Jupiter Hell - Teszt



Talán vagytok páran, akiknek ismerős a Chaos Forge fejlesztő cég neve, ám sajnos nem az érdemeik miatt. A kis indie cég pár éve döntött úgy, hogy a klasszikus démon írtó FPS-ből, a Doomból készítenének egy roguelike körökre osztott kalandot. A Doom már eleve egy mém lett a játékosok körében, minden létező kütyüre leprogramozták már aminek van kijelzője (még egy terhességi teszten is tudták futtatni), így azt gondolhatnánk, hogy a legendás cím el tud viselni egy megszokottól eltérő koncepciót. A Zenimaxnak azonban eltért a véleménye, és jogi útra terelte a Doom cím bitorlását. A két produkció vezető természetesen azonnal fejet hajtott, a “Doom the Roguelike” a DRL nevet kapta, de a fejlesztést be kellett fagyasztani. A Chaos Forge berkein belül azonban nem akarták annyiban hagyni a koncepciót, így csak megfogták az addigi terveket, és valamivel egyedibb köntösbe bújtatták azt. És bumm, így lett a Jupiter Hell.

 

Pokol az űrben 

 

Nem igazán van cselekményes története a játéknak, elég csak annyiban maradni, hogy egy idegen eredetű bázison kell harcolnunk, amit elözönlöttek a mutáns szörnyek és démonok. Hősünk egy magányos, nagypofájú katona, aki nem rest kiírtani a bázist elözönlő hordákat, bármi olyan eszközt felhasználva, ami a keze ügyébe kerül. Csak egy dobása van, hogy ne csak élve szabaduljon ki, de közben a padló alá rugdossa a csúnyák hadseregét is. 

 

Ez a szinopszis valóban elmehetne egy Doom játék dobozának hátoldalára, és a készítők nem is erőltették meg magukat ennél jobban, hogy terméküket sokkal egyedibbé tegyék ennél. A körítés abszolút másodlagossá tétele mellett sokkal inkább koncentráltak a játékmenetre, ami alapvetően roguelike játékmenetet kínál, de körökre osztott taktikai harcrendszer bevezetésével. A roguelike játékok általában elég nehezek és kihívásokkal teliek, halál esetén pedig teljesen elölről kell kezdenünk a játékot. A fejlődést és előrehaladást a minden próbálkozással elsajátított tapasztalat, és/vagy megszerzett és megmaradó tárgyak, fegyverek, fejlesztések jelenthetik. Ez egy igen addiktív és impulzusokkal teli játékmenetet jelent, amelyben nem csak a kihívások teljesítése adja a szórakozás magját, de a saját magunk fejlesztése is páratlan siker élményekkel gazdagít minket. 
A Jupiter Hell esetében sincs ez másként, viszont a fejlődés technikai része nem létezik. Csak a saját tapasztalatainkat visszük tovább egy-egy végigjátszással, a tanuló görbe pedig kellemesen lassan növekszik ahhoz, hogy akár hosszútávon is szórakoztató maradhasson a játék azoknak, akiknek bejön. Már pedig a Jupiter Hellben bőven van olyan elem, ami okot adhat a maradásra.

Rip, Tear, Die, Repeat 

Mint említettem, az alapszituáció eléggé egyszerű, és nem is fog nagyon változni a későbbiekben sem, a játékmenet azonban elsőre megtévesztő és meglepetésekkel teli. Ugyanis a hangulat, megvalósítás és játékmenet itt valami adrenalin pumpáló kőkemény akcióról árulkodik, ahol a Doom játékokhoz hasonlóan egyszerűen csak végig daráljuk a démonok hordáit. Hát… itt nem így lesz. A démon horda megvan, a változatos fegyver arzenál szintén, hangulat is pipa, viszont nem véletlen a körökre osztott harcrendszer. Ugyanis a játék nem egyszerűen nehéz, de kellően komplex is ahhoz, hogy a kezdeti naív vérgőz kábulatból felébredve rájöjjünk, hogy a cél a taktika, türelem, és megfontolt tervezés. Ha ez nincs, akkor gyorsan olyan helyzetekbe fogunk kerülni, amikből nincs kiút, csak a főmenü. És kezdhetjük elölről az egészet.

