Expeditions: Viking - Előzetes

Valami készül Dániában...

Mostanában eléggé népszerűvé váltak a vikinges programok. Idén jött a Banner Saga 2, ott volt a Jotun, és a Ubisoft készülő akciójátékban, a For Honorben is jelentős szerepet kapnak a skandináv harcosok. Amiatt érdeklődtem az Expeditions Vikings iránt, mert kíváncsi voltam, hogy a Logic Artists csapata vajon mit hoz ki ebből a remek alapanyagból.


A játékban egy viking falut kell vezetnünk, amelyet hősünk apja vezetett idáig, ám ő egy általa vezetett fosztogatáson meghalt. Azonban északon nem öröklés útján adták tovább a vezetői pozíciókat, ezért hősünk éppen arra készül, hogy visszaszerezze a falu feletti uralmat, ami nyilván a címet bitorló likvidálásával lehet elérni. Amint ez sikerül, el is kezdődik az igazi játék, amely célja, hogy klánunk minél erősebbé válhasson.


A karaktergenerálás során megadhatjuk karakterünk nemét, külsejét, különböző tulajdonságait, majd választhatunk képességeket. Érdekesség, hogy a játékban nincsenek választható karakterosztályok, hanem a választott skillek alapján sorol be minket a program valahova. Ez persze azt eredményezi, hogy különböző hibrid karaktereket készíthetünk, ami sokkal izgalmasabb, mint a kötött megoldás.

A harc, ahogy már írtam, körökre osztott. A csaták egy hatszögekre osztott képernyőn zajlanak. A karaktereknek akciópontjaik vannak, amelyeket felhasználva mozoghatnak, és/vagy támadhatnak. Amikor egy karakterünket támadás éri, védekezhetünk, és ha sikerül a dolog, akkor 25%-al kevesebb sebzést kap be, valamint még akár vissza is támadhat.


A harcok során nem szabad megfeledkezni arról, hogy a karakterek különböző különleges képességekkel is rendelkeznek. Vannak, akik hosszú lándzsáik segítségével a távolabb levő ellenfeleket is elérik, mások kétszer lőhetnek ki nyílvesszőt az ellenségre. Az egész rendszer meglehetősen komplex, és ettől élvezetes is.

Szintén érdekes, hogy a harc közben lehet lopakodni is, igaz ilyenkor csak fele akkora távolságba lehet egy ponttal mozogni, ám így nagyobb sebzést lehet bevinni, valamint ilyenkor csapdákat is élesíthetünk.

Már maga a harc is rengeteg érdekességet tartogat, azonban a program itt még nem ér véget. A sérült karaktereinket csupán a táborban lehet meggyógyítani, ami fontos, hiszen a sérült karakter az idő múlásával egyre több büntetést kap, és ezzel nyilván csökken a hatékonysága.


A táborokban, vagy a faluban más teendőink is lesznek, ugyanis itt utasíthatjuk embereinket, hogy élelmet termeljenek, kovácsoljanak. Ehhez a szükséges nyersanyagokat a fosztogatások során szerezhetjük meg. Az élelem különösen fontos, ugyanis a karaktereknek ennie kell, különben csökken az állóképességük. Ha az elfogy, akkor betegek és gyengék lesznek, majd később meg is halnak.


Az Expeditions: Viking egy igazi hardcore szerepjáték, amely megérdemli a figyelmet. Jómagam várakozással nézek a megjelenés elé, amely valamikor a jövőév elején lesz majd esedékes. Akkor majd a végleges változatról részletesebben is beszámolunk nektek, ám azt már most ki merem jelenteni, hogy egy igazi gyöngyszem készül a dánoknál.

Összes oldalmegjelenítés