Next Day: Survival - Early Access Előzetes


Egy újabb poszt-apokaliptikus túlélő MMO játék bukkant fel a láthatáron pár nappal ezelőtt. Rengeteg játék próbálta már megállni a helyét a mai játék iparban, legtöbbjük elbukott, vagy csak szálló igeként élnek tovább az emberekben, mint ahogy az történt a majdnem csúcsra törő DayZ-vel is. Jó kérdés, hogy a most Early Accessben lévő Next Day: Survival miként fog megmaradni az emberekben, illetve sikeres lesz-e, de azt már most elmondhatom, hogy magasra tették a mércét, ugyan vannak csúnya tulajdonságai is, de a fejlesztők szerint ezt orvosolni fogják a jövőbeni patchekben. Annyit elöljáróban el tudok mondani a játékkal kapcsolatban, hogy a S.T.A.L.K.E.R. fanok már most elkezdhetik csorgatni a nyálukat, ugyanis erős vonalakat véltem felfedezni, mikor bolyongtam a kihalt falvakban.



Egyelőre a játéknak háttér története nincs, úgymond a küldetések jellege az, ami alakítja a karakterek történetét. Kezdetekben semlegesek leszünk, de nem sokáig, mivel döntés elé fog állítani a játék, hogy melyik tábort szeretnénk erősíteni: a civileket vagy a lootereket. A játék karma rendszere elfogadható: a szokásos alappal rendelkezik, ami annyit tesz, hogy ha civilként lootert ölsz, akkor feljebb megy a reputationöd (ugyanez megy looterként, ha civilt ölsz), ám ha úgy döntessz, hogy a másik frakcióba szeretnél inkább átmenni, akkor ahhoz el kell kezdened öldökölni a saját frakciód embereit, viszont ilyenkor lép életbe az áruló státusz. Ez tulajdonképp a frakció többi tagjának kedvez a legjobban, ugyanis ilyenkor a játék úgy érzékeli, hogy támadás alatt van a hely, és addig, amíg nem halt meg az áruló, addig harc készültség van. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a looterek támadják meg a tábort, és ha sikeresen meghalt az összes támadó, akkor jutalmat kapnak a résztvevők. Az áruló jelzőt meg tudjuk szűntetni, még hozzá úgy, hogy másfél órát el kell töltenünk anélkül a játékban, hogy nem közelítünk meg egyetlen frakció területét sem, illetve nem ölünk saját frakcióbelit. A játék másik nagy pozitívuma az animációkban rejlik. Szinte mindennek van animációja: ruházkodás, étkezés, lőszer betöltés, interakció terep tárgyakkal, stb. Ez igen csak meglepett, ugyanis nem minden játéknál hozható az fel, hogy szinte mindennek van animációja. A játékban barkácsolni is tudunk majd jó pár dolgot, de jelenleg csak pár dolgot tudunk összetákolni, ezekre a kezdő küldetésekben rá is jövünk.


Következzék a fekete leves. A grafika gyalázatosan néz ki, legalábbis a legtöbb játékhoz képest, és még a legmagasabb grafikai beállítások se javítanak sokat a helyzeten. Ezzel kapcsolatosan a fejlesztők is megnyílvánultak már a Steam fórumokon, és ígérték, hogy próbálnak javítani a mostani grafikán, de én erre viszont azt tudom felelni, hogy kb. úgy vagyok vele, mintha a S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl-al játszanék: nem a grafikája a legerősebb jellemzője, hanem a hangulat. Az atmoszféra kiválóan el lett találva a szokásos orosz beállítottságú kis falvak és gyár telepek, illetve rádió/radar tornyok S.T.A.L.K.E.R.-es beütésével. Igazából azt kéne mondjam a játékra, hogy egy kifejezett csoport számára készült, mivel rengetegszer éreztem úgy, hogy ez a játék akarna lenni az open world multija a sokak által imádott trilógiának. A másik nagy hiba a szerver keresőben, illetve maga a multiplayer játék indítását érinti. Jelenleg a szerver kereső úgy működik, hogy mindenki egy globális játék szerverre csatlakozik, és "szerver kreáláskor" úgymond egy szobát hoz létre, amibe bárki becsatlakozhat. A probléma ott kezdődik, hogy bármikor mi indítanánk egy új szobát, egy meglévőbe dob be, ráadásul egy majdnem telibe.


Itt viszont még nem ért véget a krízis, mivel ha haverokkal együtt szeretnénk egy játék szerveren játszani, akkor egy olyan szerverre kell vadászni, ahol van elegendő hely, ahelyett, hogy már Steamworks támogatottsággal indult volna a játék, és akkor megoldódott volna pár fejfájást okozó dolog, vagy ha egy party rendszert raktak volna a játékba, ahol a főmenüben megtudod hívni a haverjaid a csapatodba, és akkor nem lenne az, hogy mindenkinek ki kelljen keresni egyesével a szervert és külön felcsatlakozni, ehelyett a party leader bevinne mindenkit automatikusan magával a szerverre. Külön csemegeként még maga a szerver kereső legnagyobb problémáját is fel eleveníteném: nem lehet se név, játékos szám, ping, illetve játékmód alapján sorrendbe állítani a szervereket, ehelyett össze-vissza mutatja őket, és akárhányszor próbáltam valamilyen logikát találni a szerver keresőre, nem jutottam messzire.


Igazából én azt vettem észre, hogy a játék készítői itt arra akartak volna rámenni, hogy az idegen játékosok próbáljanak a bizalomra alapozni ahelyett, hogy mindenkit azonnal ellenségnek állítsanak be, de ezzel akármennyien is próbálkoztak, soha nem sült el jól. Minden játékban megvannak a kis kapuk, amiket rengetegen erő szeretettel ki is használnak, és mindent megtesznek csak hogy nekik jobb cuccaik legyenek. Nem beszélve arról, hogy ez a szobás rendszer se tökéletes, mivel amint egy szoba teljesen kiűrül, az összes rajta talált tárgy, illetve jármű eltűnik róla. Pár szót ejtenék a járművekről is. A játékban jelenleg 7 féle jármű található, amit miután működésre bírunk, arra visszük, amerre szeretnénk. Ennek előnye és hátránya is van, mivel gondoskodnunk kell az üzemanyag ellátással is, és ha véletlenül elütünk egy saját frakcióbelit, akkor azonnal árulók leszünk, az pedig maga a pokol. További probléma az autóval az, hogy sok helyen út akadályok vannak, és a jelenlegi béta verzióban elég nehézkes az irányítás, ezt viszont nem lesz nehéz orvosolniuk a fejlesztőknek.


Összességében a játék nem annyira rosszul rajtolt el, mint ahogy azt a képek/videók alapján láttam, ugyanis az atmoszféra azonnal beszippantott, természetesen nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a játék egy bizonyos közönséget célzott meg ezzel, de az árához képest kiválóan vizsgázott az én szemszögömből (hiába, hogy a grafikáját és a szerver kereső gyalázat), ugyanis nem sok játékot tudnék mondani 10 euro alatt, ami ennyire be tudja szippantani a S.T.A.L.K.E.R./poszt-apokaliptikus fanokat. Pár napig 7,99 euro volt a játék, de most feljebb ment 8,99-re, ami egyátalán nem vészes ahhoz képest, hogy milyen játékok vannak kint manapság, és még ennyire sem funkcionálisak (igen, rád mutatok most DayZ). A játék Steames oldalát itt tudjátok elérni.

Hasonló játékok: DayZ, Rust, Miscreated, Infestation: Survival Stories (ezt csak viccnek szántam), és a többi survival sandbox MMO...

Összes oldalmegjelenítés