Playerunknown's Battlegrounds - Teszt



Az egész 2013-ban kezdődött, az Arma 2 Mod Dayz: Battle Royale. Ez volt az első ilyen típusú játék, ami inkább a módon belüli játékmód volt. Brendan Greene találta ki, a brazil favellák között unalmában tengődve, és nagyon hamar népszerű is lett, csúcsidőben napi hetvenezer játékos nyüstölte egyszerre. Később a Sony megvette a koncepció jogait és ebből lett a H1Z1, erről majd egy későbbi tesztben. Persze nem csak a japánok figyeltek fel a fellángolásra, hanem a dél-koreai Bluehole is. De nekik több eszük volt, és magát a játék műfaj kitalálóját leszerződtették. 2016 elején még csak pre-alpha fázisban volt és 2017 március 23-án pedig a Steam korai hozzáférés keretében megjelent és megreformálta a világot. Na jó annyira nem, viszont azért napi szinten, két és fél millió állandó játékos nyüstöli.

 Pedig a koncepció nagyon egyszerű. Egy repülő, benne száz emberrel, végigszáll egy sziget felett, mindenki akkor ugrik ki, amikor a legjobbnak gondolja. Ha akarjuk akkor azonnal az események sűrűjébe pottyanhatunk, vagy lehetünk taktikusak és szépen lassan a kivárásra játszunk. Mikor leérkezünk, akkor tényleg nincs nálunk semmi, azonnal keresésre kell indulnunk és csak a szerencsén múlik milyen tárgyakat szerzünk. Konstans jó loothelyek vannak, de azok általában gyakran látogatottak. Végtelenségig nem is lehet keresgélni, mert a sziget, radom helyekre szűkül és ha nem leszünk a megfelelő időben a biztonsági zónában, akkor a halálos tapasztalatban lesz részünk. Valójában minden battle royale hasonló játékmenettel büszkélkedhet, viszont a lényeg a részletekben rejlik.



 A méretek nagyon jól el vannak találva. A pályák - mert szám szerint kettő van - megfelelő nagyságúak a 100 fős meccsekhez. Egyszerre adnak lehetőséget taktikázásra és kivárásra, de úgy, hogy sose érezzük magunkat biztonságban. Egyedül, duóban és squadban vívhatjuk a köröket, hadd ne mondjam mindnél több baráttal játszunk egyszerre, annál jobb a hangulat. A másik, hogy olyan abszurd, vicces helyzeteket tud összehozni a Pubg, amire nem nagyon van példa más játékokban. Egy apró komikus történetet engedjetek meg nekem: Szokásos négy fős ugrásnak indult, én mint csapat szerencsétlene, elsodort a virtuális szél. Gondoltam nem baj, nem szedjük fel egymás mellől a dolgokat, és engem a szüzek háza vár, telis-tele fegyverrel, tölténnyel, sisakkal, röviden mindennel, ami kell egy divat show-hoz.



Házról-házról jártam, mint a kisgyerekek a locsoláskor, de igazán tojást se találtam, max egy 9mm vastagot, ami minden téren elég pici és kicsi, valljuk be. Addig nem is volt gond, míg egy lövés és az autó hangját nem hallottam, és annak fényében, hogy squadban játszunk, az ellenfél is nagy valószínűséggel négy főt számlál, én meg mint írtam, az elején a szél elfújt (khm). Így eléggé esélytelen és parás helyzetbe kerültem. Az ember ilyenkor mit tesz? Hát persze, hogy befut a WC-re és a pumukli-csúzliját ajtónak szegezve bízik abban, hogy max egy jön be, azt lelövöm és a többi összekakilja magát és elfut (ugye milyen szép álomkép, tisztára lehetséges). Vártam mint a jógyerek, folyton sipítoztam a srácoknak, jöjjenek már, mert kint egy hadsereg, nekem meg még egészségügyi papírom sincs. Másodpercenként kérdeztem hol vannak, mikor jönnek meg és még féltem kinézni is. Szerencsére megjöttek, mint a felmentősereg a filmekben mikor már minden el van veszve. Persze vaklárma volt a részemről, mert az ellenfél fingszagot se hagyott maga után és kint csak tücsökciripelés volt. Több ilyen, és ehhez hasonló élményt tartogat a játék, minden menet más, a körülmények változnak, néha az esővel, köddel kell megküzdenünk. A megmérettetések
különbözőek, lehet komolyan és viccesen venni, és ez a Pubg legnagyobb szépsége.



Tavaly karácsonykor megkapta az 1.0-ás verziót, de ez még korántsem azt jelenti, hogy problémamentes lenne az élmény. Elsősorban rengeteg hiba van még, és egy normális anticheat rendszer is hiányzik, pontosabban teljes egészében hiányzik. A pályát teljesen egészét látoktól, a teleportálókon át, egészen a repülő jetski-ig minden van. Csak győzze kapkodni az ember a fejét. Technikai téren se éppen fényes a helyzet. Az Early Access megjelenéshez képest hatványozottan jobb, de még így is hajlamos frame dropokra. Ez mondjuk köszönhető a grafikai motornak is. Aki picit figyelemmel követte a sajtót és fejlesztést az hallot róla, hogy az Epic és a Bluehole kicsit összekapott. Az Epic is neki állt egy ingyenes battle royale játék fejlesztésének, a Fortnite módja ként (erről is lesz majd egyszer egy bemutató, már látom a lelki szemeim elött a fő szerkesztőt, paskolóval a kezében, és mondván hiszem ha látom), és mivel a Battlegrounds alatt is Unreal motor fut, így látták a játék néhány részletét és állítólag fel is használták a Fortniteban. Persze ez még nem ok szaggatásra. Nagyobb gond, hogy a játék alatt található engine egy hibrid, ami a fent említett Unreal 4.0-ból és a Real Virtuality 4-ből tevődik össze. Az egyik felel a megjelenésért a másik a fizikáért. Hát igen, az Armás múltat nem lehet letagadni.

A hangokkal semmi gond nincs, tökéletes hangtechnika van a programba. A profik megtudják állapítani a lövésekből milyen fegyverből származik vagy éppen milyen irányból. Reálisan le vannak képezve a puskák zörejei és a golyók sebessége, azok süvítése. Ennek ellenére hiába akar már e-sport babérokra törni, az korai. A bugok és a nem létező csalás ellenes rendszer miatt ez egyelőre felejtős.



A fejlesztés viszont nem áll meg, sorba jönnek a tartalmak. A megszokott ládás mikrotranzakciós rendszer van a programban, ami a ruhákat és most már a fegyver festéseket is tartalmazza. Emellett folyamatosan jönni fognak az új pályák, most egy kisebb méretű fog érkezni, viszont tervbe van véve egy téli is. Emellett új játék módok is vannak, igaz csak kísérleti jelleggel, eventek formájába pár napig. Remélhetőleg amik beválnak, azok maradni is fognak.
Összességében mindenkinek tudom ajánlani a játékot, barátokkal nagyszerű szórakozás, a menetek maximum fél órásak, szóval repül az idő a program mellet. Túl komolyan még nem szabad venni a hibái és a hiányosságai miatt, amik remélhetőleg javítva lesznek.



Review score
9.02017 meglepetése volt. Jött, látott, győzött. Ahhoz, hogy fent maradjon, sok munka kell. Bármi lesz is, barátokkal nagyszerű szórakozás.

Összes oldalmegjelenítés