Vikings - Wolves of Midgard




Vikings - Wolves of Midgard: Teszteltük a játékot...

Vikingek. Erről a skandináv származású népről megannyi legenda és tévhit kering, melyek egy része valószínűleg igaz, más része viszont kitaláció vagy a félelem szülte eltúlzásból fakad. Az mindenképpen vitathatatlan, hogy jelentős hírnevet vívtak ki maguknak harciasságukkal és meglepetésszerű tenger felől érkező rabló hadjárataikkal, mellyel rettegésben tartották a középkori Európa part menti településeit.

Egy ilyen félelmetes hírnévvel rendelkező népcsoport bizony ideális főszerepét töltheti be egy hack & slash játéknak is. Valószínűleg ezen gondolatmenet mentén születhetett meg az ötlet Games Farm fejlesztőinek fejében, hogy Vikings: Wolves of Midgard címmel készítsenek egy vérfürdőben gazdag vérbeli kaszabolós játékot. Azonban bárki aki hack & slash játék készítésére adja a fejét olyan elődőkkel kell farkasszemet néznie, mint a nagy hírű Diablo sorozat, az egészen jól sikerült Titan Quest vagy a nem is régi Van Helsing, illetve az egészen friss Grim Dawn.

A Games Farmnak tehát fel volt adva a lecke. Vajon mivel lehet egy ilyen nívós társaságból kiemelkedni, sőt vajon tényleg érdemes felvenni a versenyt a Blizzard sikerjátékával. Úgy gondolom a Games Farm sokat törhette ezen a kérdésen a fejét és végül arra juthattak, hogy inkább készítenek valami egyedit ugyan, de mégis megtartják azokat az elemeket amikkel a nagy elődök sikeresek lettek. A Vikings ugyanis nem tudja letagadni egy percig sem, hogy nem áll szándékában versenyezni egy Diablo-val, de még egy Titan Questtel sem. Ehelyett inkább valami egyediséget próbál belecsempészni a bevállt receptbe és ezzel kikanyarintani egy szeletet abból a bizonyos tortából. Hogy ez mennyire sikerült a Games Farm által készített és a Kalypso Media Digital által kiadott Vikings: Wolves of Midgardnak azt remélhetőleg sikerül az alábbi néhány gondolat révén megvilágítanom számotokra.

Karaktergenerálás viszonylag puritán lett.

Még mielőtt kitérnék a történetre érdemes megemlítenem, hogy a vikingek vallása egészen kiterjedt mitológiai háttérrel rendelkezik. Gyakorlatilag egyiptomi, illetve görög mitológiai mélységekről beszélhetünk a skandináv mitológia tekintetében is. Nem csoda tehát, hogy jelen tesztünk alanya is erősen a skandináv mitológiára is helyezi a hangsúlyt amellett, hogy a viking harcmodor és mentalitást is jelentős alapnak tekinti.  A mitológia tekintetében már a játék elején kapunk egy kis ízelítőt abból, hogy az esetek nagyjából 50 %-ában milyen jellegű ellenfelekkel fogunk farkasszemet nézni.

A játék történetét tekintve nem is kezdődhetne máshogy viking történet révén, mint egy csatával. Főhősünk faluját ugyanis mitikus lények, óriások támadják meg és ki nem találnátok de csak mi vagyunk képesek őket visszaverni. Természetesen a lényeket sikerült visszaverni és jutalmul mi leszünk a falu és egyben klánunk új vezetője is. Innentől kezdve pedig nincs más dolgunk, mint a klánunkat a dicsőség útjára vezetni. Egyvalami biztos, hogy a Vikingsnek nem a története lesz a legemlékezetesebb része.

A játék hangsúlyosabb és egyben izgalmasabb része a játékmenete lesz és mint fentebb utaltam rá ez az eleme az amellyel megpróbál kilépni az elődök árnyékából. Ezt az egyediséget azonban nem a karakter generálása során fogja prezentálni nekünk a Vikings. Alapból ugyanis női és férfi karakterből választhatunk és a testreszabásuk se valami részletes. Választhatunk haj és arcszőrzet típust a férfi karakternél, míg a nőinél az arcszőrzetet az ékszertípus váltja fel. Jó vikinghez illően különböző tetoválásokkal is díszíthetjük és a klánlogót is magunk választhatjuk ki.

