The Banner Saga 2 - Teszt

A történet folytatódik...

Úgy látszik ez egy ilyen év. A The Banner Saga 2 már a második játékom, amivel úgy foglalkozom, hogy nem próbáltam ki az előzőt. Mindig is tetszett a megvalósítás és az atmoszférája, de valahogyan sose jutottunk el egymásig. Mikor megkaptam a második részt boldog és szomorú is voltam, hiszen nem volt időm kipróbálni az elsőt, így kimaradtam megannyi jó kalandból. Szóval ez egy folytatás, olyannyira, hogy a The Banner Saga 2 instant a 8. epizóddal indít és közvetlenül követi az alapjáték történetét. A főmenübe van persze egy pár perces videó, ami összegzi, hogy mi történt és a játék megkezdése előtt ki kell választanunk, hogy melyik hőssel visszük végig a sztorit. Próbálom úgy elmondani a dolgokat, hogy ne legyen nagyon spoileresek, bár ha a második résszel indítotok, akkor rögtön oda az előző nagy csattanója. A lényeg, hogy 2 főszereplő közül eggyel kell lebonyolítanunk a mostani kalandot.


A történet dióhéjban az, hogy egyszer csak jöttek a dredge nevű lények és elpusztították hőseink faluját, akik így karavánba verődve biztonságos tájak felé vették útjukat. Ez a vándorlás kemény és veszteséges volt, viszont a nagy csaták után nincs idő pihenni, hiszen rögtön belebotlunk egy újabb megtámadott faluba. Természetesen mindenkit megmentünk, hozzácsatlakoznak az expedícióhoz és menetelünk tovább az emberek legnagyobb városa felé, Aberrang-ba. Amennyire egyszerűen írtam le az eseményeket, ez valójában ezerszer bonyolultabbul van feltálalva. Maga a játékmenet több komponensből is áll: először is ott van a végtelen párbeszéd rendszer, ahol megismerhetjük a szereplőket, a történeteket, ezzel vannak leírva az események és természetesen megannyi döntést kell majd hoznunk, szóval a válaszaink befolyásolnak kb. mindent. Körökre osztott harcrendszer van, leginkább a Heroes játék sablonjának lehet mondani. Bevált és hatékony rendszer, ami minden körülmények között megállja a helyét. Végül van egy amolyan menedzsment, hiszen ha van harc és karakterek, akkor van tapasztalati pont és szintlépés is, valamint a karavánt nekünk kell ellátnunk élelemmel és fent tartami a morált.


Utazásaink során folyamatosan problémánkba botlunk, és ezek úgy jönnek elő, mint egy Shadowrun vagy az FTL játékokban: megjelenik egy üzenet, mely leírja, hogy mi a bökkenő és némi lehetőségek közül ki kell választanunk, hogy mit csinálunk. Például látunk egy falut, de üresnek tűnik, megnézzük-e, hogy mi a manó történt, vagy hajózunk tovább a folyón. Hogy ne legyen egyszerű a döntés, a társaink folyamatosan próbálnak befolyásolni, így valaki azt mondja, hogy értékes holmik lehetnek a házakban, míg mások azt, hogy csapda. Nem mindig kifizetődő kíváncsinak lenni, de a kalandvágy szinte csillapíthatatlan. A karavánnak készletekre van szüksége, hogy ne éhezzenek az emberek és mondanom sem kell, hogy ez igen fogyó eszköz. Minél több napja vagyunk az úton és minél nagyobb a csorda, annál több kajára van szükség, amit elő kell teremtenünk. Ez jöhet a küldetések során a megfelelő választások alapján, de ugyan akkor veszíthetünk is, vagy falukban kell bevásárolni belőle.


