F1 2017 - teszt




Codemasters. Ha ezt a címet, illetve a kiadó-fejlesztőpáros nevét meghalljuk, szerintem mindenki kapásból a Colin McRae/Dirt és a Forma-1 szériára gondol. Nem véletlenül, hiszen a videojátékiparban többek között ők (is) fejlesztenek meglehetősen minőségi versenyjátékokat, amik már-már szimulációs alapokra is kikacsintgathatnak a megfelelő egyedi beállítás alapján. Természetesen nem mehetünk el szó nélkül, hogy a Codies csapata mindig olyan autós játékokat raknak le az asztalra, amelyek akár casual, akár hardcore rétegnek is szólhat. De nem lepődhetünk meg azon sem, ha éppen az arany középutat válasszak ki egyesek, ugyanis a játékuk nagyon jól testre szabható, valamint részletesen beállítható.

Magamat nem tartom túlzottan nagy Forma 1 rajongónak, hiszen játékok terén egyszer még az EA által kitaposott F1 játékon, illetve a 2012-ben, a Codemasters kiadásában megjelent F1 2012 játék személyében térhettem vissza rövid ideig a versenypályák szerelmesei közé. Aztán következett egy pár éves kihagyás, majd 2016-ban volt szerencsém elég sok időt eltöltenem az F1 2016 című alkotással, amely teljes mértékben lehengerelt, a jelenlegi cikkünk, tesztünk alapját is majd ez adja meg, hiszen a fejlesztők az előző részt tökéletesítették, szinte minden kategóriában jeleskedik az új Formula Egyes produktum. Lássuk, hogy miben is...


A videogamers.hu hasábjain a teszteket a bevezető után mi mindig a sztori móddal kezdjük el. Mondhatnám azt is, hogy mivel Forma 1-es játékkal van dolgunk, senki se számítson remek történetvezetéssel. Most jön a hatalmas DE szócska. Igen ám, amit a Codies a 2016-os epizóddal művelt, azt a jelenlegi részben átkomponálta, átszervezte, és gyakorlatilag kaptunk egy karrier orientált kampány módot az egyjátékos mód képében. Versenyjáték létére az F1 2017 single playere nem csak pályáról pályára, futamról futamra megy, hanem a versenyek között a fejlesztőknek sikerült beiktatniuk egy átvezetőkkel kiegészített karriermódot, amiben "jelképesen írva" fogják a kezünket, és még jobban megértetik velünk azt, hogy a Forma-1 sport tulajdonképpen mit is jelent. Persze ezt a karrier módot ne úgy értelmezzétek, mint a FIFA sorozatban Alex Hunter sztori kampányát, mert ott azért drámai szerepkörben is jutott valami a profi labdarúgás mellett. Visszatérve az F1 2017 karrierjéhez, maga a csapat Emma és Chris társaságában részletesen foglalkoznak a személyes karrierépítésünkkel. A csapattársak célkitűzéseket, illetve kisebb-nagyobb, valamint könnyebb-nehezebb feladatokat adnak számunkra az egész futam hétvége alatt. Már csak a pilótatársunknak kéne megszólalnia, na de ezt talán majd a következő részekben.


A karrierünket rögtön egy egyszerű profil létrehozásával kezdhetjük meg, ami nem másból áll, mint a nehézségi fokozat, a futam idő, illetve a személyünk megalkotásában. A nehézségi fokozatot egy állítható csúszkán adhatjuk meg számértékkel jelezve. Pl. a Hard nehézség 60 ponttól kezdődik, míg mondjuk egy médium beállítás mindösszesen 40 ponttól. Minél nehezebb fokozaton játszunk, annyival több bónuszpont jár majd a versenyek során. Ezután következik a nagy dilemma, vagyis a csapatválasztás. A McLaren Mercedes, a Ferrari és a Red Bull Racing még mindig csúcson van, míg mondjuk egy Sauber vagy egy Haas már nem annyira; sajnos a gépeken a technikai fejlődéskülönbségeket érezni is fogjuk. De szomorkodni emiatt nem kell, hiszen nincs is annál jobb érzés, ha karrierünket legalulról kezdenénk el, s ráadásul náluk lehet a legjobban fejlődni is. Ha az utóbbi opcióval is megvolnánk, rögtön Emma vár minket a fogadóirodájában, hogy akár azonnal elkezdhetjük a gyakorló programok teljesítését a Practice 1-2-3 esemény alatt. A fejlődésünket a Practice programok keretein belül végezhetjük el, illetve a jó szerepléssel, és a futam megnyerésével. Előbbin számos akadályt kell teljesítenünk a meglehetősen jól kitalált gyakorló program segítségével. A gyakorló napokon olyan kihívásokat kell teljesítenünk, mint az üzemanyag és a gumiabroncs megfelelő menedzselése, illetve, hogy minél jobb köröket menjünk. Ha a gyakorlónapokon túl vagyunk, jöhet az időmérő-edzés, ahol, amin az lesz a legnagyobb feladatunk értelemszerűen, hogy jobb köröket menjünk.