Havas környezetben hőforrás hiányában könnyen fagyásveszélybe kerülhetünk, melyet a képernyő szélén megjelenő zúzmara is jelez.

A karaktergenerálás következő lépésében öt fegyvernem közül választhatunk, melyek mindegyike egy-egy skandináv istenséghez van rendelve. Thor a két kézzel fogandó fegyvernemet képviseli, Odin a harci bottal történő harc megszemélyesítője, míg Loki a két egykezes fegyverhasználati stílus megtestesítője lett. Tyr az egykezű istenség képviseli a pajzssal és egykezes fegyverrel történő harcot, míg Skathi a vadászat istennője az íjász képességeket adja a vikingünk számára.

A Vikingsben már a karaktergeneráláskor szól a program, hogy bizony a különböző képességeket és passzív bónuszokat csak adott fegyvertípussal tudjuk használni. A játékban ugyanis gyakorlatilag szabad átjárásunk van a fegyverstílusok között. Személy szerint én Tyr hívőként kezdtem a játékot, de raktam néhány pontot a többi harci stílusra is csak hogy ki tudjam próbálni, hogy miket tudnak. Így fordulhatott elő, hogy egy gyakorlatilag teljesen Tyr harci stílusának szentelt karakter más fegyverrel is alapvető képességekkel rendelkezhet. Azonban ezen a ponton intenék mindenkit óvatosságra és emlékeztetnék mindenkit, hogy az ilyen játékokban a mindenhez értő karakterek igazából semmiben sem jók. Nem nagyon érdemes mindenhez értő karaktert készíteni, azonban a játék rendszere lehetőséget ad és sarkal is arra, hogy minimum két fegyvertípusban legyünk jártasak.

Már csak azért is érdemes legalább két fegyvertípushoz érteni, mert alapvetően más-más harci stílust igényel és más-más skilleket adnak a különböző fegyvertípusok kezdve az alapvető támadok mozdulatoktól egészen a különböző elementális sebzéseket adó passzív képességekig (a Loki képességek között pl. mérgezést adó van, míg a Tyr képességek között jégsebzést adóak is). Minden fejlesztési fa egyébként egyrészt grafikailag ízlésesen van a játékos elé tárva, másrészt elágazik, harmadrészt meg aktív és passzív képességekből áll. Minden fejlesztési ágon 6 aktív képesség között oszthatunk szét pontokat, valamint 15 passzív között. A 6 aktív képesség mindegyike támadó képesség, míg a maradék 15 különböző passzív előnyöket nyújt a vikingünk számára, mint pl. nagyobb életerő, kritikus találati esély növelés vagy akár a fentebb említett elementális sebzés adása.
Véleményem szerint ez az 5 képesség kasztonként meglehetősen kevéske egy ilyen játékba még akkor is ha könnyű az átjárhatóság az egyes kasztok közt.

A méretbeli különbségek egyértelműek, de mégis felül tudunk kerekedni a Jotunon.

Fontos, hogy az egyik képességfán kapott bónusz nem működik a második képességfán kiválasztottal együtt. Ergó ha Tyr-nél raktunk pontot egy +300 életerőt adó képességre és átváltunk íjász fegyvertípusra akkor bizony búcsút mondhatunk a bónusz életerőnek, ha az íjász fán nem fejlesztettünk ki valami hasonlót. Érdemes még szót ejteni két képességről, melyből az egyik a rage mód, a másik pedig a játékban található talizmánok által aktiválható extra képességek. A rage módot harc során lehet aktiválni és segítségével egy rövid időre nagyobbakat ütünk és gyorsabban, mint alapból, így hasznos lesz ha taktikusan használjuk. A talizmánokat pedig a játék során találjuk majd és különböző extra támadó varázslatokat lehet segítségükkel aktiválni. A játék harcrendszere tulajdonképpen az aktív képességek, a rage mód és a talizmánok kombinációjával nyeri el végső mivoltát. A harcrendszert még befolyásolják a vikinigünkra aggatott felszerelések, amikről később írnék bővebben, de alapvetően a képességek adják a harcrendszer magját.