A karavánnak van morálja, amit szintén befolyásolnak a meghozott döntéseink. Ha jól sikerült választanunk egy felmerülő probléma során, akkor mindenki örül, ha meg nem, akkor, nos, akkor nem örülnek. Időnként meg kell állni letáborozni is, hisz a hosszú út során elfáradnak az emberek, és akkor a kedvük megint csak esik, amik nagy szerepet játszanak a harcban. Maguk az összetűzések tehát körökre osztottak és meghatározott karakter vesz benne részt. Érdekes módon az erő és az élet itt ugyanaz az egység. Szóval annál erősebbek vagyunk, minél több az életünk és természetesen ha sebződünk, akkor a sebzésünk is csökken. Rendelkezünk még páncéllal, ami a bejövő támadások egy részét fogja fel. Ugyanez igaz az ellenfelekre is. Harcok során két opció közül választhatunk, vagy az ellenfél életét sebezzük, ami ugye nem lesz túl hatékony, ha magas a páncélzat, de ha a védelmet törjük meg először, akkor később nagyobb lesz az okozott kár is. Ezenkívül rendelkezünk will power-rel, ami több, ha a karaván morálja magas, ez nagyjából bónusz mozgást és sebzést jelent. Minden karakternek van aktiválható képessége is, amiket ki kell talentolni, ha elérik a megfelelő szintet. Itt választhatunk területi sebzések közül vagy valamilyen támogatói hatást is megtaníthatunk.


A játék során mind a két hős különböző problémákkal néz szembe. Persze a mellékküldetések ugyanazok, nem ússzák meg azt a rongyos falus témát. de maga a fősztoriban vannak eltérések. Még az egyik egy tapasztaltabb vezető, addig a másik egy fiatal lány, akiben sokat kételkedik a nép. Északi törzsekről van szó, ezért ha Alette-t választjátok, akkor számoljatok a lázongó parasztokkal. A világ egyébként meseszépen néz ki, kétségkívül az egyik legegyedibb megvalósításról van szó. Északi mondák, érdekes fajok, mint az óriásoktól származó varl-ok. A zene első osztályú, mit sem bizonyít, hogy az előző részben BAFTA díjat is kapott.



A The Banner Saga 2 tehát az első rész szoros folytatása. Igazából nem sok új dolog van benne, inkább csak a meglévőket bővítették. Csodás hangulatot fog teremteni a rajzolt világ, a mesére emlékeztető atmoszféra és a gyönyörű zene. Ezenkívül a folyamatos döntéshozatal, a veszteségek és a harcok pedig elég nyomást fognak gyakorolni ránk. Nekem voltak apróbb problémáim a teszt során, például az átvezető videóknál valamiért csak 10-15 fps-em volt. Először nem tudtam, hogy direkt vagy sem, mert teljesen hangulatos volt ilyen alacsony számú képkockával is, de aztán láttam, hogy mások nem tapasztalják ezt a hibát. Mindenesetre a játék kárpótolt érte. A Stoic fejlesztői csapat The Bannar Saga 2-je igazi remekmű, joggal mondhatjuk rá, hogy műalkotás. Irány a Steam, kezdjétek, vagy folytassátok a sztorit!



Értékelés
 8.5 Játékmenet: 

Kicsit bővítve van az előző rész játékmenete, de minden maradt a régiben.
 10 Hangulat: 

Embertelenül bámulatosan jól megfogja a játékost.
 9.0Grafika: 

Gyönyörű szép kézzel rajzolt alakok, mesés táj és északi hangulat.
 9.0Hangok: 

Az előző részben is díjnyertes volt a zene. Nem lepődnék meg, ha ez most is így lenne.
 9.0Szavatosság:

A harcok új kihívást mutatnak, de a rendszer ismétlődik állandóan. Ellenben sok és érdekes kihívással találkozunk a történet során és a megannyi döntés a legközelebbi végigjátszás során is biztosít újdonságokat, arról nem is beszélve, hogy a két főszereplő más problémákkal néz szembe.
Review score
 9.1
A The Banner Saga 2 kétség kívül egy olyan gyöngyszem, melyre érdemes odafigyelni. Az egyedi megvalósítás, az érdekes történet és a végtelen döntési lehetőségek ki fognak szakítani a mindennapok valóságából

Összes oldalmegjelenítés