Mass Effect: Andromeda - Új információk



Újabb részletek láttak napvilágot a Bioware új játékával kapcsolatban...

A Bioware mióta az EA cégcsoport alá tartozik nem kényezteti el rajongóit jobbnál-jobb játékokkal. A legutóbbi Dragon Age rész például rendkívül megosztó lett és grandiózus ígéretek után nem győzte meg maximálisan a rajongókat, sőt. 

A Biowarenek tehát sok minden forog kockán, így a legújabb játékukat a Mass Effect: Andromédát úgy kell megalkotniuk, hogy régi hírnevüket valamelyest visszaszerezhessék a rajongók szemében.
A most következő masszív infóhalmazból számos nagyon fontos elem fog kiderülni, mind a sztoriról, mind a játékmenetről. Így nagyjából képet kaphatunk róla, hogy mire is lehet számítani 2017. márciusában a játék megjelenésekor. A mostani információkat a Gameinformer oldalon osztották meg, amit most a lehető legpontosabban közlünk le nektek az eredeti forrás formai megoldásának megváltoztatása nélkül:

Háttértörténet

- A Mass Effect 2185-ödik évében a galaktikus fejlődés csúcsán még nem sejtve, hogy közeleg a Reaper invázió számos faj összeállt és belefogott az Androméda kezdeményezésbe
- Négy úgynevezett bárkát építettek, amik mindegyike különböző fajokat szállít az Androméda rendszerbe. A hajókon több ezer utast küldenek az új világ felé.
- A Heleus rendszerben számos úgynevezett arany világ található, ami kész volt élet befogadására.
- Minden bárkát egy úgynevezett Pathfinder, azaz Felderítő vezet
- A felderítő csapat és a többi utas cryo álomban tölti az utat és semmiről nincs tudomásuk ami a Tejútrendszerben történik miután elindultak az Androméda rendszerbe
- A játékos Scott vagy Sara Ryder-t irányítja majd, akik Alec Ryder az emberi bárka Felderítőjének, azaz parancsnokának utódai
- Alec Rydernek Clancy Brown adta a hangját
- A játék elején bekövetkező események következtében a Felderítő feladatai a játékosra hárulnak majd. A karakterünk tapasztalatlan és még semmit sem bizonyított ellentétben az eredeti trilógiában szereplő Shephard parancsnokkal, aki már a játék elején is elismert személy.
- Ez nem azt jelenti, hogy a játék csak a Ryder famíliáról szól majd, a fejlesztők igyekeznek elérni, hogy egy kerek történetet tudjunk majd megtapasztalni a játék során.
- Több testreszabási lehetőségünk lesz, mint az előző részekben
- Testre szabhatjuk Alecet is és az utódait is, de azért itt lesznek korlátozások a lehetőségek között.
- A Nexus lesz gyakorlatilag az előretolt bázisunk, amelyet több faj fog működtetni, akik már korábban megérkeztek az Androméda rendszerbe.
- Az emberiség bárkája a Hyperion a történt szerint nem a kijelölt helyre érkezik meg és teljesen elviszíti az összeköttetést a többi bárkával, illetve a Nexussal is.



Inspiráció

- Az ötletek egy részét a Mass Effect 1 részében lévő Mako járműből merítették (jelentős fejlesztésen ment keresztül), a második részből a hűséghez köthető loyalty missziókat tartották szem előtt, míg a harmadik részből a többjátékos mód átültetése adott inspirációt.

