Horizon Zero Dawn: Frozen Wilds - Teszt



Megnéztük a Horizont kiegészítő tartalmat...

A Horizon Zero Dawn márciusban már meggyőzött arról, hogy a Guerilla Games bizony tud igazi jó és tartalmas Sandbox játékot csinálni. De hogyan is lehet egy ekkora világot amekkorát megteremtettek tovább növelni és olyan tartalommal megtölteni, ami miatt ismét kontrollert ragad a játékos? A Frozen Wilds letölthető tartalom vajon tud-e méltó lenni az alapjáték méltán kiharcolt hírnevéhez és minőségéhez. Sikerült-e a Guerilla Gamesnek olyan kiegészítő tartalmat megalkotni, aminek árcímkéje és végigjátszása után nem rossz szájízzel távozunk a játéktól? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ a Horizon Zero Dawn: Frozen Wilds tesztelése közben, amit az alábbi tesztből talán nektek is könnyebb lesz eldönteni.

A Frozen Wilds kiegészítő ha nagyon leegyszerűsítve nézzük tovább bővíti a Horizonban megalkotott világot. Gyakorlatilag egy teljesen új régiót kapunk ennek megfelelő egyedi klímával, törzsekkel, lényekkel, felszereléssel. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy a Cut nevezetű területnek az alapjátékban lett volna a helye. Valahogy mégse érzem úgy, hogy kivágott tartalomról lenne szó (holott az elnevezés még akár erre is utalhatna) tekintettel arra, hogy az Zero Dawn kiadása óta eltelt majdnem 9 hónap.

A Fagyott Vadon kiegészítő területet értelem szerint a Horizon térképének északi részén fogjuk megtalálni és már a megközelítés sem egyszerű. Egyébként nem is nagyon érdemes alacsony szintű karakterrel nekivágni a Cut felfedezésének, mivel az alapvetően magasabb szintű karaktereknek készült. 30-as szint alatt nem tanácsos a fagyos északra látogatni, mivel az ott található gépek annak rendje és módja szerint feltörlik majd velünk a padlót.

Még az örök hó országában se minden teljesen fehér...

A Frozen Wilds egyébként kapott egy kvázi fő történeti szálat annak ellenére, hogy ez tulajdonképpen egy nagyon hosszúra nyúló mellékküldetés láncolat. Ez a fő szál lényegében rohanósabb játékosok által 6-7 óra alatt abszolválható, míg az új területen a jó pár rövidebb mellékküldetésnek, felfedezésnek, gyűjtögethető dolgoknak köszönhetően nagyjából 15-20 órával is növelhető a Horizon Zero Dawnban eltölthető amúgy sem elhanyagolható mértékű játékidő. A Frozen Wilds futtatásához természetesen kell az alapjáték megléte.

A főküldetés egyébként megfelelő mértékben érdekfeszítő és ötletes, valamint egy olyan törzs életébe történő szerves beavatkozást fog jelenteni, ami az alapjátékban nem kap túl nagy szerepet. Az északi vidékek lényegében a Banuk törzs lakja majd és ők fogják adni feladataink nagy részét akár a fő történeti szálról beszélünk akár a mellékküldetésekről. Ez utóbbiak egyébként eléggé ötletesek lesznek ugyan a gerincüket a szokásos küldetéstípusok alkotják mégis vagy a vizuális megjelenítéssel, vagy egy-egy logikai feladvánnyal vagy csak annak kinyomozása, hogy mi is történt kellően feldobja ezeket a melléktevékenységeket. Mellesleg a főszál is hasonlóan ötletesen van összerakva. Logikai feladványok, hegymászás és a vidék átszelése, harc, valamint a nagyon igényes párbeszédek váltják majd egymást.

Apropó harc a kiegészítőben nemcsak nehezített ellenfelek kaptak helyet, hanem új lények is megjelennek majd. A Frost Claw nevezetű lény egy medveszerű robot, mely jéggel és hatalmas testi erejével fog majd borsot törni Aloy orra alá, illetve a Scorcher nevezetű tűzalapú támadásokat alkalmazó órási farkas robot is úgy harapja, karmolja át a páncélunkat még forró kés a vajat. Már a kiegészítő elején összefutunk majd nagyon erős robotokkal ezzel is jelzi azt a játék, hogy bizony ide magas szinten szabad csak bemerészkedni. Az alap ellenfelek erősebb verziójával fogunk egyébként összefutni a Vadonban, amiket a Controll Tower nevezetű kreatúra a szokásosnál is erősebbé tesz. Ez a mozgása képtelen robot gyakorlatilag az esetleges páncélzatunkat semlegesíti egy adott területen belül, javítja a sérült robotokat, valamint bizonyos immunításokkal ruházza fel őket. Érdemes ezeket minél hamarabb likvidálni, mivel elég sűrűn vannak elhelyezve az új területen.

