Wasteland 2: Director's Cut - Teszt

Poszt-apokaliptikus akciĆ³ csoport...



TudtĆ”tok, hogy az első rĆ©sz mĆ©g 1988-ban jelent meg? ƚgy lĆ”tszik a fejlesztőknek egy nagyon sokĆ”ig lappangĆ³ vĆ”gya volt, hogy folytassĆ”k a Wasteland-et. Persze voltak kƶzben mĆ”s jĆ”tĆ©kok is, amiket Brian Fargo-nak, a producernek kƶszƶnhetĆ¼nk. Hogy csak a leghĆ­resebbet emlĆ­tsem: a Fallout. Van tehĆ”t a tagnak egy amolyan fĆ©tise a poszt-apokaliptikus cuccokhoz. SzerencsĆ©re nem beszĆ©lhetĆ¼nk tƶvig rĆ”gott csontokrĆ³l is egyebek, mĆ©g nagyon sok hasonlĆ³sĆ”got sem lehet felfedezni a kĆ©t vilĆ”g kƶzƶtt. Alig egy Ć©ve jelent meg a Wasteland 2, ami dacolva a Fallout fejlődĆ©sĆ©vel, nem alakult tovĆ”bb, illetve a sajĆ”t mĆ©rtĆ©kĆ©vel mĆ©rve igen. MĆ­g a Fallout egy kƶrƶkre osztott CRPG volt a kezdetek kezdetĆ©n, mĆ”ra egy igen erős FPS jĆ”tĆ©k lett, amiben azĆ©rt meg van a retro kƶrƶkre osztott harc lehetősĆ©ge is, bĆ”r ugye jĆ³cskĆ”n limitĆ”lva, mint annak idejĆ©n. A Wasteland pedig a 88-as formĆ”jĆ”tĆ³l eltekintve, ami gyakorlatilag egy visual novel volt, most elĆ©rte azt a fejlődĆ©si fokozatot, ahol egy rĆ©gi vonĆ”sĆŗ CRPG-t kapunk. De hĆ”t a retro az mĆ©g mindig menő Ć©s olyan kirĆ”lysĆ”gok mellett, mint a Shadowrun, Pillars of Eternity vagy a Baldur’s Gate felĆŗjĆ­tĆ”sa mellett a Wasteland 2 is megĆ”llja a helyĆ©t, sőt, mĆ©g az Ćŗj kiadĆ”sok tĆ”borĆ”ba is becsatlakozott, hiszen egy Ć©vvel a mĆ”sodik rĆ©sz megjelenĆ©se utĆ”n, megkaptunk a rendezői vĆ”ltozatot, a Wasteland 2: Director’s Cut-ot. Ɖn nem nagyon vagyok hĆ­ve ezeknek a verziĆ³knak, plĆ”ne ha azt vesszĆ¼k, hogy a jĆ”tĆ©k mĆ”r 2013 Ć³ta elĆ©rhető early access-kĆ©nt, 2014-ben megjelent aztĆ”n 2015-ben kapott egy mĆ©g nagyobb kiadĆ”st, annak ellenĆ©re, hogy a sima is sikeres volt. Persze a jĆ³bĆ³l mĆ”r csak jobbat lehet csinĆ”lni, kivĆ©ve ha George Lucas-nak hĆ­vnak, de jobban ƶrĆ¼ltem volna, ha mondjuk egy Wasteland 3-at kapunk, vagy legalĆ”bbis infĆ³kat rĆ³la, de ez az Ć©n vĆ©lemĆ©nyem.


