Blood Bowl 2 - Teszt

Tök mindegy, csak folyjon a vér...


Mit gondoltok, mikorra tehető vissza a Blood Bowl születése? Igen, 2009-ben jelent meg az első rész, amit a Cyanide Studios ki is érdemelt, hiszen annak idején, még 2004-ben a Chaos League nevű játék miatt a Games Workshop perelte is a fejlesztőket, de végül ez a csapat kapta meg a legendás játék fejlesztésének jogait. Aztán kaptunk Legendary meg Chaos Edition-t is, de gondoltátok volna, hogy az első számítógépes játék 1995-ben jelent meg? Ez még igazi MS-DOS-os móka volt. Ellenben ez sem a helyes válasz, ugyanis a Blood Bowl születése egészen 1986-ra tevődik vissza. Talán nem gondoltátok volna, de ez eredetileg egy táblásjáték, ami ötvözte a kor híresebb Games Workshop játékainak szabályait az amerikai focival. És az eredmény brutális szórakozás és játékmenet, amit később a Cyanide Studios mesterien kiegészített szép grafikával és igazi sötét fantasy humorral. Összesen egyetlen egy hibája van az egésznek, még pedig az, hogy a játék fix szabályokkal rendelkezik, amiket ha megváltoztatunk akkor már nem is Blood Bowl-ról beszélünk, ezért hiába jön ki nekünk több verzió meg Blood Bowl 2, a játék nagyon minimálisan tud megújulni. Mi több, a második rész gyakorlatilag egy visszalépés a Chaos Edition-höz képest. Mondjuk ki kell hangsúlyoznom, hogy ez csak jelenleg van így, minden szériát el kell kezdeni a nulláról.


A szigorú szabályok miatt, a Blood Bowl 2 semmiben nem különbözik, mint a 2009-ben kiadott első része. Ugyan az a játékmenet és rendszer jellemző mindkettőre. Grafikailag viszont szépen fejlődött, amit bizonyít az is, hogy megjelent az új generációs konzolokra egyaránt. Ennek következtében a tipikus konzol-PC hiba rögtön észlelhető: nincsenek grafikai beállítási lehetőségek. Pontosan csak annyi van, hogy milyen minőségben szeretnénk futtatni a játékot, illetve kikapcsolhatjuk a füvet. Ennek következtében baromi nagy gépigénye van. Igaz a kicsi gépeken is elfut very low beállításon, és úgy is pofásan néz ki, de na, a testreszabás hiányossága mindig is egy fájó pont lesz.


Mint említettem, ez tulajdonképpen egy sport játék, ahol ötvöződik a brutalitás és az amerikai foci. 11 játékos játszik 11 ellen. Célunk nem feltétlenül csak az, hogy gólt szerezzünk, hanem az ellenséges csapat likvidálása is. A Blood Bowl 2-ben elfogadott szabály, az ellenfelek leütése és esetenként halált is okozhatunk, amiért a tömeg megőrül. Itt mindenki beteg. Minél véresebb egy meccs, annál több rajongót szerzünk, akik nagyban befolyásolhatják meccseink kimenetelét, de erről majd még később beszélek.


Ebben a sötét Warhammer világban, ahol mindenki gyilkol mindenkit, van egy sportág, ami mégis összehozza az embereket, hogy lássák ahogy más is gyilkol mindenkit. Ez a Blood Bowl. Az egyetlen olyan dolog ebben a világban, melynek fejlődésére felhasználták a tudományt és a mágiát is egyaránt. Ennek köszönhetően idő előtt feltalálták a felvételrögzítést és a televízió készüléket, hogy bárki otthonról tudja nézni a vérfocit. Az ogre Bobb Bifford és a vámpít Jim Johnson a Cabalvision HD csatorna két műsorvezetője és szakkommentátora közvetít minden egyes mérkőzést, valamit készít riportokat és jár utána a csapatok háttértörténetének. Ez lesz az a két figura, akik végig pofázzák a meccseket hülyébbnél hülyébb dolgokkal. Habár én annak idején csak az első résszel játszottam, szinte biztosra veszem, hogy abban nem volt kampány, csak ligák, és nem tudom, hogy a későbbi kiegészítők tartalmaztak-e ilyen komponenst, de a Blood Bowl 2 igen. Ez egy amolyan sztori mód, ahol megannyi meccsen kell végig verekedni magunkat a kupáért. Sajnos csak egy csapattal van lehetőségünk ezt megtenni, az emberek által alkotott Reikland Reavers-szel, akiknek megőrült a tulajdonosuk és minden játékost kirúgott, így mi, mint új edző, a nulláról építjük fel újra a csapat színvonalát. Igazából semmilyen extrém elemet nem tartalmaz ez a kampány, csak meccseket kell végig játszanunk, ahol szépen lassan épül fel a Blood Bowl összes szabálya. Az első néhány összecsapáson még elég laza a szabályrendszer, aztán később persze már komolyodnak a dolgok. Fórumozók egy nagyon hosszú, 15-20 órás tutorial-nak tartják, de ez pont alkalmas arra, hogy megszeressük és megismerjük a játékot. Arról nem is beszélve, hogy egy egész pofás kis sztori van kitalálva, rengeteg poénnal és hülyeséggel.


