Rise & Shine - Teszt

 Kipróbáltuk az új indie platformert...

Szeretjük a platformer játékokat. És nem azért, mert egy kifejezetten retro műfaj, és öreg motorosként a nosztalgia varázsa adja az igazi élményt. Manapság is készülnek platformerek, és egyik-másik kifejezetten jól sikerül, sőt, az elmúlt időben több olyan címmel is találkoztunk, ami a tripla A-s űberhype játékok mellé furakodva követelte ki magának az elismerést. Megjegyzem teljesen jogosan. De miért ilyen jók a platformer játékok? Egyrészt az alap játék mechanika egyszerűbb mint egy faék. Egy egy síkú szakaszon ugrabugrálunk előre amíg célba nem érünk, kikerülve az akadályokat és ellenségeket. A perspektívának köszönhetően hálás dolog a 2d-s rajzolt grafikánál maradni, ami meg eleve plusz pont a játékosok zöménél. Egy rajzolt játékba ha nem is több munkát, de sokkal több kreativitást be lehet suvasztani, a látvány világból egy bájos, mégis ámulatba ejtően szép egyveleget lehet kerekíteni.

ÉS mivel ezidáig semmi eget rengetően bonyolult mechanikáról nem beszéltünk, a fejlesztőkön múlik, hogy mivel színesítik az amúgy egyszerű de nagyszerű játékmenetet. A recept megvan, a könnyed alapnak “köszönhetően” nagyon sok élvezhetetlen szárny próbálgatás is napvilágot látott már, és az indie fejlesztők is szeretnek ezzel a műfajjal kísérletezni. Ami egyáltalán nem baj, hiszen sok indie platformert kaptunk már, amik legendásan jóra sikeredtek.


Super Awesome Hyper Dimensional Mega... Team?

Az Adult Swim ismerős lehet az interneten bóklászóknak, ők azok a srácok és csajok akik hasfalszaggató humorral és elképesztő kreativitással tálalják a jobbnál jobb egyéni munkákat és pop kultúra paródiákat. Az Adult Swim Games indie fejlesztőket, vagy saját fejlesztéseket támogat, mint kiadó, és ezúttal a Super Awesome Hyper Dimensional Mega Team (jó kis név egy egyszeri csapatnak) játékát vette a szárnyai alá, kezükbe adva minden jogi és pénzügyi erőforrást, hogy a rájuk jellemző minőségben adhassanak a játékosoknak valami klassz cuccot így év elejére. Ez a játék lett a Rise & Shine.

A történet szerint az eseményeknek helyet adó bolygó Gamearth, ahol a klasszikus videójátékok karakterei, és azok kedvelői élnek együtt békességben. A fejlett városkában mindenki játszik, a király maga Mario, és minden ember élvezheti az újjászületés lehetőségét, de klasszikus módon csak háromszor. Az intergalaktikus politikában persze vannak ellenségek, de a tűzszüneti megállapodás a militarista birodalmakkal bőséges és békés időket hoztak a kocka lakosságnak. Egészen addig a napig, amíg a robot légiók fittyet hányva a politikára megrohamozzák Gamearth bolygóját, halomra ölik a lakosságot, és lerombolják a városokat.


Karakterünk egy fiatal srác, Rise, aki a közeli plázába indult játékgépeken mulatni az időt, mikor az ellenség lecsapott. Kis híján ő is ott hagyja a fogát, de a Legendás Hős néven ismert harcos közbe lép (megjegyzem egy átszínezett Linkről van szó a Zelda játékból). Sajnos a hős életét veszti a harcban, de még utolsó pillanataiban ránk bízza a szintén legendás pisztolyát, aki Shine névre hallgat. A hős meghal, Rise pedig magára marad a lerombolt otthonában, kezében egy olyan tömeg pusztító fegyverrel, ami végtelen újraéledést is ad, és mind emellett beszél is. Shine egy szarkasztikus, élesnyelvű és tudálékos pisztoly, aki csak ideiglenesen tűri meg Riset mint használóját. El akar jutni a királyhoz, aki állítólag tudni fogja, hogy mit kell tenni Shine segítségével ahhoz, hogy a veszély elháruljon. Rise tehát útra kel, hogy a romok közt átmászva megküzdjön a megszállókkal, felkutassa szüleit és a királyt, megmentve Gamearth lakosait. El kell látogatnunk a Retro Kontinensre, eljutunk az RPG-k Városába is, tehát a kaland sokféle, poénokban és referenciákban gazdag területre kalauzol el bennünket.


