Plague Inc: Evolved - Teszt


A nagy sikerű isten komplexusú, vírus tenyésztős RTS végre megjelent...

Napjainkban sokat fejlődött az egészségügy, és ennek köszönhetően nap, mint nap felvehetjük a küzdelmet a fertőzések ellen. Gondolom senkinek sem kell taglalni, hogy tisztálkodni kell, hiszen az emberi szem számára láthatatlan kórokozók mindenütt ott vannak, és soha nem tudhatod, hogy mikor kapsz el valamilyen komolyabb fertőzést, ami akár a halálodat is okozhatja. Hát, mit ne mondjak, ez a felkonferálás kicsit hülyén hangzott, de ez a játék komoly témát érint, ha bele gondolunk, ugyanis bármikor felbukkanhat egy olyan fertőzés, ami hasonló kaliberű lehet, mint amiket a Plague Inc: Evolved c. játékban tenyészthetünk ki. Ez a játék az, amit eddig még soha nem láttunk a játék iparban, és emiatt nagy dícséretet érdemelnek a fejlesztők, mondjuk hasonló próbálkozás volt, csak nem ebben a témakörben (pl. Hacker Evolution), de ez a játék sokkal jobban megragadja az embert, mivel ez akár valós eseményeket is feldolgozhat a játékban megtörtént dolgok. Nem hiába lett a fejlesztő csapat neve Ndemic, ami a pandemic angol kifejezésből ered, magyarul járványt jelent. A komolyságot félre téve a játék egy mestermű, a játékosból remekül kihozza a gonosz énjét, de nem is szaporítom tovább a szót, rátérek a lényegre.


A játék lényege, hogy az eleinte lappangó betegséget fejlesszük, és az idő múltával ki kell, hogy pusztítsuk az emberiséget. Elég egyszerűnek hangzik, viszont aki már játszott vele, az tudja, hogy nem könnyű megtalálni a helyes kombinációkat, avagy nem mindegy milyen betegségeket generál, és hogy milyen ütemben terjed, ugyanis ha óvatlanok vagyunk, akkor a virológusok felfigyelnek a növésben levő bacilusra, és el kezdik az ellenszert kikotyvasztani. A játékosnak tehát ügyelnie kell a diszkrécióra, nem szabad aggresszívan letámadni az emberiséget, mert hamar pórul jár, kivéve akkor, ha kitervelünk előre egy alaposan átgondolt stratégiát, mert nagyon hamar beüthet a krach, és akkor már hiába, higyjetek nekem, nagyon sokszor beszívtam már azzal, hogy nem figyeltem oda. Még mielőtt elkezdetek kiröhögni, hogy bénázok, pedig nem olyan egyszerű a dolog, mint ahogy azt gondolnátok. 


Így zajlik egy átlagos játék: A meccs kezdetén a játékos kiválaszthat egy területet, ahol a zéró páciens megfertőződik a kórokozóval. Ezután el kell döntenünk, hogy mire akarunk alapozni, ugyanis 3 fő szempont van: a fertőzés mértéke, erőssége, és hogy mennyire veszélyezteti a gazda testet. Minden kifejleszthető tulajdonság ad valamennyit az előbb említett szempontokra, szóval gondosan meg kell terveznünk, hogy miként akarunk terjeszkedni: terjeszthetik szúnyogok, olyan állatok, amiknek húsait mindennap fogyasztjuk, vér fertőzés alapján is terjedhet, légúti megbetegedés is terjesztheti. Természetesen minden terjesztési módnak van egy hátul ütője is, ugyanis amikor fejlesztjük ezeket, vele együtt a véletlenszerű mutáció erőssége is növelődik, és egy idő után már annyira elszalad a ló, hogy alig fogjuk tudni kordában tartani a bacit. Az sem mindegy, hogy hol terjed a kór, ugyanis ha azt akarjuk, hogy az északi országokban terjedjen tovább, akkor az immunitásra is oda kell figyelnünk, mert ahogyan mi fejlesztjük a kórokozónkat, úgy fejlődik közbe az orvos tudomány is a játékban, tehát nem lesz könnyű dolgunk, ha egyszer felfedeznek minket az orvosok. Ha megtalálnak minket, akkor a játék a veszélyesség alapján megítéli, hogy mennyire gyorsan kell elkészülnie az ellenszernek, szóval ha már eléggé végső stádiumban fedeznek fel minket, akkor fel kell készülnünk arra, hogy nagyon gyorsan véget érhet a móka. A játék akkor ér véget, ha sikerül az összes embert kiírtanunk a bolygóról, avagy ha kifejlesztik az ellenszert, és meggyógyítják a beteg embereket.