Chris társunk segítségével a játék kapott egy kutatás és fejlesztési rendszert is, amit már az F1 2016-ban megismerhettünk. A 2017-es részben a fejlesztők szó szerint egy RPG játéknak megfelelő skill fa fejlesztési rendszert sikerült megalkotniuk, amelyek 4 nagy ágra bomlanak fel, amelyek közt megtaláljuk az aerodinamikát és a szívósságot is. Ezeken belül javíthatjuk a jármű fogyasztását, vagy akár tökéletesebb szárnyakat is kifejleszthetünk. A lehetőségek tehát adottak lesznek, hogy akár egy gyengébb gépből is vállalhatóbb teljesítményt hozzunk ki. A futamok végét egy-egy challange szakíthatja meg, amely során résztvehetünk mágnás alakok tesztjeiben, ahol a legendás, és történelmi járművekkel kell megtenni a kitűzött célt. A futamok közti kihívásokból fejlesztési és kutatási pontokat is ki sajtolhatunk, természetesen amennyiben jól teljesítünk. A legendás challange meghívások nagyjából 2-3 futamonként jönnek. A kihívás során nem feltétlenül a hivatalos licencelt pályákon mehetünk, hiszen volt már olyan szerencsénk, hogy az adott ország, adott pályájának variánsán kellett égetnünk az üzemanyagot. Magát a karrier módot 50%-os futamhossz beállítással ajánlanám, hiszen ezeken a futamokon már nagyon jól taktikázhatunk a gumik milyenségeiken. Vagy amikor el kezd esni az eső, nincs is annál jobb érzés, mikor azon morfondírozunk, hogy mely vizes gumit tegyük majd fel a gépünkre, vagy éppen amikor száraz a pálya, beleértve az ideális ívet is. Ilyenkor jön a képbe a gumik választhatósága, mely igen magas lett; az M-től kezdve az SS-en át, az US-ig minden típusa megtalálható majd a versenyek során. Egyébiránt az F1 2017-ben az összes idei pálya megtalálható, ez alól kivételt képez majd a német futam, ugyanis ebben a szezonban nem lesz benne.

Lássuk a játék technikai részét. Először is vegyük figyelembe a grafikát. Mindenképpen szebb és részletesebb lett a játék az elődhöz képest. Még a cikk megírása előtt szándékosan feltelepítettem a 2016-os részt, hogy megnézzem a grafikai különbséget maximális beállítás alatt. És azt kell mondjam, hogy számottevően javultak a textúra kezelések. A dinamikus időjárás látványának a kezelése is nagyszerűre sikerült, csak, úgy, mint a járművek lemodellezése is. Hangok terén is pazar a játék, ritkán hallani ilyen kiváló minőségi motorhangokat és időjárási effekteket egyaránt. Ezek tényleg mind-mind példaértékűek, nem csoda, hogy Codies termékről van szó. Kb. úgy tudnám még pluszban értékelni a technikai részt, mint ahogy szoktuk a Battlefield játékok esetében is.



Nem mondom azt, hogy minden idők legtökéletesebb versenyjátéka, hiszen bugok, glitchek is színesítik a játékot a hibák terén. De úgy vélem, hogy kisebb hibái ellenére az F1 2017 játék ennél jobban nem tudja vissza adni a forma 1 hangulatát, ezért mindenképpen kimagasló alkotásnak tartom a Codies új játékát. Tessék beruházni rá, azonnal! Higgyétek el, nem fogtok csalódni. Pláne nem azok, akiknek tetszett az előző széria. Játsszátok!

Review score
 9.1Az F1 2017 egy szinte tökéletes versenyjáték lett; kötelező darab még azoknak is, akik nem nagy rajongói a sportnak.

Összes oldalmegjelenítés