Endless Space 2 - Előzetes

Új kalandok a Végtelen univerzumban...

Manapság baromi könnyű hozzájutni az internethez. Nem csak otthon tudjuk a szolgáltatást igénybe venni, hanem bizony közlekedési eszközökön és nyilvános helyeken is. De mi van akkor, ha egyszer csak eltűnik, mondjuk valamilyen szolgáltatói hiba miatt, vagy éppen hordozható eszközünk van és olykor nincs lehetőségünk a kapcsolatra. Erre az esetre biztos nektek is van a gépen olyan offline játék, amivel nem játszotok minden nap, de a biztonság kedvéért ott van, hogy ha úgy adódik, el tudjátok ütni az időt. Nálam az egyik ilyen alkotást az Endless Space volt. Imádtam a játékot, minden pillanata magával ragadott. Szép és egyszerű grafika, kiváló zene és egy borzasztó jó 4x. Habár előtte is próbálkoztam a stílussal, azt hiszem még is ez volt az a játék, amivel sikerült megszeretnem az egészet. És az Amplitude Studios gyöngyszemet csinált. Nem csak ez a játékuk volt kiemelkedő, hanem bizony az Endless Legend és a Dungeon of the Endless is. Nagyon érdekes, hogy ez az Endless motívum végighalad minden gyártmányukon és szerintem nagyon jó ötlet, hogy gyakorlatilag ugyan abban a világban játszódik minden, csak az Endless Space sci-fi, a Legend fantasy, míg a Dungeon valami cyberpunk szerű cucc. Égtem a vágytól, mikor kiderült, hogy az egyik kedvenc játékom folytatást kap és minden áron le akartam tesztelni. Imáim meghallgattattak, megkaptam az Endless Space 2-t!


Nem ez az első olyan játék az évben, ami sci-fi 4x. Gyakorlatilag még meg sem jelent, csak early access állapotban van jelen a piacon, de véleményt már lehet alkotni róla. Az idén jött ki a Master of Orion, ami egyébként a stílus megteremtője volt, de szerintem nem olyan nagy durranás. Aztán, nem is olyan rég, megjelent a Stellaris. Még mindig Endless Space 2 lázban égtem, de úgy gondoltam, hogy a megjelenésig elütöm ezzel az időt. És azt kell mondjam, hogy egy baromi jó játék lett. Bír olyan újításokkal, ami eltér a megszokott 4x modelltől. Veszélyes dolog egy bevált alapanyag lecserélése, de nekik sikerült és nagyszerűen működik, ezért úgy gondoltam, már akkor, hónapokkal ezelőtt, hogy bármennyire lesz jó az Endless Space 2, nem fogja utolérni a Stellaris-t. Pár hete már van lehetőségem játszani vele és azt kell mondjam, hogy igazam volt. Sok újítás van az ES2-ben, szebben néz ki és még mindig egy jó 4x, de szűkebb légtérben mozog, mint ahogyan azt vártam. Valamit túlságosan leegyszerűsítettek, valamit pedig túlbonyolítottak. Bár még csak korai hozzáférésű, az alap koncepció már azt sugallja, hogy a téma kedvelői nem látnak majd benne sok újítást.


Legnagyobb erőfeszítésembe az került, hogy ne hasonlítsam a Stellaris-hoz. Eredetileg ez volt a tervem, de az első órák után beláttam, hogy nem veheti fel a versenyt (bár vannak benne jobb dolgok is), ezért általános, 4x szemlélettel kezdtem el vizsgálni. Jelenleg 4 faj érhető el és nincs lehetőségünk egyénit készíteni. Ez a 4 baromi kevés, de béta verzióról beszélünk, nem tekintem hibának, csak akkor, ha a teljes játékban mondjuk csak 5 lesz. Kíváncsi leszek egyébként hogyan oldják majd meg a testre szabott civilizációkat, ugyanis az Endless Space 2 talán legnagyobb érdekessége, hogy minden fajnak egyedi a háttértörténete, és ezáltal sajátos küldetései vannak. Az első részből ismert Sophons például egy mesterséges intelligenciát alkotnak és próbálják vele irányíttatni a társadalmat. A Cravers egy gépi faj, amiket a Végtelenek gyártottak bolygók leigázására, és bár mestereik már eltűntek, étvágyunk nem csillapszik. A Vodyani egy felsőbbrendű életforma, amik már-már hasonlítanak tiszta energiára, mint húsvér lényekre. És végül a női vezető központú Lumeris, akik a plázázást maxolják ezerrel, így a kereskedés megszállottjai, imádni fogják a passzív képességeiket. Mindenkinek vannak tehát sajátosságai, de a különleges az szerintem, hogy a fő küldetések is ugyanúgy egyediek. Szemben egy Stellaris-szal vagy éppen bármelyik más 4x játékkal, ott a fajokat csak a passzív képességei különböztetik meg egymástól, itt viszont jóval többről van szó, hiszen az egész játékstílust erősebben befolyásolják.


