Mayan Death Robots - Teszt

Amikor a maják istenek helyet a gyilkos gépeket imádják...



Néha játékkészítők pont eltalálnak egy olyan játékmenetet, amiért oda van nép. Ezután két dolog lehetséges, pontosabban három: az első, hogy más játékok is próbálják leutánozni a mechanizmust, de mivel nagyon jellegzetes koncepcióról beszélünk, ez legtöbbször kudarc a koppintásoknál. A második lehetőség, hogy inkább meg se próbálkoznak vele, hiszen úgy se tudnának olyan jót alkotni, mint az eredeti. A harmadik pedig, hogy maga az anyacég úgy elrontja a remek ötletét, ahogyan csak lehet. Példának okáért ott van a nagyszerű Worms, ami egy zseniális alkotás. Tudtok hasonló típusú és sikeres játékot mondani? Nem nagyon. És mit csinált belőle a Team17? Undorító 3d-s változatot, bár a Worms Mayhem még tűrhető volt. Persze aztán ők is visszatértek a gyökerekhez és megint mindenki szerette. Tehát adott a körökre osztott, pályaromboló játékmenet és ha annyit mondok, hogy „Worms felépítésű játék” akkor csak a Worms-öt lehet példának felhozni. A mai napon megjelent egy friss ropogós alkotás, ami nem teljesen hasonlít a legendás kukacos cucchoz, de sok az azonos elem. Szóval van negyedik változat is: egy-egy indie játék mer meríteni a bevált dolgokból és szerencsésen tud sikeres játékot alkotni. Íme a Mayan Death Robots.


A játékot egyébként egy remek koncepció öleli körbe. Gyakorlatilag a Föld egy TV csatorna és a mi feladatunk, hogy az űr népét szórakoztassuk, azáltal, hogy a szolgáltató hatalmas robotokat küld a maja kultúra közepére, hogy harcoljanak és elpusztítsák egymást, illetve a másik power core-ját. Csóri maják csoportokra oszlanak és istenként tisztelik majd a rivális ellenfeleket, miközben az igazi maja istenek próbálnak revansot venni, amiért elszerettük a népüket. Ez gyakorlatban úgy néz ki, hogy 1v1 harcokat tolunk, akár a gép ellen akár co-op-ban. Valamilyen gyilkos robot közül kell választanunk, amelyeknek más és más képességük van. A harc körökre osztott, ám egy körben nem sok lehetőségünk van. Mozogni például nem tudunk, csak ugrani, viszont ez egy egész kört emészt fel. Minden robotnak van két fegyvere, amivel az ellenfelet támadhatjuk, illetve lehetőségünk van építeni és ezzel megvédeni az értékes power core-t. Minél nagyobb a pusztítás, a nézőknek annál jobban fog tetszeni.


A pályákat az utolsó pixelig el lehet pusztítani. Sőt, körülöttünk a majákat is meg lehet ölni. Összességében a játék tele van szimpatikus dolgokkal, de talán sok helyen túl egyszerű és emiatt némi nem tetszést vált ki. Persze, ha az egészet nézzük, akkor egy marha jó, élvezetes és vicces dologról van szó, de sok az apró hiba. Nagyon szimpatikus egyébként a játék kampány része, ami annyiból különbözik a sima harctól, hogy egy mini sztorit kell végigjátszanunk és esetenként választanunk kell, hogy az adott adás az milyen felépítésű legyen. Például kiválaszthatjuk, hogy a harc előtt hagyjuk a majákat építkezni. Már eleve lebilincseli az űr népét, hogy az apró emberi lények olyan okosak, hogy fákat meg köveket tudnak egymáshoz illeszteni. Ebben a műsorban nekünk és az ellenség maja fanatikusai is összeállítanak egy katapult gépezetet, ami folyamatosan ontja magából a köveket, így sebezve minket és a power core-t is. Elpusztíthatjuk, de a szorgos maják újra összerakják. Persze, ha kinyírjuk az összes embert, akkor már nincs miről beszélnünk.


