Northgard - Előzetes


Megnéztük mit tud az Age of Empires-Settlers inspirálta RTS játék...

Remélem nem nagyon kell bemutatnom azt a játékot, ami sokak számára úgy maradt csak meg, mint az egyik legkirályabb RTS játék, ami valaha létezett. Az AoE részek sikerein kívül jó pár játék volt, ami szintén ugyanezt a szintet megütötte, de az akkori időkben ez egy elég nehéz feladatnak számított, mivel nem volt túl sok játék, ami alapján egy mintát tudtak volna követni. A többi megemlítésre méltók között ott a Starcraft széria, a Settlers és a Dungeon Keeper. A Northgard is egy hasonló játékként szeretné megvetni lábát a játék iparban, ám egy kicsit megkavarta a logikusnak tűnő dolgokat. Röviden és tömören a játék az ókori nord mitológiákból ismerhető vikingek bőrébe bújva kell felülkerekednünk a rivális klánok ellen.

Ha most rögtön megkérdeznék tőlem, hogy mire hasonlít leginkább a játék, akkor azt mondanám, hogy az Age of Empires-re, sőt, ha tovább akarnám csavarni, akkor az Age of Mythology-ra. Mint minden ilyesmi játéknál, amit egy másik játékról "másolnak", mindig is ott lesz az a bizonyos százalék, ami a "ez most mi akar lenni", és sajnos ez a játék ide tartozik jelenleg. A játék Steamen rajtolt el pár napja Early Access státuszba lépve, ami sok emberben a rossz ómen eljövetelét jelenti. Számomra nem jelent problémát, mivel a kérdés mindig az, hogy maga a játék alapja milyen, és a Northgard-nak nincs problémája e téren.


A játék alapjaiban egy egyszerű RTS játék: a meccs elején kapsz egy fő épületet, mellé pár parasztot, akikkel minél gyorsabban el kell kezdened terjeszkedni. Lehetőségünkben áll különféle fejlesztéseket kinyitni, amik erősebbé, hatékonyabbá teszik az egységeinket, ezeket a rúna kövek tanulmányozásakor kapott pontokból fogjuk tudni kinyitni, de azt is csak akkor, ha egy bizonyos számot elért, és az is minden fejlesztés kinyitása után növelődik. Ahhoz, hogy terjeszkedni tudjunk, felderítőkre lesz szükségünk, ugyanis addig, amíg egy felderítő nem térképezte fel az adott szektort, addig oda semmilyen más egységgel nem tudunk oda menni. Még mielőtt azt gondoljuk, hogy ez baromság, és hogy ilyenre beáldozni a parasztjainkat egyenesen hülyeség, van egy másik funkciójuk is a felderítőknek: vannak elhagyatott kripták, illetve hajó roncsok, amiket csak ők tudnak átkutatni, de a leírás szerint csak a felderítők annyira bátrak, hogy ezeket az elhagyatott helyekre bemerészkedjenek. Kérdezem én: na és mi a helyzet a katonáimmal? Bár érthető, hogy a felderítőkre hárították ezt a dolgot, mivel ők azok, akik felfedeznek, és ezeket a helyeket, ha sikerül felfedeznünk, akkor elég sok nyersanyag üti a markunkat. Négy féle nyersanyag forrás van a játékba: étel, fa, kő és vas. Ezek közül a két utolsó a legritkább, és a kő lesz az, ami a leginkább fog kelleni, ugyanis ez kell majd az épületek fejlesztéséhez a későbbiekben. A vas legfőbbképp az egységeink szerszámának tuningolásához kell, ami szintén elég nagy plussz az egységeinknek.


