Planar Conquest - Teszt

Bolygó hódítás varázslókkal...

A Planar Conquest címe hallatán, azt hiszem sokan egy olyan 4x játékra asszociálnak, ahol űrhajók és mindenféle modern technikai gépek által kell bolygókat meghódítanunk. Nos, ez részben igaz is, egy 4x játékról van szó és a hódítások színhelye különböző bolygók, na de nem egy sci-fi környezetben, hanem egy fantasy-ben. A hipermeghajtók és féregjáratok helyett varázslók által létrehozott portálokon történik az utazás, és meg kell hagyni, ez egy nagyon jó ötlet. Viszont van egy nagy hiba, ami felett nem tudok átsiklani. A Planar Conquest ugyanis egy átirat, mégpedig a táblagépekről került PC-s környezetbe. Nincs kétségem afelől, hogy mint 4x, tablet-en egy remek játékról van szó, de ugyan ez elég lesz számítógépre is? Majd Ti eldöntitek. Nem volt szerencsém az iOS/android verzióhoz, csak itt-ott olvasgattam, hogy milyen is játék. Azt szűrtem le, hogy a PC-s verzió csak szebb lett, magához a játékmenethez nem nagyon nyúltak. Úgy beszélnek a Planar Conquest-ről, mint a legjobb 4x játékról, ami jelenleg táblagépekre megjelent, nézzük tehát, mit nyújthat ez PC-n.


A sztori merőben egyszerű: egy varázsló lordot alakítunk, akinek elszánt célja, hogy meghódítsa az univerzumot, vagyis a többi bolygót, ahol szintén van egy varázsló lord, akinek szintén az a célja, hogy meghódítsa az univerzumot, beleértve azt a bolygót, ami a miénk. Nem nagy szám, de találkoztam már rosszabbal is. Mielőtt elindítottam volna a játékot, pont azon gondolkodtam, hogy milyen ritka manapság az intro. Legtöbbször az új játék megkezdése után szoktunk valamit kapni, és ez jól is van így, hiszen első indításnál legtöbbünk mindent gyorsan elnyomkod, csakhogy megláthassa, hogy fut maga az alkotás. Hatodik érzékemnek köszönhetően, rögtön intro-val indult az egész, rögtön a fejlesztők és a kiadó logójának egy másodpercese bemutatása után. Érdekes felállás. Eztán szembesülünk a csalódással, amit maga a menü kinézete nyújt. Mit mondjak, táblagépen ez okés, de az az egyszerűség, amit itt láttam, sokkal inkább arra engedet következtetni, hogy csak odadobtak egy hátteret 5 gombbal, azt jó napot.


Részemről egy játék két nagy hibát követhető el: az egyik a tutorial hiánya, ezt egyébként meg is kaptam, a másik pedig az, hogy ha új játékot akarok csinálni, az hagyján, hogy nincsen sztori, de gyűlölöm az olyan skirmish-t, amit nekem kell összeállítanom úgy, hogy lövésem sincs milyen a játék. Persze van quick start, de az meg zsákbamacska. Szóval úgy kezdődik az egész, hogy válasszuk ki, hogy hány meg milyen bolygón fogunk játszani. Arról sincs elképzelésem, hogy egy bolygó mekkora és maga a játék milyen kihívásokat tartalmaz. De van egy segítő buborék, ami nagyjából pár mondatban leírja, hogy „itt vannak a bolygók, ezeken fogsz harcolni”. Kössz. Egyébként ez a tutorial rész, egy ablak, ami leírja, hogy mi mit csinál, csak ha az ember nincs tisztában az értékekkel, akkor ez nem sokat ér.


Leküzdöttem végül mérhetetlen ellenszenvemet és találtam kellemes részeket is. 4x játékról van szó, ezen belül is egy körökre osztott játékmenetet kapunk. Ebből az adódik, hogy kell választanunk fajt és természetesen varázsló lordot. Ne erre nagyon sok lehetőségünk van. 8 különféle faj érhető el, melyek között vannak emberek, bogarak, sárkányok, élőhalottak, elfek és még három másik. Természetesen mindenki rendelkezik előnyökkel, mint például gyorsabb építkezés, erősebb földi egységek, de ugyanakkor hátrány is társul ehhez, amik között van a kevés varázs használat vagy a lassú populáció. Ezek után lordot is választanunk kell. Őket maximálisan testre szabhatjuk, ha kívánjuk. Van lehetőség az összes skill saját magunk általi elosztására, de szerencsére előregenerált hősök közül is választhatunk. Pofás kis rajzokat kapunk az általunk irányított szereplőkről, csakúgy, mint a régi játékokban. Hirtelen az Icewind Dale ugrott be nekem, már a portrék miatt. Egyébként érdemes már itt eldönteni a játékstílusunkat, hiszen a különféle varázslók különféle iskolákat sajátítottak el. Szóval választhatunk olyat, aki sebez, vagy aki éppen buffol, esetleg olyat, akinek képességei a városunk fejlődését hivatottak fejleszteni.