A játék szabályai meglehetősen egyszerűek. Körökre osztott játékmenet, mint egy interaktív sakk. Minden játékosnak külön értékei vannak, amik meghatározzák az ügyességét, az erejét, a páncél értéket és azt, hogy hány mezőt tud lépni. Persze ezen kívül vannak még más képességei is, de arról is majd később. Ez egy kockás játék volt eredetileg és ezt nem is akarták nagyon átvariálni a fejlesztők, ezért minden mozdulatnál kockát kell vetnünk és ezek eredménye megmutatja a cselekmények kimenetelét. De nem csak szerencse kérdése az egész, sokat számít, hogy hol és hogyan helyezkedünk. A kampány során remek meccsek és mellékküldetések mellett tanuljuk ezt meg. Ne derogáljon az, hogy csak emberekkel lehetünk, igazán jó móka. Egy alkalommal, mikor a sötét elfekkel kell küzdenünk, Jim, a vámpír ecseteli, hogy imádja a bort, amit az elfek doppingnak használnak. A meccsen mellékküldetésünk, hogy üssünk le kettő játékost annyira, hogy lesérüljenek, és akkor Jim segít nekünk. Mint kiderült, a segítség az volt, hogy biztos megnyerjük a meccset. Ez úgy valósult meg, leközvetítették, hogy úgy látták a Reikland Reavers szerzett 3 gólt, így gyakorlatilag felesleges volt tovább küzdeni. A közvetítés végére pedig vámpír barátunk berúgott, hiszen kiszívta a sérültek alkoholos vérét. Bob Bifford pedig egyszer közölte, hogy nem rasszista vagy ilyenek, csak utálja az elfeket és bár lenne mind halott. Az ő küldetésénél ha kiütöttünk 3 high elfet, beállt közénk a csapatba és darált rendesen. Ilyen ízléses poénokkal és csalásokkal van tele játék. Nem mindig a mi javunkra. Van hogy az ellenfél fizeti le a bírót, aki néha berohan és lerúgja az egyik játékosunkat, de olyannal is találkozhatunk, hogy a második félidőben a sztárjátékosunk átáll, hiszen a másik edző többet fizetett neki.


Mint említettem, minden cselekményre kockával kell dobni. Ez azt jelenti, hogy tényleg mindenre. A támadásra, a lépésre, a passzolásra, de még a labda felvétele sem 100%-os, hanem meg kell dobni. Ha nem sikerül, akkor azon kívül, hogy a játékosunk elejti a labdát, turnover-t kapunk. Vagyis, hogy lőttek a körünknek és ha volt még játékosunk, akikkel nem mozogtunk, már nem is fogunk tudni. A Blood Bowl 2 fő eleme a harc is, amit szintén kockával kell megjátszanunk. Ha nagyobb az erőnk, mint az ellenfelünké, akkor lehetőségünk van rá, hogy leüssük. Amennyiben több csapattársunk van a kiszemelt préda körül, összeadódnak az erők, így 1 helyett akár 2 vagy 3 kockával is dobhatunk, ami azt jelenti több lehetőségünk lesz a cselekmény kiválasztására. A leütés, vagy a leütéses lökés a jobbik esett, de van úgy, hogy csak lökni tudunk, ebben az esetben nem fekszik ki az ellenfél, de olyan is van, hogy mi esünk össze, vagy éppen mindketten. Ilyenkor ugyan csak turnover-t kapunk. Abban az esetben, ha kilökjük a pályáról riválisunkat, a felbőszült tömeg azonnal péppé veri és rögtön a sérültekhez kerül. Az ügyességünk pedig meghatározza a labda felvételének nagyobb esélyét, illetve a kitérést, hiszen az ellenfél mellett való elhaladásnál akár ki is gáncsolhatnak minket. De még a túl messzire való futást is meg kell dobnunk. Ha nem sikerült az akció, akkor a játékosunk egyszer csak összeesik, fröccsen a vér és turnover.