Alapvetően egyébként a játékba beépített fejlesztés és loot rendszer is viszonylag egyedinek tekinthető. A fentebb említett hack & slash játékokban ugyanis amely ponton sikerült fejlődnünk, szintet lépnünk az ezért kapott pontot kapásból szét is szórhattuk a különböző képességek közt akár ott helyben is. A Vikings - Wolves of Midgardban ez teljesen másképp működik. A játékban elsősorban a gyilkolásért kapunk majd tapasztalati pontokat, melyek vér formájában fognak érkezni. Ebből kifolyólag minél nagyobb az a lény, amit kivéreztetünk annál nagyobb adagban érkezik a fejlődéshez elengedhetetlen tapasztalati pont. Bizony levágható ellenfélből mindezek miatt nem is lesz hiány. Ha megvan a szintlépéshez vérmennyiség akkor sem fogunk tudni szintet lépni csak egy erre megalkotott oltárnál.

Bármennyire is erős a játékban az íjászat a pajzsos ellenfelekkel nem lesz könnyű dolgunk.

A szintlépési oltár megtalálható lesz a saját falunkban is, amely egyébként a játékos bázisaként fog funkcionálni, illetve a különböző pályákon is lesz szétszórva egy-egy ilyen oltár. Amennyiben éppen nem vagyunk oltár közelében,de már kigyűlt a következő szinthez szükséges vér a pontokat nyugodtan lehet tovább gyűjteni, mert nem fognak elveszni. Ahogy megfelelő helyre érünk valamennyivel nőnek az alap statisztikáink is (kiválaszthatjuk, hogy mely értékeinket akarjuk százalékos arányban növelni), illetve kapunk szintlépésenként kettő úgynevezett gift pontot, melyet a képességekre költhetünk el. A következő csavar a fejlődési rendszerben a falunkhoz köthető, mivel a passzív és aktív képességeket egyébként három szinten keresztül fejleszthetjük, de csak akkor ha az falunkban lévő oltárunkat is fejlesztettük először 2-es, majd 3-as szintre (kettes szinten már kettes szintre fejleszthetőek a képességek, hármason meg hármasra).

A fejlődési rendszer egyébként a skillek tekintetében úgy van kialakítva, hogy a túl erős képességeket nem tudjuk egyszerre maximális szintre fejleszteni, hanem az oltár mellett a karakterünk szintje is el kell érje az adott skill továbbfejlesztéséhez szükséges kritériumot. Összességében is nagyon ötletes a játék fejlődési rendszere és egy-egy szint is hatalmas növekedést tud jelenteni a harci képességeink tekintetében is. Más játékban nem éreztem ennyire, hogy szép lassan erősödik a karakterünk itt viszont nagyon szépen van adagolva a dolog. Ez egy határozottan jó eleme a játéknak.

Az oltár fejlesztése ideális pont arra, hogy ejtsek néhány szót a játék loot rendszeréről, mivel szerves részét képezi nem csak a karakter fejlesztésének, de a falu fejlesztésének is. Az egyes ellenfelekből ugyanis nem csak fegyverek, páncélok és természetesen vér esik (érdemes megemlítenem, hogy ezeket a karakterünk nem automatikusan szedi fel, ha nem közel kell menni ezekhez a vérgömbökhöz, hogy összeszedjük őket) halálukkor, hanem aranyat, fát és vasat is. Ez utóbbi két nyersanyag kell ugyanis az oltár fejlesztéséhez az arany mellett, ráadásul nem is kevés. Viszont nem kell aggódni a maximalisták könnyedén fognak tudni fejleszteni a játék ugyanis ehhez minden segítséget megad.

Ez a mágus nem értékelte ezt a véletlen kritikus találatot...:-).

Egyrészt ugye már említettem, hogy az ellenfelekből is esik nyersanyag, de szintén könnyen lehet szerezni a pályákon elszórt tereptárgyakból is. A különböző küldetések ugyanis viszonylag nagy térképen kaptak helyet, amit nagyon érdemes bebarangolni, mert sok esetben találunk majd eldugottabb helyeken ládákat, melyből nyersanyag is eshet és jobb minőségű tárgyak is. A játéktér egyébként némileg rombolható, ami elsősorban a tereptárgyakra, mint bizonyos fákra, sziklákra, néhány építményre terjed majd ki. Ezekből is általában fa és a vas fog nekünk esni. Minden egyes küldetésen belül eleve a küldetés teljesítéséért is nyersanyagot is fogunk kapni, illetve a küldetésen belül minden esetben három kisebb jelentőségű feladatunk is lesz. Ezek általában az ölj meg ilyen ellenfélből ennyit, rombolj le ebből vagy abból annyit, illetve a találj meg valamiből megfelelő mennyiséget szinten mozognak. Így leírva elég unalmasan hangzik, de mikor az arany, vas és fa nagy része ilyen kis apróságokkal is összegyűjthető akkor gyakran találtam például én magam azon, hogy harmadjára járom be az adott térképet, mert az utolsó megtalálandó tárgyat még nem leltem meg. Viszonylag könnyű feladatok, amik annál jobb jutalommal járnak. Igazság szerint nyugodtan sorolható a játék ötletes megoldási közé. Egyébként a játékban begyűjtőakciókra is mehetünk, mellyel könnyen lehet nyersanyagot is szerezni és ráadásul ezek .

