Gran Turismo Sport PS4 - Teszt


Driving is for everyone

Hirdeti büszkén a Polyphony legújabb autós pornója és a világba kiáltott szlogenek közül, pontosan ez az, az állítás, mellyel a leginkább képtelen vagyok egyetérteni. Cirka 1 millió levezetett kilométer, megannyi autóval megtapasztalt vezetési élmény, számos veszélyes közlekedési szituáció, sőt bekövetkezett baleset után, nyugodtan és tiszta szívből kijelenthetem: A vezetés valójában nagyon keveseknek való.
Az emberek hibáznak, az érzelmeik komoly hatással vannak a cselekedeteikre és ez alól a vezetés sem kivétel. Millió esetben bebizonyosodott, hogy mennyire kevés kell csak ahhoz, hogy egy guruló csodából roncs, a sofőrből pedig madáreledel váljon. Annyi történet, saját bőrön tapasztalt autós élményem van, mellyel egy vastag könyvet meg tudnék tölteni. Nem véletlenül állok ki teljes mellszélességgel az önvezetők mellett. A volán mögött ülve és látva a közlekedési morál béka feneke alatti színvonalát, joggal keseredek el szinte minden nap. 

Pontosan ezek azok a negatív és lesújtó tapasztalatok, melyek miatt olyan játékokra, mint a Gran Turismo egyre nagyobb és nagyobb szükség van. Kellenek és szükségesek azok a szimulációk, melyek az IRL vezetési élményt a lehető legjobb minőségben és módon képesek közvetíteni, mert az autóvezetés lehetősége előbb-utóbb teljesen a versenypályákra fog kiszorulni. (Szerencsére.) Eleve egy sportautó ára, vagy egy átlagos szgk átalakítása komolyan vehető kategóriára tetemes összeg. Egy konzol és egy kormány szett beszerzése ezekhez képest filléres tétel. Ahogy egy VR eszköz sem egy elérhetetlen álom már.

Részemről inkább a felhőtlen arcade autózást kedvelem (NFS sorozat, Split/Second, PGR, stb.) és mindig is komolytalannak tartottam a billentyűzetüket cséplő szimulátor rajongókat. Miért? Mert egy árkád bolondozáshoz elég a billentyűzet, elég a controller, de egy autós szimulátor esetében, akkor vehető komolyan az élmény, ha minimum kormány, pedálok, váltó a beviteli eszközök. Lássuk be, senki ne beszéljen szimulátor élményről, egy nyamvadt 2.500 Ft-os billentyűzet mellől. Ami előtt őszintén fejet tudok hajtani az a VR-ral kiegészített több tengelyen elmozduló, autós szimulátor élmény. Nyilván ez a csúcsa a szimulációnak és a kormány szettes megoldás sem ördögtől való.

Minden kezdet nehéz

Lázadás a motorháztetőn

A kissé hosszúra nyúlt bevezetőre jó okom volt. A Gran Turismo ugyanis megváltozott és a változás mögötti döntés nem egészen egyértelmű. A megjelenés napján szinte felrobbant az internet és Polyphony termék kapcsán ennyire szélsőséges vélemények, még soha nem láttak napvilágot. A felhasználók egy része, ahol csak lehetett a sárga földig lehúzta a játékot, más részük az egekbe magasztalta. A józan többség, pedig nagyon is tisztában volt a változásokkal, így senkit nem érhetett meglepetésként, hogy Yamauchi-ék gondoltak egy merészet és a multiplayer irányt kezdték el preferálni.

Az egész probléma a következők körül forog: a GT 5-6-ban megismert karrier mód herélt változata került be a GTS-be, kikerült a dinamikus időjárás és napszak rendszer, kevesebb autó, kevesebb pálya, valódi tuning élmény helyett inkább már csak optikai tuning és némi finomhangolás.