A Jupiter Hell az Alien filmek sötét, villogó lámpás szervíz folyosóinak hangulatát hozza, felforgatott laborokkal, lerombolt barakkokkal megszakítva. A szűk folyosók és az azokat felváltó tágas terek mind taktikai jelentőségűek, az ásatások labirintus szerű barlangrendszerei ugyanúgy vezethetnek értékes kincsekhez, mint ahogy torkollanak végzetes csapdába. A terep egészen jól néz ki, a magas kameraálláshoz tartozó UI pedig a bázis kamerarendszerét imitálja, mintha külső szemlélőként követnénk hősünk cselekedeteit. Az ellenfelek kezdetben még megkülönböztethetőek, de később inkább lesznek ugyanazon modellek átszínezései, ráadásul sok esetben indikátorok és effektek fedik el az amúgy baltával faragott modelleket. Szóval a grafika mondhatni felemás, de összességébe véve, és távolról szemlélve legalább egységes látványvilágot nyújt.

 

Ami viszont abszolút húzóereje a játéknak, az a zene. A Doom játékokra jellemző zúzós metál uralja a küldetéseket, de még az üresjáratokban is hangulatos és minőségi hangszerelésű számok szólalnak meg, ami egyszerre teremt atmoszférát, és pumpálja a játékosba az adrenalint. Ráadásul több zeneszám került a játékba, mint amire számítana az ember, így nem lesz unalmas vagy túl sűrűn ismétlődő a soundtrack, miközben vadul headbangelve írtjuk a démonokat.

De ha már szóba került az adrenalin és a démon írtás, most jön a Jupiter Hell egyik legérdekesebb tulajdonsága. A terep, a látvány, a brutál ütős zene, az arzenál, a nagypofájú főhős és az alapszituáció mind arra engedne következtetni, hogy ez bizony egy Doom copy, és pörgős tömegírtás a feladatunk benne. Na hát nem így van. Mint említettem, ez egy körökre osztott harcrendszerrel megírt játék, és a taktikai erőssége ennek a játékmenetnek figyelemreméltó és izgalmas. Csak ugye közben minden más a játékban arra ösztönöz minket, hogy pörögjünk, csapjunk oda, vessük bele magunkat a vérgőz-fürdőbe, és ne kíméljünk semmit ami mozog. Mindeközben viszont a kapkodás, elhamarkodott döntések, megfontolatlan manőverek azonnal végzetes szituációba taszítanak bennünket, és kezdhetjük elölről az egész bevetést. Ez kezdetben szemöldök ráncolásra ad okot, hiszen a két impulzus egyvelege szokatlan és ismeretlen, aztán mikor az ember belejön a Jupiter Hell tempójába, akkor válik igazán élvezetessé a játék. 

Mint ahogy a Soulslike játék esetében is, az újrakezdést mindig megtámogatja a bukásból szerzett tapasztalat, így minden nekifutással okosabbak, ügyesebbek, és taktikusabbak leszünk. Egy jól sikerült futam közben elért eredményeink, szintlépések, megszerzett ritka fegyverek mind mámoros diadalérzéssel jutalmazzák a kitartó játékost, és bár nincs a végletekig elhúzott fejlődésrendszer a végigjátszások között, mégis minden nekifutással előre tudunk tervezni és kísérletezni. 

 

Ajánló 

 

A Jupiter Hell egy retro hangulati elemekkel operáló roguelike körökre osztott móka, ami garázsfejlesztés okán nem létezhet hibák nélkül. Elavult grafikai elemek mellett mégis egységes és néhol látványos a képernyőre költöző vérontás, de a háttérben dübörgő zúzós metál pumpálja az adrenalint. A játék néhol nehéz, néhol kegyetlen, máskor a kezünk alá játszik, hogy igazán tökösnek érezzük magunkat, mindezt pedig a főhős alpári magabiztossága koronázza meg. Nem egy év játéka, nem is olyan program, amiről sokat lehetne beszélni egy sör mellett, de helyette az a fajta szórakozás, amit a stílus rajongói előszeretettel hagynak fent a gépükön, hogy bármikor elővehessék egy-egy agytekervényeket is igénylő pusztításra. 



Review score
7
A Jupiter Hell grafikailag és tartalmilag nem egy eget rengető alkotás, viszont hangulatában és játékmenetében szórakoztató, és a stílus szerelmeseinek akár hosszútávon is fogyasztható. Kipróbálása mindenképp ajánlott.



Összes oldalmegjelenítés