A fentebbiekben már kicsit kitértem a játéktérre, a felszerelésre és mivel ezek szoros kapcsolatban vannak a falufejlesztéssel is. A játék harcrendszerének gerincét egyrészt a képességek adják, másrészt a vikingünk felszerelése. A játék mint ahogy említettem küldetések elvégzésekor nyersanyag mellett fixen ad majd egy egész jó tárgyat. Emellett a küldetések közben is elég gyakran dobnak el haláluk közben az ellenfelek fegyvereket, tárgyakat, páncélokat. A legjobb cuccok azonban mindig a ládákból vagy főellenfelekből fognak egyébként esni. A fegyverek és páncélok kapcsán eléggé biztonsági játékra ment a Games Farm ugyanis a szokásos statisztikák érvényesülnek itt is. Vannak gyorsabb és lassabb fegyverek, melyekből utóbbiak nagyobbat sebeznek. Különböző elementális sebzéseket, buffokat adhatnak a fegyverek és a rúna rendszer segítségével még fejleszhetőek is, ha van bennük szabad rúnahely.

A páncélokra, gyűrűkre és egyéb tárgyakra ugyanez érvényes. Gyakorlatilag mindegyik más dologban jó és más erősséggel ruházza fel vikingünket, ellenben nagyon okosan vannak kialakítva mind a fegyverek mind az egyéb használható tárgyak. A Vikingsben a sima tárgyak háttérel nem rendelkeznek, a jobb minőségű tárgyak zöldet, majd kék hátteret kapnak, a legendás tárgyak pedig narancssárga hátterűek és nevesítettek. Abban a pillanatban amikor a legendás tárgyak helyett akár sima kéket vagy zöldet is be lehetne rakni és ugyan néhány attribútumban visszalépés volna, viszont másokban meg előrelépés jön rá az ember, hogy mennyire megtartották az egészséges egyensúlyt. Gyakorlatilag perceket töltöttem azzal, hogy eldöntsem melyik tárgyat is érdemes tovább használnom és melyiket nem. Bizony sok esetben le is cseréltem a legendás tárgyat, mert a másik gyakoribb páncéldarab például jobb képességeket adott és még csak nem is sokkal később, mint ahogy felvettem a legendás cuccot.

A kovácsnál nem csak aranyat, de fát és vasat is kell áldozni az új felszerelésért, melyben ha szerencsénk van 2 számunka kedvező hatás is helyet kaphat.

A Vikingsben egyébként nem csak a képességek fejlesztéséhez kell majd a falut fejleszteni. Otthonunkban ugyanis egy fegyverkovács és egy páncélkovács is megtalálható, illetve a későbbiekben egy rúnakovács és különböző tárgyakat áruló és készítő árusok is. Ehhez kapcsolódóan kovácsoltathatunk magunknak saját fegyvereket, páncélokat, gyűrűket és sok minden mást is, viszont ahhoz, hogy az új típusú fegyvereket (fejlettebb, jobb, nagyobbat sebző) is legyárthassuk fejlesztenünk kell a kovácsműhelyet. A páncélok tekintetében nagyon nagy eltéréseket grafikailag nem lehet tapasztalni, azonban a fegyvereknél elég széles a használható és különböző kinézetű gyilkolóeszközök tárháza. A kraftolási rendszer egyébként amilyen haszontalannak tűnik elsőre annál több értelme van. Fegyver vagy páncélkészítés közben ugyanis véletlenszerűen kap az új eszköz bónuszokat. Például elsőre sikerült olyan goblin kardot készítenem, ami az okozott sebzés bizonyos százalékában vikingem életerejét feltöltötte. Tehát a kraftolási rendszer nagyon jó tud lenni, ha igazán specializálni akarjuk a karaktert és ehhez hajlandóak vagyunk akár nagy mennyiségű fát, vasat és aranyat feláldozni (mind a három kell a különböző tárgyak készítéséhez is).