Az olyan akciók, mint a passzolás, a gól szerzés és az ellenfél megölése vagy sérüléses leütése sztár pontokat biztosít. Más nem. Hiába szerzünk egy karakterrel 10 kiütést egy meccs alatt, azért nem kapunk pontot. Ez amolyan tapasztalat, ha megszerzünk egy bizonyos mennyiséget, szintet léphet a játékosunk. Ami szintén a dobókocka számain múlik. Alapjáraton 4 képességcsoport közül választhatunk: az alap tulajdonságok, mint az erő vagy az ügyesség növelése, általános képességek, itt választhatjuk ki mondjuk a blokkolást, mely során ha olyat dobunk egy támadásnál, hogy mind a két játékos összeesik, akkor mi kivédjük ezt, vagy mondjuk itt található még a frenzy, ami egy sikertelen támadás esetén követi az ellenfelet és még egyszer dobhatunk. Aztán kapunk képességeket, melyek támadó eredetűek például: leütésnél a páncél figyelmen kívül hagyása, vagy labdajátékra, ahol biztosabb kezet vagy jobb passzolási képességeket fejleszthetünk. És még van a mutáció, amit nem használhat minden faj. Ilyenkor valamilyen plusz testrésze nő a játékosnak, még egy feje, vagy keze, csápok nőnek ki a hátából és még sorolhatnám. Ezek is plusz passzív képességeket jelentenek, de csak akkor tehetjük ki őket, ha szintlépésnél a kockák eredménye megfelel a képességcsoportnak. Például a mutációnál, most mondok valamit, az a követelmény, hogy az egyik kockán 3, vagy annál kisebb szám legyen, a másikon pedig 5 vagy annál nagyobb. Nem egyszerű a fejlődés az már biztos.


A kampány mellett különböző kupák és ligák vannak a játékban, amik végtelen számba mennek. Ha megnyertünk egyet, következhet a második szezon. Itt már mi rakjuk össze a csapatunkat. A Blood Bowl 2 nagy visszalépés a Chaod Edition-höz képest, ahol 23 csapat volt megtalálható, míg itt csak 8. Az ember, ork, törp, skaven (patkányok), high elf, dark elf, chaos és a bretonnian, amik szintén emberek, csak másfajta játékstílust képviselnek. Ha jól tudom, ez teljesen egy új csapat, tehát ilyennel még egyik verzióban sem találkozhattunk. Mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei. Például az emberekkel nagyon egyszerű a játék, de igazából nem lehet mesteri szintre fejleszteni őket, a skaven-nek pedig könnyen túlerőbe keverednek, hiszen alacsony páncélzatuk miatt könnyű őket kiütni. Amennyiben meg van a csapat, nevet kell nekik adnunk, színt és stadiont kell választani.


Sokat számít az, hogy hogyan költjük a pénzüket. A játékosok drágák, és ha valaki meghal vagy lesérül véglegesen, szükséges pótolni. Ezenkívül fejlesztenünk kell a stadionunkat, hogy több rajongók legyen, hiszen olykor bedobnak súlyos köveket a pályára, amik leütik az ellenfeleinket. Nem csak csapatkapitányok vagyunk, hanem menedzserek is: szponzort kell választanunk és azoknak megfelelni. A kampányban például egy harangfényesítő cég szponzorál minket és a többi támogató is ilyen bolondságokkal foglalkozik. Meccsek előtt lehetőségünk van még venni valamilyen pluszt, ami csak a következő mérkőzésre érvényes: több mentődobást, amit körönként csak egyszer lehet használni és ez biztosít egy újabb kockavetést, sztárjátékost, aki csak egy meccsre áll be, de rengeteg képessége van, lefizethetjük a bírót, aki így nem veszi észre a szabálytalanságainkat, például ha megtaposunk egy fekvő játékost, hogy legyen még rosszabbul. Rengeteg minden befolyásolhatja tehát a játékok kimenetelét. Talán még az időjárásról nem beszéltem. Néha esik, vagy havazik, esetleg túl meleg van. Ilyenkor csúszik a pálya, nehezebb elkapni a labdát, vagy ha a kirúgás előtt a játékosok 1-est dobnak, akkor hőgutát kapnak és nem szerepelhetnek a következő félidőig.


