Tom Clancy's The Division - Béta teszt


Bepillantást nyertünk az Ubisoft új üdvöskéjébe..

Az utóbbi évek során a Division rengeteg visszhangot keltett, amikor bejelentették. A legelső videói alapján láthattuk, hogy egy MMO-t készül csinálni az eddig World in Conflict c. stratégiai játékáról híres fejlesztő csapat. Elsőre érdekesnek tűnt, hogy egy biológiai katasztrófától szenvedő városban (történetesen New Yorkról van szó) kell megállnunk a helyünket. A játékos egy ügynököt alakít, akinek feladata, hogy rendet teremtsen a káosztól zengő utcákat. A koncepció jónak tűnt, és így most a zárt béta kipróbálásakor is úgy tűnt, hogy a hangulattal semmi probléma, sőt, pont az ellenkezőjéről tudok beszámolni.


Mint azt ahogy már megszokhattuk egy béta tesztelésnél, hogy ez a fázis csak egy bemutató, ami nagyjából megmutatja, hogy mi és hogyan is fog zajlani, de valahogy ezt a részét kicsit csúnya tekintettel nyugtáztam, mivel a bétában fellelhető összes küldetést kb. 2 óra hossza alatt meg lehet csinálni, onnantól pedig csak a Dark Zone nyújtott némi szórakozást még, de kezdjük a legelejétől. A legelső lépés az általunk alakított karakter elkészítése volt, ami most a bétából kimaradt, de úgy láttam, hogy csak egy pár egyszerű dolgot dönthetünk majd el: haj, arcon található jellegezetességek, ékszerek vagy bármilyen más arcra felhelyezhető kellék, és etnikai hovatartozás. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy rövid bevezető után egy táborban találjuk magunkat, ahol megkezdhetjük legelső küldetésünket. Ezeket a táborok tulajdonképp a menedékhelyek, ahol semmi és senki nem tudja megölni a játékosokat. Továbbá itt találkozhatunk a többi játékossal is.


A végleges verzióban egész New York területét kell majd bejárnunk, de a bétában csak egy részét játhattuk be, de még ez is hatalmas és elegendő erre a pár napra. A játékot két részre lehet bontani: van egy PvE része, ahol csak az AI-k fogják jelenteni a veszélyt, vagyis itt nem látjuk a többi játékost, csak azokat, akiket meghívunk a csapatunkba, és a béta során itt kellett pár küldetést is csinálni. Elképzelhető, sőt, le merném fogadni, hogy lesznek olyan küldetések is, ahol be kell mennünk a Dark Zone-ba (lsd. DZ), ami tuljdonképp egy PvPvE terület, tehát az AI-k is és a többi játékostól is tartanunk kell. A PvP úgy működik, hogy amikor belépünk a DZ-be, akkor bárki, akit látunk, potenciális veszély lehet, de az nem azt jelenti, hogy bárkit, akit látunk, azonnal le kell lőnünk. Ez a része a játéknak leginkább a bizalmat helyezi központba, vagyis vagy vakon megbízol a másik playerben, vagy inkább egyedül próbálod megállni a helyed. Ha egy player lelő egy másik playert, és egyik player se lőtt rá még előtte másik playerre, akkor az a fél, aki először lőtt, úgymond Rogue Agentté válik, vagyis bárki megölheti őt bűntetlenül. Ilyenkor a radaron és a képernyőn is, ha a látómezőnkben van, vagy akár csak a környékünkön bújik valahol, látható lesz, tehát úgymond ezzel bűnteti a játék azokat, akik legyilkolásszák a többi játékost, és ezzel is mindenkit arra ösztönöz, hogy először gondolkozzanak, mielőtt cselekednek. 


