Evoland 2 - Előzetes

Zelda és Megaman szerelemgyermeke...



Rettentő boldog és végre kielégült vagyok, hogy kipróbálhattam az Evoland 2-őt. Na ez az a játék, amit már évek óta keresek, ami annyira király, hogy még, ami annyira retró, hogy egyben forradalmian új is, amit a játékipar évek óta hiányol a polcáról. Sajnos nem volt alkalmam játszani az első részével, de amit leveszek a képekből és a videókból az az, hogy hasonló felépítésű, mint a második rész, illetve ez fordítva igaz, és a játékmenete tulajdonképpen az öreg Final Fantasy stílust idézi vissza. Ugye ez a körökre osztott harc, a menü meg persze a kurzor is egy az egyben a jó öreg SNES élményt adja vissza. Persze későbbiekben fejlődik a grafika, ahogyan a játékmenet kiteljesedik, és úgy gondolom ez meglehetősen egyedi ötlet. Nincs ez másként a második résznél sem, viszont a játék alapjául most egy másik régi klasszikus jelenik meg, pontosabban én kettőt véltem felfedezni, de ezek nagyon hasonlóak, csak éppen az egyik nem a híresebb kategóriába tartozik.


Szóval az Evoland 2 teljesen egy Zelda játék, nagyobb részben. Én nagyon örülök, hogy vannak olyan retró hangulatú alkotások, amik ezt hozzák vissza. Úgy fél éve teszteltem az Oceanhorn című cuccot, az is nagyon hasonlított a klasszikus Zelda játékokra, de megjelenésében már teljesen új volt. Az Evoland 2 viszont nem. Illetve az elején nem. A játék története egyszerűnek tűnik, de annál érdekesebb. Főszereplőnket mi nevezzük el, de az alapneve Kuro, ami magyarul igen viccesen hangzik és nem mellesleg kemény is, képzeljétek el, ahogy Kuro megy és szétkú.., öhmm, szétver mindent, tehát maradjunk ennél. Szóval Kurot Fina, a falusi lány ápolgatja a házuk ágyán, hiszen édesapja eszméletlenül találta a fiút az erdőben. Persze mi nem emlékszünk semmire, de ennek az egyébként rettentő mókás csajnak az jut eszébe, hogy menjünk vissza oda ahol a szélütést kaptuk, hátha ott derengeni kezd valami. Ki gondolta volna, hogy ilyen bonyolult ki menni egy kapun? Majd erre később kitérek. Szóval kint a dzsungel közepén látunk három démont, amik igen szokatlanok, hiszen a birodalom (sajnos nem a galaktikus), 50 évvel ezelőtt legyőzte a gonoszokat. Konstatáljuk, hogy valami régi monolitnál bandáznak és imádkozzunk, hogy ne valami rosszat akarjanak csinálni, csak uszító szövegeket firkálni rá a menekültekkel kapcsolatban, de sajnos nem így van. Meg akarják kaparintani a titkos mágiát, amihez ezen a kövön át vezet út. Ami azt illeti aktiválják és megjelenik az erdő őrzője, aki mint olyan védelmi mechanika képpen, elakarja pusztítani a közelben lévő embereket, nehogy megszerezzék a titkos fegyvert. Ez azzal egyelő, hogy ki akarja irtani a szeretett falut.


Kurot azért nem olyan fából faragták, aki ezt hagyná, arról nem is beszélve, hogy Fina kétségbe van esve, ezért legyűrjük az őrzőt, és egy villámcsapással rögtön megváltozik a játék grafikája. Eddig egy igazán látványos pixel grafikát kaptunk, ami azért túl mutat már a SNES megjelenésén, amolyan PSX-es, ha visszaemlékeztek kijött pár ilyen játék rá. Viszont hirtelen átalakul minden és a jó öreg Link to the Past nyílik meg szemünk előtt, legalábbis engem teljesen arra emlékeztetett. Kivéve a hangok, azok olyanok, mint a Young Merlin című játékban, ami szintén egy nagyon király kaland cucc. Történetben egyébként -50 évet utaztunk, mikor még a démonok nem győzettek le. Észrevehető tehát, hogy a játék grafikája kronológiailag változik. Vannak benne jelenetek korábbi évekből és itt Gameboy grafika jelenik meg, a zöld és fekete pixelek. Aztán a későbbiekben jönnek a szépséges 3d-s elemek, sőt, van benne oldalnézetes verekedős rész is, de még felülnézetes arcade repülős stílus is megtalálható. Egyszóval egy játék kánaán az Evoland 2.