A fentiek elemzéséhez hozzátartozik, a GTS előélete. Nagyjából 4 éve röppentek fel az első hírek arról, hogy a Polyphony nem egy GT 6 Remastert készít, hanem egy teljesen új részt GT Sport néven, melyről elég hamar tudni lehetett, hogy a multis és e-sport vonalat fogja inkább erősíteni. Erre persze beindult a fórumok gépezete, néhányan rögvest kötni kezdték az ebet a karóhoz, hogy "Yamauchi-ék akkor ezek szerint, egy olyan GT 7-en dolgoznak, melyben a megszokott karrier mód mellett, az online részt még tovább bővítik." Ez egy nagyon fontos pont! Mert sajnos a Polyphony-t nem érdekelte, hogy a szakma és a rajongóik miről trécselnek a háttérben, hagyták leülni a dolgot, persze a bemutatókon újfent csak-csak elmondták, hogy a multi vonal a lényegesebb, de rajongók erre mintha teljesen rezisztenssé váltak volna. Ők már álmukban darabokra szedték a McLaren hengerfejét és epekedve várták a GT 7-et, mely a megszokott dolgokon kívül még minőségibb multiplayer tartalmat prezentál. Itt a másik súlyos tévedés! Mit vártak? A GT 7-et? Hogy lehet valamit várni, amikor szó sem volt GT 7-ről! Okkal nevezték a kezdetektől GT Sportnak a játékot, mert ezzel is jelezni kívánták, hogy ez nem valaminek a 7. része, hanem annak ellenére, hogy rengeteg dolgot emel át az elődökből, mégis egy új irány képviselője!

Na most ezek után, aki odaállt a kasszához, kicsengetett 18 darab ezrest a GTS-ért, majd hazaérve csalódva elkezdte osztani az észt és lehúzni a játékot, annak mégis mit lehet mondani? Miért nem olvas, miért nem tájékozódik vásárlás előtt? Ez éppen olyan, mintha elkezdeném darabokra szedni a Battlefield-et a single élmény rövidsége és sekélyessége miatt. Nem... mégsem olyan, mert a GTS karrier módja jelen van, létező, nagyon jól felépített és még a profiknak is nyújthat ütős meglepetéseket! (Megnézem, amikor egy Nürburgringet -aranyon belül- megold valaki pár próbából.... ehhez ugyanis több napnyi gyakorlása kell.)
Elképzelünk fejben valamit, nem azt kapjuk, majd háborgunk. Ez nem fair. Olyan degradáló jelzőkkel illetni a Polyphony-t amiket a fejükhoz vágtak, az pedig egyenesen vérlázító. A GTS ugyanis egy remek játék lett! Amit a tokiói székhelyű japán csapat a kezei közül útjára engedett, az egy közel tökéletesre csiszolt autós kánaán! Nem hibás termék, egy kerek egész, de el kell fogadnunk, ez nem a GT 7, hanem a GT Sport!

Tessék sokáig nézni és belátni, a hibákat nagyítóval kell keresni

További gyakran emlegetett probléma, a karrier mód megnyirbálása. A régebbi részekben jelen volt a Street Rod öröksége. Egy kevésbé ütős, egyszerű autóval kezdünk, rójuk a köröket, nyerjük a versenyeket, tuningoljuk az autónkat és lépdelünk felfelé a ranglétrán. Ilyen ebben a játékban valóban nincs, de hasonló akad! A játékban megszerzett helyezésünknek megfelelő pénzösszegből, újabb autókat vásárolhatunk, sőt a megtett távolságért cserébe kapott Mileage Point rengeteg dologra beváltható (speckó autó, sisak, öltözék, különféle logo-k és matricák, keréktárcsák, festés, stb.) Igen, fájó a klasszikus kampány megváltoztatása, de megint elérkeztünk oda, hogy ez a GT Sport és nem a GT 7. Szándékos, jól átgondolt döntés a karrier mód ilyen irányú megnyirbálása és nem azért vágtak ki, ilyen jól bevált lehetőségeket a GT-ből, mert nem volt rá idő, vagy helytelenül mérték fel az igényeket, hanem azért, mert ez most egy másik játék, egy másik irány. Kockáztattak és balgaság lenne kijelenteni, hogy vesztettek, ez a meccs még messze nincs lejátszva, könnyen lehet, hogy az idő a PD-t igazolja majd. Nem mellesleg, a végletekig finomhangolható tuning lehetőségek sok arcade autós játék kedvelőt elijesztettek a sorozattól és inkább választották a NFS könnyedebb stílusát. Ebben is változás történt!

