Heaven's Vault - Teszt


Vannak olyan játékok, amiket csak így meglátunk és rögtön szerelembe esünk. Ennek több oka lehet: vagy egyszerűen annyira a mi stílusunk, hogy azonnal akarjuk tolni, vagy valami régi kedvencre emlékeztet és újra azokra a nosztalgikus élményekre vágyunk. A Heaven’s Vault persze nem egy Broken Sword, de valahogy nekem arra hajazott ezért imádatom az első perctől a nap tüzével ég. A stílus, mint később kiderült persze más és ennek köszönhetően egy rendkívül egyedi játékot kaptunk, lenyűgöző grafikával. Na nem a technológiai részére gondolok, sokkal inkább a megjelenítésre. Erre mondjuk azt, hogy egy igazi művészi alkotás.


Első ránézésre azt mondhatnák, hogy a kalandok különféle régészeti helyeken történik. Ebben igazunk is van, ám nem valami ősi földi civilizáció romjait kutatgatjuk, éppen ellenkezőleg. A Heaven’s Vault valójában egy sci-fi játék és sztorink az űrben játszódik. Az univerzum ezen ismeretlen részét Nebulának nevezik, ahol különböző folyam zerű áramlások mentén lehet utazgatni földrészek között. A kalandunk alatt archeológusként a rejtélyes maradványokat és romokat kell feltérképeznünk és megfejtenünk, melynek rész egy idegen nyelv lefordítása is. Persze minden kicsiben indul, először egy eltűnt tudós után nyomozunk, pontosabban azokon a helyeken, ahol ő kutatott, de szépen lassan több évezredes történelmi rejtély tárul szemünk elé. Maga a világ több érdekes pontot is érint. Értem ez alatt, hogy nem csak belecsöppenünk a saját kalandunkban, hanem bizony az emberi és gépi morális kérdéseinek akadályaival i s meg kell birkóznunk, valamint az idő áramlásával. Ezt főhősünk, Aliya lineáris hisz, míg mások a körkörös folyásnak képzelnek, sőt, erre az elméletre egy egész hitvallást húztak fel, hisz e szerint az elkövetkezendő dolgok valamelyest megjósolhatóak.


Az ősi világról alkotott elméleteket pedig mi magunknak kell feltárni. Ez a játék egyik legérdekesebb része, hiszen egy nyelvet kell lefordítanunk. Egy amolyan minijátékban kerül sor a fordításra, ahol a szimbólumokból kell kitalálni, hogy milyen szót jelentenek. Később ezeket be kell helyettesítenünk mondatokba és ha értelmes, akkor jól végeztük dolgunkat. Egy kellemes agy mozgató feladat, ami a későbbi szakaszokban sem lesz unalmas. Természetesen erős angoltudás szükséges hozzá, hisz anélkül nehéz lenne ezeket megoldani. Ráadásul egy olyan kalandjátékról van szó, amelyben sokat kell kérdezősködnünk és érdeklődnünk, így rengeteg párbeszéd van benne. Ami említésre méltó, hogy a történet nem lineáris, így döntéseink és felelet választásaink kihatással vannak a dolgok alakulására is. Az NPC-k reagálnak és megjegyzik azt, hogy milyen hangnemben beszélünk velük, és a feltárt relikviákat kinek és miért adjuk el. A megszámlálhatatlan variáció miatt viszont így nem kapott minden párbeszéd szinkront, de ez legyen a legkevesebb, amit fel lehet róni a játéknak.


Maga a világ viszonylag nagy és ami különleges, hogy nyitott. A Heaven’s Vault nagyon a point and click sémára hajaz, de nem operál a zárt és lineáris formákkal. Kedvünkre kalandozgathatunk városokban és a feltárásokon is. Szerencséje nem kell minden rejtélyt megtalálnunk, hogy tovább juthattunk, így elkerüljön a ”kattintsunk minden pixelre a képernyőn, hátha az csinál végre valamit és tovább jutok” téma. Elég néhány relikviát megtalálni és robotunk máris le tudja vonni a következtetést, folytatódhat tovább a sztori. Persze akik mindent ki akarnak deríteni, azok maradhatnak nyugodtan keresgélni és fordítgatni, jutalmuk az ősi történelem behatóbb tudása lesz.


Maga a játék megjelenési mechanikája nekem nagyon bejött. Kapunk egy jól kidolgozott pofás 3D-s világot, a szereplők viszont 2 dimenziósak, sőt, úgy is mozognak. Így a térbeli helyszíneken szaggatottan, jelenetszerűen mozognak, ami engem művészileg teljese lenyűgözött. Persze ez a forma kicsit nehézkessé teszi a hajózást az űrfolyamban, hiszen ladikunkat nehéz koordinálni így könnyen elvéthetjük a leágazásokat, de van billentyű, amit visszarepít minket és később gyorsutazás is lehetséges a nagyobb városok között.


Összességében egy remekül megírt játékkal van dolgunk, melyben rengeteg felfedezni való van, így 15-20 órát is ki lehet préselni belőle. Ha valami kimaradt volna a kaland során, vagy máshogy csavarnánk a sztorit NG+ is rendelkezésünkre áll. A jól megkomponált párbeszédek és az ősi nyelv fordítása miatt igényli az angol ismereteket, de mindenképpen egy lenyűgöző alkotásról beszélünk a Heaven’s Vault képében.

Review score
 8.5A Heaven's Vault egy ízig-vérig kalandjáték, ahol számtalan lehetőségünk van régészeti feltárásokra, ősi nyelvek lefordítására és a párbeszédek sokszínűsége miatt szerteágazó, egyedi kalandot élhetünk át. 

Összes oldalmegjelenítés