A Blood Bowl 2 nem újít sokat az előzőekhez képest, csak jobban néz ki és ez ráfért a szériára. Muszáj haladni a korral, hiszen a grafika fejlődik és ez egy remek alapanyaga lesz a következő kiegészüléseknek. De vannak benne olyan dolgok is, amik a közösség nem tetszését eredményezik. Például a cheerleader lányok csak emberek, nem faj specifikusak. Nagyon kevés optimalizálási lehetőség, de ami még rosszabb, az a játékipar legundorítóbb és legocsmányabb formája. Ugyanis, ezen a 8 fajon kívül még megtalálható a wood elf a lizardman csapat is, ám ezek csak akkor érhetőek el, ha előrendeltük vagy a megjelenés napján szereztük meg a játékot. Ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre áll 10 fajból csupán a 80% érhető el, amennyiben nem az első nap vagy előtte vettük meg a játékot. Ráadásul nincs is lehetőségünk megvásárolni pluszban, nincs, egyszerűen elérhetetlenek. Mentségére szolgáljon, mind a fejlesztőknek és a kiadónak, vagyis a Cyanide Studios és a Focus Home Interactive-nak, hogy nem az volt a céljuk ezzel, mint a gusztustalan EA-nek, hogy üzleti fogásként így több példány kelljen el, egyszerűen csak így akarták megjutalmazni a népet azért, amiért idő előtt megvették a játékot. Egyelőre nincs szó arról, hogy később be lehet-e majd szerezni ezt a 2 csapatot, de reménykedjünk, hogy igen.


Mindenesetre a Blood Bowl 2 egy remek játék, mely megköveteli a taktikai és a stratégiai gondolkodást is. A megannyi tartalom mellett PVP lehetőségek is vannak benne, ha valaki nagyon szeretne versengeni, de gép ellen is élvezetes szinte minden meccs. Steam-en eltudjátok érni, mint mindig. Ha gondolkodva akartok szórakozni és közben még nevetni is, akkor ez a Ti játékotok.

Pro:
+ Warhammer világ
+ Remek játékmenet
+ Igazi sötét fantasy humor
+ Színes csapatok
+ Végre egy véres sportág

Konta:
- Nagyon kevés grafikai opció
- Kivételezés az előrendelőkkel

Értékelés
 10
Játékmenet: 

Részletes szabályok, ahol szinte mindenre oda kell figyelni. A játékosok szintet lépnek és rengeteg képesség áll a rendelkezésünkre, hogy még hatékonyabb csapatot alkossunk, ezen kívül a csalás nem csalás, ha megfizetjük.
 10
Hangulat: 

Warhammer, amerikai foci, vér és sötét humor. Kell ennél több?
 8.5
Grafika: 

Nagyon szép és kidolgozott mozgás animációk, de ahogy közelítünk az apróbb részletek felé, merevség észlelhető. Itt gondolok az arcokra.
 8.0
Hangok: 

Összességében nem sok hang van benne. Talán 4 vagy 5 zene, de a tömeg rivalgása, a felszerelés csörgése, ahogy futunk, na meg persze a harc igazán jól hangzik.
 9.0
Szavatosság:

Az elejétől kezdve minden meccs ugyan olyan. Sőt, már az előző játéktól kezdve ugyan azok a szabályok érvényesek itt is. Mindezek ellenére valamiért az összes meccs izgalmas. Azt hiszem ez a sport szelleme: mindig ugyan az történik a pályán, csak máshogyan.
Review score
 9.1

A Blood Bowl 2 egy remek játék, mely ötvözte  a brutális Warhammer világát az amerikai foci hangulatával.  A vér és az izgalom mellett a sötét fantasy humor is igen nagy szerepet kapott, ami csak élvezhetőbbé teszi mind azt, ami már így is jó.

Összes oldalmegjelenítés