Finomságok garmadája


"A szimulátor azt szimulálja, hogy szimulátort szimulál"

A GT jóval felhasználóbarátabb lett, de úgy, hogy közben a profiknak sem kell csalódniuk. Kimondhatjuk: simcade lett. Valóban nincs single championship, valóban nincs klasszikus értelemben vehető Street Rod életérzés, de kihívás és tennivaló, az kőkemény mennyiségben akad. A karrier mód, több részre lett felosztva. Többek között kapunk egy Driving School-t, mely a létező legelegánsabb és legkönnyebb módon, szó szerint nulláról fog megtanítani az autósport rejtelmeire. Már itt tapasztalni fogjuk, hogy a játék értékeli az ügyességünk, több pénzt kapunk, több tapasztalati ponthoz juthatunk és persze nőni fog a megtett kilométerek száma, mely ellenében nem csak autókat vásárolhatunk. Itt fog elsőként feltűnni, hogy a játék a napi belépésünket rendre értékelni fogja, pontosabban egy minimális kilométer mennyiséget minden nap illik levezetni és rögvest sorsolni fog nekünk egy új autót a garázsba. Amit itt nehezen tudtam lenyelni, az a Youtube-os oktató videók, melyek véletlenül sem csúcsminőségben kerülnek kíváncsi szemeink élé. Ezt komolyan nem értem, hogy gondolták. Egyenesen kiábrándító. Az egész játékból ugyanis süt az autósport iránti szeretet, az igényesség, az odafigyelés a legapróbb részletekre és akkor jön a retinánkba kénsavat fecskendező négyzet ill. téglalap alakúra kicsinyített YT videók sokasága. Ezt mégis, hogy képzelték? 50+ GB-ra rúg a teljes méret, de a videók nem fértek volna el jobb minőségben? Vajon ki lehetett az a felelőtlen, aki szerint jó ötlet egy csúcs minőségű autós játékba, YT minőségű oktató videókat erőltetni? Főleg érthetetlenné válik ez az egész, amikor a GTS "múzeumban" egyes gyártók beszámolóit, érdekességeket nézhetünk meg, mert ezek a vidók, viszont nem YT-os filmek. Ez egyszerűen igénytelenség és olyan szintű a kontraszt, az oktatós YT videós gagyizás és a többi rész között, mintha homárt majszolnék gumicsizmában és munkás kesztyűben. 

Nem tudom megbocsátani azt sem, hogy a játék úgymond előtölt. Ez fájdalmasan rossz húzás volt, mert ha csak ide-oda lépegetünk 1-1 event között, hogy megnézzük ki, hogy áll a ranglistán, akkor a GTS úgy gondolja, hogy mi biztos azért jöttünk ide, mert mennénk egy kört a pályán. Hát nem. Majd én eldöntöm, hogy mikor mit akarok, nem kell feleslegesen előtöltögetni, amiből aztán kilépni már csak akkor enged, ha előtte betöltötte. Ez amatőr húzás, nem is értem.

Igazi pornó

Az egyjátékos mód következő eleme a Mission Challenge, mely tényleg komoly kihívásokat tartogat számunkra. Ez a része felfogható a régi klasszikus championship vonalnak, hiszen itt már a gép által irányított ellenfelekkel kerülünk szembe, így nem elég gyorsan és pontosan teljesítenünk, de meg kell birkózzunk a néha kicsit furcsán viselkedő A.I.-el is. Zömében nem lehet panasz a mesterséges intelligenciára, de előfordul, hogy azért fogunk kikapni és kivágódni a körversenyből, mert valaki hátulról belénk durrantott. Pedig a GT Sport nagyon is szigorúan veszi a Racing Etiquette kérdését. Ez külön menüpontként érhető el, ahol a versenyzés alapvető szabályairól esik szó, ahogy a neve is mutatja ez maga a versenyzői etikett. Nehogy azt higgyük, hogy akár single, akár multi menetekben, nem vernek keményen a fejünkre, ha Vin Dieselnek képzeljük magunkat.
A Sportsmanship Rating a Playstation azonosítónk mellett kerül feltüntetésre és pontosan az aminek elsőre hangzik: egy minősítés arról, hogy úr vagy-e, vagy ostoba troll. Jól hangzik ugye? Igen... jól hangzik, de nem működik elég jól. Ahogy az óvodában az óvónénit, úgy a GTS-t se érdekli, hogy ki kezdte, hiszen úgy kezdődött, hogy visszaütöttem. Ergo mind a két fél kapja a negatív értékelést, akár ő a hibás fél, akár nem. Ez abból a szempontból nem volt rossz döntés, hogy így garantáltan minden játékos arra fog törekedni, hogy kulturáltan versenyezzen, ellenben a picike, kanyargós pályákon a legjobb szándék ellenére is ráfázhatunk. Tudjuk jól, hogy a GT sorozat soha nem arról szólt, hogy eszetlenül, nagyokat kurjongatva csapatunk át a kukoricaföldön 280-al. Adjunk hálát Yamauchi-éknak, hogy a saját útjukat járják, de bármit is tegyenek, műértő kézzel nyúlnak a témához.
Az osztályozás egy másik lényeges szegmense a Driver Rating, mely a gyorsaságunk és eredményeink alapján számolt értékelés. "E"-ről indul, maximuma pedig az "A" osztályzat. Értelemszerűen rossz Sportmanship értékelés esetén, esély sincs "A" kategóriás vezetővé válni.