Harcrendszer

- Az erőket/képességeket ezentúl gyorsgombbal tudjuk aktiválni és nem a pause menüből egy kör alakú menüből kiválasztva
- Dinamikus fedezékrendszert ígérnek (The Last of Ushoz hasonlót)
- A játék még mindig egy fedezék alapú akciójáték lesz, ami sarkalja majd a játékost, hogy mozogjon a harctéren
- A Jetpack növeli majd a mozgási variációt és gyors kitérést tesz lehetővé a gurulással szemben
- A Jetpack továbbá rendelkezik majd lebegés üzemmóddal, ami lehetővé teszi a fedezék mögötti ellenség támadását, illetve a harctér felmérését
- Kevesebb hangsúlyt fektetnek a lineáris könnyen kiszámítható harcokra. Ezzel szeretnék növelni a kiszámíthatatlanságát a játéknak. Nyilván a linearítás azért sok helyen jelen lesz.
- A Gameinformer pozitívan értékelte a változtatások és egy letisztultabb harcrendszerű játéknak tekintik az új részt. a korábbiakkal szemben.
- Továbbra is lehetőségünk lesz egymás utáni parancsok beidőzítésére, kiosztására saját magunk és a csapattársaink részére is (továbbra is lesz lesz mód kombókat produkálni).
- Minden kulcselem még mindig benne van a játékban, amit a korábbi részekből megszokhattunk, de ezúttal nagyon hangsúlyt fektettek a kísérletezésre és több újítás beépítésére.
- A kasztrendszer teljesen eltűnik. Ehelyett minden kaszt mindent tud képességet tud majd használni, így lehetőség lesz egyedi kombinációk kialakítására. Keverhetőek a katonai, technológiai és biotikus képességek.
- A cél ezzel az volt, hogy a játékosok különböző módokon tudjanak harcba bocsátkozni és ne legyenek limitálva a kasztuk képességei által.
- Ellenben specializálódni még mindig lehet. Amint egy bizonyos pontot elköltünk egy bizonyos képesség kategóriában felnyitunk egy olyan profilt ami díjaz egy bizonyos játékstílust (nyilván ha a kijelölt képességnek megfelelően harcolunk).
- Ezen profiloknál fogunk újra találkozni a Vanguard és Adept kaszt elnevezésekkel.
- Ha több kategóriára is pontokat áldozunk akkor az Explorer profilt fogjuk feloldani.
- A történet lehetővé teszi majd egy bizonyos pont után, hogy újra elosszuk a pontjainkat, ezzel segítve, hogy minél több képességet ki tudjunk próbálni anélkül hogy új végigjátszásba kezdenénk.
- A sisak, mellkast, vállat, kezeket és lábakat (feltételezhetően az ezekre felvehető ruházatot, védőruhát is) sokkal jobban testreszabhatjuk majd mint a korábbi játékokban.
- Számos ismerős fegyver tér majd vissza, amellett, hogy új közelharci opciókat is kapunk, mint pl. a kardok és különböző harci kalapácsok használatát.



Ellenfelek/környezet/craftolás

- A Kett lesz a fő ellenfelünk
-A csapat azt akarta, hogy a játékosok megtapasztaljanak egy teljesen új fajjal való találkozást azzal szemben, hogy a játékból már ismerős ellent választottak volna fő ellenként.
- Ahelyett, hogy egyértelműen gonosznak állítanák be őket a Bioware azt szerette volna, ha inkább egy kvázi misztikus ellenfélként tekintene rájuk a játékos, sőt akár szimpatizáljunk is velük némely esetben (izgalmas elképzelések..kíváncsiak leszünk ennek megvalósítására).
- Ahelyett, hogy a bolygóknak csupán kis részét látogathatnánk meg (korábbi részek) az új bolygók számos területe lesz bejárható és nem csak a felszínűkre gondolunk. Az ígéretek szerint a magas hegyektől kedve akár mélységi barlangokig sokfelé kalandozhatunk.
- A kritikus útvonalak (gondolom itt a döntést igénylő feladatokra gondolnak), opcionális bolygók, nagyobb bázisok, csomópontok és a már említett loyalyt missziók (társaink hozzánk való hűségéhez kapcsolódó küldetések) visszatérnek.
- Szárazföldi járművünk Nomad névre hallgat majd és az NFS alkotói segítik a fejlesztőket az irányítás kialakításában (ez, hogy jó vagy rossz ki-ki döntse el maga).
- A Nomad nem olyan lassú mint a Mako volt, hanem nagyon gyors mégis jobban irányítható mint a korábbi gép
- A Nomadon nincsenek fegyverek és testreszabható lesz néhány dolog rajta, mint pl a gyorsasága, illetve a megjelenése
- A Bioware nem akar ásványianyag lelőhelyeket és számos ugyanolyan bázist elhelyezni a bolygókon
- Lesznek a bolygókon kiemelt pontok, meglátogatandó helyek, ahol harcba keveredhetünk, rejtvényeket kell megoldanunk, illetve a történetet előmozdító történéseket tapasztalhatunk majd meg
- Az Elaaden bolygó például élhetőnek van minősítve, azonban a felszínén találhatók veszélyes dolgok (nincs rajta víz és extrém forró a klíma). Erre a helyre számos helyről elirányíthatnak pl. egy Krogan kérheti a Felfedezőt azaz minket, hogy találjon meg egy eltűnt hajót vagy csak simán leszállhatunk a bolygóra felfedezés céljából csak úgy véletlenül is.
- A bolygókon az elsődleges célunk olyan helyek után kell kutatni ahova a csapatunk előretolt bázismodulokat tud ledobni.
- Ezek a bázisok teszik lehetővé majd a felszerelésünk cseréjét, gyorsutazás pontként is funkcionálnak például
- A bolygókon számos veszélyforrást találhatunk, mint pl. savas medencék, égő roncsok, veszélyes időjárási körülmények amik mind akár meg is ölhetnek..
A legtöbb bolygón legalább egy nagyobb ellenséges bázis található
- A bolygókon lehetnek olyan területek, véletlen találkozások, vagy szupererős bossok, amikhez egyszerűen túl gyengék leszünk először. Ez ösztönzi majd a játékost, hogy az ilyen területeket később látogassa meg újra.
- Mivel az Androméda egy teljesen új galaxis, Ryder aktívan tudja szkennelni és felfedezni a környezetét. Ezek az új infók analízisre kerülnek és akár új technológiákat is fel lehet velük oldani a játékos számára.
- A különböző létformák és egyéb idegen dolgok szkennelése teszi majd lehetővé, hogy tervrajzokat szerezzünk amik alapján fegyverek és páncélzatok gyárthatóak majd a játékos számára.
Számos soha nem látott tárgyat lehet majd készíteni, amik nem merülnek ki a lőszertípusokban vagy fegyvermodokban természetesen.
- Néhány küldetéslánc vagy feladatsor több bolygóra is el fogja vezetni a játékost.