Easter Egg vadászat

A Rise & Shine egy easter eggekből és referenciákból összegyúrt gumicukor, ami első ránézésre nem tűnik egy feltétlenül komoly, vagy érdekes alkotásnak. De egy félóra játék után képes bebizonyítani, hogy óriásit téved aki túl hamar ítélkezik, és a Rise & Shine egy nagyon kellemes, élvezetes platformerként írja be magát a játék történelembe.

A játék nagyon hangulatos, és árad belőle a játék kultúra szeretete a fejlesztők részéről. Lépten nyomon belefutunk klasszikus játékok karaktereibe, így például a háttérben rémülten felrepülő madarak között elszáguld egy flappy bird, a táborban Solid Snake látja el a sérült Sonicot, a háttérben találhatunk egy lezuhant hajót a Halo játékból, és így tovább. Ha ez nem lenne elég, Rise és Shine rendszeresen lebontják a negyedik falat, erősen kritizálva a játékokban előforduló sztereotíp hibákat. Ez az egész koncepció annyira rugalmas és kiegyensúlyozott, hogy a játék csak kimért adagokban lövi el számunkra a puskaport a poénjaival, folyamatosan adagolva azt a vizuális tartalmat, ami fenntartja a figyelmünket és érdeklődésünket a kezdetekről a befejezésig.


A játékmenet mint említettem, alap járaton pofon egyszerű. El kell jutnunk A pontból B-be, és az útvonal még bonyolultnak sem mondható, nincsenek ugrálós puzzleök, vagy bonyolult mechanikával működő útvesztők és akadályok. Ellenben vannak ellenségek, amik félelmetesen erősek és trükkösek. Végtelenszer újraéledhetünk, de ez nem segít rajtunk, ha nem jövünk rá, mivel győzhetjük le ellenfeleinket. Természetesen a két méterről zárótűz sok ellenséget meggyőz arról, hogy nem való nekik az élet, míg más, sokkal erősebb dögöknél végzetes hiba a tűz erőre összpontosítani.

Egy kisfiú 100000 élete

Kezdjük ott, hogy Rise nagyon törékeny, bizonyos hatások vagy támadások például azonnal kivégzik, ilyenkor méltatlanul brutális halált hal a szerencsétlen kisfiú. Az ellenfelek nem kímélnek, és sokszor annyira sokan vannak, hogy a képernyőt beterítik a halálos lövedékek, csapdák és akadályok, amiken átjutni csak türelemmel és gondosan kiszámított cselekvésekkel lehet. Ennek okán a Rise & Shine képes kihívást nyújtani, helyenként határozottan nehéz, sőt, idegőrlő. A főellenfelek tényleg combos nagyfiúk, a támadásaik megfigyelhetőek és kiismerhetőek, de egyetlen rossz lépés elég, és kezdhetjük elölről a harcot, ami fájó pont lehet a sokadik alkalommal, hiszen a rohadékoknak eléggé sok élet jutott, és egyes esetekben a kivégzésük módjára is rá kell jönni.


