Portal Knights - Előzetes

Minecraft és Zelda...



Portal Knights. Elég hatásvadász egy név nem? Van benne szó róla portálról meg lovagokról, akkor biztos jó. Az igazság az, hogy tényleg jó. Meglepően. Én ugyan nem sokat játszottam ezekkel a farmolós-építgetős Minecraft alapú cuccokkal, mert kétséget kizárólag ez is egy olyan, illetve a Terraria-val próbálkoztam, de fogalmam sem volt, hogy mit tegyek benne. Ez a dolog viszont szépen, fokozatosan építi fel magát, minek hatására a végtelen gyűjtögetés mellett az akció is nagy szerepet kap. A játékon belül különböző szintek találhatóak meg, küldetéseket kell végrehajtanunk, xp-t gyűjtve erősödnünk és nem mellesleg harcolnunk, olykor nagy sárkányok meg miegyebek mellett. Persze az sem elhanyagolható, hogy üssük a földet, amíg vasat nem találunk, vagy almákat szedjünk a fáról. Egyszerűen remekül van balanszolva a Minecraft és a Zelda. Viszont ennek az a hátulütője, hogy véges határokkal bír. Nem egy olyan komponens van a Portal Knights-ban,ami miatt eltérve a hasonló felépítésű alkotásoktól, a több száz óra játékélményt mellőzve igen hamar egyhangúvá válik. Persze még csak early access-ről beszélünk, bármikor bekerülhet egy olyan játékmód, ami a végtelen kalandokat és az építkezés megunhatatlan vágyát hozzá el.


Szóval első ránézésre azt látjuk, hogy Minecraft alapú játékról van szó, de ez azért távol áll a valóságtól. A Portal Knights rögtön egy történettel nyit, mely szerint a világ sok részre szakadt, amit rejtélyes portálok kötnek össze, a bátrak pedig képesek az apróbb területeket felfedezni. Persze ez nem kevés harccal és felkészüléssel jár. Szóval kell csinálnunk egy karaktert. Viszonylag széles körben választhatunk a kozmetikai opciók közül: haj, szakáll, szem, bőrszín. Ami érdekes, hogy a játékban megtalálható három karakterosztály is: harcos, íjász és a mágus. Ezek jól hangzanak, de a játék későbbi szakaszán sajnos már nem számottevő, hogy ki, micsoda. Szóval indul a kaland, kezdünk az első területen.


A játék sok és random generált pályákból áll össze. Ahhoz, hogy ezek között ugrálni tudjunk, illetve, hogy tovább menjünk a következőre, teljesíteni kell a küldetéseket a jelenlegin. A szokásos Minecraft hóbort az adott: a tárgyaink romlanak, javítani kell őket vagy újat csinálni. Bányászni kell és gyűjtögetni, melyekhez elsőnek a megfelelő eszközöket kell legyártani. Fegyvereket és felszerelést kell fabrikálnunk, ami a harcos esetében fémekből történik, míg például a varázslónak gyapot összeszedéséből. Természetesen van életünk, amit a health potion vagy valamilyen kaja kiapadhatatlanná tesz. Megtalálható a tipikus gyorsgomb részleg, ahová tárgyakat és éppen használatos eszközöket tehetünk ki. Akár egy Minecraft-ban. A dolog csak abban különbözik, hogy ezek a pályák tele vannak titkokkal és olyan területekkel, ahol a harc szükséges. Vannak szörnyek, vannak boss-ok és a földalatti szó szerinti dungeon-ok sem elhanyagolhatóak.


Játszhatunk online, hiszen minden játék 4 játékost bír el, akikkel kooperatív módon építkezünk, gyűjtögetünk és harcolunk. Nem tudom, hogy csak nekem, de én valahányszor csak szobát kerestem, mindig üres volt a lobby. Bug? Ki tudja, a kommentelők között viszont olvastam, hogy létezik az online mód. Vagy csak sok barátjuk van, akik szintén rendelkeznek a Portal Knights-szal. Bár én úgy gondolom, hogy ezek a játékok igen magányosak. Jobb egyedül a saját tempómban felfedezni a világot és gyűjtögetni, mint versenyt futni a társaimmal. A játék nagyon szépen néz ki, minden színes és csillog. Van minimum és maximum gépigény is, de a beállítás kimerül a felbontás és az elsimítás között. Ezen felül minden fix, ami azt is jelenti, hogy Directx 11 kell hozzá. De minek? Hogy jobban csillogjanak a kockák? Nem értem. Megtalálható a harmadik nézetes mód is, de ez egyenlő a káosszal. Farmolás szempontjából nagyon kellemetlen ez a nézet, viszont a harcoknál talán megalapozott, de nem haltam volna bele, ha nincsen.


Maguk a csaták igen érdekesek. A játékos csak áll és lő vagy üt. Semmi komplikált nincs benne. Persze izgalmas farmolni az xp-t, ölni a szörnyeket és szintet lépni, de ahogy haladunk előre, egyre inkább értelmetlenné vállnak a karakterosztályok. Persze mindenkinek megvan a maga erőssége, mint például az, hogy a harcos az erőtől lesz erősebb, míg a varázsló az intelligenciától, ám ezek a pontok automatikusan lesznek kiosztva. Nincsenek megkötve a felszerelések használata sem: hiába vagyunk mágusok, ugyan úgy felvehetjük a kardot és a nehézpáncélt. Egy bizonyos szint elérése után a karakterosztályod, amit választottál, 5%-kal érzékenyebb lesz a másik kettő támadásai ellen. Ami azt jelenti, hogy ha harcos vagy, 5%-kal több sebzést szenvedsz el a mágiától, és míg a mágus, fel tudja magát páncélozni a fizikai hatások ellen, addig a varázssebzéstől kicsivel nehezebb. Ebből az jön le, hogy a varázsló jobb tank, mint a harcos. Érdekes.


Egy olyan dolog van még, ami a játékmenetből adódóan nem jó, azok pedig a pályák méretei. Mivel több kicsi részből áll a játék, számítani kell arra, hogy az adott szintek kicsik egy felfedezős alkotáshoz képest. Persze vannak nagyobb területek és dungeon-ök, de határos időn belül ki lehet tapasztalni mindent. Ezenkívül kevés kihívást nyújt, hiszen körbe lehet játszani a főellenségeket. Láttam, hogy valaki 17-es szinten megölte a 30. szintű főbosst egy harcossal úgy, hogy fogott egy íjat, kikerülte a támadásokat és csak lőtte. Persze nem mindenki ilyen ügyes és én is szeretek a saját osztályomhoz ragaszkodni. A tapasztaltabb Minecraft rajongóknak a Portal Knights szórakoztató lehet, de nem tartogat sok kihívást. Mindenki másnak viszont szerintem egy igen kellemes játék. Jól összerakott, ingázik az RPG és a kockabányász alkotások között. A Keen Games egy kellemes cuccot dobott össze, mely rendelkezik hibákkal, de nem olyan nagyokkal, amik miatt nem kéne szeretnünk a Portal Knights-ot. Steam nézzétek meg. Annak ellenére, hogy early acces, már most több tíz órára le tud kötni.

Egy jó tanács: azonnal kapcsoljátok ki a zenét.

Összes oldalmegjelenítés