Patron - Teszt

Ha csípitek a városépítőket, de kihívásra vágytok, a Patron tökéletes játék a célra. Hiába a sok éves tapasztalat a hasonló típusú stratégia játékokkal, én rá voltam kényszerülve, hogy újra és újra kezdjem a településem építését az elejéről, hogy tökéletesítsem művemet. Ha megnézzük az interneten más Patron értékeléseket, függetlenül attól, hogy mit gondolnak a játékról, mindegyik ugyanazt mondja: ez nem egy könnyű játék, amit félvállról kell venni. Így ha könnyebb város menedzsment szórakozásra vágytok, akkor nem ajánlanám ezt a figyelmetekbe, ám ha a kihívásokat keresitek egy település normális üzemeltetésében, akkor azonnal próbáljátok ki! A Patronban mindenféle kihívás jelentkezik: a lakásigényekkel lépést tartó szabványtól a hideg és kemény telekig, amelyek végzetesek lehetnek a túléléshez szükséges kellékek nélkül minden.

Sok más városépítőhöz hasonlóan itt is meg kell őrizni a lakosság elégedettségét. Ezt luxuscikkek gyártásával érhetjük el. Ha a készletek nem elégítik ki a keresletet, rövid időn belül zavargásokhoz vezethet, és végül az emberek elhagyhatják otthonaikat. Ahogy az minden jó városépítőtől elvárható, rengeteg új technológiát, épületet, sőt rendeletet kell kikutatni. A rendeletek segíthetnek csökkenteni a fenntartási költségeket, vagy akár növelni egyes épületek termelékenységét. De ezek évente más árba kerülnek, ami sokkal nehezebbé teheti a kincstár kezelését. Amikor elkezdtem játszani a Patron-t, az egyik első problémám az volt, hogy nem tudtam, hogyan növelhetem a lakosságomat hatékonyan. Szerencsére vannak olyan rendeletek is, amelyek segíthetnek ezen a területen, de alapvetően az volt a gondom, hogy a játék nagyon rövid tutorial része egyszerűen nem érinti ezt a részt elégé ahhoz, hogy megértsem a lakosság működését vagy kezelését. Ezért voltam rákényszerülve a sorozatos újrakezdésre, amit én nem feltétlen tartok hibának, mert van abban is szépség, hogy a játék megtapasztalása a saját tapasztalataim alapján történik, nem pedig szájbarágósan, vagy olyan körülmények között, ahol egy biztos ponton kezdhetem elölről, ha valami nem sikerült.

A kutatási fa messze az egyik legrészletesebb és leglenyűgözőbb, amivel jó ideje nem találkoztam. Erről azonban szintén nem sok szó esik az oktatóanyagban. Az egyik első dolog, amit megnézek a városépítőknél, hogy hány épület közül lehet választani. Az épületek listája, bátran mondhatom, nagyon lenyűgöző. Elegendő termelő és esztétikai építményekkel ahhoz, hogy valóban kiterjedt város, részletes és hangulatos várost tudjunk létrehozni. Sok épületnek van alternatív munkamódja, ami ismét bosszantóan hiányzik az oktatóanyagból. Például beletelt egy kis időbe, míg rájöttem, hogy a halászkunyhóimat módosíthatom úgy, hogy hal helyett rákot termeljenek. Ugyanez vonatkozik a farmokra és a tanyákra is. Módosíthatók, hogy különböző növényeket termeszthessenek, a tanyákon pedig különféle állatok tarthatók, így a lakosság elégedettebb lesz az áruk szélesebb választékával.

Amikor úgy gondoljuk, hogy minden jól működik, a Patron kemény döntéseket állít elénk. Ezek a választások különféle hatással lehetnek a városra, ami segítheti vagy hátráltathatja az ellátást. Befolyásolhatják a lakosság lojalitását vagy akár biztonságát is. Ilyen események közé tartozik, hogy a király kalózokat küld a városba. Elszállásolásuk pénzzel, áruval vagy mindkettővel jutalmaz, de akadályozhatja a város általános biztonságát, az elutasítás pedig ronthatja a hírnevünket. Jelenleg 36 esemény van a Patronban, mindegyik egyedi kimenetelű választási lehetőségeket kínál. Bár néha úgy tűnik, hogy ezek az események egy kicsit ismétlődők, viszont az út nyitott a Steam Workshop előtt, ezért már csak idő kérdése, hogy a modding közösség mikor kezd el új eseményeket létrehozni, és még több tartalmat adni a játékhoz.

Összességében a Patron egy ambiciózus játék, amely arra törekszik, hogy kitűnjön sok más társa közül a telített piacon. És bár úgy gondolom, hogy a fejlesztőknek sikerült valami egyedit kihozniuk, alig várom, hogy lássam, mit tesz a modding közösség a Patronnal, hogy tovább fejlessze.

Review score
 8.0

A Patron egy meglepően sok oldalú város építős játék, ahol a túlélésre is sokat kell összpontosítanunk. Döntéseinkkel fokozhatjuk településünk fejlődését, de akár veszélbye is sodorhatjuk a lakosságot.

Összes oldalmegjelenítés