Ne tévessze meg a látszat ezek a scorcherek bizony megizzasztják Aloy-t az biztos.

A történetről nem akarok túl sokat elárulni, de dióhéjban annyit, hogy az új területre érve megtudjuk, hogy a Banuk törzs nemrégiben súlyos veszteségeket szenvedett a térkép közepén elhelyezkedő Thunder' Drum nevezetű helyen ahova a törzs legjobb harcosaival érkezett, de csupán néhányan távoztak. A feladat tehát adott, hogy kiderítsük mi történt és hogy tudnánk a Banukoknak segíteni rendezni a helyzetet. A kiegészítő története nem képezi szerves részét az alapjáték fő történetének inkább csak egyfajta mellékszála Horizon világának.

A Frozen Wilds értelemszerint a játékmeneten mit sem változtat. Az alap eszközeink viszont újakkal  bővülnek majd. Kiegészítőhez mérten tehát új ruhákról beszélhetünk, melyek a havas területhez mérten illeszkednek a környezethez és alapvetően a Banukok öltözködési stílusát hivatottak reprezentálni, de azért akad itt néhány új Nora öltözék is. Új fegyverekből se lesz hiány és itt nem csak a meglévőek sokkal erősebb verziójára gondolok elsősorban, hanem teljesen új típusú felszerelésre, melyeket nem lőnék le előre legyen elég annyi, hogy a főszál és a mellékküldetések során is szerezhetünk be ilyeneket. Értelem szerint az új fegyvereket ugyanúgy lehet fejleszteni, mint a korábbiakat és ehhez mérten új állatokat lehet majd levadászni a fejlesztéshez szükséges bőrökért, csontokért. Ehhez kapcsolódóan egy olyan alapfegyver is fejleszthetővé válik a kiegészítőben, amire eddig nem volt mód a Horizonban, de ezt majd mindenki maga fedezze fel.

Azonban, hogy a Guerillla Games ne könnyítse meg a dolgunkat és az alapjáték során megtollasodott játékosok ne tudják kapásból az összes újdonságot begyűjteni bevezettek egy újfajta fizetőeszközt a Frozen Wildsban a blue gemek képében. Ezeket a krisztályokat küldetések teljesítéséért lehet majd kapni, illetve működésképtelen gépeken is gyakran nőnek majd értelem szerint korlátozott mennyiségben. A kiegészítőben lévő új ruhák, erősebb fegyverek és új típusú támadóeszközök vásárlásához egytől-egyig kell majd a blue gem. A blue gem egyébként egyben gyűjtögethető tárgy is, tehát lehet a lelőhelyekhez térképet venni. Lehet még állati figurákat is gyűjteni, valamint különböző festékeket az ennek megfelelő sziklából. Hasonlóan az alapjátékhoz az ezekkel foglalkozó npc-nek lehet odaadni jutalomért cserébe.

A végzet hegye...Akarom mondani a Thunder Drum.

Némileg a játékmenethez kapcsolódik, azonban mégis valahol inkább a grafikát érintő téma maga a Cut területnek kialakítása. Északi területről beszélünk és meglehetősen hegyvidékes, ösvényekkel, zúgókkal, patakokkal tarkított terület. Az alapjáték havas területei az itteni klímához mérve csak egy enyhe havas alföldi tájnak minősülnek. A Frozen Wildsban ehhez mérten az eddiginél is magasabb szintre emelték a hó, a hideg, a szél jelentőségét. A hegyvidéki területeken, illetve a hegyek közti völgyekben mély hó alakul ki, amiben Aloy és az állat és robotvilág tagjainak lábnyoma tökéletesen látszik, így akár a nyomkövetés is könnyebben kivitelezhető, ami új aspektust jelent a játékban megvalósítható vadászatnak.