A játékot egy hőssel kezdjük. Ha emlékeztek az első részre, ott is voltak ilyen karakterek, akiket bolygókhoz vagy éppen flottához tudtunk rendelni. Elég könnyen hozzá tudtunk jutni, már nem is emlékszem milyen nyersanyag kellett, de tán por, ami a fizetőeszköz. Az Endless Space 2-ben azért már nehezebb a dolog. Hasonlóan, mint a Stellaris-ban, itt befolyással kell fizetni, ami a különféle politikai cselekményekből és ilyent típusú építményekből folyik be. Egy szimpla nyersanyag ez is, csak éppen lassabban lehet összeszedni. Ebből kifolyólag a hős is értékesebb. Szintet lép és saját talent rendszere van, így még jobban testre szabható, valamint képviseli a vezetést. Ez azért fontos, mert minden 20. körben választás van. Ilyenkor a nép szavaz egy kormányzóra, vagy valamilyen más szervezetre. A kormányzó a hősünk, ha bolygóhoz rendeltük, és segíthetjük megválasztani, egy kis bundával, ami azt jelenti, hogy vagy katonai erővel, vagy pénzzel, esetleg befolyással támogatjuk, akkor valószínű, hogy a következő 20 körben is ő marad beiktatva. Ezeknek azért van lényege, mert képesek vagyunk törvényeket hozni. Persze nem olyanokat, hogy szabad éjfél után paráználkodni, hanem egy bizonyos termelés hatékonyabb, vagy a kutatásokhoz kevesebb tudományos tényező kell. Mindez működik automatikusan is, kormányzó nélkül, de jobban tudjuk irányítani a dolgokat, ha a hősünk kezében van a gyeplő.


Így hát a politikai háttér egészen kidolgozott, a bolygók menedzsmentje viszont kevésbé. Az első részben tudtunk adókat növelni és csökkenti, termelést befolyásolni azzal, hogy megadtuk melyik kolónia mire összpontosítson. Ezek az Endless Space 2-ben eltűntek. Bár lehet indokoltan, mivel ha éppen egy kis porra volt szükségünk, felemeltük az adót 200%-ra, és néhány kör után visszacsökkentettük 80-ra, mintha mi sem történt volna. Most már nincs szükség erre a trükkre, szépen jön a pénz, ami talán kicsit még mindig felesleges. Az Endless Space-ben, és most mind a kettőről beszélek, igazából nincs is szükség fizető eszközre, hiszen csak arra jó, hogy lekötelezzünk valakit diplomácia során, vagy meggyorsítsunk egy fejlesztést. Szóval ha van elég időnk, nem kell költekeznünk, bár sokat segít, ha háború idején 1 kör alatt elkészülnek a hajók, de nem mindenki harc beállítottságú. Szóval gyorsabban jön a 2-ben a por, így rögtön arra lehet következtetni, hogy a fejlődés is megindulhat, hiszen megvehetjük a fejlesztéseket, de ez nem igaz, hiszen irdatlanul sokba kerülnek. Idővel talán por milliomosok lehetünk, és az új kolóniákat gyorsan felhúzhatjuk, de a játék első 5 órájában ez csak álom. A spórolás sem megy majd könnyen, hiszen a választásoknál igen sok pénzt kell költenünk. A jó viszont, hogy a játék különféle küldetéseket kínál fel, amiket sokszor többféleképpen oldhatunk meg. Például találunk egy primitív fajt, és kiválaszthatjuk, hogy beépítjük őket a katonaságba, vagy csak megfigyeljük őket, így tudományos pontokat kapunk. Szinte minden küldetés során ilyen választási lehetőségeink vannak, amik szerintem színessé és egyedivé teszik a játékmenetet.