A Forza 7-el összevetve, itt mindössze 17 helyszín érhető el, melyek közül 6 valóban létező versenypálya (Bathurst - Ausztrália, Brands Hatch - Egyesült Királyság, Interlagos - Brazília, Nordschleife - Németország, Willow Springs - Kalifornia, Suzuka - Japán). Összesen 40 pályán küzdhetünk, melyből 6 rallys közeg, de ez a szám kissé csalóka, hiszen magába foglalja az ellentétes pályairányt is. A 160 db. autó első blikkre nem tűnhet annyira soknak. Nagyjából harminc-egynéhány gyártó autója szerepel a listában, és ezek közül gyakran ugyan arról a konkrét típusról van szó, csak ilyen-olyan módosítások történtek rajta. Ráfogható, hogy egyrészt itt van az elrejtett, kivágott tuning mód, amit Yamauchi pár napja felemlegetett. Ez azért nem egészen az a liga, mint amikor te magad hangolod az autód, amire viszont a Garage -> Car Settings menüben nyílik lehetőség. Feszítsük hát tovább a "nincs karrier mód, nincs tuning" szektások idegeit azzal, hogy ebben a Car Settings menüben lehet szépen kereket cserélni, féket, felfüggesztést, aerodinamikai jellemzőket, vezetési stílust, váltót, lóerő/súly arányt, stb. állítgatni. Aztán ha optikai tuningra vágyunk, feltétlenül tegyük tiszteletünket a Livery Editorban, ahol garantálom, hogy órákat fogunk eltölteni, annyiféleképpen lehet a kasznit csinosítgatni... nem, továbbra sincs neon, ne sértegess -.-

Nagyjából 30 körüli számban szerepelnek az ú.n. Vision GT fantasy modellek, melyek afféle koncepció megvalósulások, virtuális formába öntve. Szomorú, hogy mindez a régi modellek rovására, mert abból mutatóba se nagyon akad, holott a GT nagyon is szeret a dicső múltba révedni. Ez olyannyira igaz, hogy a GTS-ből sem maradtak ki az egyes gyártók történeti áttekintései, és számos videót láthatunk fejlesztésekről, irányokról.


Ha már az egyjátékos tartalomban úszkálunk, akkor meg kell említenem személyes kedvencemet a Circuit Experience-t. Itt lehet ezredeket és századokat hajkurászni és ha egy pályát sikerül teljesen aranyra abszolválnunk, akkor garantált a bonus ajándék gépsárkány! Mondanom sem kell, hogy ghost car is akad és éppen annyira működik jól, ahogy azt elvárjuk. Első körünk rögzítésre kerül, majd önmagunkkal versenyezhetünk, aztán ha túlláptünk önnön korlátainkat, akkor az újabb ghost car ellen fogunk küzdeni. Hihetetlen, hogy ez mennyire motiváló tud lennei és mennyire komoly tartalékok vannak még bennünk, melyet ez a mód garantáltan kiráncigál belőlünk. Ez a rész pontosan úgy működik, mint a profi futós órák "ghost" funkciója, vagyis rendre látja az ember, hogy mennyivel gyorsabb, vagy lassabb önmagához képest, így a korábban "x" másodperces hátrányt képesek leszünk a saját fejlődésünk által leküzdeni. Akik ismernek, tudják jól: Azt a játékot különösen nagyra tudom értékelni, mely nem a karakterünket, jelen esetben nem a nyamvadt autónkat fejleszti, hanem önmagunkat. Ezen a téren nem fogunk csalódni, az önfejlesztés garantált.

