REDCON - Teszt


Megnéztük mit tud az FTL-re hasonlító, szintén stratégiai játék...

Első ránézésre azt hittem, hogy ez a játék is egy újabb klónnak készült, de kellemeset csalódtam. A REDCON névre hallgató játékban egy alternatív univerzumban kell helyt állnunk a Birodalom parancsnokaként, akinek feladata, hogy elnyomja az áruló tábornok által vezetett ellenállást. Mint az már említve lett, hogy a játék nagy vonalakban az FTL-re hasonlít, de ez nekem valahogy nem esett le, pedig van jó pár órám a már említett játékban. A játék fejlesztői nagyobb részt mobilos játékokat fejleszt, tehát nem szabad túl sokat várni tőlük, de azért be kell, hogy valljam, le lehet ragadni a játék elé, akár mobilon, akár az asztali verzióját nyüstölöd. Lássuk hát, hogy mit is rejt a játék.


A játék története egy már említett alternatív univerzumban játszódik, ahol az I. világháború soha nem ért véget, és folyamatos háború dúl a Birodalom és az ellenállás között. Az évek múlásával a természet, és minden, amit egy koron zöld mezők borítottak, most hatalmas kráterek és radioaktív mezők alkotják a tájat. A háború során egy nagy vezér kerekedett felül az ellenségein, a nagy és hatalmas Führer, aki egyesítette a nemzeteket, hogy együttes erővel győzzék le az ellenséget, akiket csak Kruxnak hívnak. Vezérük, Kranz generális, elszánt és célra törő ember, és minden erejével azon van, hogy legyőzze a vetélytársát, bármi áron. A Führer ezért a legjobb parancsnokát küldte a generális ellen, mindenki más elbukott vagy át állt, így Mi vagyunk a utolsó remény, aki talán képes lehet megnyerni ezt a hosszadalmas háborút.


A játék maga nem bonyolult, alapjába véve tényleg hasonlít az FTL-re, de csak minimálisan: két fél harcol egymás ellen, és a cél, hogy folyamatos tűz alatt tartsd az egyes helységeket, amíg az ellenség életpontja el nem fogy. A játékban csak egyjátékos kampány kapott helyet, ami nem nagy gond, de azért érdekes lehetett volna, hogy ha PvP is lenne a játékban, kicsit még jobban feldobta volna a hangulatot. Szóval a cél, hogy folyamatos tűz alatt tartsd az ellenséged, és ezt több féle eszközzel tehetjük meg, amiknek több féle tüzelési módja is van, de ezek sérülnek, amikor találat éri őket, így a bázison állomásozó katonákat kell utasítanunk, hogy javítsa meg őket, ami néha nehézkes, mivel az ellenség legtöbbször az embereikre összpontosít, ami tulajdonképp le is szűkíti a játék lényegét. Eleinte csak az egyszerű ágyú fog a rendelkezésünkre állni, ami alapjába véve sebzésre nem a legjobb, mivel keveset sebez, viszont elég pontos, de ezt legtöbbször nem sebzésre fogjuk használni, mivel van ezen kívül két tüzelési módja még, ami hatékonyabb (kb. majdnem mindegyik ágyúnak kettő van, szóval lehet kombózni): az egyik a Flashbang, ami egy vakító gránátot lő ki a megadott helyre, és ezzel egy pár másodpercre megvakítja az ott levő személyzetet, a másik a Dupla tüzelési mód, ami kicsivel lassabb tűz gyorsasággal rendelkezik, mint a sima vagy a vakító töltet, de ez szituáció függő. A második, amivel megismerkedünk a három lövetű ágyú, ami értelemszerűen hármat lő egymás után, tűz gyorsasága lassabb, mint az egyszerű ágyú sima lövése, viszont a 9es sorozata már más tészta, mivel nagy sebzést okoz, de sokáig tart az előkészítése, szóval necces. 


Rengeteg más harcászati eszközt fogunk tudni használni, de csak a kampány közepe felé nyílnak ki az igazán érdekesek, mint pl. a V-1esre hasonlító atom rakéta, vagy a nagy ágyú, ami lassú tűz gyorsasággal rendelkezik, de nagyot sebez, szóval lehet taktikázni, hogy miként rakjuk össze erődítményünket. A támadó fegyvereken kívül támogató berendezéseket is rakhatunk bázisunkra: a sok közül az egyik leggyakrabban látott a Medbay, ami meggyógyítja a katonáinkat, ha abba a szobában vannak épp. A generátor szoba a másik legkitűnőbb, ugyanis bázisunk energia ellátása véges, és függ attól, hogy milyen típusú fegyvert rakunk, így erre is ügyelnünk kell. A többi termet is a kampány előre haladtával tudjuk majd elérni, ami pluszt ad a fegyvereink célba találásának esélyéhez, vagy a tűz gyorsaságot is meg tudjuk növelni, valamint az eszközöket meg is tudjuk "turbózni" azzal, ha oda állítunk egy katonát mellé.


Sokszor úgy éreztem a játék során, hogy egy pár kényelmi funkciót rakhattak volna a játékba, mint pl. gyors gombokat, amivel gyorsan kiválaszthattuk volna a fegyvereinket vagy a support épületeket, de többnyire nem volt gondom, mivel első alkalomra kb. 2 óra hosszára be is szippantott a játék. A játék árát látván sejtettem, hogy nem túl tartalmas játékról van szó, de azért 6 euróhoz képest nem rossz az ár arány a minőséghez képest. Kellemes kikapcsolódást tud nyújtani azok számára, akik kedvelik az RTS játékokat. A játék Steames oldalát itt érhetitek el.

A Hungamer értékelése a REDCON c. játékról:

Pros.:

+ a többi ilyesmi játékhoz képest legalább jól másolták le az alap ötleteket
+ sok-sok fegyver és support eszköz közül választhatunk
+ az árához képest egész jó

Cons.:

- kicsit több testre szabhatóságot (pl. gyors gombok) kaphatott volna
- nincs multiplayer

Értékelés
 8Játékmenet: 
Könnyen emészthető, és a széles repertoárnak köszönhetően nem válik túlzottan unalmassá rövid idő alatt.
 8Hangulat: 
Bizarr képet ábrázol a játék története, de ha nincs más megoldás, akkor meg kell tennünk az elkerülhetetlent.
 7Grafika: 
Látszik rajta, hogy mobilos appnak készült, de szerencsére nem nagyjázták el a készítők.
7Hangok: 
Átlagos, és több, mint valószínű, hogy nem is akartak többet ettől.
 5Szavatosság:
Több testre szabhatóságot kaphatott volna a játék, mert ennyiből egyszerűbb egy tableten játszani a játékkal, mint hogy ide-oda kattingatni állandóan.
Review score
 7A REDCON c. stratégiai játék remek időtöltést tud nyújtani azoknak, akik kedvelik az FTL féle stratégiai játékokat.

Összes oldalmegjelenítés