Worms W.M.D. - Teszt

A kukacos játék, amire vágytunk...

Az emberiség sok borzalmon esett már át. Kegyetlen összeesküvések, felesleges háborúk, merényletek és vallásos viták kísérik a történelmünket. Mindent átvészeltünk és igyekszünk tanulni hibáinkból, hogy a jövő nemzedékére hagyott hagyatékunk jobb legyen, mint amit mi átéltünk. És ez igaz a Team 17 bandájára is. A Worms Armageddon után a széria erősen vesztett régi pompájából. A förtelmesen erőltetett 3d-s verziók után jöttek a különféle minijátékok, amiknek annyi közük volt a Worms-höz, hogy kukacokkal kellett bennük játszani. Persze nem mindegyik volt rossz. Én a Worms 4 Mayhem-et és a Golf-ot is szerettem, de érzékeltem, hogy nem azt nyújtja már a játék, amiért megszerettem. Nem is olyan rég azért visszakanyarodtunk az oldalnézetes változathoz a Reloaded képében. Némi javuló tendenciát mutatott a sorozat, de még mindig nem volt az igazi. Pedig ez egy olyan egyszerű mechanikájú játék, gyakorlatilag a legjobban úgy lehet elrontani, ha nagyon el akarunk térni az alap koncepciótól és kierőltetni az újításokat. Egy évtizedig sikerült is elkövetni ezeket a hibákat, de ennek ma vége szakad.


A Worms W.M.D. lesz az a kukacos játék, ami visszakanyarodik az Armageddon gyökereihez. Ezenfelül megpróbáltak újítani is, szerencsére kivételesen nem sültek el balul a dolgok. A szokásos játékmenet mellé kaptunk craftolási lehetőséget és járműveket is, amik igazán izgalmassá teszik a harcot. Szóval a megszokott felállásban indul minden: csinálnunk kell egy csapat kukacot, amiket testre szabhatunk. Adhatunk nekik nevet és egy kis kozmetikai tuning és helyet kapott. A 3d-s verzióban kifejezetten sikeres lett, hogy a katonáink sapkát hordanak, ezzel is még groteszkebbé válik a Worms. Gondoljunk csak bele, kukacok lövik egymást rakétavetőkkel, a fejükön pedig sisak helyett egy unikornis szarv és sörény van. Megadhatunk még győzelmi táncot, sírkövet és a klasszikus fanfárt és szinkronhangokat is. Utóbbiból sajnos hiányzik a magyar. Ha emlékeztek az Armageddon-ban helyet kapott, bár nem volt annyira vicces, szimplán csak magas hangon beszéltek a kukackáink, de ez most kimarad. Ellenben győzelmi zenének a himnuszunk jelen van.


A Worms W.M.D. nagyon a multiplayer opció felé próbálja terelni a közösséget. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az achievement-ek fele jó formán az online mérkőzésekből adódik. Folyamatosan versengés elé állít minket, és nem csak a rangsorolt meccsek, hanem maguk a gyakorló feladatok is. Ugyanis a tutorial pályán medálokat lehet szerezni: minél gyorsabban végezzük el a feladatot annál jobb érmet kapunk, viszont a játék regisztrálja az egyéni csúcsunkat, sőt, még az aktuális világrekordot is megmutatja nekünk. Azért az single player-eknek is van móka. Bár szigorúan vett értelemben kampány nincsen, kapunk egy hosszú küldetéssorozatot, ahol megadott pályákon kell teljesítenünk egy feladatot. Ez elég könnyűnek hangzik és valójában az is, viszont ha igazi kihívást kerestek, akkor érdemes a mellékküldetésekre is ráfókuszálni, hiszen úgy már meg fognak izzasztani a csaták.