A játékban több kór is helyt kapott, és nem csak látszólagosan nagy a különbség köztük. A legelső kórokozó, amivel megpróbáljuk kiírtani az emberiséget, konkrétan az egysejtű, közönséges baktérium, amit mindenhol megtalálhatunk: az asztalunkon, az ajtó kilincsen, vagy a fürdő szobában található mosdó kagylón, tehát bárhol megtalálhatjuk. Ez a kórokozó eleinte ártalmatlan, és a kórokozók közül ezt lehet a legstabilabban kitenyészteni. A soron következő a vírus, ami kiszámíthatatlan, gyorsan mutálódik, és ha aggresszív stílusban szeretnénk letámadni az emberiséget, akkor ez a kór kiválóan fog illeszkedni a stratégiánkhoz. Ezen két kórokozón kívül van még jó pár, ami más fajta stratégiát igényel meg, mint pl. a spóra, féreg, parazita, prion, nekroa vírus, nano vírus, és a hadászati biológiai fegyver. Slussz poén, hogy a fejlesztők megcsinálták azt a fajta vírust, ami a Majmok Bolygója c. filmben láthattunk (a modernebb kiadására gondolok itt). Miután meguntuk, hogy a gépi ellenfelet folyamatosan elverjük, akkor jöhet az igazi móka: más játékosok ellen is kipróbálhatjuk a stratégiánkat, vagyis PvP mód is van a játékban, amit csak dícsérni tudok, ugyanis már maga a játék alapja is sokáig képes az embert szórakoztatni, viszont a multiplayer csak tovább növeli ezt a tényezőt.


Összességében ez a játék remek szórakozás és kihívás, de egyben szörnyű is, ha bele gondolunk, hogy ez bármikor megtörténhet, és nem annyira lehetetlen dolog, gondoljunk csak a múltban felbukkant járványokra, pl. a spanyol náthára vagy a fekete halálra, avagy a pestisre. A fekete humort mellőzvén a játék kiváló, tényleg csak dícsérni lehet, és mindenkinek ajánlom, aki úgy gondolja, hogy ideje szőni azt a bizonyos tervet, amivel az emberiséget a térdére kényszeríthetjük. A játékot 15 euroért vehetitek meg Steamen keresztül, itt tekinthetitek meg az oldalát.

Pros.:

+ kiváló koncepció
+ remek kihívás
+ multiplayer

Cons.:

- nincs! :D

Értékelés
 9Játékmenet: 
Alaposan át lett gondolva, és a végeredménye meg is látszódik a játékon.
 9Hangulat: 
Egyszerre izgalmas és horrorisztikus a játék hangulata, mivel ez akár valós eseményeket is ábrázolhat.
 8Grafika: 
Nem ez a játék lényege és erőssége, de amit látunk, az épp elegendő.
9Hangok: 
A zene az, ami itt egyedül számba vehető, és az jó.
 10Szavatosság:
Maga a játék már remek kikapcsolódás és sokáig képes leragasztani a játékost a képernyő elé, de a multiplayer behozásával egyenesen kolosszális dolgot alkottak a fejlesztők.
Review score
 9A Plague Inc: Evolved c. RTS játék kiváló, és remek szórakozást nyújt, na meg pláne azért az árért, amiért kínálják, csak ajánlani tudom minden érdeklődőnek. Leárazáskor lepjétek meg barátaitokat mindenképp!

Összes oldalmegjelenítés