TƶrtĆ©netĆ¼nk a poszt-apokaliptikus AmerikĆ”ban jĆ”tszĆ³dik, ahol a nukleĆ”ris katasztrĆ³fa utĆ”n a suhancok az erőszak, a bűntĆ©nyek Ć©s a kannibalizmus pĆ©ldĆ”jĆ”val kĆ­vĆ”nnak hĆ”borĆŗzĆ³ tĆ”rsadalomkĆ©nt Ć©lni, ellenben vannak olyanok is, akiknek nem ment el az eszĆ¼k Ć©s elĆ©g volt nekik egy csapĆ”s, hogy rĆ”jƶjjenek az Ć©let becsesebb, minthogy elpocsĆ©koljuk az agresszĆ­v ƶsztƶneinkre. Nos ők jĆ”rtak rosszabbul, hiszen a gonoszok fő cĆ©lpontja a megbĆŗjni akarĆ³ bĆ©kĆ©s nĆ©psĆ©g. Hamar lĆ©trejƶtt viszont a poszt-apokaliptikus igazsĆ”gszolgĆ”ltatĆ”s, a tƶrvĆ©ny kemĆ©ny ƶkle, akik annyira amerikaiak, hogy mĆ©g a pusztulĆ”sra Ć­tĆ©lt orszĆ”gukat is bĆ¼szkĆ©n szeretik, kedvenc Ć”llamuk Texas Ć©s pĆ©ldakĆ©pĆ¼k Walker. A Desert Rangers nevet vĆ”lasztottĆ”k maguknak Ć©s hitvallĆ”suk szerint mindenkit megvĆ©denek, akik rĆ”szorulnak Ć©s mindenkit megƶlnek, nos, akik rĆ”szorulnak. A jĆ”tĆ©k sorĆ”n mi egy ilyen poszt-apokaliptikus akciĆ³ csoportot irĆ”nyĆ­tunk. A karakterfejlesztĆ©s a megszokott CRPG mĆ³don tƶrtĆ©nik: nĆ©gy ranger-t kell megalkotnunk, akik kƶzĆ¼l vĆ”laszthatunk előre generĆ”ltakat is. Nemet, kinĆ©zetet Ć©s kĆ©pessĆ©geket tudunk elosztani, tudjĆ”tok, csak a mĆ”r megszokott dolgok.


A rendezői vĆ”ltozatban, azĆ©rt kicsit felĆŗjĆ­tott dolgokkal is talĆ”lkozhatunk. TalĆ”n a legszembetűnőbb az a grafika, amit a Unity-nak kƶszƶnhetően olyannĆ” csiszoltak, hogy a Wasteland 2: Director’s Cut Xbox One-on Ć©s PS4-en is megjelent. Ɖn nem dobtam el az agyam tőle, hiszen se nem csodĆ”latos a jĆ”tĆ©k, se nem egyedi, de meg kell hagyni, szebb, mint az alap. De ha mĆ”r a karakter kĆ©szĆ­tĆ©snĆ©l tartottam, akkor ki kell emelnem az előnyƶk Ć©s hĆ”trĆ”nyok vĆ”lasztĆ”si lehetősĆ©gĆ©t. Ez egy Ćŗj eleme a jĆ”tĆ©knak, ami annyit jelent, hogy lehetősĆ©gĆ¼nk van olyan passzĆ­v előnyƶket vĆ”lasztani, ami a harcok vagy a kalandozĆ”s sorĆ”n jĆ³l jƶhetnek, ellenben valamilyen negatĆ­vum is tĆ”rsul hozzĆ”. Olyanokra gondolok itt, mint az „Asshole” nevezetű kĆ©pessĆ©g. A jĆ”tĆ©k sorĆ”n kĆ¼lƶnbƶző lehetősĆ©geink adĆ³dnak, hogy a meggyőzĆ©sek sorĆ”n valamilyen Ć©rzelemmel nyomatĆ©kosĆ­tsuk Ć©rveinket. A Hard Ass az erőszakra, a Kiss Ass a kedvessĆ©gre, mĆ­g a Smart Ass a ravaszsĆ”gra apellĆ”l, Ć”m ha bĆ­runk a seggfej kĆ©pessĆ©ggel, akkor nagy bĆ³nuszt kapunk az emlĆ­tett Hard Ass-re, de ennek az az Ć”ra, hogy a tƶbbi rĆ”beszĆ©lő opciĆ³kat nem vĆ”laszthatjuk. Az Unlucky lehetősĆ©get ad, hogy egy nagyon erőset lőjĆ¼nk, de ezzel akĆ”r a tĆ”rsainkat is eltalĆ”lhatjuk. A Maniac Depressive pedig plusz kĆ©pessĆ©g pontot biztosĆ­t 11. szinttől, Ć”m addig egyet sem kapunk.


