Osiris: New Dawn - Előzetes


Mark Watney kalandjai kicsit másképp...

Az Osiris: New Dawn egy nyílt világú, sandbox akció-kaland játék, ahol a legfőbb feladatunk a túlélés lesz. Első benyomásra a játék a The Martian c. sci-fi film ihlette, mivel már az első feladatunk az lesz, hogy valamiképp állítsuk meg a levegő szivárgást a sisak ablakán. A játék története szerint 2046-ot írunk, ahol az emberiség a közel fénysebességgel való utazásnak köszönhetően távolabbra jutott, mint valaha eddig. A rohamosan kifogyó, a Föld nyersanyag készleteinek kihasználása és ózon réteg elvékonyodása miatt az U.N.E. (United Nations of Earth), az Osiris-re keresztelt küldetéssel felfedezőket küld ki távoli csillag rendszerekbe az emberiség túlélésének reményében. Az Osiris fedőnévvel ellátott kolonizációs küldetések feladata az, hogy a Gliese 581-es csillag rendszerben megfelelő életben maradáshoz szükséges körülményekkel ellátott bolygókat kolonizálják. Mi a második felfedező csapat részeként jutunk el az egyik bolygóra, ahol szó szerint új életet kell kezdenünk, mivel a hajónk egy baleset során megsérül, így kényszer leszállást hajtunk végre az egyik bolygóra. Minden összeköttetés megszakadt a Földdel, csak magunkra maradtunk, társaink helyzetéről pedig semmit sem tudunk.



A játék koncepciója igen ígéretesnek, átgondoltnak tűnik. Alap járaton a bolygó tele van érdekesebbnél érdekesebb idegen életformákkal, amik ellenségesek, ha közelítünk hozzá, ez szinte egyértelmű reakció. A játékos célja a túlélés lesz, amihez elengedhetetlen, hogy egy biztonságos lakó környezetet teremtsünk az újdonsült kolóniánknak. A kolónia alatt azt kell érteni, hogy a játékosok (igen, multiplayer támogatás is van benne) karakter generáláskor kiválaszthatják, hogy a jelenlegi két kolónia közül hova akarunk tartozni (vagy frakció, amelyik kényelmesebb), ami sok lehetőséget fog nyújtani a későbbiek során, pl. kolóniák közötti háború (apropó, a másik frakció az Outlanders nevet képviseli, ők tulajdonképp a kitaszítottak, vagy a kívülállók), vagy csere kereskedelem. A fejlesztők az alap RPG rendszer mellett döntöttek, mint a legtöbb ilyesmi stílusú játék készítői, tehát van craftolás, építkezés, kutatás (egyelőre az idegen életformákat és a növényeket tudjuk beazonosítani), és feltehetőleg lesz még más is. A kitartó játékosoknak módukban áll majd fejlett járműveket, illetve droidokat is készíteni, ami nagyban megkönnyítheti életünket, ám ezeket lecraftolni nem leány álom. A játék nem réteg játékként készült, mivel a játék szerver hostolásakor lehetőségünk van néhány nehézségi szintnek felfogható dolgot állítani, mint pl. idegen életformák mennyisége, aggresszivitása; nyersanyag lelőhelyek mennyisége, illetve milyen gyakorisággal "nőjjenek" vissza ugyanoda; tapasztalati szint szerzésének gyorsasága, és ezzel kapcsolatos dolgok finomhangolása, stb.


Tulajdonképp a játék nem más, mint egy ARK: Survival Evolved koppintás, csak sci-fi köntösben, viszont sajnos azt kellett tapasztalnom, hogy sokan a No Man's Skyhoz hasonlítják, amin igen csak meglepődtem. Értem a poén annak a részét, hogy az NMS-be rengeteg olyan funkció nem került be, amit alapból ígértek a játékhoz, és emiatt több ezer ember kérte vissza a pénzét. Na de visszatérve a hasonlítgatáshoz: az Osiris: New Dawn trailerjeiben, illetve gameplay videóiban látható volt, hogy a játék nem arról szól, hogy galaxisról-galaxisra kell ugrálnunk hiper űrsebességgel, hanem inkább a bolygón való túlélés volt a játék célja, amíg az NMS-ben csak a hajónk állapotára, illetve a folyamatos nyersanyag készleteink újratöltése volt a főbb cél. Ezért is hasonlítottam inkább az ARK-hoz, mint vetélytársként, amihez sok sikert kívánok a fejlesztőknek, mivel az ARK a megjelenése óta triplájára növelte játékos számait, köszönhetően a szó szerint hetente kiadott legalább 1 új dinoszaurusznak, illetve más játék tartalmomnak, nem beszélve arról, hogy naponta javítják a bugokat, és balanszolják a dínókat, craftolható eszközöket, épület elemeket, stb. Tehát összegezve jócskán le van még maradva az Osiris, de ki tudja, lehet ez a játék is olyan sikeres lesz, mint vetélytársa, avagy ahogy egy népszerű közmondás is tartja: Kicsi a bors, de erős.


Engem sajnos nem nyűgözött le annyira a játék jelenlegi állapota, mivel rengeteg időt kéne eltölteni azzal, hogy nyersanyagot bányászok, felfedezek, közbe ügyelek a bázisom állapotára, így nem mondhatom azt, hogy Offline üzemmódban szórakoztató lesz a játék, bár azért a The Martian-ös megmozdulásokon elmosolyogtam, hogy pl. a ruhánkat szigetelő szalaggal kell megjavítanunk, már csak a WD-40es hiányzott volna a kis szerszámosunkból, és akkor teljes lett volna a szett. Nem mondom azt, hogy nem ajánlom senkinek sem a játékot, mert azzal csak a tüzet szítanám, de tényleg erősen gondolkodjatok el azon, hogy a sok sandbox túlélős játékok közül újra fejest akartok-e ugrani egy épp csak megjelent Early Access játékba, mert ez így még önmagában kevés ahhoz, hogy ezreket szögezzen le a monitorok elé. A játék jelenleg csak Steamen vehető meg, 24 euroért, és megint csak kihangsúlyoznám, hogy 2 hete jelent meg a játék (a trailerben található dolgok kb. 30%-a található meg eddig a játékban: egyelőre nem lehet kimenni az űrbe, az idegen élőlények idomítása sincs még bent, szóval ez egyelőre még csak demonstráció, hogy mi lesz későbbiekben a játékban), heti rendszerességgel kap frissítéseket, szóval ne írjátok le előre a játékot.

Hasonló játékok: ARK: Survival Evolved, és más survival sandbox alapú játékok...

Egy bónusz kép és a játék launch trailere kedv csinálóként:


Összes oldalmegjelenítés