Batman: Arkham Knight - Teszt és videoteszt

Teszteltük az Arkham-sorozat befejező részét...

Mindig egy picit nehéz, ám mégis örömteli az, amikor az ember olyasmiről, jelen esetben olyan valakiről, írhat, akit egészen fiatalon, cirka öt-hat éves kora óta ismer, és szeret. Nem mondom, hogy a Batman-rajongásom „star wars-i” méreteket ölt, azonban mégis egy meghatározó idolról van szó, aki mellett nem mehetek el szó nélkül. Imádtam nézni a rajfilm-sorozatot a tévében, ámulattal néztem Tim Burton két filmjét, és fiatal szemmel, még a harmadik rész se tűnt olyan rossznak. Az idő múlásával valamennyire enyhülő rajongásomnak új lendületet adott Nolan trilógiája, amely filmek bár nem annyira meghatározóak számomra, mint a Burton-féle alkotások, mégis kifejezetten szeretem őket. Ami az új filmeknél nagyobb hatást gyakorolt rám, az a 2009-ben elindult Arkham játéksorozat, amelynek mindhárom részét szerettem, az Arkham Asylumot, pedig egyenesen imádtam, szóval a frissen megjelent befejező résznek nem kisebb feladata volt, mint megfelelni az elvárásoknak, és ügyesen lezárni ezt a nagyszerű sorozatot. Lássuk, ez mennyire sikerült neki!

Valami bűzlik Gothamben

Az Arkham Knight története magától értetődően a második részt folytatja, így akik esetleg nem játszottak volna az Arkham City-vel (Shame on you!), azok hagyják ki ezt a bekezdést, mert akad majd egy-két spoiler.


A program egy évvel Joker halála után veszi fel a fonalat. Hősünk főellenségének halála hatalmas mértékben szorította vissza a bűnözést a városban, amely hosszú idő után először indulhatott el egy boldogabb és nyugodtabb jövő felé. Ez azonban csak egy ideiglenes állapot, hiszen a sötétségben megbújva Madárijesztő arra készül, hogy elpusztítsa a várost, és vele együtt védelmezőét, Batmant is. A játék elején tehát kiderül, hogy Madárijesztő el akarja árasztani Gothamet a legújabb mérgével, ami hatására villámtempóban evakuálják a várost (ez a magyarázat arra, hogy miért csak bűnözők vannak ismét az utcákon), majd hősünk megkezdi mentőakcióját, amelynek már az elején egy új, és titokzatos ellenféllel találkozik, aki Arkham Knightnak nevezi magát. Vajon hogy végződik a sorozat? Ki lehet ez az Arkham Knight? Akkor most tényleg halott Joker? Ezek a kérdések fogalmazódhatnak meg a legtöbb játékos fejében, ezért is szerencsés, hogy ezekre mind választ is kapunk a végigjátszás során. A készítők bizony kitettek magukért, egy remekül megírt, több síkon játszódó, az eddigieknél sötétebb tónusú történetet kapunk, amivel remélhetőleg mindenki elégedett lesz. Én az voltam, vagyis egy ponton picit csalódtam, de legyen ez az én bajom.

Inspector Gaget

Habár a történet nagyon jó, szerencsére nem csak az az egyetlen eleme a játéknak, ami miatt érdemes nekiesni, hiszen az eddigi részeket is főként a játékmenet miatt szerettük, amely a rajongók számára ismerős lesz, de azért akad itt néhány újdonság, és fejlesztés, amiket érdemes átbeszélni. Ahogy az előző epizódokban, úgy itt is hangsúlyos szerepet kaptak a különböző kütyük, amelyeknek nagy része már rögtök a játék elején elérhető lesz. Ezek mindegyikével találkoztunk már a korábbi játékokban, egyedüli újdonságot a hang szintetizáló eszköz jelenti, amely segítségével hangazonosítós ajtókon juthatunk át, valamit félrevezethetjük a rádióval rendelkező ellenfeleket is, úgy hogy a felettesük hangján különböző parancsokat adunk ki nekik. A többi eszköz nagyjából ugyanazt tudja, mint eddig. Egyedül a hackelő berendezésünk funkcióinak száma bővült, ugyanis most már a játékban található drónokat és telepített lövegeket lehet vele ideiglenesen megvakítani.