Persze van benne város menedzsment, de alapvetőleg minden komponensén látszik, hogy táblagépekre van szabva, nem pedig PC-re. A mai modern 4x játékokban évezredeket ölel fel a civilizációnk, technológiai fejlődéseket érünk el és hatalmas csatákat vívunk. Ugyanez tapasztalható a Planar Conquest-ben is, csak nagyon kis mértékben. A városok fejlesztésére nagyon kevés lehetőség van, inkább csak dísznek vannak jelen. Ami viszont talán izgalmasabb, hogy a mindenhol megtalálható tech-tree, ugye ahol kiválasztjuk, hogy népünk mit tanuljon meg, itt nem technikai dolgokkal van tele, hanem varázslatokkal. Mágiát kell kikutatnunk, aztán pedig előszeretettel alkalmaznunk.


Maga a világ négyzetekből áll össze és ezeken tudunk haladni. Meg van adva egy körben mennyit tudunk lépni, így érdemes oda figyelni, hogy A-ból B-be a lehető legrövidebb úton menjünk. Ha már itt tartunk, a játékon próbáltak húzni a tabletes verzióhoz képest. Sokkal élénkebb színeket használ a PC-s környezet, de a modelleken ez nem sokat segít. Látszik rajtuk, hogy nem erre a platformra születtek. Szóval a mechanika meglehetősen egyszerű: vándorolunk a tárképen, kincses ládákat és egyéb finomságokat szerzünk, közben persze menedzseljük a várost, hiszen ott teremtődnek az egységeink, valamint kutatjuk a varázslatokat, aztán jöhet a harc. Meglehetősen egyedi rendszere van ennek, hiszen a 4x-nél nem megszokott, hogy maga a küzdelem egy új ablakban és új játékmenetben zajlon. Kapunk egy körökre osztott mechanikájú küzdelmet, ami leginkább a Heroes játékokból ismert. Egyszerű a feladtunk, klikkelünk az ellenfélre, és ha szerencsénk van, akkor hamarabb hal meg, mint a támadó barátságos egység.


A Planar Conquest tehát egy elég érdekes játék. Egy egyszerű 4x, ami könnyed szórakozást nyújthat azoknak, akik még babacipőben járnak a stílusban. Hogy a legjobb ilyen típusú játék táblagépre? Meglehet. Ez a rendszer oda teljesen tökéletes, sőt, azt mondom, hogy még a veteránok is szerethetik, hiszen nem akarunk táblagép előtt órákat eltölteni 4x játékokkal, mert PC-n természetesen sokkal királyabbak vannak, de néha elszórakozni a birodalmunkkal szórakoztató. Viszont a számítógépes platformon minden tekintetben kevés, amit Wastelands Interactive játéka nyújt. Jó az elképzelés, de a 4x-et nem azért szeretjük, mert egyszerű a mechanikája. Steam-en azért csekkoljátok le, kezdőknek teljesen megfelelő alany.

Értékelés
 6.5 Játékmenet: 

Egy nagyon egyszerű 4x mechanika, ami táblagépre tökéletes, de PC-re már kevés. 
 7.5 Hangulat: 

Egész élvezetes varázsló lordnak lenni. A harcokban és a városok menedzselésében csalódni fogunk, de héj, mi vagyok a varázsló lordok. Lord Varázsló Lord.
 7.0Grafika: 

Látszik rajta, hogy nem erre a platformra készült.
 7.5Hangok: 

Összességében nem rossz, de semmit nem tudnék kiemelni. 
 8.0Szavatosság:

Ritka a 4x fantasy, még ritkább az, ahol bolygók között utazhatunk. Élvezetes játék, de a veteránok nem sok időt fognak elpocsékolni rá. A kezdőknek viszont nagyon jó élmény lehet.
Review score
 7.3
Kétség nem fér hozzá, hogy a Planar Conquest egy remek 4x játék, viszont PC-re túl keveset nyújt. Hiába jó a koncepció, az egyszerűsége miatt nem nyeri meg a tapasztaltabb játékosokat, a zöldfülűek ellenben jó szórakozást nyújthat.

Összes oldalmegjelenítés