Nem tudom figyelitek-e, de még mindig arról a karrier módról beszélgetünk, mely ugye néhány ember szerint nincs. Persze mindig a nyavajgók a leghangosabbak, a többiek meg már rég elhúztak játszani :-) Bár külön menüpont, de az egyjátékos mód szerves része az Arcade mód, melyben szabad kezet kapunk. Azon a pályán és úgy megyünk, ahogy szeretnénk, sőt még napszakot is választhatunk. Apropó napszakok. Ez bizony szomorú történet lesz, mert a PS3-on remekül működő dinamikus napszak, sőt időjárás változási rendszert egész egyszerűen a kukába hajították. Eső? Hát azt maximum itt lehet látni, némi vizes útburkolat formájában. Ez egy Forza Horizon és 7-hez, de a GT franchise-hoz képest is felér egy gyomorszájon rúgással.

 Hát nem egy cunami...

Drámázhatunk, hogy de miért? Miért? Miért kellett ezt kivenni? De ha elkezdünk inkább józanul gondolkodni, rájöhetünk, hogy szinte borítékolható, hogy a framerate oltárán került ez beáldozásra. A PS4 ugyanis nem egy erőgép. Alapvetően egy Sony feliratos Steam-machine (flame on), nyilván saját egyedi OS-el, de a PC-kből jól ismert alkatrészekkel. Itt már szó sincs a Cell erejéről, ez már AMD proci, x86 és x64 alapokon, ami egyre inkább egy PC, sem mint konzol. Pro gépeken a GTS lehetőséget biztosít a szokásos képminőség vs. framerate választásra és el kell ismerjük, ha a stabil frame ilyen áldozatokat követel, már kezd nem is annyira fájni a változó időjárás és napszakok hiánya. Ahogy arra vágytunk, még 60 képkockás split screen is akad! Jól sejtitek, csodásan működik, ahogy az a nagy könyvben izé... ahogy az C64-en a Pit Stop 2-ben is megvolt már és igen, megy offline módban is, ahogy a Time Trial-hoz sem kell állandóan a neten lógni. Azt is örömmel jelenthetem, hogy 4k-ban, vagy FHD@downsample módban is gyakorlatilag stabil képfrissítés mellett versenyezhetünk, mely opció sok autó, árnyékok, szálló por és odaszögezett 60 képkocka mellett is remek eredményt nyújt. Végül de nem utolsósorban a HDR is bekapcsolható erre alkalmas kijelzőkön, mely teltebb, kontrasztosabb színeket, illetve életszerűbb, természetesebb fényeket garantál. Abba most hadd ne menjek jobban bele, hogy a HDR-hez valójában nem kellene semmiféle extra kijelző, tessék csak a Half Life 2 - Lost Coast-ra gondolni, de hát valamivel el kell adni azokat a fránya tv-ket nem igaz? ;-)

