EVERSPACE - Előzetes


Vár a végtelen űr...

A napokban egy új űrszimulátor játék ütötte fel a fejét, ami nagy vonalakban hasonlít egy régi kedvencemre a múltból, a Freelancerre. Ahogy az első pillanatokat éltem át a játékban, rengeteg flashback tört belőlem elő, ahogyan a végtelen univerzumot átszelve végeztük a ránk szabott küldetéseket: hol őrangyalként kellett védelmeznünk egy NPC hajót, hol pedig fejvadászként gyűjtöttük be a nagyobbnál-nagyobb vérdíjakat. A játék az elsők között volt, amiben nem csak arra ment ki a játék, hogy a küldetéseket hajtsuk végre: egyes űrcsaták közben az ellenség hátra hagyta a rakományát, amit viszont az űrállomásokon el tudtunk adni, így más pénzforrást is választhattunk, így nem vált hamar monotonná. Ez a szintű összetettség kell manapság is a játékokba, és ahogy elnéztem manapság a játékokat, nem túl sok játék van ilyen, ami hasonló képpen működne, persze érdemes akkor már megemlíteni az Elite: Dangerous-t is, vagy az EVE Online-t, amik kiválóak a maga kategóriájukban, de valahogy nem fogott meg, bár ugyan az Elite-nél elengedhetetlen, hogy legyen egy partnerünk, vagy több, akire számíthatunk, ha esetleg beüt a krach. Az EVERSPACE-ben is hasonló elemeket láthatunk, mint a Freelancerben és az Elite-ben, viszont megcsavarták az egészet azzal, hogy Rogue-like elemekre építik a játékot a készítők, ami annyit takar, hogy a játék erősen RPG elemekre fog épülni (random generált pályák; loot, craft, xp rendszer; permadeath, vagyis halálkor mindent elveszítessz és nulláról kezdhetjük megint a játékot), ami arra utal, hogy ez a játék instant vétel lesz azoknak, akik szeretik az FTL: Faster Than Light játékot.


Hogy miért is instant megvevős a játék? Képzeld el az FTL, Freelancer, Elite: Dangerous gyermekét Unreal Engine 4-ben, és rögtön rájössz, hogy miért is istenítem az EVERSPACE-t. A játék nemrég lett elérhető Early Access-ként Steamen, de máris egy olyan szintű alapot fektetett le a ROCKFISH Games, amire elég könnyedén lehet ráépíteni. A játékban jelenleg nincs túl sok tartalom: kb. 5 féle pályával találkoztam eddig, ahol nem lehetett túl sok mindent csinálni. A területről-területre való áthaladást véleményem szerint az FTL-ből szedték, bár lehet én tévedek, a lényeg, hogy a bejárható terület szektorokra van bontva, amin belül vannak a csillag rendszerek (pályák, ha így jobban tetszik), és ahhoz, hogy a következő szektorba mehessünk, el kell jutnunk a szektorban található utolsó csillag rendszerhez, amit általában erősen védenek az űrkalózok. A mostani verzióban tudunk craftolni; bányászni (nem hiszem, hogy így kell majd bányászni a jövőben, mivel most csak szét kell lőni az aszteroidákat és instant kinyered az ásványokat, ami elég barbárnak tűnik); űrcsatákat vívni a törvényen kívüliekkel (álá űrkalózok), illetve a kvadráns uralkodóival: az Okkar birodalommal, akik ugyanolyan kapzsik, mint az előbb említett bűn vadászok.


Az első pillanatokban kiderül, hogy nem egyedül leszünk a többi vandál ellen, ugyanis egy fedélzeti számítógép fog minket boldogítani, aki egy makacs, szarkasztikus és öntelt, de legtöbbször hasznos információkkal látja el a főhőst (aki mellesleg beszél is, szóval nem Néma Leventével leszünk). Volt egy egész nevetséges kis élményem, ami így kezdődött: megérkeztem egy új csillag rendszerbe, ahol volt pár outlaw (ők a törvényen kívüliek), akik össze-vissza repkedve keresték a balhét, így hát úgy döntöttem, nekik esek. Nem úgy tűnt, hogy sok esélyem lesz ellenük, mivel két vadásszal találtam szembe magam, akiknek fejenként volt egy drónjuk, ami még rátesz még egy lapáttal a csatára. A harc kellős közepén, az aranyos kis fedélzeti számítógép egy cuki kis hozzászólással támadott le, ugyanis nem állt jól a szénám: "Mi lenne, ha legközelebb átgondolnád, hogy kiket támadsz meg?", erre a válasz, ami az általam irányított karaktertől jött: "Mi lenne, ha befognád?". Ne tudjátok meg, hogy mennyire hangosan nevettem fel, mivel ilyesmi szintű humor bombára nem minden játékban lehet számítani, de ez már egy remek jele annak, hogy lesznek még hasonló beszólások a jövőbeli updatekben.