A harcokat tehát valamilyen gyilkos robottal kell elvégeznünk. Jó pár áll a rendelkezésünkre és vannak rejtett karakterek is, amik később vállnak elérhetővé. Van, amelyik rakétákat lő, van olyan, aminek a lövedéke az égből idéz villámcsapás, de van gránátos is. Minden robot rendelkezik 2 egyedi fegyverrel. A különböző pályákon nem fix harcosunk van, tehát mindig változtathatjuk, kivéve, ha a gép lenyúlja előlünk azt, amelyiket akarjuk. Maga a játékmenet kettő fázisból áll. Az ellenség köréből és a mi körünkből. A maják folyamatosan mozognak körülöttünk, őket nem kötik ezek a szabályok, tehát ha van katapult a pályán, az folyamatosan tüzel. Minden cselekvés tehát egy kört ölel föl, ha építkezünk, ugrunk vagy lövünk, az mind 1-1 kör. Maga a támadás nagyon egyszerű: kiválaszthatjuk, hogy melyik irányba menjen a lövedék és hogy milyen szögben. És ennyi az egész játék.


Az egyszerűség mellett egyébként pörgős és izgalmas a harc. A körök pár másodpercig tartanak, tehát gyorsan kell reagálnunk az ellenfelünkre és kigondolni a következő helyes lépést. Amennyiben a power core megsemmisül, veszítettünk, illetve ha mi likvidáltuk az ellenségét, nyertünk. A robotoknak is van életük, ám ha lenullázódik, vagy leesünk a mélybe, újra termünk a térképen, csak éppen kimaradunk egy körből. De minél több a halál és a robbanás, a nézettség annál nagyobb lesz. Nem egy olyan eset is elő fog fordulni, amikor az igazi maja istenek megjelennek a pályán és amolyan főellenségként őket kell elsőnek kinyírni. Ezek nagy életenergiájú lények, amik folyamatosan tüzelnek, szóval nem lesz könnyű dolgunk.


A játék egyik legnagyobb hibája szerintem, hogy kevés térkép van és a kampányban például nincsenek is pályához szabott harcterek. Ha elindítunk egy új fejezetet, kiválaszthatjuk, hogy melyik térképen akarunk küzdeni, vagy a gép random dob egyet a lehetséges változatokból. Ezenkívül sokszor kerül az ellenségünk fölényes helyzetben. Az előbb említett katapultos eseménynél jártam úgy, hogy a rivális robot magaslati oldalról kezdett, szóval amíg az én majáimnak a gépezete a falat dobálta, addig az övé simán engem talált el, valamint ha kihasználja az összes rendelkezésre álló idejét a saját körében, addig én tehetetlenül állok és folyamatosan támadnak az emberi. Kicsit unfair.


Összességében a Mayan Death Robots egy igazán szórakoztató játék, amit akár local co-op-ban is tolhattok. Gyors és élvezetes játékmenetek várnak. Szerintem egy nagyon jó koncepcióról beszélhetünk, a hibák ellenére én minden percét élveztem. A Sileni Studios egy remek Worms alapú játékot csinált nekünk, aminek megvan a maga egyedisége. Steam-en lessétek meg, még friss és ropogós és akciós!

Pro:
+ Remek koncepció
+ Pörgős és élvezetes játékmenet
+ Gyilkos robotok
+ Bosszúálló maja istenek

Kontra:
- Random térképek a kampány alatt
- Néha előnyösebb helyzetből indít a gép


Értékelés
 9.0
Játékmenet: 

Egy régi klasszikus másolata. Van benne egyéniség, de látni benne a Worms alapokat. Ami nem gond, hiszen az nagyon is jó!
 9.0
Hangulat: 

Gyilkos robotok. Maja istenek. Maják.
8.0
Grafika: 

A pixel grafikán az a fajtája, amiben van egyediség, nem pedig sablonos.
 7.0
Hangok: 

Öt másodpercenként robban valami. Nem is nagyon lehet a hangokra koncentrálni és ennek fejében nem is kellett nagyon erőforrásokat ölni bele. Nem kellenek a hangok, csak a rombolás.
 7.0
Szavatosság:

A játék a legelső percben megmutatja, hogy mit tud. Gyors harcok, élvezetes pillanatok, de ennyi. A kampány után hamar sablonos lesz az egész, amit csak a co-op menthet meg.
Review score
8.0

A Mayan Death Robots egy nagyon gyors rendszerű játék, amely alapjául a legendás Worms játékmenet szolgál. Rendkívül izgalmas és meg van a maga varázsa, de hosszútávon kevés a lehetőség benne, addig viszont nagyon nagy élmény!

Összes oldalmegjelenítés