Gwent Standalone - Zárt Béta tapasztalatok



Kipróbáltuk a Witcher világában játszódó kártyajátékot!

Witcher 3. Egy olyan cím ez, mely vitán felül a tavalyi év legjobbjaként írta be magát a játéktörténelembe, a kiegészítőkkel együtt pedig talán az évtized dobogósai közé emelte fel magát. A CD Projekt olyan mesteri munkát végzett ezzel a játékkal, hogy a műfaj leendő alkotásainak toronymagasra rakta a lécet, és bizony mi is fintorgunk, ha valaki nem tudja azt megütni. Ha nem is jelenthetjük ki, hogy korszakalkotó játék lett, de hogy kultusz játék született, az tagadhatatlan! Egy ilyen játékkal érdemes foglalkozni, egy ilyen címet megéri dédelgetni. Sokan ezt úgy hívják: rókabőr. Csúnya kifejezés, még rondább ami mögötte van, de hát a hype vonaton nincsen fék, és ezzel nekünk, játékosoknak sincs bajunk egészen addig, amíg a ránk zúdított tartalmaknak értelme is van.

Mostani játékunk ebből a szempontból különleges helyzetben van. Aki ne adj isten barlangban született, és még nem játszott Witcher 3-al, annak előszöris két óriási pofon, másodsorban pedig engedjétek meg, hogy bemutassam a Gwent nevezetű kártyajátékot! A Witcher világában ez egy egyszerű alapokra épített kártyajáték, melyet az egyszerű parasztoktól egészen a főnemesekig mindenki kedvel. A játékban különböző frakciók paklijaiból húznak a játékosok gyönyörű festményekkel illusztrált kártyákat, melyek különböző mennyiségű pontokat adnak hozzá a “sereg” erejéhez. Akinek több pontja van a meccs végén, az nyer! Szimpla összeadás-kivonás, egyszerű mint a faék. Pár képesség akad persze a lapok között, például egy sornyi lap összegének duplázása, vagy a legerősebb lap kidobása, esetleg egy kidobott lap visszahozása a játékba, satöbbi.


A Wicher 3-ban ez egy amolyan alternatív szórakozás, így nem volt szükség a rendszer túlbonyolításának. De talán épp ezért a Witcher 3 rajongók nagyobb százaléka még most is imádja a Gwentet. A nyomtatásban is kiadott paklikkal versenyeznek olyan kártyajátékok mellett, mint a Magic the Gathering, és ezutóbbi komplex játék mellett a Gwent harmatgyengének tűnik. Mégis erős rajongótábora van, és bizony ezt nem lehetett szó nélkül hagyni! Így hát a CD Projekt fogta magát, és a Gwent kártyajátékból készített önálló játékot!

Megvallom nekem ez elsőre furán hangzott, mert hát a Witcher 3-ban nem volt egy túl összetett játék a Gwent, továbbá manapság minden jött-ment kártyajátékot akar fejleszteni… De hát oké, lássuk mit hoznak ki belőle! A zárt béta kezdetét vette, ki is próbáltuk, és nagyon vegyes érzelmeket váltott ki bennünk az első fél óra játék. Az első dolog, ami szembetűnhet egy vérbeli Witcher rajongónak, hogy a Gwent játékban nyoma sincs a koszos-mocskos kocsma asztal terepnek, a szakadt, zsíros szélű lapoknak, és minimalista kezelőfelületnek. A játék sokkal modernebb, sokkal színesebb dizájnt kapott, és bár tényleg remek munkát végeztek a fejlesztők az új dizájn élvezhetővé tételével, azért ez nem Witcher… szóval első benyomásnak ez eddig nem a legjobb.


A játék nem enged megnyitni egy nyomorult optionst sem, hanem behajít egy tutorialba, és elmagyarázza az alapokat. Aki eleget Witcher 3-azott, az heves szemforgatás és türelmetlen fújtatások közepette kattintgatja végig a tutorial ablakait, amelyben elmagyarázzák ugyanazokat a szabályokat, amiket mi már kívülről fújunk. De aztán történik egy-két dolog, amin csak pislogunk. Különböző, színnel jelzett típusú lapok? Támadások? Új képességek? Új vezérek? Na várjunk csak… A tutorial szépen elmagyaráz mindent, amit tudnunk érdemes, majd magunkra hagy. Az első győzelmünket követően beléphetünk a főmenübe, és választhatunk, hogy még gyakorolgatunk, vagy rögtön játékosok ellen tesszük próbára tudásunkat. Mindkét opció ajánlott lehet, hisz ezen a ponton még nincsenek különleges lapjaink, csak amit a játék ad nekünk. És kezdő lapokból tényleg az abszolút alapot kell érteni.

A már megszokott frakciók közül választhatunk, de nem megszokott lapokat fogunk viszontlátni. Foltest király vezetésével az Északi Királyság paklija a távolsági lövöldözésben jeleskedik, és az ostromgépek a kedvencei. Nilfgaard kis pontszámú lapokkal kezd, majd váratlanul hatalmas számokkal toldja meg az erejét. Skelige harcos népe a szorzókkal játszik, megállás nélkül erősítve lapjait. A Szörnyetegek paklijában több tucat apró lény bújkál, akik gyakorlatilag egyszerre özönlik el a játékteret. Végül a másfajúak lázadó szövetsége, a Scoia’tael sok trükkös lappal rendelkezik, az egységben az erő stratégiát követik.