A harcrendszer tekintetében akad még néhány apróság, ami a szokásos receptet kissé pikánsabbá teszi. Az egyik ilyen a dodge rendszer, melynek lényege, hogy ezúttal nem csak kattintással tudunk kitérni a támadások elől, illetve nem csak a pajzsunk, páncélunk és életerőnk tud majd a képességeink mellett életben tartani. A Vikingsben a Dark Soulshoz hasonló dodge rendszer került kiépítésre, mellyel gyakorlatilag ki tudunk gurulni a támadások elől. Ez olyannyira szerves része a játéknak, hogy enélkül kvázi nagyon nehéz lenne ilyen könnyen haladni, mint ahogy a segítségével lehet. Ennek az az oka, hogy még az alap ellenfelek is egészen nagyot sebeznek a karakterünkbe még erősebb páncélozottság mellett is és semmit nem segít az a tény, hogy minden egyes megölt ellenfél ad valami kis jelentéktelen életfeltöltést. Csak a példa kedvéért ha megölsz egy átlagos emberi ellenfelet kapsz érte valami 20 életerő töltést ellenben egy ilyen ellen akár 100 életerődet is magával viheti a sírba.

Mindezek alapján a dodge használata elengedhetetlen kiváltképp a nagyobb ellenfeleknél, mint pl az óriások vagy a kétfejű etinek akik hatalmas csapásokat tudnak bevinni, amik mondanom sem kell pillanatok alatt leredukálják az életerőnket. Egyébként három féle módon lehet életerőt tölteni, amiből az egyiket már említettem. A második a nálunk lévő korlátozott számú gyógyító itókák, melyekből csak pár darab van nálunk egyszerre (3-4). A gyógyító itóka gyakorlatilag egy külön tárgynak felel meg és kicserélhető, illetve fejleszthető, így szintünk emelkedésével tudunk egyre jobb és jobb gyógyító képességekkel ellátott tárgyra cserélni azonban a korlátozott jellege nem fog változni. Jogosan gondolhatjátok, hogy egy ilyen ellenséges sebzőképesség mellett az a 3-4 gyógyítócsomag bizony kevés és teljesen igazatok is van. Ezért raktak a fejlesztők minden pályára különböző életerő töltő oltárokat, melyek egyrészt maximumra töltik az életerőnket, másrészt feltöltik a gyógyító ital készletünket is. Azt azért meg kell említeni, hogy pályánként korlátozott számban állnak rendelkezésre így nem érdemes vakmerő akcióba fogni.

A kétfejű Ettin az egyike azon ellenfeleknek melyek kifejezetten részletesen vannak kidolgozva.

Ha már a pályákról esett szó, akkor mindenképpen meg kell említenem, hogy a játék küldetés alapú és minden egyes küldetést a faluból fogunk elindítani. Némelyik küldetés helyszínére vissza lehet térni a későbbiekben vadászni ahogy azt fentebb is leírtam már. A harcrendszer egyedisége mellett a másik viszonylag szokatlan megoldást a pályák kialakításában találjuk. Sok esetben ugyanis nem tudunk szabadon barangolni bizonyos éghajlati körülmények vagy helyi jellegzetességek miatt. A hóval borított területen fagypont körüli körülményeket találunk, ami miatt karakterünk teste folyamatos kihűlés áldozatává válik. Ez játékmenet szempontjából azt takarja, hogy ha huzamosabb ideig nem találunk hőforrást akkor vikingünk egy idő után állandó fagyási sérülésekben szenved majd és rövid úton elhalálozik. Az aktuális állapotot a játékban könnyedén nyomon követhetjük a képességeink alatt lévő sávban. Ehhez hasonló veszélyes környezetekben nem mindig fogunk megfordulni, de amikor igen akkor nagyon bölcsen kell megválasztanunk hogy hova és mikor megyünk és megfigyelni hol van a következő biztonságos pont. Szerény véleményem szerint az amúgy meglehetősen átlagos játékmenetet kellő mértékben feldobja ez a motívuma a játéknak.