A sztori nagyjából az, hogy vissza kell keverednünk a mi időnkbe, de ha már itt vagyunk, akkor a démon kérdést is meg kéne oldani. Jól tele van fűszerezve az egész viccel, logikai feladatokkal, nem kevés harccal, választási lehetőségekkel, nyomozással, ármánnyal és furmánnyal. A játékmenet tehát olyan, mint a Zelda. Nincsen körökre osztott harc, hanem minden valós idejű. Később akció dúsabb lesz, amolyan Megman, de van benne Bombermant visszaidéző pályarész is. Szintet lépünk, pénzt és alapanyagokat gyűjtünk, hogy menő cuccokat készíthessünk magunknak. Tele van a játék rejtett ládákkal, melyekben csillagok vannak. Egyelőre nem tudom mire jók, azt mondja a program, hogy gyűjtsek össze 50-et és valami jó fog velem történni.


Visszatérve az elejére, már amint megkezdődik kalandunk, kalandba keveredünk. A kimenetel az erdőbe viszonylag bonyolult, hiszen először fegyvert kell találnunk magunknak, de a boltos nem tud eladni nekünk kardot, mert elzárta a kereskedő utat a törmelék ezért nincs raktáron, viszont van egy régi épület, ahol lehet valami vágóeszköz, de az be van zárva, ellenben van öreg bácsi, akinek van oda kulcsa, de ő meg túl smucig ahhoz, hogy ingyen odaadja, ezért jön a feladat. Horgászni próbál, egyszerer több pecabottal és összegabalyodott a damil, vagy nem is tudom a fantasy világban mit használnak e célra, a lényeg, hogy nekünk kell kibogozni és jön egy klasszikus rejtvényfejtő labirintus játék, ahol a haltól kell visszakeresni a helyes utat a horgászbothoz. Rengeteg ilyen feladvány van, amik egy idő után gondolkodtatóan nehezek lesznek.  Szerencsére a Puzzle mellett azért van más logikai feladvány is. Például egy börtönben, ahonnét meg kell szöknünk igazi lopakodós módon, nincsen fegyverünk, osonni kell az őrök mögött árnyékból-árnyékba, az egyik kaput jelszóval védik, és ki kell faggatnunk a rabokat, hiszen mindegyik tud egy töredéket a jelszóból.


Rengeteg játék utalást találtam még az Evoland 2-ben. Nem csak a különféle grafikai megjelenések és a változékony harc rendszere miatt, hanem például ennél a lopakodós résznél Metal Gear Solid módon egy dobozban kell haladni, amit Fina meg is kérdőjelez, hogy ki a manó dől be ennek. Vagy például az arénában, mikor harcos nevet kell választani, ilyen lehetőséget dob fel a játék, hogy Super Morio, Solid Snale, Wonderman vagy éppen Dexterminator. Poénból sincs hiány, nagyon tetszett, amikor egy falhoz értünk a csapatommal, és hosszas fejtörés után arra a következtetésre jutottunk, hogy át kell ugrani és kész. Ekkor szerezzük meg egyébként az ugrás képességét.


Egyszóval rengeteg stílus keveredik az Evoland 2-ben és jól! Tudomásom szerint nincs köze az előző részhez, szóval ha a Final Fantasy téma jön be, akkor azzal is próbálkozhattok, én úgy érzem nem fogjátok megbánna, hiszen izgalmas, a játékmenete egyenesen lenyűgöző és baromi változatos. Sajnos Ti még nem próbálhatjátok ki a második részt, gyakorlatilag még a Steam listában sincs fent, de hamarosan biztos elérhető lesz ez a remek alkotás, melyet a Shiro Games biztosít nekünk.

(Talán már megszokhattátok, hogy a játékaim 85-90%-ban készítek videotesztet is, pontosabban ez még csak ugye egy amolyan betekintés lesz. Hamarosan elkészül, hű társam Süti sajnos dolgozik, ezért kicsit nehézkes egyeztetni időpontot a projekt elkészítéséhez, de még a héten érkezik a videó, és megláthatjátok, hogy mennyire király is az Evoland 2!)

Itt van tehát a jól megérdemelt bemutató videó! Jó szórakozást kívánunk hozzá:


Összes oldalmegjelenítés