Lehet, hogy csak megkoptak már az emlékek, de mintha a hó is sokkal szebben lenne kidolgozva, mint az alapjátékban. Ha elkezd havazni bizony az könnyedén korlátozza majd a látási viszonyokat. A hópelyhek valóban hópelyheknek tűnnek, ami nagyon sokat tud adni a hangulathoz. Aloy nem megfelelő öltözékben folyamatosan panaszkodik a hidegre és csapkodja magát, hogy felmelegedjen, a ruhája pedig teljesen deres tud lenni a hóban és fagyban. A patakok, folyók nyugodtabb részeinek tetején megjelennek a fagyásnak az első jelei, amibe ha beleugrik Aloy a víz tetején lévő nagyon vékony jegesedést jelző részecskék eltávolodnak egymástól és úszás közben is "kitérnek" Aloy útjából. Az egész havas táj gyönyörű. A hegyekbe felmászva és visszatekintve az alattunk lévő völgybe vastag ködréteg és felhőréteg takarja le a kilátást. Már az alapjáték is gyönyörű volt, de a Frozen Wildsban érezhetően erre még tettek egy lapáttal. Varázslatos a látvány!

A Frozen Wilds hozott még egy olyan újdonságot, ami a csak alapjátékkal rendelkezőknek is nagyon kedvező mégpedig egy új képességi fát. Az úgynevezett traveller azaz utazó skillfa azoknak is megjelent a játékában akiknek még nincs meg a Frozen Wilds. Részemről nagyon fontos újításnak találom ezt a képességi fát, mivel nemcsak, hogy a fejlődési fa végén lesz lehetőségünk hátasunkról közvetlen ráugrani az ellenfélre, valamint megjavítani robot társunkat, de még a hátáról is tudunk zsákmányt gyűjteni. Ami a szememben a legjobb eleme ennek a fejlesztési fának az az Expert Carver képesség mely növeli a ritkább zsákmány megszerzésének esélyét. Ez a képesség hatalmas segítség lehet ritka állati szervek beszerzésekor amivel nekem a legtöbb gondom volt az alapjátékban. Hasznos lehet még a Shard Salvager képesség shard hiánnyal küzdő játékosoknak, amivel árus nélkül szétbontással tudunk pénzhez jutni igaz az adott tárgy értékének csak a feléhez. A Hoarder képesség meg 20 százalékkal növeli a nyersanyagokra vonatkozó tárgytárolónkat.

A Frost Claw nem könnyű ellenfél...

A Horizon Zero Dawn: Frozen Wilds tehát sok olyan újdonságot hozott, amiről nem tudtuk, hogy szükségünk van rá, mégis amikor megkaptuk már örültünk neki. A Banuk törzs szerephez juttatása, az új északi terület a havas klímájával, a megmaradó lábnyomokkal, gyönyörű megvalósításával, új kihívásokkal és lényekkel. Még az új gyűjtögethető dolgoknak is lehet örülni és azért egy ilyen igényes mellékküldetést is kaptunk mindehhez. Természetesen az új területhez jár a múltba visszatekintést nyújtó felszedhető feljegyzések és audio logok megléte is. Az új fejlődési fa beépítését az alapjátékba is meg már szinte említenem se kell. A Frozen Wilds kiegészítő eléggé tartalmas lett mégis az a 20 eurós árcímke kicsit rossz szájízre ad okot és az ember nem tudja azt a tényt sem elhessegetni, hogy ennek a tartalomnak igazából az alapjátékban lett volna a helye. De hogy meg fogjuk-e bánni a 20 eurós kiadást a kiegészítőért? Biztosan nem!


Pros

+ Horizon világ kibővítése: Új terület
+ Banuk törzs szerephez jutása
+ Tartalmas küldetések, továbbra sem felületes párbeszédrendszerrel
+ Új lények, régi lények nehezebb verziója
+ Új fegyverek, öltözetek, meglévőek fejlesztett verziója
+ Hó és annak megvalósítása, lábnyomok és a grafika úgy összességében
+ Hangok, szinkron, zene még mindig zseniális
+ Új pénznem
+ Traveller képességfa még az alapjáték tulajoknak is
+ 15-20 órányi tartalom

Cons

- Rossz szájíz, hogy ennek az alapjátékban lett volna a helye
- Árcímke
- Ha ilyen minőséget tud a Guerilla letenni az asztalra kár, hogy nem jön több kiegészítő
- Messze van még a Horizon 2 :-)



Review score
 8.7A Horizon Zero Dawn Frozen Wilds egy igazán tartalmas kiegészítő, amiben senki nem fog csalódni. Szépen kiegészíti az alapjáték hiányosságait gyakorlatilag minden téren és még kellő kihívással is szolgál. Az árcímke kicsit húzos és bizony kár, hogy kimaradt az alapjátékból, de ettől eltekintve nem fogja senki megbánni a vásárlását még 20 euróért sem. 

Összes oldalmegjelenítés