Csapattársak

Peebee: Asari csapattárs, akit a videókban is láthattunk már. A saját útját járja miután a Nexusra érkezett és pezsgő személyisége van. Okos, de nem érdeklik a szociális normák .
Liam: Az útkeresővel érkezett. Korábban rendőrtiszt volt és nagyon laza, ami a legtöbb szituációban könnyelmű megnyilvánolásokkal és tettekkel jár majd.

A Tempest (Vihar nevezetű privát hajónk)

- Egyértelműen a Normandy-ra való utalással került be a játékba
- Nem lesznek töltőképernyők ahogy haladunk a hajó belsejében
- A galaxis térkép visszatér, de ahelyett, hogy egy minihajót vezetve közlekednénk rajta ezúttal másabb módon tudunk majd utazni. Kiválasztunk egy bolygót, a játék azt érzetet kelti majd, hogy utazunk a bolygó felé és pick-pack oda is érünk.
-A hajónkat nem manuálisan irányítjuk, de remek élmény lesz a hídon állva látni közeledni az ablakon keresztül az adott bolygót
- Nagyon gördülékeny élményt akar a Bioware alkotni a célbolygó kiválasztásától és a hajón való mászkálástól, a Nomadba beülésig majd a landolásig a kiszemelt bolygón. Van egy leszállási szekvencia a játékban (kb, mint az első részben a liftezés). Nem töltőképernyőn keresztül tölti majd ezeket a részeket a játék tehát.

Kapcsolatok és karakterek

- Több kapcsolatteremtési lehetőség van a játékban, mint a Bioware korábbi játékaiban.
-Az Andromédában a legkevesebb mondanivalóval rendelkező csapattárs is több mondanivalóval rendelkezik, mint az ME 3 legtöbb sort kapó csapattársa
- Az ébresztés során felmerülő komplikációk miatt a testvérünk nem fog velünk tartani a harcokban, de interakcióba léphetünk majd vele és ápolhatjuk a kapcsolatot
- Mint a korábbi játékokban a beszélgetés a csapattársakkal opcionális (legalábbis a legtöbb beszélgetés) és a Ryder családról több információ megszerzése egy komoly szála lesz a történetnek
- A Bioware meg van róla győződve, hogy ezen sztori különbözteti majd meg a játékot egy tradícionális hősi kalandtól.
- A loyalty missziók ahogy fentebb is volt róla szó visszatérnek, de nem kritikus hatásúak a végjátékra vonatkozóan, tehát akár a főszál végigjátszása után is teljesíthetőek.
- Kiemelték, hogy a kapcsolatok nem csak szexjelenetekben csúcsosodhatnak ki, hanem egyéb módokon is végződhetnek.