Szinte várom a fellegekből lecsapó Daenerys Targaryen-t

Próbáljunk meg egy pillanatra logikusan, fejlesztői szemmel gondolkodni. Ha megadom a népnek az esőt, havat, villámlást, avart kergető nyári szellőt, de meg-megbotlik a frame, akkor miről fog beszélgetni a fél Reddit és NeoGAF? Hát arról, hogy közel játszhatatlan terméket készítettem, mert akkora csuklások vannak, hogy a fal adja a másikat. Egy autós játékban, ahol az ezredek döntenek ez megengedhetetlen lenne, ragaszkodni kell a stabil, lehetőleg 60 képkockás megjelenítéshez. Az autók kidolgozása túlzás nélkül állítható, hogy a piac legjobbja! Nincs jobb! Nem, a Forza 7 autómodelljei sem részletesebbek. Ezt mozgatni kell egy olyan pályán, ahol akár 16 autó is egyszerre száguld. A hardver erőforrásai végesek, áldozatokat kellett hozni és ezért borítékolom, hogy az időjárás és napszakok a stabilabb megjelenítésnek eshettek áldozatául. Nagyon sajnálom, hogy így lett, de hát ez van, amikor egy tehetséges team nem fejleszt PC-re, csak egy már megjelenésekor is gyengécske hardverre. Talán pontosan emiatt, a szűk hardver keresztmetszet miatt, lettek a pályák is statikusak, és ha picit elkalanodzik a szemünk azért itt-ott látszik a kényszerű spórolás. Az autók gyönyörűek, de a tereptárgyak, épületek, már inkább a PS3-a érát idézik, nem zavaró, de azért mi sem vagyunk vakok. Érdekes módon az árnyékok és a fák viszont a lehetőségekhez képest jónak mondhatók, a konkurenciával szemben nincs ok szégyenkezésre és ne feledjük, még mindig 60 képkocáról beszélünk egyetlen másodpercben. Erre én nem tudok mást mondani, csak azt, hogy szép munka volt Polyphony, jól döntöttetek!
Negatívumnak mondható, hogy az Arcade mód az egyetlen, mely offline módban is működik. Tökéletesen megértem, hogy a save game módosításokat megelőzendő döntöttek az állandó netkapcsolat mellett, de az, hogy egy nyamvadt fotót nem lőhetünk a vasról offline módban, az nekem is magas. Igen, ma már szinte a kávédaráló is a neten lóg, a "dolgok internete" világában élünk, de nagy hibát követünk el akkor, ha állandóan magunkból indulunk ki. A visszajelzések alapján nagyon is komoly igény volt arra, hogy PSN nélkül is játszhassunk egyjátékos módban.
Sajnos az arcade módon belül található az egyetlen lehetőség is, ahol a VR Mode által kipróbálhatjuk milyen a közvetlenebb vezetési élmény. Ahhoz képest, hogy ez mennyire jól működik érthetetlen, hogy egyéb módokban miért nincs semmiféle lehetőség a használatára.

A GT franchise számos nagy erőssége közül, az egyik legjobban sikerültek mindig is az állkoppantó fotó mód és replay lehetőségek voltak. Hát panaszunk nem lesz... őrület! Rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, hibát ebben találni nem kis feladat. Jelenleg is elérhető egy majdnem 10 GB-ot kóstáló fotós DLC, melyet teljesen ingyenesen használhatunk. Az elkészült képeket, videókat, tovább szerkeszthetjük, egészen elképesztő kompozíciókat megalkotva és természetesen a megosztás kérdése is gyors, zökkenőmentes, GT-sen elegáns.


A replay mód egyszerűen büntet!


A fentiekből világosan látszik, hogy ahhoz képest, hogy a "0 pontos" emberkék, habzó szájjal olyasmiket írogattak, hogy nincs karrier mód, na ahhoz képest alsó hangon 50-60 óra tartalom vár reánk, de ha aranyra szeretnénk mindent teljesíteni, az könnyen belecsúszhat a 100+ órába. Na és mi van a single élmény után? Hát a multi móka. Mert mit csinál az ember egy Dark Soulsban, ha már rommá tolta a single-t? Megy a többjátékos online módba és ha jó a játék, rengeteg időt eltölt benne. Már pedig ebben a GTS parádésan teljesít.

A Sport Mode esetében látni fogjuk, hogy napi versenyek nagyjából 20 percenként állnak rendelkezésünkre, a verseny előtt nyugodtan mehetünk tetszőleges mennyiségű kört, hogy felmérjük mennyire vagyunk jó formában, csak vigyázzunk nehogy lekéssük a startot. (Itt azért megjegyezném, hogy egy 2-3 perces figyelmeztetőnek a verseny kezdete előtt tudtam volna örülni.) A hab a torta tetején természetesen a Championship, melyre legközelebb 2017. november 4.-én kerül sor.  
Igazából ez az első olyan online autósport játék, mely mögé a FIA (Nemzetköz Automobil Szövetség) is beállt. Ez azért nem kis fegyvertény! A FIA felügyeli a világon megrendezett autóversenyek szinte mindegyikét, szabályzata egyértelművé teszi, hogy mennyire komolyan is veszik a versenyek integritását. Tudtommal ilyet eddig egyetlen autósport játék sem tudott felmutatni és mondanom sem kell, hogy ez az e-sport csapásirány egyik fontos alappillére.
Ha már a nívós és egyedi dolgok: Porsche. Végre. Korábban ugyanis az EA birtokolta a Porsche autók játékbeli megjelenésék jogait, de a jég megtört, milliók kedvence immáron elérhető a Gran Turismo-ban is.

