett be a Steam Early Access szolgáltatásba, és azóta is ebben az állapotban van, de a közel 3 év alatt jócskán kapott új tartalmakat, nem kell félni, hogy egy félkész játékot kapunk a pénzünkért. Ez az alkotás másképp közelíti meg a túlélési játékokat, nemcsak steampunk elemeket tartalmaz, hanem egy óriási fúróhajót használ mobilbázisként. A bázisunk nemcsak biztonságos menedéket jelent az ellenséges robotfajjal szemben, hanem a földbe fúrva elkerülhetjük a sziget vulkánjainak gyakori kitöréseit, amelyek különben pillanatokon belül véget vetnének az életünknek.

A Volcanoids szigete eredetileg lakható volt az emberek számára, amíg meg nem támadta a COG nevű robothadsereg. A COG-ok fúróhajóik által kialakított földalatti járatokon keresztül szállták meg a szigetet. Miért támadta meg a robothadsereg a szigetet? A vulkánt akarják energiaforrás gyanánt használni. Az emberi faj szerencsétlenségére ez azt okozza, hogy a vulkán gyakran kitör, és arra kényszeríti az embereket, hogy elmeneküljenek a szigetről. Ide jövünk egy expedíció részeként, hogy kiűzzük a fogaskerekeket a szigetről, és visszaszerezzük azt, ami jogosan a miénk. Egy tengeralattjáró fenséges tengerészkapitányának legénységi tagjaként szolgálunk. Itt a kapitány kezdetben néhány alapvető küldetést oszt ki oktatóanyagként, de ahogy elkezdjük tanulni a játék alapvető mechanikáját, a küldetések ritkábbak lesznek, de egyre nehezebbé válnak.

A Volcanoids alapvető játékmenete nem újdonság a túlélési játékokban: gyűjts olyan erőforrásokat, mint szén, réz, vas és titán, hogy különféle fegyvereket és erőforrásokat készíts a túléléshez. Használjuk ezeket az erőforrásokat tárgyak megalkotásához, és fejleszthetjük fúróhajónkat, hogy túléljük a sziget fenyegetéseit. A terület három zónára van felosztva, amelyek mindegyike saját egyedi betakarítási erőforrásokkal és különböző szintű COG egységekkel rendelkezik.

A játékosok modulokat is fognak használni a fúróhajó fejlesztéséhez. Jelenleg hat modul áll rendelkezésre a fúróhajó frissítéséhez: erőmű, finomító, termelési egység, tárolóhely, kutatási egység és turret. Ezek többsége magától értetődő: az erőmű a modulok számára termel áramot, a termelési egység az erőforrásainkat használja fel alkatrésznek és modulok, valamint egyéb fejlesztések előállítására, míg a turret a fúróhajó elsődleges védelme a COG-k ellen. ezek a lövegtornyok kulcsfontosságúak a túléléshez, különösen akkor, ha elkezdjük felfedezni a sziget veszélyes részeit. Nem emlékszem, hányszor voltam kint, hogy erőforrásokat gyűjtsek, de vissza kellett fordulnom mert a  fúróhajómat támadás érte, és kénytelen voltam megvédeni az ellenség elől, ám a védelmirendszer kiépítése után ez már nem jelentett kritikus problémát.

A sziget ad otthont az egyik legnagyobb vulkánnak, amelyet valaha is látni fogunk, és a kitörések a játék nehézségei alapján meghatározott időközönként következik be. Mi történik, ha a vulkán kitör? Nos, mint bármely más vulkán, amely ontja magából aktívan az olvad kőzetet, a láva az egész szigeten árad, és mindent szétroncsol, ami útjába kerül, beleértve minket és a kis fúróhajót. Itt jön jól a jármű képessége, mivel a föld alá ásva elkerülhetjük a felszíni káoszt

A földalatti hálózat felfedezése egy újabb dimenziót ad a Volcanoids játékmenetéhez, mivel ez nem csak lehetővé teszi, hogy gyorsan eljussunk a sziget egyéb helyeire (és közben ásványokat bányászhassunk), hanem kulcsfontosságú az olyan területek eléréséhez is, amelyekre a felszínen keresztül nem tudunk eljutni. Itt kezdhetjük meg a küldetést a vulkán kitörését okozó COG fúróhajók megsemmisítésének végjátéka felé. A COG fúróhajók a vulkán barlangjában helyezkednek el, de mielőtt hozzájuk férnénk, a játékosoknak meg kell győződniük arról, hogy saját járművük megfelelően van tovább fejlesztve és felkészítve, hogy ellenálljanak a szélsőséges hőségnek. Továbbá le kell állítanunk a három lávaforrást is. Miután ezeket a megtörténtek, elérhetjük a vulkán-barlangot, elpusztíthatjuk a COG fúróhajókat, és elűzhetjük a bádogdobozokat a szigetről. Persze ez nem ilyen egyszerű, mint ahogyan le van írva.

A COG-ok önmagukban minimális veszélyt jelentenek az életünkre, egyszerű ellenségek, akik egyenes vonalban futnak, de meglepően pontosak a fegyverükkel. Ezért a harcok eléggé nehézkések, de legalább nyújtanak plusz kihívást. Időnként olyan érzés, mintha horda módban játszanánk, hullámokban érkeznek a különféle nehézségű robotok. Ez mindennél bosszantóbb, mivel korlátozott idő áll rendelkezésre a felszínen a küldetések teljesítésére és az erőforrások összegyűjtésére a vulkánkitörések miatt.

Összességében egy olyan survival játékkal van dolgunk, amiben van újdonság és felfedezni való bőven. Nem csak a felszínt kell felfedeznünk, hanem a sziget barlangrendszerét is, valamint meg kell oldanunk egy globális problémát, így van célunk is. Aki szereti a steampunk stílust az ne hagyja ki!

Review score
 8.0

A Volcanoids egy kellemes survival játék, ami tele van steampunk elemekkel. Egy vulkán kitörését kell leállítanunk, amiket robotok idéznek elő. A felszín viszont nem mindig biztonságos, kitörés idején a fúróhajónkat használva a kőzet alsóbb rétegeibe kell visszahúzódnunk, ahol egy újabb világ vár bennünket.

Összes oldalmegjelenítés