A játékban lévő ellenfelek tekintetében ahogy azt fentebb már írtam az emberek mellett szörnyekkel is bajuszt vagy fejszét fogunk akasztani. Az apró goblinszerű lényektől (amik akár hátasokon is küzdelembe vethetik magukat amiket egyébként ki tudunk alólunk ütni) egészen a hatalmas óriásokon át egészen a trollokig sokféle lénnyel fogunk harcba bocsátkozni, amik között egyébként rendkívül látványos méretbeli különbségek vannak. Az óriások valóban hatalmasak, míg a goblinok és koboldok hősünk vagy hősnőnk hóna alatt fognak szaladgálni. Az emberei ellenfelek is többfélék lesznek az íjászoktól kezdve a nagydarab elit egységekig, melyekből némelyik egészen szépen ki lett dolgozva és persze sokkal veszélyesebbek is mint megszokott testvéreik.

Minden pályán meg fogunk majd ütközni egyébként egy főellenféllel is, melyek hol nehezebbek hol könnyebbek, de mindenképpen rendkívül egyediek és bizony könnyen ott tudjuk hagyni a fogunkat náluk még normál nehézségi szinten is. Néhányuknál jó pár percen keresztül elidőztem a végigjátszás során és sok borsot tőrtek az orrom alá. Legyőzésük már-már Dark Soulshoz hasonló örömmel töltött el némely esetben, amit nem sok játékban tapasztaltam a From Software játékain kívül.

A fejlesztési fa még kinézetre is egyedi.

A fegyvernemekre visszakanyarodva alapvetően könnyen sejthető, hogy melyik mire jó. Az egykezes kardos beállítás elsősorban védekezésre van kialakítva, de könnyen át tud csapni támadásba is a pajzs csupán némi plusz védelmet nyújt. A Loki féle kétkezes küzdelem alapvető erénye a gyorsaság és a hatalmas sebzés kritikus találatokra kihegyezve. Az Odin féle harci bottal való küzdelem kicsit a klasszikus hack & slashek mágusainak játékmenetét idézi. A kétkezes hatalmas harci kalapácsokat, illetve kardokat és pörölyöket használó Thor harcmodor a brutális erőre és nagy adag életerőre épít. A Skathi harcmodor az íjászkodásra épít és meg kell hogy említsem ,hogy az 5 közül az egyik legerősebb harcmodor mind közül. A legtöbb ellenfél ugyanis közelharcban jó és míg elérnek hozzánk íjászunkkal bőven megöljük mire fenyegetést jelentene.

Egyébként egy apró tanács mindenkinek. Attól, hogy nem vagyunk jártasok adott fegyver képességeiben még érdemes hordani az erősebbekből magunknál. Mint említettem én Tyr képességeire építettem elsősorban, de mindig akadt nálam egy erős kétkezes fejsze vagy kalapács a nagyobb ellenfelek ellen és egy íj ha végképp nem bírok velük. Ugyanis nem fog jelentősen kisebbet sebezni egy kétkezes fejsze vagy egy jó íj a kevésbé hozzáértő kezekben sem a Vikingsben. Ezt lehetne éppen negatívumnak is tekinteni, de én inkább úgy gondolom növeli a változatosságot, hogy képesek vagyunk kellő átütő erővel egy nem kasztunkra szakosodott fegyvert is és épp elég hátrány, hogy a kasztunknak megfelelő bónuszokról emiatt időlegesen le kell mondani.

Összességében a Vikings: wolves of Midgard játékmenet szempontjából a néhány egyedi megoldása ellenére is túlságosan elevez a nagy elődök farvizén. A kasztonként beépített 5 támadó képesség nagyon kevés egy ilyen játékba és ugyan a környezeti sebződés, a kicsit szokatlan ellenben kreatív fejlődési rendszer, a kasztok közötti átjárhatóság anélkül, hogy a karakterünknek összességében túl sok buffot adna valahogy mégis olyan képet fest a játékmenetről, hogy ugyan jó, de semmiképp sem kiemelkedő.

A Vikings - Volves of Midgard ilyen átvezetőkön keresztül meséli el a történéseket.