A DZ-n belül természetesen a nagyobb veszélyforrás miatt komolyabb zsákmányra is szert tehetünk, viszont ezeket nem vihetjük ki magunkkal, mivel a történet szerint ez a hely úgymond a senki földje, tehát itt csak is saját magunkért felelünk, és a tárgyak úgymond ellenőrizetlenek (pl. szennyezettek, mivel a DZ úgymond az epicentruma a katasztrófának), és csak akkor kapjuk meg őket kint, ha eljutunk a kivonási zónához, ahol egy helikopternek jelezve felcsatolhatjuk a zsákmányunkat, majd azt elviszik a főhadiszállásra, ahol átvilágítják azt. Alapból a tárgy tárolónk mérete limitált, tehát nem hordhatunk össze mindent, és ráadásul a DZ-n belül csak 6 tárgyat vehetünk magunkhoz egyszerre. Tehát van egy külön háti zsákunk a PvE-s területnek és a DZ-s területnek. Arról még nem derült ki bővebb információ, hogy a DZ-s táska méretét lehet-e növelni, viszont a PvE-s táskát találhatunk AI lootból is, de akár jutalomként is kaphatunk. A játékosok a játék során a jól bevált RPG rendszer alapján fognak fejlődni, tehát tapasztalati pontokat kapunk egyes cselekedetért. A trükk az egészbe az, hogy külön van egy normális karakter szintünk, és van egy DZ-s szintünk is. A DZ-s szint eltérő, mint a normális karakter szintünk, ugyanis ha a DZ-n belül meghalunk, akkor tapasztalati pontot vesztünk és a DZ-ben felvett tárgyakat is bukjuk, de ellenben a PvE részen, ha meghalunk, nem fogunk tapasztalati pontot veszíteni, tehát nincs semmi veszve, ha esetleg közben fűbe harapunk.


A játék egyik legkiemelkedőbb része a hangulat, amit egyszerűen nem lehet szavakba önteni. Nem fogunk találni két ugyanolyan utcát a játékban, és szinte mindenhol van valami, amit szemügyre vehetünk, ugyanis a fejlesztők tele rakták NYC-t elhagyatott boltokkal, lakásokkal, amiket bejárhatunk, szóval lesz mit felfedeznünk a végleges játékban. Természetesen van váltakozó időjárás is, ami már nem meglepő a mai open world féle játékokban, viszont nem sok játékban láttam hó vihart. A játék enginejét eleinte kételkedve néztem, hogy: "Ez csak ennyit tud?", de kellemeset csalódtam, amikor a DZ-ben járkáltunk a haverokkal, és egy nagy hó vihar közepette elkezdett lőni ránk valaki, aztán egy heves tűz harcot kellett vívnunk eközben. A játékot high grafikai beállításon játszottam 40-50 fps között egy közép kategóriás gépen, szóval nem kell attól tartani, hogy nem fog megfelelően futni, és remélhetőleg márciusig egy kis optimalizáció is bele fog férni, mert néha voltak nagyobb laggok, amiket akár a szerverek túlterheltsége is okozhatott.


Egy nagy negatívumot tudnék felhozni a játéknak, és az az inventory rendszer. Ezen látszódik, hogy próbáltak a konzolosok felé hajlani, ugyanis nagyon részletesen megvan csinálva, ami annyit tesz, hogy ha rá vagy le akarunk szerelni a fegyverünkről egy rá rakott kiegészítőt (hangtompítő, optikai irányzék, lézer, stb.), ahhoz be kell először mennünk a felszerelés állító menüpontba, aztán a tárgytárolóba, aztán kiválasztjuk a fegyvert, majd egy kis fikarcnyi helyen ki kell bogarásznunk, hogy melyik alkatrész való, illetve mutat a legjobban a fegyverünkön. Természetesen gyorsabb megoldása nincs ennek, és nagyon úgy tűnt, hogy nem igazán gondoltak a PC-s játékosokra. Összességében csak ez volt az egyetlen szembetűnő dolog a játékkal kapcsolatban, ugyan itt-ott érdekességek előfordultak, amik egész biztosan megoldódnak a végleges megjelenésekor. A játék március 8.-án fog megjelenni, és a fórumot olvasva elég sokan elégedettek a látottakkal, szóval egész biztos, hogy a Day 0 eladások magasan fognak szárnyalni. Az már a jövő zenéje, hogy mennyi új tartalom fog érkezni a játékhoz, és hogy azok ingyenesek lesznek-e, vagy a trendnek minősülő fizetős DLC-k jönnek majd csak...

Hasonló játékok: MMORPG-k nagy zöme

Összes oldalmegjelenítés