A játékmenet egyik nagy különlegessége, hogy a harctéren igazi épületekkel találkozunk. Ezek nem sima 2d-s egységek, amik csak poénból vannak ott, hanem üreges házak vagy erődök, esetleg piramisok, amikbe fedezék gyanánt behúzódhatunk. Természetesen ezeket is szét lehet bombázni, de egy darabig megvédenek minket. Néhány építményt a pályán alig lehet észrevenni, hiszen a nagy kavalkádban egy kis büfé nem túl szembetűnő. Aki leleményes és megtalálja, az az ilyen helyeken körözési plakátokat gyűjthet be. Ezek megnyitnak egy új játékmódot, ahol 1v1-ben kell semlegesíteni egy ellenséges kukacot. A poén az, hogy az ellenfelünk gyakorlatilag nem csinál semmit, az ő körében csak passzolni fog, nekünk pedig úgy kell likvidálnunk, hogy nincsen fegyverünk. Ezek a küldetések igencsak megdolgozzák a fejünket, hiszen magának a pályának az elemeivel kell trükköznünk. Helyes sorrendben kell aknákat aktiválnunk, hogy a végén pont úgy robbanjanak fel, amiben a mi ellenfelünk is érintett.


A harcok során szinte minden körben kapunk valami ládát az égből, ami lehet élet, valami fegyver, használati szerszám, de leginkább alapanyag. Ezeknek a lényege, hogy ha nincs egy olyan bombánk, amire épp szükség lenne, mondjuk egy banángránát vagy egy csacsi, akkor a megfelelő alapanyagokból ezt ki tudjuk craftolni. Persze ezek a fegyverek ritka hozzávalókat igényelnek, amik tehát ládákból, vagy más eszközök szétbontásából nyerhető. 1 kör, mire elkészül a kívánt cucc, szóval érdemes a craftolást az ellenfél körében elvégezni. És akkor jöjjön a Worms W.M.D. legérdekesebb újdonsága: a járművek. Ezek ugyanúgy, mint a ládák, vagy már a pályán találhatóak, vagy egyszer csak lepottyannak az égből. Be lehet beléjük szállni, de vigyázni kell, hiszen nem szolgálnak páncélként, tehát ugyanúgy van benne életünk és ha lenullázódik, akkor meghaltunk. Lehetőségünk van irányítani tankot, helikoptert vagy éppen mech-et. A harckocsi több robbanófejet lő ki egymás után, míg a helikopterrel tudunk repülni és a gépfegyvere segítségével megsorozni az alattunk lévőket. A mech velük ellentétben viszont egy közelharci egység, ami nagyot ugrik, a fékezőrakétákkal siklik a levegőben és közvetlen közelről szétzúz mindent. Hasznos elemei a játéknak, nem mondom, de nem tudnak akkora pusztítást okozni, mint a rendelkezésünkre álló fegyverek,  inkább csak megadott helyzetben hatásosak. Ezenkívül vannak még lőállások is, amit ugyanúgy lehet használni, mint a járműveket, csak éppen nem tudunk velük mozogni. Itt is megtalálható a robbanó töltetes állás, a gépfegyver és a mesterlövéspuska.


Egyszóval ez egy remek játék, ami visszaidézi az Armageddon dicső pillanatait. Bár pár hiányosság még mindig akad, de ez már tényleg csak szőrszál hasogatás. Kevés átvezető videó van benne. A kevés itt azt jelenti, hogy én csak 1-et láttam. Egyértelműen semmi szükség ezekre a bevágásokra, de az Armageddon is rendelkezett párral, amik viccesek voltak. Nem lenne probléma, ha a Worms W.M.D. kihagyta volna ezeket, mégis beletettek 1-et, aztán pedig nincs folytatás. A másik pedig ami zavart, hogy az Armageddon-ban egy csata végén a játék elemezte nekünk, hogy ki volt a kör kukaca, ki volt a legbénább és egyebek, a W.M.D. viszont csak sebzés alapján rangokat oszt ki. Sok újítás persze egy jobb szintre emeli az egészet, arról nem is beszélve, hogy XP rendszerű, tehát a csaták után tapasztalatot nyerünk, így szintlépésenként több elem nyílik meg a kukacok testreszabására. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy milyen jól sikerült. Ez az a Worms, amit akarunk! Irány a Steam, nem éppen a legolcsóbb kategória, de több 100 óra tartalom rejlik benne.

Review score
 9.0A Worms W.M.D. végre azt nyújtja, amire vágytunk. Hosszú évek sikertelen próbálkozása után sikerült a jól bevált elemeket ötvözni a játékmenetet megújító újdonságokkal. Ha úgy gondolod, hogy az Armageddon óta nem született jó Worms játék, akkor a W.M.D. eloszlatja majd ezeket a gondolatokat.

Összes oldalmegjelenítés