F1 2016 Teszt

Nem telhet úgy el az év, hogy ne jelenjen meg a Codemasters-től hivatalos F1 játék. Az idei lehet az utolsó tőlük a szerződés lejárása miatt, így az idei részt rendesen telepakolták tartalommal, olyan dolgokkal, amelyet már évek óta követelnek a rajongók.


A tavalyi játékban sokak bánatára valami oknál fogva teljesen kimaradt a karriermód, amely szerves részét jelentette a franchise-nak, kihívást jelentett a játékosnak egy kis csapattól felküzdenie magát a legjobbakhoz.

A visszatérő karriermódban létrehozunk egy versenyzőt, tagjai lehetünk bármelyik csapatnak, majd a box utcából, a csapat társalgójából irányítva laptopunkon és mobilunkon keresztül férhetünk hozzá különféle adatokhoz, mint az időjárás, bajnokság állása, de ugyanitt állíthatunk be mi magunk riválist, ahogyan az elmúlt részekből ezt már megszokhattuk.

Beszélhetünk menedzserünkkel a jövőnket vagy a mérnökünkkel a fejlesztéseket illetően is. Hiába a szép körítés a párbeszédeket nem nyomhatjuk el, végig kell hallgatnunk őket minden egyes alkalommal. Látszik, hogy a fejlesztők minél élet hűbbre akarták varázsolni a környezetet, de ez a része a játéknak nem igazán sikerült olyan jól, mint amit a pályán látunk.


A 2016-os játék egyik első lényeges fejlesztése az az, hogy végre értelmet adtak a szabadedzéseknek.
Ha nem akarunk lemaradni a többi csapattól, akkor kötelező az autónk fejlesztése, amelyeket mi magunk határozzuk meg. Ezek pontokba kerülnek, amelyeket a szabadedzésen kitűzött célok teljesítéséért (bizonyos idő alatt érj körbe párszor miközben átmész bizonyos pontokon, tartsd szinten a gumikopást és menj kvalifikációs köröket) vagy az időmérőn és a versenyen elért helyezések után kapunk.

Az eddigi részekben betanulhattuk a pályát, játszhattunk a beállításokkal, készülhettünk az időmérőre, ám ahogyan fentebb említettem, itt már igazi célok állnak a játékos előtt. Ha gyorsabb, stabilabb autót akarsz, fejlesztened kell, amihez erőforrás pontokat kell gyűjtened. Ezekkel átugorhatunk rivális csapatokat (na persze nem a Manor-ral a Mercedes-t), egy szóval hosszútávon járunk jól velük, ha teljesítjük őket minden egyes versenypályán.


Nagy piros pont jár a Codemasters-nek azért, amit a versenyek rajtjaival tett. Régóta szerették volna a rajongók, hogy olyan rajtot vehessünk, ahogyan azt a való életben szokták a pilóták. Most már ki-bekapcsolhatjuk a felvezető kört a biztonsági autó mögött (végre nem a szokásos rajtrácsra teleportálás történik) és a rajtolás is nehezebb lett. Magunknak kell a kuplungot tartani, ideális fordulatszámra felpörgetni a motort és amikor kialszanak a lámpák elengedni a kuplungot így teljesen rajtunk múlik, hogy pozíciókat nyerünk startkor vagy szépen elmegy mellettünk az egész mezőny. A felvezető körön fel kell melegíteni mind a gumikat és a fékeket ha nem akarunk kiszúrni magunkkal, így még nagyobb esélyünk van a jó rajtra és hogy minél jobb pozícióban fordulhassunk be az első kanyarba.


Ami a fizikát illeti, ez az egyik ha nem a legfontosabb része egy autós játéknak. Eddig is nyilvánvaló volt, hogy a franchise nem egy igazi szimulátor, nem is akar az lenni, hanem valahol az árkádosabb irány felé húz, ám ezt ebben a részben sikerült még elenyészőbbre tenni. Az autót kordában tartani még nehezebb lett, kevésbé megbocsátó a játék, ha túlzottan használjuk a kerékvetőket vagy éppen megcsípjük a füvet, egyből keresztbe áll az autó és gépészkedhetünk, nehogy a falba kössünk ki. A fékekkel óvatosan kell bánunk nehogy állóra fékezzük első abroncsainkat, a gázadás meg a tojásokon való lépkedésre hasonlít, nagyobbat adunk alacsonyabb fokozatban (ez a negyedik fokozatig igaz) és könnyen kitörhet az autó feneke. Ha azt hisszük, hogy elsajátítottuk az vezetést, akkor hamar rádöbbenünk esős körülmények között, hogy van még mit gyakorolnunk. Ha nem menne rendelkezésünkre állnak különböző vezetési segítségek, amelyet bármikor ki-bekapcsolhatunk a menüben.


Nem lenne F1 taktikázás nélkül, amelyet verseny közben itt is változtathatunk, habár csapatunk próbál ellátni információkkal a lehető legrosszabb időben. Persze ha véletlenül nem mennénk be a box utcába vagy balesetbe keverednénk, használhatjuk a „Flashback” funkciót, habár a játék arra bátorít, hogy ne tegyük.

Grafikai oldaláról se érheti sok panasz a játékot, habár nincs a Forza 6 szintjén, a kocsira, a flexibilis szárnyakra és pár apróságra komoly figyelmet fordítottak a készítők, ha a környezetre (amiből 300 fölött úgy se sokat látunk) már nem annyit, így is bőven megfelelő szintet képvisel a játék.
Hangokra ugyanez elmondható, évről évre fejlődött a játék ebben a tekintetben is, gumik csikorgása elfékezéskor, közönség őrjöngése, többi autó hangjai is fokozzák a versenyzés élményét.

Ha esetleg megunnánk az AI-t, a karrier vagy Time Trial módot az idei részben először a teljes mezőnnyel, mind a 22 autóval rajthoz állhatunk a többjátékos módban. Ami a mesterséges intelligenciát illeti, még keményebben védekeznek és támadnak, de ugyanakkor helyet is hagynak, ha nem tágítunk a féktávon, habár egy karambolt előidézni itt se nehéz feladat.


Az F1 2016-tal a Codemasters az eddigi legjobb F1-es játékot készítette el, az irányítás, grafika, az AI sose volt még ennél jobb, a szabadedzések és a fejlesztések összehangolása új értelmet adott a versenyhétvégéknek. Ez egy játék valós szabályrendszerrel felvértezve az F1 rajongóknak, de azoknak is remek kikapcsolódást nyújt és betekintést ad a száguldó cirkuszba, akik mindig elalszanak a vasárnapi futamon a kiadós ebéd után.

Review score
 9.5A szinte tökéletes F1-es játék, teljes szabályrendszerrel, még jobb irányítással, mindez egy szép köntösben.

Összes oldalmegjelenítés