A bonyolultabb mechanikákhoz komplexebb fegyver tár is társul, de mivel Shine az egyetlen fegyverünk, így a játék során töltények és modifikációk között fogunk váltogatni. Van itt manuálisan irányítható lövedék, gránát vető, elektromos töltet, és ezeket kombinálnunk is kell. Minden pályával egyre több olyan akadály kerül elénk, ahol a töltények megfelelő használata a kulcs, és minél több opciónk lehet, annál fejtörősebbé válnak a feladványok. Nem kimondottan nehezek, de megkövetelik hogy magunktól jöjjünk rá a megoldásra, és mivel a játék király, ezért a motiváció is megvan, hogy újra és újra megpróbáljunk egy-egy szivatósabb pálya részt. Mind emellett jutott energia a játékmenet színesítésére, így a platformer részt megszakítja egy szintén klasszikus játék mód, amikor síkban előre haladva kell föl-le navigálni, és közben szétlőni bármit, amit az utunkba csúsztat a program. Ez a hajós rész amúgy engem kiborított, körülbelül negyedjére tudtam csak végigvinni, tehát elhihetitek nekem ha azt mondom, hogy a Rise & Shine szórakoztató.

Annyit viszont meg kell jegyeznem, hogy a játék amennyire pörgősen és élvezetesen indul, úgy fárad ki a végére. Nem fordul át rossz játékba, félre értés ne essék, de jól érződik rajta, hogy a fejlesztők elérték a saját határaikat. Igaz, ha már addig eljutunk a játékban, butaság lenne nem végigjátszani.


Firka

Indie játékról beszélünk, tehát a minőség mindig kérdéses. Elnézzük az ilyen garázs-fejlesztéseknek a minőségbeli elmaradást, cserébe csak élvezetes tartalmat kérünk, de a Rise & Shine esetében szerintem nincs sok okunk panaszra. A kézzel rajzolt grafika bájos, színes és meglepően részlet gazdag, nem is beszélve a már említett rejtett utalásokról. A pályák sokfélék, változatosak és grandiózus hatást keltenek. A kicsi Rise-hoz képest minden óriási, a háttérben kolosszális épületek, űrhajók és tájak váltják egymást. A rajzstílus a lazább nyugati képregényt idézi, ennek megfelelően az átvezető jelenetek is képregény szerűen mesélik el a cselekményt.

A szereplők rajzolásával sincs gond, Shine például nagyon menő külsőt kapott, az animációkba viszont már belekötnék. Túlságosan is egyszerű flash animációk jutottak nem csak az ellenfeleknek, de Risenak is, a végtagjai mintha kilazulva lifegnének a testén. A nagy harcok során persze ez nem fog feltűnni, de az összképbe számomra kicsit belerondított, hogy erre nem jutott több munka.
A hangok terén nem beszélhetünk kidolgozottságról, de ami van az elegendő és élvezhető. Az a pár effekt, ami a harcok során kiszűrődik azok pont jók, ellenfeleinknek elkülöníthető hangjaik vannak, így könnyebb őket és támadásaikat megfigyelni. Szinkron nem készült a párbeszédekhez, csak Rise egy szavas kiáltásai kísérnek majd, meg egy-két NPC hümmög az orra alatt, ha épp megszólal. A zene nem tartalmaz emlékezetes dallamokat, vagy libabőrt okozó számokat, de tökéletes a játékhoz, felidézi az adott terület hangulatát.


Ítélet

A Rise & Shine egy remek indie játék, jópofa referenciákkal dolgozó, hangulatos (habár egyszerű) sztori és kihívásokat ígérő játékmenet jellemzi. Aki szereti a platformer játékokat, annak mindenképp ajánlom, mert sok klasszikus húzás mellett pár érdekességgel is tud kedveskedni a műfaj kedvelőinek. De azoknak is ajánlanám kipróbálásra, akik nincsenek annyira benne az ugra-bugrálós játékokban, mert ki tudja, lehet a gamer kultúra referenciák elég érdekesek lesznek ahhoz, hogy esélyt kapjon a Rise & Shine egy végigjátszásra.

Review score
 8.5A Rise & Shine egy nagyon klassz indie platformer, ami a gamer kultúrából meríti a poénjait, mindemellett pedig kihívást ígérő játékmenete kellemes meglepetés így év elejére.

Összes oldalmegjelenítés