A játék erőssége a már említett rogue-like alapokon fekszik. Ebben a játékban ez úgy néz ki, hogy a játék elejétől fogva csak magunkra vagyunk utalva, tehát fő célunk a túlélés lesz. Hajónk moduljait lecserélhetjük vagy tuningolhatjuk, ami a fegyverzetet, pajzs vagy más defenzív eszközöket, hajtóművet, és felfedezéshez szükséges eszközöket foglalja magába. Ezek a főbb komponensek a csaták során megsérülhetnek, amiket Nano Botok segítségével tudunk megjavítani, és bevallom, nem sokat találtam eddig, és saját magam sem tudtam craftolni, szóval meg kell fontolnunk, hogy mikor keveredünk harcba. Lehetőségünk lesz tervrajzokra is szert tenni, amivel akár magunk is megcraftolhatjuk a jobb minőségű modult, bár nem mindig érdemes áttérni pl. más fajta fegyver típusra, mivel mindegyik ágyúnak megvan a maga erőssége és gyengéje. Ami viszont elengedhetetlen, az a Scanner Probe, ami az már a nevéből is sejthető: letapogatja a hajónk körül a tárgyakat, így hamarabb észrevehetőek a lootolásra váro konténerek és érc lelőhelyek, viszont néha megtörténik az is, hogy észreveszik az ellenséges hajók, hogy letapogattuk őket, így azonnal kiadjuk a jelenlegi helyzetünket, ami sokszor katasztrófához vezet, szóval ez a játék zsákba macskája, de néha megéri a kockázat. A másik nagy faktor, amivel számolnunk kell, az az üzemanyag, ugyanis nem tudunk craftolni saját kezüleg, csak is találni, ami viszont elengedhetetlen a csillagközi utazáshoz (a sima hajtómű nem azt az üzemanyagot használja el, és az jelenleg nem is fogy). A legtöbb ásvány vagy érc, amit találunk a craftolásnál fogjuk használni, de bevallom őszintén, elég gyatra még ez a rendszer, mivel legtöbbször vasat vagy kristályt találtam és szó szerint ezekből van a legtöbb majdnem mindegyik rendszerben, így nem túl sok esélyem volt még arra, hogy bármelyik modulomat felfejlesszem vagy helyére egy másik modult craftoljak. 


Pár szóban beszélnék a grafikáról is, mivel megérdemli. A játék az Unreal Engine 4 motorjával készül, és bevallom őszintén, elállt a lélegzetem is, hogy miket tud ilyesmi környezetben ez a grafikus motor. Jó, persze, még nincs beleintegrálva minden olyan beállítás, ami miatt pl. az ARK: Survival Evolved is kinéz ultra grafikai beállításon, de remélem oda fognak figyelni majd erre is, ugyan számomra már ez is elegendő. Slussz poén, hogy a készítők raktak be egy Action Freeze-re hallgató pillanat felvételekhez készített funkciót is, ami egy gombnyomással kikapcsolja a HUD-ot és megállítja a játékot, hogy bármikor megörökíthessünk egy pár művészi képet is, miközben épp szitává lőttünk egy halom rossz fiút. 


Véleményem szerint nagy potenciált látok ebben a játékban, már a fentebb említett játékbeli elemek miatt is. Remélem a készítők nem fogják nagyon elhanyagolni az updateket, mivel a játék jelenlegi állapota hamar megunható. Jó lenne látni egy co-op lehetőséget is, mivel az ellenséges AI-k sokszor 3-an, illetve 4-en vannak, és még azon kívül ott vannak a drónok is, és a legnagyobb eséllyel tőlük szerezhetünk jó lootokat, nem beszélve arról, hogy ha észreveszi, hogy scanneltük őket, akkor 90% esély lesz arra, hogy nem jövünk ki élve a harcból. Mivel nemrég lépett Early Accessbe a játék, így sokáig egy alacsonyabb áron lesz kapható a játék, szóval gondolkodjatok el rajta mielőtt megjelenik teljes játékként, hogy adtok neki egy esélyt, mert már most 461 pozitív értékelést és 35 negatívot kapott úgy, hogy alig van kint egy hete. Ez természetesen fog változni, mivel a Steam felhasználók nagy zöme már ki van akadva azon, ha pl. csak havonta jön ki egy frissítés a játékhoz, mivel sajnos legtöbbjük telhetetlen, és nem gondolnak abba bele, hogy a játék pont azért van Early Accessbe, hogy a játékosok segítségével olyanná formálhassák a játékot, amilyenné a közösség szeretné (persze kivéve akkor, ha a fejlesztők nem hallgatnak ránk). A játékért 27,99 euróba kerül Steamen, aminek áruházi oldalát itt tekinthetitek meg.

Hasonló játékok: Freelancer, Elite: Dangerous, X széria (pl. X: Rebirth),...

Összes oldalmegjelenítés