Earthfall - Előzetes


Annak idején igencsak kellemes emlékeket szereztem a Valve co-op shooterétől, a Left 4 Dead 2-től, hiszen barátokkal csapatva nagyszerű élmény volt a játék, még úgy is, hogy amúgy nem vagyok nagy rajongója ennek a zsánernek. Ezeken az emlékeken felbuzdulva döntöttem úgy, hogy bevállalom az Earthfall nevű játék tesztelését, amely jelenleg még early accessben van csak jelen a Steamen.

A játék a nagy elődből már ismerős formulát hozza: adott négy karakter, amelyek közül egyet mi irányítunk, a többit pedig az AI vagy más játékosok. Az ellenfelek ezúttal viszont nem élőhalottak, hanem idegenek lesznek. Ezt valószínűleg sokan fogják üdvözölni, mert már gyanítom, hogy hozzám hasonlóan mindenkinek a könyökén jönnek ki a zombik.


Kár, hogy maguk az ellenfelek nem túlságosan fantáziadúsak. Vannak sima golyófogó idegenek, vannak savköpők, a nagy dagi felrobbanós és a többiek, amelyek ismerősek lehetnek a hasonló jellegű játékokból.

Magán a körítésen kívül igazából nem sok változást tapasztalhat a játékos. Itt is bekerülünk az adott pályára, ahol különböző feladatokat kell megoldanunk, általában úgy, hogy egy csomó idegent mészárolunk le, az egyre komolyabb fegyverarzenálunk segítségével. A különbség itt igazából annyi, hogy akár különböző mobil-akadályokat is találhatunk a pályákon, vagy akar készíthetünk is ilyeneket a fegyverek mellett a pályákon elszórt 3D-nyomtatók segítségével.


A játék már ebben a korai formában is egészen szórakoztató, pedig a netkód se az igazi még, valamint a gunplay se annyira jó, mint mondjuk a L4D-ben. A fejlesztők történet-orientált játékot ígérnek az Earthfall adatlapján, ám én történetből nemigen tapasztaltam többet, mint amit egy-egy L4D kampány során kaptunk. Jelenleg két kampány érhető el a játékban, ám ezekből is csak bizonyos fejezetek, így mondhatjuk, hogy hiányos még az élmény, szóval ez még javulhat is akár.


Bár nem feltétlenül rossz dolog első körben csak barátokkal kipróbálni a pályákat, illetve ha nincsenek barátaink, vagy nekik nincs meg a játék, akkor az AI által vezérelt társakkal nekivágni a kalandozásnak. Tapasztalataim szerint nem annyira jó móka az utóbbi, alacsonyabb fokozatok eléggé suták szegények, magasabb szinten meg már akkor is lövik az ellent, ha csak egy pixelnyit látnak belőle. Ezenkívül még a fegyvereket is előszeretettel behúzzák az ember elől, bár ez utóbbi  inkább csak felkészíti az embert az online menetekre.

Ahogy játékmenet szempontjából, úgy a grafikáéból sem árul zsákbamacskát a játék. Az Earthfallt az Unreal Engine negyedik verziója hajtja, így ennek megfelelően a látványra nem lesz panasz, bár maga a dizájn nem túl izgalmas még az idegeneket tekintve sem. Mindenesetre a játék kellemes a szemnek.


Az Earthfallt jelen állapotában nem feltétlenül ajánlanám mindenkinek, ám a L4D-rajongóknak mindenféleképpen érdemes kipróbálni a játékot, hiszen ismerős élménnyel lehetnek gazdagabbak új köntösben, ráadásul az early access miatt egyelőre nyomott áron.

Összes oldalmegjelenítés