Frantics - Teszt


A Frantics név láttán azt hiszem elsőre senki nem jön izgalomba, viszont amint látunk képeket a játékból, még lentebb esik az érdeklődésünk. Ellenben, ha vetünk egy pillantást a fejlesztőkre, észrevesszük a NapNok Games-t, kiknek köszönhetjük a… ja igen, nincs is más játékuk. Szóval akkor mi az a húzóerő, amiért érdemes kipróbálni? Leginkább a PlayLink funkció. Ezen az egy szón kívül szerintem semmi guszta nincs a játékban, de adtam neki egy próbát, és milyen jól tettem! Spoiler: a Frantics egy rendkívül szórakoztató party játék, ami megérdemli a figyelmet, mondom is miért.


Ha valakinek idegen lenne a PlayLink fogalma, akkor röviden leírva a Playstation 4 egyik kiforratlan szolgáltatása, ami a Frantics-on kívül összesen 4 másik játékot foglal magában. Ezek lényege, hogy magát a programot nem a kontrollerrel irányítjuk, hanem egy telefonos applikációval, amit a store-ból tölthetünk le. Talán a leghíresebb a Hidden Agenda, ami hazánkban magasan van az eladási listák élén, hiszen a PlayLink funkciónak köszönhetően akár 6-an is játszhatják, ráadásul magyar szinkronnal jelent meg. Party game révén az összes ilyen játék, minimum magyar felirattal jelenik meg, akár a Frantics, vagyis ez csak félig. Magában a játékban nincs nyelv választási lehetőség, így az egész angol, de a szöveges üzenetek a készülékünkön magyar nyelven vannak, sőt, időnként felhív minket egy karakter, aki magyarul szól hozzánk, szóval szinkronizálták is.


A PlayLink-es csomagban volt eddig többek között kvíz, interaktív film és most egy afféle társasjáték jött a Frantics képében. Én nagyon örülök ennek, hiszen úgy játszhatunk akár 4-en is, hogy nem kell mindenkinek drága kontrollert venni, nem szükséges a játék előzőleges ismerete, hanem csak egy telefon kell, egy app és már mehet is a versengés. A másik ok, amiért hálás vagyok, hogy baráti társaságokban nehezen megy a hasonló szórakozás, mert egy valakinek irányítania kell és a hangulattól függően teljesen elcsúszhat egy ilyen összejövetel, míg egy videojátékban a program az isten, nem lehet két mezőt lépni vagy direkt hatost dobni.


Tehát a Frantics 4 személyre szabott. Persze lehet kevesebben is játszani, akár egyedül is, hiszen a játék ilyenkor gépi ellenfelekkel egészíti ki a csapatot, de a lényeg, hogy mindig négy különféle állat verseng a mesés fődíjért. Az app letöltése után csinálunk egy csini selfie-t magunkról és kapunk egy avatárt, ami valamilyen élőlény, majd szorgosan rázva a készülékünket kitör ketrecéből és vígan táncol a képernyőn. Minden egyes mozgásnál valamilyen másik kinézetre tesz szert: kövérebb lesz, dagadtabb fejű, begyógyultabb szemű és még folytathatnám. Már itt rengeteg időt lehet elpocsékolni az által, hogy csak rázzuk a telefonunkat.


Ha sikerült végre nekirugaszkodnunk a játéknak, akkor jöhet a kaland. Valójában 15 minijáték áll rendelkezésünkre. Egy menetben négyet kell teljesíteni, a legtöbbet nyert lesz a győztes, vagyis neki kéne. Házigazdánk, ez a nagyon szimpatikus róka, szereti csavarni a szálákat, így van egy kis ki nevet a végén érzete, tehát nem biztos, hogy aki mindig győz, a végén is ő marad állva. Maguk a kis játékok hangulatosak és viccesek: van lökdösős futós, curling szerű gurulósszékkel való csúszkálás, lovagi fánk párbaj, csúszkálós lökdösős, ejtőernyős és még megannyi más. Mindegyikben más feladatunk van és más az irányítás is. Vagy a képernyőn adunk meg irányokat és a karaktereink ennek megfelelően csúsznak előre és lökdösik a másikat, vagy csak simán az telefonunk alaphelyzetből való mozgatással változtatnak irányokat és, hát szintén lökdösik egymást.


Minden menetben négy életünk van és a küzdelem addig folyik, amíg hegylakó módjára csak egy marad. Ez a játékos kap egy koronát és az fog nyerni, akinek a játék végén legtöbbje lesz. Persze ezért küzdeni kell és nem kevésbé szivatni a másikat. A különféle játékokban fegyvereket szerezhetünk, amikkel meg tudjunk nehezíteni más dolgát, vagy úgy helyezhetünk a pályára csapdákat, hogy más ne lássa, így hiába játszanak pontosan és ügyesen, a sportszerűtlenség mindig célravezető. Akik kiestek, azoknak pedig isteni hatalom kerül a kezükbe, és a még játékban lévő társaikat tudják zaklatni. Ezenkívül aranyat gyűjtünk, amivel a pályák között vásárolhatunk. Leginkább fegyvereket, amik a következő minijátékban lesznek a segítségünkre. Csak licitálunk egy tárgyra, és ha többet adtunk rá, mint a másik, akkor ő elveszti a pénzét, mi pedig két legyet ütöttünk egy csapásra.


Szórakoztató, hogy olykor a minijátékok között is minijáték van. Találkoztam olyan eseménnyel, hogy a pihenési idő alatt kaptunk egy bombát, ami folyamatosan pénzt adagolt a játékosoknak, de nem lehetet tudni, mikor robban fel, így folyamatosan dobálni kellett egymásnak, valamint ott a titkos küldetés, ami a PlayLink játékok kedvelt eszköze. Ilyenkor az egyik játékos egy feladatot kap, amit ha teljesít, akkor jutalom lesz a vége. Például segítse az egyik barátját győzni és akkor ő is kap egy koronát. Szóval ha játék közben valaki nagyon segítőkész, akkor biztos, hogy missziót teljesít.


Az utolsó szakasznál annak kéne nyernie, aki a legtöbb koronát szerezte eddig, de a róka izgalmasabb partikat szeret tartani, így nem ritka, hogy koronákat lehet a fentebb leírt licit módjára vásárolni, avagy az eddig szerzett győzelmeink életté alakulnak, és fegyvert kell választanunk a játszott játékok közül, majd egy lebegő arénában, ami megállás nélkül omlik össze, az ismert lökdösős módszerrel likvidálni barátainkat. Egyszóval, hiába nyerjük meg az összes minijátékot, a róka mindig kitalál valamit, hisz ravasz, és végig issza az egészet. Na de mit kap a nyertes? Egy burkolt oltást a rókától, függően attól, hogy milyen állat a győztes, és egy kozmetikai kiegészítőt, kalapot vagy szemüveget, amit a legközelebbi alkalomkor bárki használhat majd, ha elég ideig rázza a telefont.


Összességében a Frantics próbált vicces karaktereket alkalmazni, személyes véleményem, hogy inkább ellenszenves állatokat sikerült összehozniuk, de nem kell mindenkinek ezt osztania. A játék ellenben nagyon szórakoztató és egy remek party game. Külön élmény a PlayLink és biztató, hogy az app rögtön magyar felirattal és szinkronnal jelent meg. Én csak ajánlani tudom, 3-4 játékossal a legideálisabb.



Review score
 8.5/10A Frantics egy nagyon szórakoztató és mulatságos party játék, amely minden baráti összejövetelen kiváló hangulat alapozó.  

Összes oldalmegjelenítés