The Witcher 3: Wild Hunt - Hearts of Stone - Teszt

Teszteltük a Witcher 3 első kiegészítőjét...

A régi motorosok szájából manapság igencsak sűrűn lehet hallani, hogy a DLC-korszakot átkozva, könnybe lábadt szemmel emlékeznek vissza a régi játékok kiegészítő lemezeire, amelyek az esetek többségében az alapjátékkal közel megegyező mennyiségű és minőségű tartalommal örvendeztették meg a játékosokat. Az utóbbi pár évben sajnos szomorúbb lett a helyzet, ugyanis kiegészítőnek szánt letölthető tartalmak ár/érték aránya nem volt kifejezetten jó, például az Outlast: Whistleblower DLC két órájáért még ma is közel tíz eurót kell fizetni, és még nem is beszéltünk az olyan extrém példákról, amikor egy játék rendes befejezését, vagy a játékból kivágott tartalmakat szeretnének nekünk jó pénzért eladni. Természetesen nem minden DLC rossz, és az ördögtől való, hiszen jelent már meg rengeteg olyan csomag, amelyek felértek a régi kiegészítők színvonalával, és szerencsére ilyen mostani letölthető csomagunk a The Witcher 3: Wild Hunt – The Hearts of Stone is.


A kiegészítőben Geralt, egy – a DLC-ben megjelenő – faluban egy megbízás hirdetésére lesz figyelmes, amely egy, az oxenfurth-i csatornában rejtőzködő szörny megöléséről szól. A hirdetés egy Olgierd von Everec nevű lecsúszott nemes, és bandita adta fel, és már amikor a részletekről tárgyalunk megbízónkkal, akkor sejthetjük, hogy itt valami nem stimmel, de pénz nagy úr, így hősünk fel is kerekedik, hogy levadássza a bestiát. A csatornában egy régen látott ismerőssel Shanival fut össze, aki szintén a szörnyeteget keresi, ugyanis a váladékából vett minta segítségével ellenmérget készíthet a béka mérgére. Ahogyan megjósolhattuk, a vadászat nem várt eredménnyel zárul, és Geralt hirtelen egy ofieri hajó tömlöcében találja magát, ám egy különös „véletlen” folytán felbukkan az alapjáték elejéről ismerős Gaunter O’Dimm, avagy a Tükör mester, hogy egy apró szívességért cserébe kiutat ajánljon hősünknek. Az apró szívesség természetesen nem is olyan apró, ugyanis Olgierd von Everec három, nem mindennapi kívánságát kell teljesítenünk, amelyek során megismerhetjük a bandita életének tragédiáját, és hogy miért is kőszívű az az ember.


Talán nem túlzok, amikor azt mondom, hogy a Hearts of Stone története egyszerűen szuper. A DLC lényegében egy hosszú küldetéssorozat, amelyen rendkívül élvezetes végighaladni. Sőt, azt is merem állítani, hogy ez a legjobban felépített, és megírt küldetéssorozat az egész játékban. A feladataink, illetve azok helyszínei egytől-egyig érdekesek és változatosak. Ezen kívül egy érzelmi hullámvasút az egész, hiszen lesznek pillanatok, amikor a hasunkat fogjuk majd a nevetéstől, azonban elég sokszor csak fátyolos tekintettel meredünk majd a monitorra. Tehát egy minőségi kalandot kaptunk, amelyet a fejlesztői ígéreteknek megfelelően nagyjából tíz plusz órát ad hozzá az amúgy sem rövid játékidőhöz. Ezen kívül még kaptunk pár mellékküldetést is, amiket szintén érdemes megcsinálni, egyszóval panaszra nem lehet okunk.


Azonban mi mást kínál az új történeten kívül a Hearts of Stone? Kapunk pár új helyszínt a Velen-Novigrad térképre, amelyek egytől-egyig rendkívül hangulatosan, néhány új szörnyet, jó pár új fegyvert és páncélt, megjelenik a Vipera iskola szett is, valamint egy régi ismerős Shani is visszatér, akivel ezúttal is romantikus viszonyba kerülhetünk. Ezeken kívül egy teljesen új szakma is bekerült a programba, ami a rúnaművesség, amellyel tovább erősíthetjük fegyvereinket és páncéljainkat, ám ez nem túlságosan olcsó mulatság, hiszen ahhoz, hogy a mesteri fejlesztésekhez hozzáférhessünk, igencsak sok pénzt kell elköltenünk, és a kapható bónuszok közül csak két olyat találtam, amire megéri költeni, a többi igazából elhanyagolható jelentőségű. Én például ezek használata nélkül vittem végig a kieget, és a boss-harcokon kívül nem ütköztem semmiféle nehézségbe, ráadásul az említett harcokat azóta a legújabb javításban kiegyensúlyozták a fejlesztők. Tehát ez az új funkció jó, hogy van, de nem tartom nélkülözhetetlennek, legalábbis normál nehézségi fokozaton, és emellett még kifejezetten drága is.

Szerencsére a tesztelés során nem találkoztam különösebb problémával, és csupán egyetlen egy csúnya hiába futottam bele, miszerint egy karakter nemes egyszerűséggel eltűnt, és emiatt nem tudom megcsinálni az egyik mellékküldetést, azonban a legrosszabb az, hogy az adott karakter az alapjáték történetében is fontos szerepet játszik egy alkalommal, így olvastam olyanról is az interneten, aki emiatt akadt meg a történetben. Remélhetőleg a fejlesztők, mint sok másik bug-ot, így ezt is hamarosan kijavítják majd, és akkor ismét zavartalan lesz majd az élmény.


Ezen kívül igazán különleges érzés ennyi idő elteltével ismét leülni a játék elé, hiszen a tengersok javítás jó pár újdonságot hozott, és rengeteget csiszolt az amúgy is nagyszerű játékon, így elmondható, hogy a The Witcher 3-mal játszani jobb, mint valaha és ehhez az új kiegészítő csak rátesz egy lapáttal. Mindenképpen ajánlott a beszerzése, hiszen egy remek tízórás kalandot kapunk, ami talán a legjobb küldetéssorozat lett az egész játékban, tehát minden egyes kifizetett cent megéri.

- Süti –

Pro:
+ Remek történet és küldetések
+ Új helyszínek
+ Új fegyverek és páncélok
+ Remek ár/érték arány

Kontra:
- A rúnaművesség drága, és nem túl hasznos
- Néhány bug

Review score
9.5A Hearts of Stone egy tartalmas, minőségi kiegészítő lett, amelyet erősen ajánlott beszerezni mindenkinek, hiszen egy remek történetet mesél el, amelynek befejezése után bizakodva, és még türelmetlenebbül várjuk a következő DLC-t. Játszátok!

Összes oldalmegjelenítés