Az Arkham Knight legnagyobb újdonságát egyértelműen a Batmobile jelenti. Az előző részekben, csak feltűnő járművet most már vezethetjük is, így az amúgy elég nagy területen sokkal gyorsabban tudunk közlekedni, valamint csak vele győzhetjük az Arkham Knight által a városra szabadított drónsereget. Ezen kívül a különböző Rébusz-trófeák megszerzésében, Rébusz által alkotott nyakatekert autóversenyeken, a főmissziók szinte mindegyikében, valamint néhány mellékküldetés során is elengedhetetlen lesz majd a használata. Ez szerintem egy kellően nagy újdonság a sorozatban, és más ízt is kölcsönöz a játékmenetnek, bár őszintén szólva néha már egy picit zavart, hogy szinte minden főküldetésbe becsempészték valahogy a fejlesztők a járművet, mintha csak attól féltek volna, hogy kárba vész a sok munka, amit a megalkotásával töltöttek. Szerencsére a járgányt kifejezetten egyszerű kezelni, és nagyon jól is irányítható, így nem leszünk idegroncsok egy-egy autós szakasz végére.

A pöpec verda mellé természetesen új szerelés is dukál, így Batman még a játék elején lecseréli jelmezét egy újabb, erősebb, változatra, amely mégis könnyedebb mozgást enged viselőjének. Ezt kihasználva, lehetőségünk lesz egy új képesség használatára, amely a Multi Fear Takedown nevet viseli, és ahogy a neve is mutatja, több ellenfél gyors leterítését teszi lehetővé. Ehhez lesből kell az ellenre támadni, majd minden egyes ellenség leütése közben ki kell választani a következő célpontot. Nagyon hasznos képesség, amivel alapból három (később akár öt) rosszfiút is kiüthetünk szinte azonnal úgy, hogy reagálni se tudnak. Jól hangzik, igaz? Emellett rendkívül látványos is. Természetesen ez a képesség nem éppen csendes, szóval azonnal odacsalja a többi ellenfelet, és ahhoz, hogy újra használhassuk, egy csendes leterítést kell végrehajtanunk.

Utcai háborúzás

Ha már szóba került a harc, akkor érdemes egy kicsit beszélnünk az Arkham Knight harcrendszeréről. Nyilván senkit nem lep meg az, hogy a fejlesztők megtartották a jó öreg free flow rendszert, amelyet mostanra már gyakorlatilag tökéletesre csiszoltak. Pár apró újdonság természetesen itt is akad. Például Batman most már bármikor felszedheti a földről az elejtett vascsöveket, vagy baseballütőket, amelyekkel keményebben odasózhatunk ellenfeleinknek, valamint lehetőségünk van bizonyos környezeti elemeket (biztosíték doboz, lámpa, légkondi) használva azonnal kiütni egy-egy embert. Ezen a két dolgon kívül még egy új elem van, amely nekem a személyes kedvencem lett a pusztakezes harcok során, mégpedig egy társsal közös verekedés. Ilyenkor szabadon válthatunk a két karakter között, és egy mérő feltöltése után lehetőségünk van egy közös kiütésre, amikor a két karakter egy látványos mozdulatsorral azonnal kiüt egy ellenfelet. Hogy kik is ezek a társak, azt inkább nem árulnám el. Sokkal nagyobb élmény lesz így. Ezen kívül ilyen közös kiütésre a Batmobile-t is segítségül hívhatjuk, ha éppen a verekedés közelében tartózkodik, ebben az esetben járművünk egy jól irányzott gumilövedékkel szenderíti álomra a kiválasztott delikvenst. Összefoglalva a harc még mindig remekül működik a játékban, és talán most a legélvezetesebb.


A lopakodós részeken szintén történtek kisebb finomítások, például több pozícióból is elérhető a csendes leterítés, és ott van még az új ruhánál megemlített Multi Fear Takedown is, szóval a játék ezen része is most lett talán a legjobb.

Természetesen, ha már említettem a Batmobile-t, mint új kütyüt, akkor nem mehetünk el amellett, hogy hősünk autója, inkább egy tank, amellyel harci üzemmódban könnyedén mozoghatunk mind a négy irányba, közben pedig egy 60mm-es ágyúból és egy gépfegyverrel szórhatjuk az áldást a drónokra, valamint gumilövedéket a gyalogos ellenfelekre. Ezen kívül a célkereszt körül található egy mérce, amely ha megtelik, akkor egy rakétát lőhetünk ki egy célpontra, amely azonnal megsemmisül. A későbbiekben lehetőségünk lesz majd drónokat hackelni, de EMP-t is bevethetünk majd így, valamint több mércét is kapunk, amelyekkel többször is elsüthetjük ezeket, vagy egyszerre több célpontot is szétszedhetünk rakétákkal. A vezetéshez hasonlóan a Batmobile ilyenkor is remekül kezelhető, így kellő gyakorlással, és fejlesztéssel legyőzhetetlenné válhatunk.