Mindegyik frakció rendelkezhet több féle vezérlappal, melyek nem jelennek meg a pályán, hanem a kezünkben képviselnek minket, és a saját körünkben kihasználhatjuk a képességüket, játékonként egyszer. Ez a képesség lehet egy váratlan erősítés behozása a pályára, lehet egy időjárási hatás lerakása, esetleg egy passzív képesség, mely a győzelmünk kritériumát határozza meg. Ahogy a Witcher 3-ban, úgy itt is három féle egységgel találkozhatunk: közelharci, távolsági, és ostrom egységek. Technikailag a pályán elfoglalt helyüket jelzi ez a kategória a lapoknak, de sok képesség is meghatározza, hogy melyik típusú egység kap majd pozitív, vagy negatív hatásokat. Továbbá nem maradhatnak el a jól bevált időjárás lapok sem. A fagy a közelharci egységek pontszámait csapja le, az átláthatatlan köd lap a távolságiakat készíti ki, az eső pedig az ostromgépeket rongálja meg. A jokernek számító tiszta idő lap ezeket a minuszokat semlegesíti, így érdemes tartogatni egy-egy kör végéig.

Amint kiválasztottuk a számunkra szimpatikus frakciót, belevethetjük magunkat a játékba, kitapasztalva és megértve az egyes paklik működését. A játékrendszer nagyon hamar megtanulható, az új laptípusok és képességek miatt pedig sokkal több kombóra és stratégiára van lehetőségünk, mint a Witcher 3-ban. És ha ez nem lenne elég, ezúttal nem az AI ellen harcolunk, hanem hús-vér ellenfelekkel szemben kell kitalálnunk valamit, akik ugyan olyan ravaszak, mint mi. Hogyan tudunk győzedelmeskedni? Természetesen megfelelő tudással és tapasztalattal. Na jó, de mi mással? Hát jobb kártyákkal! És honnan szerzünk kártyákat? A Witcher 3-ban a plusz lapokért cserébe el kellett agyabugyálnunk más játékosokat, itt a Gwent játékban viszont máshogy működik a rendszer. A mikrotranzakció átkozott világában természetesen a leghatékonyabb módja a lapszerzésnek, ha kicsengetünk pár eurót egy-egy zsákbamacska csomagért. Itt Kegnek hívják őket, és egy jópofa troll árusítja őket az erre kialakított felületen.


Első játékunkat követően kapunk egy ingyen keget, így meg is lesz az első pár egyedi lapunk az alapokon felül! Szinte minden létező kártyás játékban a booster bontás a következőképp történik: nyitsz x számú kártyát, melyekből egy garantáltan ritka lap lesz! Ilyenkor lehet imádkozni, hogy olyan frakció lapját nyissuk, amit mi is szeretünk, mert ha nem így történik, akkor csalódottan vásásrolhatjuk a következő boostert. Szinte minden kártyás játékban így működik. Na a Gwent szakít a hagyománnyal, és egy véleményem szerint fantasztikus rendszert hozott be nekünk! Lényege, hogy ugyanúgy Keg nyitáskor megkapjuk a lapokat, megnézzük őket, örülünk a fejünknek, de nincs köztük a ritka lap! Egy kattintással viszont azt is megkaphatjuk, ám a csavar az egészben, hogy HÁROM ritka lapból mi választhatjuk ki, számunkra melyik a szimpatikusabb. Elképzelhető, hogy három űberkirály lapot ajánl fel a játék, és alaposan meg kell fontolni, melyiket fogadjuk el. Ez egy remek rendszer, és a fizetős packok mellett egyúttal egy kellemes kompenzáció is.


Na de mi a helyzet, ha nem akarunk packokat, azaz kegeket vásárolni? El is készíthetjük, ergo craftolhatjuk a kártyákat a gyűjteményünkben, amihez nyersanyagokat kell felhasználni. Ezt a fizetőeszközt győzelmeink, vagy épp vereségeink során is kapjuk, így gyakorlatilag bármely szükséges lapot ki lehet farmolni. Van egy érdekessége még a játéknak: az eredmény jelző ablakban van lehetőségünk egy kattintással jelezni ellenfelünknek, hogy élveztük a játékot. Ha megtesszük, kedvességünk mellett ellenfelünk valamivel több jutalmat is kap. Ez egy apró, de nagyon kellemes gesztus a játéktól, gyakorlatilag ösztönöz arra, hogy tisztelettel zárjunk egy meccset.


Jelenleg ennyi, amit a Gwent a zárt bétájában nyújtani képes. A Witcher 3 közkedvelt kártyajátéka, csak csicsásabb felületen, rengeteg új lappal és pár szabálybeli csavarral, és természetesen ezúttal AI helyett más játékosok ellen! Mivel a sima quick matchet és AI harcot leszámítva nincs más lehetőségünk a játékra, ebben én még várok fejlesztéseket, valamint a Kegek árát tekintve remélem lesz módja majd a lapok hatékonyabb gyűjtésének! Már csak azért, mert nehogy ráaggasszák a Gwentre a pay-to-win szitokszót… Witcher rajongóknak kötelező kipróbálni, a kártyajátékokban még kezdő játékosok is nyugodtan tehetnek vele egy próbát! A tapasztaltabb kártyajátékosoknak viszont lehet túl egyszerű és lapos lesz a Gwent rendszere, de persze ettől függetlenül ők is ránézhetnek, mert ki tudja, történhetnek még csodák!

Összes oldalmegjelenítés