Ancestors Legacy - Teszt


A Destructive Creations neve után azt hiszem kevesen kapják fel a nevüket, pedig 3 éve volt egy játékuk, ami éppenséggel nem azzal lett híres, hogy a legjobbak legjobbika közé tartozik, hanem megbotránkoztató játékmenete verte ki a biztosítékot. Szóval a fejlesztők neve talán nem ugrik be, de ha azt mondom, ők voltak azok, akik a híres-neves Hatred-et csinálták, akkor biztos tudjátok már mihez kötni. Azoknak, akiknek kimaradtak az események elárulom, hogy ez a játék volt az, ahol izometrikus nézetben kellett egy szociopatával embereket mészárolnunk. Rogue-like szerű stílusa volt, azaz addig ment a dara, amíg meg nem haltunk, majd kezdhettünk mindent elölről. Történet nem volt, a body count számított. Kapott hideget-meleget, egy biztos, a lengyel csapat híressé vált erőszakos stílusukról. És most jön az Ancestors Legacy, ahol a sötét középkor legsötétebb vermébe csöppenünk. Lesz-e belezés és vérömlés? Hazudni fogok: nem.


A játékmenet RTS alapú, azaz valós idejű stratégia. Nincsenek körök, vagy pause opció parancsok kiosztására, pörögni kell és igyekezni a legmegfelelőbb utasításokat kiosztani. Nem kizárólag csak a harcokra koncentrál a játék, de ez a legnyomatékosabb elem, ami a Hatred után nem is meglepő. Építkeznünk és fejlesztgetnünk kell, követ és fát szereznünk, ezeket viszont nem bányákból és erdőkből kell kinyernünk munkások segítségével, hanem a térképen elhelyezett kőfejtőket vagy fatelepeket kell elfoglalnunk. Mind ezt a középkori hódító népekkel tehetjük meg, így rendelkezésünkre állnak vikingek, szászok, germánok és a szlávok. Megtalálható a klasszikus skirmish és az online funkció is, de kapunk egy kellemes kampányt az összes néphez. Mindenkinek 2-2 sztorija van, amik 5 küldetésből állnak, így gyakorlatilag 8 történetet játszhatunk végig, bár ezekből 2 még cooming soon fázisban van. Meglepő módon szórakoztató korabeli cselekményekről van szó, nem pedig olyan buta dolgokról, minthogy: menj ide és igázd le azt a falut, mert különben csak, szóval hát akkor? Hangulatos párbeszédek és jól megkomponált jelenetek fognak minket végig vezetni.


Mint említettem, a fő alkotóelem a harc és egyúttal ez van a legjobban kidolgozva is. Itt szeretném megjegyezni, hogy az Ancestors Legacy-ban, nem tűnnek el a halott egységek a pályáról, hanem ott maradnak és hideg hulláikon kell átgázolnunk. Nem tudom ki hogy van vele, de én mindig is utáltam, hogy az elhalálozott ellenfelek pár másodperc után az idő éles fogain hamuvá porladnak és elpárolognak vagy éppen a földbe szívódnak. A harcok során 10 egységet irányíthatunk maximum, amik között színes arzenálban találhatóak meg a katonák: lándzsások, íjászok, szekercések és még sorolhatnám. Mondanom sem kell, hogy érdemes színesen alkalmazni őket, hiszen minden egység erős egy másik ellen, ám ugyanakkor gyengébb egy harmadikkal szemben. Arról nem is beszélve, hogy képességekkel is fel vannak szerelve, amiket alkalmazva támadó vagy védekező hatást érhetünk el, csapdákat rakhatunk le, így fordítva a csata menetén. És persze hősök is akadnak a kampány során, akiknek egyedi adottságaik vannak, valamint a sztori miatt nem halhatnak meg, így csak bibisek lesznek, ha életük lecsökken, majd újra kezdik útjukat a táborunkból.


Ezt az egészet brutális látvánnyal kapjuk meg. Egyrészt mert a csata közepette bőszen repülnek a végtagok és Conan regényeket megszégyenítve fröcsög a vér, másrészt pedig hiába egy RTS játékról van szó, remekül megkomponált harcjeleneteket kapunk. Maga a viking kampány egy partaszállással kezdődik, ahol TPS nézetben kísérhetjük végig az egyik katona harc jeleneteit, ami annyira szép és részletes, hogy az embernek eszébe sem jutna, ez egy stratégia játék lesz. Később persze megkapjuk a szokásos parancs kiosztó nézetet, de bármikor, ha szemet akarunk gyönyörködtetni, csak ráközelítünk az összecsapásokra és figyeljük a kegyetlen jeleneteket. Ezenkívül maguk a pályák és úgy összeségében a világ szerintem megfelelően van kidolgozva. Jól átgondolt területi elemek, amiket kihasználva rajtaüthetünk az ellenségen, szóval nem az van, hogy az nyer, aki erősebb osztagot irányít. Valamint az épületek, a páncélok, a fegyverek, szóval összességében a játék kozmetikai része valósnak tűnik. A fejlesztők biztos kutattak egy kicsit, hogy a különböző népek milyen stílusban építették házaikat vagy a katonák melyik színt részesítették előnyben, emiatt nekem sikerül beleélnem magam és elhinnem, hogy na, akkoriban ez így nézett ki és egy középkori csata ilyen lehetet.


A Hatred-ből kiindulva nagy meglepetés az Ancestors Legacy. A fejlesztők hozták a brutalitást, de sikerült olyan játékot készíteniük, amiben ugyan fő elem, mégsem megy el a balansz ebbe az irányba. Ez egy minőségi stratégia játék jó komponensekkel és kellemes sztorival. Bár be kell valljam, arról nem tudok sokat, mennyire fair a játék olnine, én azon kevesek körébe tartozom, Süti kolléga szavaival élve, akik csak a sztori kedvéért játszanak RTS játékokkal.

Review score
 8.5Az Ancestors Legacy egy remek stratégiai játék, ahol a középkori hódító népek brutális csatát vívnak egymással. Rendkívül részletes és véres csatajeleneteivel egy kellemes, szórakoztató és gondolkodtató játék, ami rögtön megragadja és el nem engedi a játékos figyelmét. 

Összes oldalmegjelenítés