Titan Quest: Atlantis - Teszt


Na melyik játékok mondhatják el magukról, hogy megjelenésük után 13 évvel is kap kiegészítőt. Jó, World of Warcraft, de azon kívül? Biztos lehetne még egy néhány nevet felsorolni, de jelenleg a Titan Quest-re gondolok, ugyanis hamvaiból támadt fel főnix madárként és egy évtized után újabb kiegészítést kapott. Én a magam részéről nem nagyon értem a fejlesztők és a kiadók koncepcióját. Félre értés ne essék, annak idején imádtam a játékot, de hogy most miért kezdi el ontani magából az új tartalmakat és miért nem összpontosították egy második részre, ami már technikailag és játékmechanikailag is állja a sarat, az rejtély marad. Csak azt tudom elképzelni, hogy újra van pénz a fejlesztésre és befejezik a terveket, amik 13 éve vagy kitudja mennyi ideje porosodtak a polcon. Ez dicséretes. Ám hiába kap grafikai ráncfelvarrásokat és új helyszíneket a Titan Quest, olyan bámulatos mitológiai helyszíneken, mint Antalntis, az egésznek retro hangulata van. Ami persze nem rossz, főleg azoknak akik játszottak már vele, hiszen édes a nosztalgia, de kötve hiszem, hogy új játékosokat tud megfogni, de adja isten, és most találó voltam, hogy tévedjek!


Derült mélyből tört fel az Atlantis névre keresztül kiegészítő, ugyanis semmi előzetes bejelentést nem kaptunk róla. Bár 2 éve a Ragnarök is így jelent meg és mindenki nagyon örült neki, ami azt hiszem most se történt másként. A játék bámulatos mitológiai színhelyekkel és lényekkel bír. Eddig volt már szerencsék játszani Görögországban, Egyiptómban, Mezopotámiában és Kínában. Hirtelen ezek a színhelyek jutottak eszembe. Jött itt krokodilember, medúza, minotaurusz, réz gólem, sárkány, kőkatona, tigrisharcos és sorolhatnám a bámulatosan lények tárházát az ítélet napig. A Titan Quest egy sikeres action RPG volt, ami remek időben jött 2006-ban, ugyanis a Diablo II után kiaknázatlan volt a terület. Ontott magából egy Immortal nevű kiegészítőt pár évre rá ami az alvilágba kalauzolt minket és elcsendesültek a hullámok. Egészen két évvel ezelőttig, amikor jött a Ragnarök. Mármint az új tartalom. Viking mítoszokat élhettünk át a havas északon tógánkban és kaptunk egy új karakter osztályt is. Most viszont a rejtélyes Atlantiszba mehetünk, ami jelenleg még sziget formájában található meg a térképen.


Egy kellemes kiegészítőt kaptunk, ami töviről-hegyire átjárhatunk röpke 4-5 óra alatt. Ez talán kevésnek tűnik, de egy új act szempontjából nagyon is bőséges tartalom. Persze a játéknak megvannak a hiányosságai, amik a régi kor jellemzői. Ez leginkább a látvány és a pályakezelés. Kapott simított textúrákat és szebb csillogó fényeket, de a motor és a modellek a régiek, így nem mondom azt hogy csúnya, ne, ez a retró. A pályák szerkezete pedig maradt a régi. Először is most is nem random generált labirintust kapunk, hanem egy gondosan megtervezett szinthálózatot, így minden láda, küldetés, barlang ugyanúgy fog kinézni, akárhányszor is ülünk neki. Ebből adódóan nem operál a játék tágas helyszínekkel, csak helyenként vannak nagyobb zónák, de összességében egy kanyargós, hosszú, ám lineáris labirintusban kell végig verekedni magunkat.


Új kaszt nem érkezett sajnos, bár nem tudom hogy mit lehetné még kitalálni, ellenben minden talent fa kapott 2 új képességet, így összességében többet is kaptunk, mint elsőre tűnik. Persze a játéknak megvannak a magai meta dolgai, de ezek a varázslatok új erővel hatnak a játékmenetre. Nem csak a kaland során használhatjuk őket, hiszen kaptunk egy Tartarus nevű barlangot is, ahol hordák hullámait kell legyűrni és túlélni megadott ideig a nagyobb és jobb loot reményében. Az új kiegészítő mást is felfrissített, újra telítettek a szerverek, így akár 6-an is harcolhatunk a dögök ellen. Természetesen jelentek meg új tárgyak és szettek is, amiket csak arra várnak, hogy megtaláljuk őket. Sikerült választ találni a felhalmozódott aranymennyiségre is, ez a játék egy mélypontja volt mindig is, hiszen nem tudtuk mire elverni. Most viszont bekerült egy jól ismert gamble rendszer: loot box szerű gömböket vehetünk, amik véletlenszerűen tartalmaznak tárgyakat.


A Ragnarök-nél is azt vallottam, hogy nagyon jó lett, és az Atlantis-nál is ezt mondom, de úgy gondolom, hogy idejét múlt. A veteránok imádni fogják, talán újakat is bevonz majd pár óra, de utána mindenki megy vissza a Path of Exile-ba és a Diablo III-ba. Rettentően sajnálom, hogy ezeket a tartalmakat most kaptunk meg, nem pedig a Titan Quest fénykorában. De ezeket nem róhatom fel hibának, így sikerült. Mindenesetre örülök, hogy még mindig van benne újdonság, de azért remélem egy második rész is van azon a bizonyos fejlesztő asztalon projektként megnyitva.

Review score
 8.0A Titan Quest: Atlantis új vizekre viszi a játékost és újabb mitológiai helyszínt járhatunk be alatta. A nosztalgikus élmény garantált, és mint mindig, most is lenyűgöző koncepció tárul a szemünk elé.

Összes oldalmegjelenítés