Többjátékos mód

- Továbbfejlesztett és újragondolt lesz a Mass Effect 3 rendszerénél
- Kártya alapú gazdaságra kell majd ahol xp-t és kreditet lehet kapni majd
- Lesznek mikrotranzakciók, de ezek nem valós pénzen alapulnak majd (játékon belüli kredittel vásárolhatunk).
- Most is be lehet majd állítani a térképet, az ellenfeleket, de aktiválhatunk modifikációkat is, mint pl. csökkentett életerő (nagyobb jutalomért cserébe), vagy nagyobb sebzést (kisebb jutalom).
- A Bioware tervezi az egyedileg tervezet küldetések kiadását, melyeket a játékost nem tud majd módosítani.
Ezek a missziók egy harmadik fajta fizetőeszközhöz juttatják majd a játékost, amiből közvetlen lehet majd fegyvert, illetve tárgyakat venni anélkül, hogy a kártyarendszernek ki lennénk szolgáltatva. Azonban ezek a felszerelések csak limitált ideig lesznek elérhetőek és megvásárolhatóak és időnként más tárgyakat fognak elérhetővé tenni, tehát ezek folyton változnak majd.
-Többjátékos módban a Nexusról származó Apex Force nevű katonai csapattal  fogunk harcba vonulni.
-A különböző ellenféltípusok más-más taktikát igényelnek majd (néhány komoly pajzzsal van ellátva, mások sűrűben használják a biotikus erejüket).
- A többjátékos mód hatással lesz majd az egyjátékos módra, mint korábban, de nem fogja befolyásolni a végjátékot.
- Új Presztizs rendszer kerül bevezetésre: Különböző karakterekkel sima xp-t és presztizs xp-t lehet kapni. A presztízs xp-t a hasonló típusú karaktereknél lehet majd használni. Ha kellő mennyiség összegyűlik akkor pl tank típusú karaktereknél minden típusnak növelhetői az életerejét.


Döntések

- Nincs többé Paragon és Renegát rendszer
- Több lehetőséget akarnak adni a játékosnak, hogy kifejezhesse magát
- Ennek alapján egyetérthetünk, vagy nem érthetünk egyet valakivel anélkül, hogy ezért bűntetne a játék paragon vagy renegát pontokkal vagy döntésekkel.
- A dialógus opciók a következők lesznek: Dönthetünk az érzelmeinkre hallgatva, logika alapján  hozott döntés,  profi megközelítés alapján, illetve közömbös döntést is hozhatunk.
- Ezek tehát nem fogják befolyásolni a beállítottságunkat, hanem a konzekvenciák nélküli interakciót fogják támogatni. Gyakorlatilag a korábbi fekete-fehér rendszerrel szemben akár egy alapvetően jó beállítottságú játékos is hozhat teljesen érzelemmentes döntést is akár. A szabadságérzet növelése tehát a cél ezzel a megoldással.
- A történet során hozott döntések visszatérnek (amikor hirtelen kell döntést hoznunk egy fontos kérdésben), de ahelyett, hogy ezek jó vagy rosszak lennének lehetnek akár kétértelműek is (gyakorlatilag nem foglalunk állást).

A jövő

- Mass Effect: Andromeda alapján nem kizárt hogy további játékok készülnek majd
- Lesz New game+ mode, amiben megváltoztathatjuk akár a nemünket is
- A Bioware egyelőre nem nyilatkozik arról, hogy több befejezés is kerül-e a játékba.

Ez a rendkívül tekintélyes mennyiségű információhalmaz azért némileg bizakodásra ad okot a Mass Effect: Andromeda-val kapcsolatban. Nyilván számos kérdés még így is megválaszolatlan maradt, de azért összességében megállapíthatjuk, hogy a játék maga jó úton halad és rendkívül jó kezekben is van a Bioware óvó szárnyai alatt. Csak remélni tudjuk, hogy okulva a Mass Effect 3 és a legutóbbi Dragon Age rész kritikáiból az új játék sikerével a Bioware vissza tudja szerezni korábbi hírnevét és elismertségét. 

Ahogy azt megszokhattátok ha bármilyen új információ merül fel a játékkal kapcsolatban azt megtudhatjátok, elolvashatjátok, megtalálhatjátok itt a Gamecritic hasábjain.


Összes oldalmegjelenítés