Az előbb talĆ”n kicsit gorombĆ”ul hangzott, hogy engem nem fogott meg a grafika, ami egyĆ©bkĆ©nt igaz is, viszont elismerem, hogy a mĆ³dosĆ­tĆ”sokkal volt munka bőven. Ɓtdolgozott textĆŗrĆ”kat kapunk, amik mĆ©g rĆ©szletesebbek Ć©s tƶbb kƶrnyezeti elem talĆ”lhatĆ³ az egyes tĆ©rkĆ©peken. A kinĆ©zet csicsĆ”sabb lett, jobban csillog, de azĆ©rt van ami nem vĆ”ltozott. A dialĆ³gusok. Egyszerűen annyira kicsi betűkkel van Ć­rva, hogy kĆ©nytelenek vagyunk a monitorba hajolni, hogy el tudjuk olvasni a szƶveget. El sem tudom kĆ©pzelni, hogy a konzolos verziĆ³val rendelkezők, akiknek nem szuper full HD led tv-jĆ¼k van mit Ć©lhetnek Ć”t. Egy biztos, ne akkor jĆ”tszatok vele, amikor anya is otthon van, mert tuti el fog fenekelni azĆ©rt, mert kƶzelről nĆ©zitek a kijelzőt. SzerencsĆ©re nem mindent kell olvasni, hiszen tƶbb Ć³rĆ”nyi hanganyag is bekerĆ¼lt a jĆ”tĆ©kba, Ć­gy szinte minden pĆ”rbeszĆ©d szinkronizĆ”lva van, ami nagyon jĆ³t tett a Wasteland 2: DC-vel. Egyszerűen a dialĆ³gusok mennyisĆ©ge Ć©s a hozzĆ” tartozĆ³ szinkron nagyon frissĆ© teszi a jĆ”tĆ©kot, ami elĆ©ggĆ© rĆ”fĆ©r, hiszen a rengeteg szƶveg Ć©s a sivĆ”r kƶrnyezet miatt annyira szĆ”raz Ć©rzetet kelt, hogy nem telik bele pĆ”r percbe Ć©s mĆ”ris megyĆ¼nk a konyhĆ”ba vizet inni. Nem mellesleg nem igĆ©nytelen munka, ahol csak a fejlesztők kedvĆ©Ć©rt tehetsĆ©gtelen hangĆŗ emberek felolvasnak pĆ”r sort egy papĆ­rrĆ³l a fekete hangszigetelt szobĆ”ban. SzĆ©pen megrendezett, hangsĆŗlyos Ć©s Ć©rzelmes hangĆŗ szĆ­nĆ©szeket hallhatunk, csillagos ƶtƶs.


Maga a harcrendszer maradt ugyan az a kƶrƶkre osztott CRPG stĆ­lusĆŗ, mint ez idĆ”ig, azzal a kĆ¼lƶnbsĆ©ggel, hogy akĆ”r mint a Fallout-ban, lehetősĆ©gĆ¼nk van precĆ­z tĆ”madĆ”sok leadĆ”sĆ”ra, ami annyit jelent, hogy kivĆ”laszthatjuk, hogy az ellenfĆ©l melyik testrĆ©szĆ©t sebezzĆ¼k meg, Ć­gy lĆ”thatjuk azt is, hovĆ” tudunk nagyobb esĆ©llyel kritikus Ć¼tĆ©st vagy lƶvĆ©st bevinni. Ez kicsit megdobja a jĆ”tĆ©kmenet, hiszen ez a harctĆ­pus hamar unalmassĆ” vĆ”lik. A konzolos verziĆ³k megjelenĆ©se miatt a jĆ”tĆ©k gamepad-ra is Ć”t lett Ć­rva, amit talĆ”n sokan nehezen kĆ©pzelnek el, hiszen egy CRPG alap eszkƶze az egĆ©r, talĆ”n mĆ©g a billentyűkre sem lenne szĆ¼ksĆ©g, ehhez kĆ©pest a kontrollerre valĆ³ Ć”tprogramozĆ”s vĆ”ratlanul jĆ³ lett. A kezelĆ©s Ć©s a mechanika szinte csak pĆ”r percig Ć©rezteti velĆ¼nk a szĆ”mĆ­tĆ³gĆ©p hardware-einek hiĆ”nyĆ”t.