Szerencsére, ha találunk egy bolygórendszert, ahol van mondjuk luxus cikk, például egy különleges űrgomba, akkor nem kell már azt csinálni, mint az előző részben, hogy kolonizálni egy planétát a közelben így a területünk kiterjesztődik arra a bolygóra is, hanem minden kutató hajónk rendelkezik szondával, így csak oda kell repülni, kilőni a felszínre és miénk  a nyersanyag. Némi töltési idő van ezeken az eszközökön, 2 kör, de a lényeg, hogy az űrfelfedezése plusz egy feladattal lát el minket, megvizsgálhatunk minden olyan bolygót, amin van valami érdekesség, és ehhez nincs szükség arra, hogy a területünkön belül legyen. Ha már itt tartunk maga a kolonizálás is érdekesebb, hiszen ha kinézünk egy pofás helyet, akkor csak egy őrposztot tudunk kihelyezni rá, és 10 kör múlva lesz miénk a bolygó. Ebben az a pláne, ha az ellenfelünk is kiszemelte azt a rendszert, akkor ő is kihelyezhet rá egy ilyen posztot. Ezek után porral vagy harci cselekményekkel kell bizonyítanunk hatalmunkat. Maga a harc még mindig, béna. A 4x leggyengébb pontja a háború. A Master of Orion-ban egy undorító radar szerű mit tudom én milyen rendszer van, amiben szerencsére van automata küzdelem, szóval sose kell használni. Az Endless Space-ben egy nagyon bonyolult kő-papír-olló játék található. A Stellaris tudta, hogy felesleges ebbe energiát pocsékolni, szóval ott csak jobb klikkelünk az ellenfelünkre és annyi. Az Endless Space 2 pedig szintén bonyolít kicsit. Habár nincs már az a kártyás rendszer, mint az első részben, itt inkább taktikát adhatunk meg, hogy milyen ívben és merről közelítsük meg az ellenfelünket. Itt is van autoharc, szóval nem kell ezzel törődnünk, ha nem akarunk, viszont ha gondoljuk megnézhetjük a felettébb izgalmas csatát. Mindenféle kamera helyzetből pásztázhatjuk a harc végkimenetelét, annak ellenére, hogy nincs befolyásunk az egészre. Szép a háttér meg az űrhajók. Ez is csak az egy néhány alkalomkor izgi, utána már csak gyorsharcot fogjuk alkalmazni.



Végezetül van pár olyan opció benne, ami még nincs aktiválva. Vannak különböző nézetek, amiben kereskedelmi útvonalakat nézhetünk és hasonlók, illetve a diplomácia nagy része még hiányzik. Keveset mondó tutorial van, de a legborzasztóbb, hogy csak közepes térképen lehet játszani, ami szerintem baromi kicsi. Bár egész jó, hogy maga az univerzum csillaghalmazokra van osztva, ami nagyjából azt jelenti, hogy kis szelvényekben vannak összekapcsolva a rendszerek, de ha egy távolabbiba akarunk eljutni, akkor ki kell kutatni egy bizonyos térugró technológiát. Maga a kutatás jóval egyszerűbb, mint az első részben, különféle érák vannak, ahol ha elértünk x technológiát, akkor megnyilik a következő. Nagyjából olyan, mint a Civilization-ben a középkor-újkor-modernkor és egyebek. A játék egyébként szép, bár nekem nem tetszik, hogy galaxis nézetben csak a hajók szerkezetét láthatjuk. Kicsit hajlik a kinézet a hideg geometriai alakzatokra, amik egyedivé is teszik, de talán már túlságosan is egyszerű. A zene viszont még mindig lebilincselő és eszméletlen jó. Hibái ellenére nekem tetszik a hangulata és várom a teljes verziót. Bár látom benne, hogy mi az, amit már nem lehet javítani, mégis kíváncsi vagyok az új történetekre, a különleges fajokra és a diplomáciai újításokra. Steam-en lessétek meg, nem is olyan drága, és bár még early access, ezért hiányzik némi tartalom belőle, a béta garanciát ad rá, hogy az Endless Space 2 még mindig egy jó 4x játék.

Összes oldalmegjelenítés