Harci egységeket nézve elég csekély egyelőre a repertoár: a kiképző tábor megépítése után a parasztokat katonákká alakíthatjuk át, de ezek száma is attól függ, hogy mennyi kiképző táborunk van, és van a törzsfőnök, akiből csak egy lehet, de ha megszerezzük az összes katonai fejlesztést, akkor egy igen durva egy személyes hadsereg lesz belőle. Ha eljutunk a meccsben odáig, hogy a térkép nagy részét felfedezzük, akkor biztosan fogtok találkozni egy Jötnar névre hallgató óriások klánjával. Ők alapvetőlegesen békés nép, és ha nem támadod meg, akkor nem fog bántani téged. Itt jön képbe a kereskedelmi útvonal kiépítése. A Jötnarokkal ki tudunk építeni kereskedelmi útvonalat (az ellenséges klánok között is ki tudjuk építeni, de ott attól függ, hogy milyen viszonyban vagyunk velük, ergó foglaltunk-e tőlük területet), ami ahhoz vezet majd, hogy a szövetségeseink lesznek, és ha ránk mosolyog a szerencse, akkor egy Jötunn mellénk áll (nem mindig történik meg), ami hatalmas előnyt jelent.


A probléma ott fog kezdődni, hogy általában ahhoz, hogy idáig eljussunk, néha aggresszívnek kell, hogy legyünk, ugyanis az Early Accessben levő egyetlen játékmód a Single Player, amit mondhatunk Skirmishnek is, a gépi ellenfelek elég aggresszívak, és néha olyan érzésem volt, hogy szándékosan összefogott a többi géppel: történt egy olyan dolog, hogy épp foglalni akartam volna a piros ellenféltől egy területet, amire felbuzdulva a zöld és a narancs színnel jelzett AI-k elkezdték megtámadni a nem védett területeimet. A másik legnagyobb probléma, hogy az újonnan felfedezett területekre csak úgy tudunk építkezni, hogy azt a területet kolonizáltuk (ha esetleg farkas vagy Draughr van a területen, akkor először azokat kell kigyomlálnunk), és ez egy bizonyos mennyiségű ételbe kerül. A slussz poén, hogy folyamatosan növelődik a kolonizáláshoz szükséges étel. 


A játék évszakokra van bontva, ami azt jelenti, hogy decembertől februárig havazás van, ilyenkor a tűz használat és az étel fogyasztás a duplájára nő, tehát erre is oda kell figyelnünk. Ezt megfejelve random események is be szoktak következni, ami azt jelenti, hogy néha patkányok lepik el az élés kamráinkat, néha keményebb télre számíthatunk egy kis hóviharral megspékelve, de az is megesik, hogy földrengés következtében megsérülnek (jóformán kigyulladnak) az épületeink és ha nem cselekedünk időben, akkor búcsút inthetünk. Van még egy event, ami vetekszik a hóviharral, az pedig a pokol bugyraiból feltörekvő Draughr, vagyis alkalom adtán portálok jelennek meg szerte szét a pályán, és a megadott időben az elátkozott élő holtak feltörnek, hogy megkeserítsék az életünket. Sok mindenre kell oda figyelnünk ahhoz, hogy eljussunk a végéig, és bevallom őszintén, néha szó szerint már kapkodtam a fejem, amikor 3 fronton kellett egyszerre harcolnom (ami szinte lehetetlen, ha csak nem vagy a macro-k istene), természetesen az egyiket el is veszítettem.

Most jön a csavar: ahhoz, hogy megnyerjünk egy meccset, az öt adott győzelmi követelmény közül kell teljesítenünk az egyiket, és mi leszünk a meccs győztese. Számomra ez egy óriási WTF volt, amikor láttam, mivel mint minden RTS játéknál, a fő cél az, hogy az ellenségeid épületeit egytől-egyig porig rombold, majd a fő épülete elpusztítása után a meccset megnyerd. Ez a többféle feltétel leginkább azt fogja eredményezni, hogy sok olyan ember lesz, aki a Starcraftban látott aggresszivitást fogják alkalmazni, tehát igazából nincs túl sok értelme a többi feltételnek, mivel mindenki a másik kigyomlálásával akar majd nyerni. Visszakanyarodva az öt győzelmi feltételhez: a meccset megnyerhetjük az ellenségeink elpusztításával; hatalmi, illetve gazdasági fölénnyel; a legbölcsebb klán elismerésével; avagy a Yggdrasil elfoglalásával. Röviden mind az öt győzelmi követelményről:

