Subsistence - Előzetes


Egy újabb survival játék csöppent az Early Access tengerébe...

Mára már szó szerint trendi, hogy minden hónapban megjelenjen egy újabb survival-sandbox játék. Eleinte ott volt nekünk a 7 Days to Die, a Rust és a The Forest; ezek voltak azok a játékok, amik az első mérföldkövet rakták le. Pár hónapig (talán egy évig) ezek voltak a műfaj koronázatlan királyai, amíg rá nem jöttek a leendő játék fejlesztők, hogy ez egy olyan műfaj, amit szépen meg lehet fejni, mint a teheneket, és elkezdtek özönleni az "érdekesebbnél-érdekesebb" survival alapú játékok potyogni az égből. Legtöbbjüket lassan elfedte a homály és a megbánás, de volt egy kis csoport, ami viszont utat tört magának. Itt most nem csak a poszt apokaliptikus témájú survival alapú játékokról van szó, mert amint azt láthattátok a három játék, amit a legelején felsoroltam, mindnek más volt a koncepciója, nem mind zombi inváziós témával rendelkezik (eleinte a Rust is az volt, de menet közben nemet cserélt).


A Subsistence névre hallgató szintén zenész survival-sandbox "remekmű" is csöndben érkezett meg az Early Access világába, de a rengeteg hasonló játékhoz mérve a jelenlegi állapota miatt eltörpül a többihez képest. A koncepcióját tekintve sokban hasonlít a The Forestre, ugyan még nincs semmilyen története, de már most ki lehet találni, hogy emberünk balesetet szenved, és egyedül kell (egyelőre) megállnunk a helyünket a jó öreg természetben. Amint azt már említettem, hogy a játék a jelenlegi állapota miatt nem lesz túlságosan népszerű, mivel az induláskor nem túl sok mindent lehetett csinálni: gyűjtögetsz, házat építessz, és kb. ennyi. A cél, hogy minnél több napot élj túl. Ráadásként a fejlesztő azt ígérte, hogy már az EA-s megjelenésekor lesz benne co-op is, ami végül nem teljesült. Nem tudni mikor kerül bele, de már az eddigi tapasztalataim alapján megmondhatom, hogy a játék erősen co-op alapú.


Eleinte egy pisztoly lesz a legjobb barátunk, ami nem túl effektív a vadon állataival szemben. Legalább 5 golyóba hal meg egy farkas, ami a két fajta veszély forrás közül a kisebbik, és ezek után gondolom kitaláljátok, hogy mi a másik veszélyforrás. Igen, a másik állat a medve. Velük még nem próbálkoztam meg, mivel lőszer nem mindenhol terem, így próbáltam minnél kevesebbszer konfrontációba ütközni, és csak akkor használni a pisztolyt, amikor már minden kötél szakad. Az első órák, mint a legtöbb ilyesmi játékba a teendőnk, azzal fog eltelni, hogy gyűjtögessünk. Az első eget rengető probléma már itt jelentkezett nálam, ugyanis fibert kellett volna gyűjtenem ahhoz, hogy kötelet tudjak csinálni. A feladat adott volt, keresnem kellett olyan növényeket, aminek a szára eléggé lágy volt ahhoz, hogy kötelet lehessen fonni belőle.


Elég színesen meséltem el az első óráimat, ugye? Na, akkor most jöhet a fekete leves. A játékban a már említett két fajta veszély forrás létezik "egyelőre" (bár ha engem kérdeztek, azért a legtöbb játékban több féle ellenség volt, legyen az állat vagy saját magunk, de ne legyünk túl elfogultak, hiszen a fejlesztő csak egymaga van, nincs mellette másik 10, esetleg 100 ember, aki besegítsen a programozásba), és miután megépítettük a lakhelyünket, megáll a tudomány: nincs semmilyen összegyűjthető tervrajz vagy bármilyen fajta végcél, ami motiválhatná a játékost.


Pár szóban kitérnék a tálalás többi részére is, vagyis a grafikára és a hangra. Borzasztó látvány volt számomra, amikor megpillantottam a régi Unreal Engine 3 logót a játék indításakor, mivel már javában mindenki az UE4-re fejleszt, ami mérföldkövekkel jobb, mint elődje, és még igényesebb is, szinte bármilyen szempont szerint nézve. Az egyetlen ok, ami miatt a fejlesztő ezt a grafikus motort választotta, az a shader model lehet, mivel ez még DirectX 9-es API-n íródott, így szélesebb közönség próbálhatja ki. Nem rossz hozzáállás, csak 2016-ban már a játékos társadalom 80%-a rendelkezik DX11-es GPU-val, szóval inkább csak többet árt, mint segít ez a választás. Ugyanez elmondható a kinézetéről is a többi survival játékhoz képest. A hang effektekről is hasonló cipőben jár: a játék legkevésbé sem érezteti azt a játékossal, hogy ténlyeg kint van a vadonban. Ehhez példaként a The Long Dark szintén Early Accessben levő játékot tudnám feleleveníteni, amibe szó szerint azt is hallani, ahogy az északi szél próbálja a házat elfújni, pedig annak a játéknak nem a grafikája az erőssége, mégis bátran kijelenthetem, hogy sok féle képpen képes közölni a játékossal, hogy éppen milyen környezeti hatás éri karakterünket. Az egyetlen mentsége megint csak az, hogy pár hetes a játék, így nem teljesen jogos a felháborodás, ámbár érdemes volt megemlíteni, mert a TLD-ben már a legelején is megvoltak ezek a motívumok.


A Subsistence esetében nem túl sok pozitívumot tudok felsorolni, ami felfelé ívelné ezt a "lerágott csontot", de mivel még kamaszodik, ezért nem szabad korán leírni. Számomra nem nyújtott akkora maradandó élményt, amire azt tudnám mondani, hogy ez igen, letett valamit az asztalra. Egyetlen mentsége (megint csak) a megjelenési dátuma, de ha ez így marad egy jó ideig, akkor sajnos már erre sem fog tudni támaszkodni. Jelenleg csak Steamről vásárolható meg a játék 13,99 euróért.

Hasonló játékok: The Forest, Rust, The Long Dark, 7 Days to Die, Stranded Deep, és még sok más survival játék...

Összes oldalmegjelenítés