Igazság szerint a grafikát megvizsgálva is az előző megállapítást erősíti meg magáról a játék. Karakterünk megvalósításában semmi kiemelkedő nincs, ahogy a rá aggatható páncélokban és egyéb tárgyakban sem. A fegyverek megvalósítása tükröz némi kreativitást, ahogy az ellenfeleknél is egészen igényesen kidolgozott karaktereket találunk, akik közül pl. az Etint (kétfejű óriás) tudnám kiemelni legfőképpen. A pályák ugyan ötletesen vannak összerakva, de szépnek vagy kreatívnak semmiképp se nevezném őket. A játék ebben a tekintetben tisztes iparosmunka és semmi több.

A Vikings hangzását szintén a megfelelő jelzővel tudnám csak jellemezni. Hirtelen nem tudnék olyan elemet kiemelni ami kifejezetten kiemelkedő lenne, de olyat sem ami kifejezetten rossz élményként maradt volna meg. A környezeti zörejek rendben vannak, az npc-k mondandója szintén, zene meg van, de igazából nem sok vizet fog zavarni. A játék ezen eleméből is tökéletesen látszik, hogy biztonsági játékra alapoz.

Mindezek ellenére a Vikings: Wolves of Midgard valahogy játszatja magát. Említettem már fentebb is, de amikor jó pár percet eltöltesz azzal, hogy kiválaszt aktuális fegyverzeted vagy próbálkozol számodra megfelelő bónuszokkal ellátott fegyvert készíteni akkor azért ott megállapítható, hogy valamit eltaláltak a fejlesztők az élvezhetőség tekintetében. Akár említhetném azt az esetet is mikor a mellékfeladatoknál egy darab lerombolandó tárgy miatt az egész aktuális küldetéstérképet bejárod, mert ugyan nincs szükséged arra a bónusz 700 fára (egyébként ez nem éppen kevés), de érdekel, hogy hol hagyhattad ki a térkép bejárása során akkor szintén valami igen rendben van a hangulattal.
Mindehhez érdemes még hozzátenni, hogy ha igazán hatékony harcost akarunk akkor tulajdonképpen 5 karaktert kéne indítani az egyes isteneknek és harci képességeknek szentelve meg kell hogy állapítsam, hogy akinek tetszik a játék az tartósan ellesz vele. Az egész játék egyben ugyanis kifejezetten élvezhető, ha nem is kiemelkedően az.

Még az ettinek is érzékenyek a kritikus találatokra.

Az összegzésnél bizony kicsit nehéz dolgom van a Vikings - Wolves of Midgarddal. Adott ugyanis egy hack & slash játék, mely néhány elemében kreatív más elemekben pedig betűről betűre betartja a h&s játékok készítésének nagykönyvében írtakat. Mindezek alapján azt is mondhatnám, hogy tisztes iparosmunka egy leheletnyi kreativítással és egyediséggel fűszerezve. A viking korszak és mitológia igen jó alapot nyújt az ilyen jellegű játékoknak és bizony nem sok játék játszódik ebben a korszakban ami pozitívum a játék kapcsán. Azonban ha megnézzük a játék jelenlegi árcímkéjét nem tudnám jó szívvel ajánlani 45 euróért a Vikings - Wolves of Midgardot. Ennyiért ennél jobb játékokat is kapunk ilyen stílussal. Egy erősebb leárazásnál viszont mindenképpen ajánlom a játék kipróbálását, mert el lehet vele szórakozni.

Pros:

- Viking korszak és mitológia
- Megszokottól eltérő fejlődési rendszer
- Szabad átjárás a kasztok közt
- Fegyverek kinézete
- Környezeti sebzés
- Környezeti rombolhatóság
- Ellenfelek kinézete
- Főellenfél harcok ötletesek

Cons:

- Semmiben sem igazán kiemelkedő, túlságosan a bevállt dolgokra épít
- Öt támadó képesség kasztonként
- Viszonylag unalmas pályák, melyeken mindig ugyanaz történik




Review score
 7.2Az összképp bármennyire is jó a Vikings - Wolves of Midgardnak nem tudok igazán jó végső értékelést adni. Túl sok esetben alkalmaztak a fejlesztők bevált recepteket így az egész játék egy kifejezetten élvezhető, de középszerű játék lett, amiben azért van némi kreativitás. Sajnálatos, mert a viking témából és mitológiából sokkal többet is ki lehetne hozni. Egy komolyabb leárazás után azért érdemes lehet ránézni a játékra, de jelenlegi árát nem éri meg.






Összes oldalmegjelenítés