  • A totális annihiláció nem igényel sok magyarázatot: pusztítsd el az összes riválisod, ami szinte lehetetlen a megadott időn belül, mivel a legrosszabb esetben is profi multitaskokat kell végrehajtani, amit egy casual RTS rajongó kétlem, hogy megtudna oldani.
  • Hatalmi fölénnyel is nyerhetünk, ami annyit jelent, hogy egy bizonyos számú területet kell birtokolnunk, 1000 Fame-et kell összegyűjtenünk (ezeket a rúna kövek tanulmányozásából kapjuk), majd végezetül az Altar of the Kings-et is meg kell építenünk, ezzel is kinyílvánítva, hogy mi vagyunk a leghatalmasabb klán a nordok között.
  • A gazdasági fölény viszonylag egyszerűnek tűnik, de a meccs felénél hamar rá fogunk jönni, hogy nem olyan egyszerű kereskedéssel megnyerni a játékot. Ha így szeretnénk megnyerni a játékot, akkor 7000 kröwn-t kell összegyűjtenünk, illetve 1000 kröwn-nek kell lennie dugiban, vagyis nem szabad szinte semmit se költenünk a kereskedett pénzből, ha hamar el akarjuk érni a 8000-et. A harmadik követelmény egész biztos meglesz, ami annyi, hogy 4 aktív kereskedő kell, hogy tevékenykedjen folyamatosan.
  • A legbölcsebb klán kivívása tűnik a legkönnyebbnek, mivel itt a cél, hogy nekünk legyen meg először a négy isteni áldás (ezek önmagukban nem nagy plussz, nem kell megijedni tőlük), és ha ezek mellett van legalább 4 aktív loremasterünk, akkor ezzel megnyerhetjük a meccset. Azért is ez a legkönnyebb, mivel kb. 8 loremasternél már tizessével kapjuk a fejlesztéshez szükséges pontot, így elég hamar meglesz.
  • Végezetül a Yggdrasil elfoglalásával is megnyerhetjük a játékot, ami a legnehezebbnek tűnik, mivel a terület megtisztítása után (elátkozott valkűrök őrzik) 2000 ételért cserébe foglalhatjuk el, ami hatalmas mennyiség, főleg, hogy az étel elég szűkös, és szinte mindenhez kell.


Végezetül pár szóban összefoglalnám a játékot. A Northgard egy érdekes kezdeményezés, mivel a több féle győzedelmi feltétel gyakran azt fogja eredményezni, hogy azon kapjuk rajta magunkat, hogy már vesztettünk is, mivel egyszerre 4 féle dologra nem tudunk odafigyelni. A készítők remélem az Early Access során ezt a részét kicsit jobban átgondolják majd, mivel ez, hogy 5 féle képpen nyerhetjük meg a meccset, eléggé aggresszív, nyomulós játék stílust követelt meg tőlem, mivel bármennyire is koncentráltam csak egy féle feltételre, a gép mindig előrébb járt, mint én, és mind ezek mellett képes volt támadni is úgy, hogy nekem volt nagyobb hadseregem, de ha el is kezdtem az egyik AI bázisát gyalulni, a másik azonnal elkezdte az én területeimet támadni, ami már szinte Starcraftos élményeket elevenített fel bennem. Jelenleg a játék elég fapados, mivel nem túl sok minden van benne, ami miatt megérné a jelenlegi árát, de ha a későbbiek folyamán sikerül majd balanszolniuk a játékot, akkor még egy kiváló RTS is vállhat belőle.

Hasonló játékok: Age of Empires, Starcraft, Settlers, stb.

Összes oldalmegjelenítés