A gond ott van a Wasteland 2: Director’s Cut-tal, hogy annyi ĆŗjĆ­tĆ”st nem tartalmaz, ami miatt Ć©rdemes lenne mĆ©g egyszer leĆ¼lni elĆ©. Persze nagy mĆ³ka meg minden, de ha mĆ”r jĆ”tszottatok az alap kiadĆ”ssal, akkor gyakorlatilag a megjelenĆ©sen, a szinkronon, nĆ©mi karakter fejlesztĆ©si opciĆ³n Ć©s a cĆ©lzott tĆ”madĆ”son kĆ­vĆ¼l semmi Ćŗjat nem fog mutatni. Az inXile Entertainment vĆ©glegesen befejezte a Wasteland 2-őt. BeletettĆ©k azt, ami nem sikerĆ¼lt 1 Ć©vvel ezelőtt. MĆ”r nem tƶltik verejtĆ©kben az Ć”lmatlan Ć©jszakĆ”kat Ć©s az őseik szellemei is megnyugodhatnak. KihoztĆ”k a maximumot, csinĆ”ltak egy meglepően jĆ³ konzol Ć”tiratot Ć­gy mĆ”r mindenki elindulhat a kalandjĆ”n ebben a poszt-apokaliptikus vilĆ”gban. Ɖn ajĆ”nlom a jĆ”tĆ©kot, mert jĆ³l megkomponĆ”lt, izgalmas Ć©s szĆ³rakoztatĆ³, de csak annak, aki mĆ©g nem jĆ”tszott vele, vagy ha mindenĆ”ron Ćŗjra akarjĆ”tok tolni, hiszen mĆ”r csak a rendezői vĆ”ltozattal Ć©rdemes foglalkozni. Steam-en eltudjĆ”tok Ć©rni, sok szerencsĆ©t a pusztasĆ”gban!

Pro:
+ Tƶbb Ć³rĆ”nyi szinkron
+ ƚj karakter fejlesztĆ©si kĆ©pessĆ©gek
+ FelĆŗjĆ­tott textĆŗrĆ”k
+ MĆ”r az alap verziĆ³ is jĆ³ volt

Kontra:
- KevĆ©s ĆŗjĆ­tĆ”s az ĆŗjrajĆ”tszĆ”shoz

ƉrtĆ©kelĆ©s
 8.0
JĆ”tĆ©kmenet: 

JĆ³l bevĆ”lt CRPG, ami tĆ©nyleg műkƶdik Ć©s szĆ³rakoztatĆ³, de 2015-ben, rĆ”adĆ”sul egy rendezői vĆ”ltozatban mĆ”r elkĆ©lne egy kis egyedisĆ©g.
 10
Hangulat: 

A poszt-apokaliptikus vilĆ”g mindig olyan kellemetlen hangulatot kelt, amit bűnƶs szenvedĆ©llyel Ć©lvezĆ¼nk.
 8.0
Grafika: 

A Unity meghĆŗzta a rĆ”ncokat: friss textĆŗrĆ”k, tƶbb kƶrnyezeti elem, blur meg minden, nem sok egyedisĆ©g van benne.
 8.0
Hangok: 

Ha a zenĆ©k Ć©s az effekt hangok nem is annyira befolyĆ”solĆ³ak, mint amennyire lehetnĆ©nek, a szinkron mindenĆ©rt kĆ”rpĆ³tol.
 8.0
SzavatossƔg:

Elsőre mindenkĆ©ppen vonzĆ³, hiszen Ć©rdekes Ć©s izgalmas, de a CRPG-k hosszĆŗsĆ”ga Ć©s nehĆ©zsĆ©ge miatt kevĆ©s olyan faktor van benne, ami matt hamar elővennĆ©nk Ćŗjra a jĆ”tĆ©kot. TalĆ”n 1 Ć©v utĆ”n Ćŗjra alkalmas lesz a vĆ©gig jĆ”tszĆ”sra, szĆ³val a rendezői vĆ”ltozat pont időben Ć©rkezett.
Review score
 8.4

A Wasteland 2 Director’s Cut mĆ©g mindig egy nagyon jĆ³ jĆ”tĆ©k, de kevĆ©s Ćŗj tartalmat kapott, ami miatt Ćŗjra le kĆ©ne elĆ© Ć¼lni. Elsőre mĆ©g mindig nagy Ć©lmĆ©nyt nyĆŗjt Ć©s beszippant, ez szinte garantĆ”lt. De az aprĆ³bb rendszeri fejlődĆ©sek, Ć©s a textĆŗra megĆŗjĆ­tĆ”sa… egy CRPG jĆ”tĆ©krĆ³l beszĆ©lĆ¼nk, minek volt erre szĆ¼ksĆ©g? EgyedĆ¼l a szinkronnak volt Ć©rtelme, ami nagyon jĆ³l sikerĆ¼lt.

Ɩsszes oldalmegjelenĆ­tĆ©s