Szándékosan a végére hagytam a jó dolgokat és tudom folytatni. Nem igazán hiszem, hogy autós játékban ennyire jó minőségű hangok valaha is szerepeltek volna. Minden autó hangja egyedi, rendkívül életszerű, a gyomrunk megremeg, annyira közvetlen élmény. Ezek után sejthető, hogy a PD, nem egy Electronic Arts, itt ugyanis a háttérzenéket értő műgonddal válogatták, itt nem fognak feka rapperek prostik hasáról felszívott kokóról hadoválni. A zenék stílusa finoman eltérő, de tökéletesen passzolnak a képernyőn látható élményhez, 1-2 menet után hamar meglesz a saját kedvenc.

Már-már nem is tartom fontosnak, hogy az autók fizikáját megemlítsem. Ebben a GT mindig is az élmezőnybe tartozott és ugyan, most egy picit nyitott a simcade irány felé, de ez véletlenül sem jelenti azt, hogy 300-al fogunk mandínerből lepattanni egy hajtűkanyarban, hogy így előzzük meg versenytársunk. Ez nem NFS, itt ilyen esetben nyugodtan ki is léphetünk. Egyrészt borítékolható némi időbüntetés, ha a "szántáson" próbálunk előzni, másrészt az autók reális viselkedése miatt, amikor 600 lópaci belemar a fűbe/homokba ott már nincs miről beszélni, súlyos másodpercek mennek el a semmibe, ezt egy verseny közben már szinte teljesen esélytelen ledolgozni. Érdekes kérdés szokott lenni a jűrművek sérülése, törése. A GT franchise nem a Flatout, sem pedig Destruction derby, nem mellesleg a gyártók nem szívesen adják a nevüket ahhoz sem, hogy egy félig ronccsal veressünk át a homokcsapdán. Ennek megfelelően nagy ütközés esetén is maximum idő büntetésre számíthatunk, meg apró horpadásra, karcra, mert itt nincsenek leszakadó felfüggesztések, se balra elszáguldó. a mezőnyt beelőző kerekek. Akinek ez hiányzik, az nem egészen akarja látni, hogy miről is szól az egész GT.

Még a bevezetőben elmélkedtünk arról, hogy milyen az igazi szimulátor élmény. Amikor a játék első perceiben megláttam a sixaxis alapú mozgásérzékelős irányítást, hát meg kell mondjam megijedtem. Azt gondoltam, hogy a PD ezt nem gondolhatja komolyan, hiszen profi autós játékban labdába sem lehet rúgni pontatlan irányítással. Be kell valljam tévedtem. Nem nekem kell hinni, tessék az alábbi videót megnézni és levonni belőle a tanulságot.

GTS verseny a DS4-be épített 
gyorsulásmérő és giroszkóp segítségével

Ami a jövőbeli terveket illeti, azt már most is tudjuk, hogy jelenleg nincsenek mikrotranzakciók, és nem is lesznek, ezt Yamauchi mester egyértelműen megerősítette. Ez valóban tiszteletre méltó hozzáállás, hiszen nyílt titok, hogy a mikrotranzakciók egy korántsem lebecsülendő bevételi forrás, melyről ezúttal a Polyphony Digital zokszó nélkül lemond. A DLC-kről viszont nem tettek le, és úgy gondolom egy autós játék pontosan az, ahol a későbbi hozzáadott tartalom nagyon is üdvözülendő. A GTS jelenleg is egy teljesen kész játék, melyből ugyan a korábbi részekhez képest valóban hagytak ki tartalmakat, de mégis egy kerek egész műremek. Ráadásul, - az ígéretek szerint - a jelenlegi autók számát 500(!) fölé fogják vinni! Tekintve, hogy az autók modellezése a legrészletesebb a piacon, ez komoly ígéretnek számít, de a bizalom a PD felé töretlenül megvan, hiszen eddig semmi olyasmit nem ígértek, amit ne tartottak volna be.

