Orcs Must Die! 3 - Teszt

A közelmúlt egyik eseménye, hogy az Orcs Must Die! 3 megszabadult a Stadia bilincseiből, így más platformokra is ellátogatnak a zöld hordák. Maguk az orkok kevés erőfeszítést tesznek immár harmadjára, hogy ésszel jussanak csapdáink mögé. Ugyanúgy, akárcsak eddig, átgázolnak éles pengéken, ragadós masszába ragadnak, tűzbe állnak, sziklákról lökődnek le, eleven elégnek vagy villám csapja őket agyon, de számuk egyre csak nő és nő. Alapjáraton meglehetősen buta játéknak tűnhet, de valójában ez a gondolkodó, okos embereknek való. Egy igazi stratégia ostromszimulátor, vagy elterjedtebb kifejezést használva, tower defense game. A stílusnak meghatározó eleme az ellenfeleink fokozatos, hordákban közelítő fenyegetése, nagyjából előre meghatározott útvonalon, a feladatunk pedig ezek megakadályozása csapdákkal és fegyverekkel, amiket a pálya különféle elemeire építhetünk.

Képzeljük el, hogy egy belsőépítészek vagyunk, ahol a teljes harmónia kialakításának alapfeltétele, hogy minden bútorunk, amit csak elhelyezzünk az valamilyen módon öljön. Minden pályát egy előre meghatározott költségvetéssel indítjuk, majd különféle csapdákat építve, amiket típustól függően tehetünk földre, falra vagy éppen a mennyezetre, várjuk a hordák kopogtatását az ajtón. Leginkább szűkebb, zárt tömlöc szerű szintek vannak, de akadna nagy nyílt terepek is, ahol barikádok segítségével tudjuk finomítani az orkok rohamozási útvonalait.

Az zöld agyatlanokat eléggé sok féleképpen lehet likvidálni. Vannak földből feltörő lándzsák, különféle lövedéket kilövő gépezetek, talajmentén cikázó fűrészlapok, fentről-lefelé nyomó prés, forgó vasrudak amik képesek a szakadékok mélyébe taszítani őket, de akár íjászokat is állíthatunk eléjük. Kicsit Reszkessetek Betörők érzete van a játékosnak. Csapdázzuk fel a lakást a betolakodók ellen. Célunk, hogy a pálya végén lévő portálba ne engedjünk be 19-nél több orkot. Bónusz pontot kapunk, ha egynek sem sikerül elérnie.

A hagyományos tower defense játékokkal ellentétben, itt nem igazán van lehetőségünk pihenni a rohamok alatt. Míg máshol a feladatunk a harcmező felfegyverzése és a csapdák vagy védelmi eszközök fejlesztése, itt kapunk egy irányítható karaktert, akinek fegyverei és képességei is vannak. Na persze, nem sok, igazából elsődleges képességünk van, amit világba lehet spamelni, van egy másodlagos, ami nagyobb, területi sebzést eszközöl, de ehhez már energiára van szükség, illetve akad egy kisegítő képesség, amivel valamilyen mozgási vagy védekezési bónuszt kapunk, ám ennek is van költsége. Szóval letesszük a csapdákat, várjuk az orkok bejövetelét, és lőjük vagy ütjük őket ahogy érjük. 6 különféle karakter kapott szerepet, más felszereltséggel és stílussal, így mindenki megtalálhatja a magának a legkézenfekvőbb módszert.

A tps hack ’n’ slash , valamit a tower defense stílus keverékének lett a gyümölcse a játékstílus. Mint említettem, ez nem egy buta játék, még ha minden egyszerűnek is tűnik. Komikusak az orkok, ahogy a csapdák végeznek velük, de ezek a gyilkoló eszközök nem folyamatosan működnek, van néhány másodperc töltési idejük, ez idő alatt kell nekünk, kézzel darálni a zöldeket. Így folyamatosan összpontosítanunk kell, valamint ki kell ismerni az ellenfeleinket, hiszen a sima orkokon kívül vannak koboldok, elementálok, nyilazósok, ogrék és természetesen boss-ok, akiknek sok életük és egyedi képességeik vannak. Ha ez nem lenne elég, akkor megjegyezném, hogy mi sem vagyunk halhatatlanok, tudnak minket sebezni, tehát meghalni is. De minden egyes levágott fej pénzt jelent a pénztárcánkba, amivel újabb csapdákat tudunk lehelyezni. A végpontszámokból pedig a harcok között fejleszteni tudunk. Nem csak a gyilkos bútorokat, hanem a karatereink fegyverzetét is. Növelhetjük az alapértékeket, mind például a csapdák sebzését vagy töltési idő csökkentését, valamint választhatunk egy egyedi képességet a lehetséges 2 közül, mondjuk hogy a lándzsa szőnyeg arcane vagy villám sebzést bocsásson ki.

Az előző epizódban a fejlesztők kicsit túl gondolták a játékmenetet, nem is nagyon tetszett a játékosoknak, de az Orcs Must Die! 3 visszakanyarodik az első rész felé. Talán itt is van a probléma, hogy nem sokkal több annál. Színesebb csapdák, több szereplő, fejlesztések, meg kapunk egy ilyen-olyan történetet, hogy ne legyen az egész annyira nyers. Hogy ez most jó vagy rossz, azt mindenki döntse el maga. Nekem személy szerint új volt az egész, mert nem volt szerencsém az előző részekhez. Ráadásul többed magunkkal is nekivághatunk a lakberendezésnek és az orkok vendéglátásának, így garantált a jó szórakozás, már ha bírjuk a stílust.

Review score
 8.5Az Orcs Must Die! 3 kellemes keveréke a tower defense ismert elemeinek és a hack 'n' slash játékok harc rendszerének. A játékmenet sokkal többet nem változott, inkább csak kibővült új csapdákkal és karakterekkel, de még mindig nagyon szórakoztató orkokat ölni!

Összes oldalmegjelenítés