Narcos: Rise of the Cartels - Teszt



Igazából az életemből mindig kimaradt a Narcos című sorozat, legyen bármennyire is jó, annyi minden előzi meg a listában, hogy nem tudom valaha is el fogok odáig érni. De azt hiszem annyit tudok róla, amennyit kell. Kolumbiában játszódik a 80-as években és az amerikai drog elhárítás, azaz DEA harcát és nyomozásait mutatja be a Medellin kartellel szemben. A játék, ha minden igaz, gyakorlatilag a sorozat első két évadját dolgozza fel, ami meg mondom őszintén, nekem nem tetszik. Ha játszani akarok a játékkal, akkor gyakorlatilag lespoilerezi a sorozatot, ha pedig először meg szeretném nézni, akkor egy részt hosszú órákat kell erre szánom, másrészt pedig, lespoilerezi a játékot. Nem értem a metódust. Lényeg a lényeg viszont, hogy egy XCOM szerű játékmenetet kaptunk, és ahogy említettem, a DEA és a Medellin kartell háborúja elevenedik meg.


A játék nagyon impozánsan mutatja meg a rendőri szervezet minden napos munkáját a drog banditákkal szemben: rögtön a tutorialban be kell gyűjtenünk egy bandatagot, szóval megyünk az utcán és lövöldözünk, mert ez elkerülhetetlen. Játék szempontjából ezzel nincs gond, de mivel a sorozat valóságos próbál lenni, így nekem nehéz volt elfogadnom, hogy a gyilkoláson kívül nincs más opció a feladat elvégzésére. Időnként vannak olyan missziók, ahol bizonyítékot kell beszerezni, túszt megmenteni vagy leszámolni a kartell egy nagyobb vezetőjével, de a vérengzést nem kerülhetjük meg. Míg a sorozat a valóságot próbálta adaptálni, addig a játék annyit mond arra, hogy több 100 embert ölünk meg az utcán: ilyen a való világ.


Nincs nekem bajom a kábitószer-háborús formával, félre értés ne essék, csak éppen az zavar, hogy egy minőségi sorozatot próbál utánozni a Rise of the Cartels, de csak egy nyers taktikai lövöldözést kapunk. Választhatunk, hogy a DEA-vel vagy a Medellin kartell történetét visszük végig, de a kettő annyiban különbözik, hogy az átvezető videókban más jelenetek vannak, amik egyébként a sorozatból vannak kivágva. Tehát nincs mélyebb micro menedzsment, ami már régóta  a hasonszőrű alkotások részét képzik. El tudnék képzelni a DEA-nél egy olyat, ahol a rendőrség tényleg rendőri munkát végez, vagy a kartell a befolyását növeli a különböző körzetekben. Mind ehelyett van a két száraz kampány, ahol még az egységek is ugyanazok, csak éppen máshogy néznek ki, de mechanikailag megegyező a képességeik.


Maga a játékmenet próbált frissülni, mégpedig a körökre osztott és parancsot kiadó forma mellett egy kis gyors tüzelési fűszer is bele került. Ez annyit tesz, hogy miután lőttünk, vagy egy ellenfél elhaladt előttünk, ha elegendő fókusz pontunk van, a kamera gyorsan TPS módba vált és néhány másodperc elejéig ingyen cselekvésre van lehetőségünk. Célzunk az egérrel vagy a kontrollerrel és lövünk. Érdekes ötlet, kicsit izgalmasabbá és pörgősebbé teszi a játékot, ám kevés azoknak, akik ezt a stílust kedvelik jobban, és zavaró a komolyabb taktikai kihívásra vágyóknak. Én a magam részéről szeretem az ilyen játékokat és szeretem, ha a parancs kiadása után már a következő lépésen gondolkodhatok, de itt sosem engedhetem el a perifériákat, hiszen bármikor feldobhatja a játék az ingyen cselekvést. További érdekesség még, hogy az egységek az utcán, ha egy körben nem cselekednek, akkor gyógyulnak, ellenben a küldetések között pénzért van lehetőségünk embereink istápolására. Ez arra ösztönzi a játékost, hogy lassítsa le a játékát, így mikor már csak egy ellenfelünk van, akkor érdemesebb addig passzolgatni, amíg mindenki fel nem épül. Borzasztó vontatottá teszi ez az egészet, persze nem muszáj ezt alkalmazni, de ez a logikus nem? Ráadásul az AI ugyan ezt csinálja, ideje nagy részét állva és cselekvésmentesen tölti, emiatt figyelmen kívül hagyja azokat a célpontokat, amit egyébként védelmeznie kéne. A történet spoilerről nem is beszélve. Ha láttad a sorit, nem fog nagy meglepettség érni, hogy melyik főbb karakter hal meg.


A fenti metódus miatt a karakterfejlesztés is unalmas lesz, hiszen nem kényszerülünk rá a változatos csapatra, a gyógyítás módszerrel mindig ugyanazokat visszük. Ennek ellenére nem ez a legrosszabb XCOM típusú játék a piacon, de keveset tud ahhoz, még ha próbálkozott is frissíteni a mechanikát, hogy nagyra lehessen értékelni. Persze van szórakozási faktora, el lehet benne tölteni jó néhány órát, de azért ennél van jobb, ez pedig lehetne jobb. Bőven.

Review score
 6.0A Narcos: Rise of the Cartels nem a legjobb XCOM klón, jó pár megkérdőjelezhető hiba van benne, de dicsérendő, hogy próbált újítani. Sajnos ez kevésnek bizonyult, de ennek ellenére nyugodtan lehet vele próbálkozni, csak ne várjunk világmegváltást. 

Összes oldalmegjelenítés