Nem kell kortes, de jól esik

A játék fogadtatása vegyes, talán még soha nem volt ennyire megosztó egyetlen Gran Turismo sem. Az egyik tábor szerint hiba volt a karrier módot ennyire hanyagolni és a multit erőltetni, a másik tábor meg tobzódik a többjátékos élményben és a legjobb autós játékok közé emeli azonnal a GTS-t.
Tisztelettel feltenném a nagy kérdést: Mégis mit várunk egy kifejezetten multira kihegyezett autóverseny játéktól, melynek nyilvánvaló célja az e-sport vonal erősítése? Nagyon fontos megnézni az új tendenciákat. Már egyre inkább nem az a fő cél, hogy 80 órát beletoljunk egy single címbe, majd elfelejtjük. Az új irány az, hogy a single csak egy javasolt előjáték a multi móka előtt. Egyre több és több cég igyekszik aztán a többjátékos móddal lekötni vásárlóit, mert valójában ebben van a hosszútávra biztosított profit. Ha egy vásárlód napi szinten használja a termékedet, akkor a nem kötelező(!) extra tartalmakat is szívesebben vásárolja, főleg ha azok tovább bővítik az élményt. Hát ezen út felé kacsingat most a PD, és ezért elítélni őket nem tudom.

Célfotó

No meg a helyzet az, hogy sokan egy klasszikus single élményt vártak, afféle Emőke csokis - Dunakavicsos nosztalgia révületbe mártva. Tették ezt annak dacára, hogy Yamauchi-san sosem állította, hogy a GT Sport is majd beáll a sorba és az egyjátékos módra koncentrál, sőt már a fejlesztések elején kiderült, hogy a többjátékos, e-sportos vonalban szeretnének odacsapni. Ez pedig vitathatatlanul sikerült nekik, a többjátékos módokba ugyanis belekötni nem érdemes.

Hogy kinek ajánlanám a játékot? Szó szerint mindenkinek, akit egy kicsit is érdekelnek az autós csodák. Azt is el kell mondjam, hogy az év legjobban nyitó autós címe a Gran Turismo Sport, nem véletlenül. A GTS-ben igen is mindenki megtalálhatja a saját útját. Még akkor is megéri az árát, ha kizárólag a single módban fogjuk tanulgatni a pályákat és döntögetni a saját rekordjainkat. Miért? Mert egy olyan biztonságos vezetési élmény nyújt, mely közben felhőtlenül tudunk szórakozni. Ahogy az a lenni szokott, a Polyphony - egy-két hibát leszámítva - ismét nagy műgonddal dolgozott a témával, a többi nagy név mellé a FIA és Porsche bevonásával, pedig még tovább fényesítették a cég amúgy is patinás címerét.

Köszönjük Sony, köszönjük Yamauchi-san!

Pros

+ Rendkívül addiktív
+ Simcade irány
+ Nincs és nem is lesz mikrotranzakció
+ Csodás multi élmény
+ Jól optimalizált
+ Controllerrel, sőt mozgásérzékelős megoldásban is remekül irányítható
+ Kellően hosszú és akár komoly kihívást nyújtó karrier mód
+ Példásan felépített tanuló mód
+ Eszméletlenül stílusos, igényes zenék
+ Autós játékok közül is kimagaslóan minőségi hangok
+ Kimagasló részletesség a járművek terén
+ Igényes, vérprofi munka
+ Bugokat nagyítóval kell keresni
+ Látványos fotó és replay mód
+ Sportsmanship Rating rendszer
+ FIA és Porsche támogatás

Cons

- megnyirbált karrier mód
- a casual irány a tuningolás szerelmeseinek övön aluli ütés
- a konkurenciához képest, jelenleg jóval kevesebb pálya és autó
- statikus pályák
- kivágott időjárás és napszak rendszer
- néha furcsa dolgokat művelő A.I.
- Youtube-os oktató videók minősége
- az állandó online kapcsolat megkövetelése túlzó




Review score
 8Bár nem lett tökéletes, nem elégít ki minden igényt, de a GT franchise egy újabb méltó utóddal bővült. Ettől függetlenül a kedélyek megnyugtatása végett, nagyra értékelnénk egy GT 7, vagy egy GT 6 Remastered bejelentést.

Összes oldalmegjelenítés