RONIN - Teszt és videoteszt

Pálcikaember Kill Bill...



A RONIN pontosan egy olyan indie játék, mint aminek látszik is. Olyan nagy meglepetést nem tartogat nekünk, ha láttuk a trailert vagy pár screenshotot. Ez egy egyszerűnek tűnő alkotás, ám ennek ellenére viszonylag nagy kihívást és valami eszméletlen nagy élményt nyújt. Mint látjátok ez egy oldalnézetes lopakodós akció játék, melyben a harc körökre van osztva. Szamuráj kardunk segítségével és bámulatos akrobatikus képességeinkkel kell kivégeznünk az ellenségeket. Hogy mi a történet? Nagyon egyszerű. Bosszút kell állnunk. Ennyi.


A játék elején látunk egy fényképet, melyen egy kislányt gonoszan mosolygó emberek vesznek körül. Nos, mi vagyunk az a lány, bár már felnőtt, és tulajdonképpen a körülötte lévőket kell kinyírnunk módszeresen. A RONIN 5 fejezetből áll és mindegyikhez 3 pálya tartozik. 2 amin át kell verekednünk magunkat épületeken és őrökön és az utolsó pedig van maga a célszemély. Viszonylag egyszerűnek tűnik, de korántsem az. Maga a játékmenet folyamatosan zajlik. WASD-vel mozgunk, az egérrel tudjuk kiválasztani az ugrásunk irányát és a space gomb segítségével megállítjuk az időt. E közben akár új útvonalat is tudunk választani magunknak az által, hogy a levegőben valamilyen objektumba lövünk egy kötelet. Sokszor kell majd ezt a kombinációt használni, mert így tudunk majd ablakokakt berúgni és az épületekbe bejutni. Ezen kívül van még szuper hack képességünk, mivel sok zárt ajtóval találkozunk majd.


A folyamatosság megszűnik a harcok során. Mind ez úgy működik, hogy amint megpillantunk egy ellenséget és ő is észre vesz minket, minden mozgás egy kört fog jelenteni. Tehát ha egyszer ugrunk, akkor az őr is cselekedhet. Ő valószínűleg lőni fog, nekünk pedig egyetlen darab életünk sincsen, szóval minden áron el kell kerülnünk a sebződést. Ha elég ügyesek vagyunk, a közelébe tudunk férkőzni és le tudjuk ütni, ám ilyenkor még nem hal meg, van 2 körünk, hogy kivégezzük. Később figyelni kell majd arra, mikor már több ellenség lesz egyszerre a pályán, hogy ne legyünk tűz alatt, amikor leakarjuk kaszabolni az őröket, hiszen abban a körben, amikor a gyilkosságot végrehajtjuk nem tudunk mozogni, ezért mások le tudnak minket szedni.


A játék viszonylag egyszerűnek tűnik, de a 3. pályától már igen sokat fogunk szenvedni. Szerencsére nem kell egy halál után elölről kezdenünk az egészet, vannak benne aranyos kis mentés pontok. Hasznos ezeket használni, főleg akkor, ha egy feladatot elbukunk, ugyanis minden pályán van 3 úgymond mini küldetés, melyet éppenséggel nem kötelező teljesíteni, de hasznos, mert így egy képességpontra tehetünk szert. Van benne egy fejlődés fa, hogy még jobb gyilkosok legyünk és elérhessünk olyan trükköket, mint például a teleport, vagy akár egy másolatot is létrehozhatunk magunkból, hogy összezavarjuk az ellenfelünket. Ezenfelül van egy alap tulajdonságunk, a limit break. Ez akkor kapcsol be, ha a harc során 5 alkalommal eltaláltunk egy ellenfelet, így kapunk egy dupla kört. Ez igazán hasznos, hiszen így anélkül tudunk valakit kivégezni, hogy minket megölnének.


Azért megtalálható a játékban az igazi lopakodós stílus legjobb elemei. Az árnyék a barátunk, ott nem lát senki, illetőleg ha olyan helyen vagyunk, ahol az ellenfél lát minket, de sebezni nem tud, például észre vesz minket az utcán az épületből, akkor riadóztatja a többieket. Sokszor az az egyik mini feladat, már azon kívül, hogy ölj meg mindenkit, hogy ne hagyd, hogy bekapcsoljon a riasztó, így az előtt kell megölni mindenkit, mielőtt benyomhatnák a telefonon a gombokat. Bár sokszor vannak civilek a pályán, akik éppen nem bántanak minket, ők is tudják riadóztatni az őröket. Éppenséggel meg lehet őket is ölni, de így elbukunk egy képesség pontot.


Egy szóval a RONIN egy remek akció dús lopakodós játék, amit egyébként egy ember, Tomasz Wacławek fejlesztett, köszönet érte. Számos kihívást tartogat, és én úgy gondolom, mind végig élvezetes lesz. A fokozódó nehézség igazán jól lett felépítve és maga a harcok is nagyon ötletesek. Habár az irányítással néha vannak gondok, legalábbis nekem voltak. Kicsit nehéz párszor megadni az ugrás irányt, de az is lehet, hogy csak én voltam béna. Mindenesetre nagyon ajánlom nektek ezt a cuccot, tényleg remek szórakozás. Mint mindig Steam-en ezt is eltudjátok érni, és itt egy kis videoteszt, hogy menet közben és lássátok, milyen is a RONIN!


Pro:
+ Remek harcrendszer
+ Kellően nehéz küldetések
+ Király képességeg

Kontra:
- Semmi sztori
- Néha nehézkes irányítás

Értékelés
 9.0
Játékmenet: 

Igazán szórakoztató ez az ugrálós kaszabolós rendszer.
7.0
Hangulat: 

Habár a sztori nem tesz sokat a hangulat mérlegére, de ez az esős sötét környezet nekem igen szórakoztató volt.
 9.0
Grafika: 

Ha a pálcikafigurákat vesszük alapul, igazán jól néz ki.
 6.5
Hangok: 

Semmi extra, bár nem is hiányzik.
 7.0
Szavatosság:

Viszonylag sok időt el lehet majd tölteni a játékkal. Magán a végigjátszáson kívül az is vonzó, hogy minden feladatot el tudjunk végezni az adott pályán. Ezenkívül semmi nem köt majd le.
Review score
7.7
A RONIN egy igazán szórakoztató és sok kihívást tartogató oldalnézetes akció-lopakodós játék, mely garantáltan szórakoztatni fogja a játékost. Egyszerűsége miatt hiányoznak belőle komponensek, amik miatt sajnos nem érdemel több pontot, de sokszor nem is vágyunk komplex dolgokra, nem igaz?

Összes oldalmegjelenítés