A bűnös város

Ez természetesen nem csak járművünkre igaz. Ha túl szeretnénk élni az egyre nagyobb mennyiségben támadó ellenfeleket, vagy az egyre szorosabb szituációkat, akkor nem árt, ha a szintlépéskor, valamint a mellékküldetések részfeladatainak megoldásakor kapott pontokat el is költjük az ismerős, átlátható képernyőn. A pontokat most is több különböző irányba pakolhatjuk, azaz lehetőségünk van a ruhánkat, a harcstílusunkat, a Batmobile-t, és annak harci módját, valamint a kütyüinket is fejleszteni.


Szerencsére pontokból lesz utánpótlás, hiszen nem csak szintlépéskor, hanem a mellékküldetések, az ún. Most Wanted küldetésekben való haladásért is folyamatosan kapjuk ezeket, úgyhogy érdemes haladni velük, már csak azért is, mert mind érdekesre sikerült, és mindegyiknél valami mást kell csinálnunk. Fel kell kutatnunk az elrabolt tűzoltókat, és azok parancsnokát, ilyenkor figyelnünk kell a rendőrségi, és az ellenséges rádióadásokat, és azok alapján megtalálni a túszejtések helyszíneit, vagy például ki kell nyomoznunk egy sorozatgyilkosságot, amelyek helyszíneit rendőrségi rádióadások, valamint a hangosan szóló opera zene alapján találhatjuk meg. Amíg előbbinél csak péppé kell verni a rosszfiúkat, addig a másodiknál azonosítani kell az áldozatokat, azok vizsgálatával. Ezen kívül lesznek ellenséges konvojok, őrtornyok, útblokádok, Rébusz-trófeák és még sok más. Ha Rébusz-trófeák, akkor érdemes megemlíteni, hogy ismét lesznek feladványok, amelyeket én kifejezetten csíptem az első két részben. Ezen kívül kvízmesterünk készült pár csavaros akadálypályával új járművünk számára, szóval nem fogunk unatkozni a végigjátszás során az biztos.

Sokan több, mint száz órás játékidőről beszéltek sokan a játékkal kapcsolatban, ám szerintem ennyit egy végigjátszás alatt nem lehet beleölni a programba, még ha mindent meg is csinálunk, ám ez nem jelent problémát, ugyanis ha csak a történettel, és a Most Wanted küldetésekkel foglalkozunk, és nem kívánjuk összegyűjteni az összes Rébusz-trófeát, valamint a pályán elszórt kihívásokkal sem foglalkozunk, úgy egy laza harminc órás mókát kapunk a pénzünkért. Azonban érdemes a trófeákat is felkutatni, hiszen a Rébusz-féle Most Wanted küldetés csak úgy fejezhető be rendesen, és a történet legteljesebb befejezésének eléréséhez meg kell csinálni az összes küldetést. Ezzel máris negyven-negyvenöt órára duzzadt a játékidő, amelyet még tovább növelhetnek a különböző kihívások, szóval így sincs oka szégyenkezni a programnak, mert egy tartalmas és hosszú élmény lesz a végigvitele.

A Denevérember új ruhája

Ahogy a képeken is látszik, a játék egyszerűen remekül fest, ráadásul a fejlesztők ezt a látványt a tízéves Unreal Engine 3-on érték el, ami szép teljesítmény. Ám ezért érdemes megemlíteni, hogy ebben a különböző új szűrők és effektek nagy szerepet játszanak, hiszen nélkülük, már közel se lenne ennyire lenyűgöző a végeredmény. A karakterek minden eddiginél részletesebben lettek kidolgozva (láthatjuk, hogy Batman szeme egyre jobban bevérzik a játék vége felé), meg annak is örülök, hogy végre nem csak Naposim-zabáló (ex)fegyencek ellen kell küzdenünk, hanem sokkal reálisabb külsejű, ám mégis agilis zsoldosokkal is, ráadásul minden egyes bunyó baromi látványos. Az eső- és fényeffektek szintén pazarok, és sokkal élőbbé teszik a környezetet, szóval a játékra ránézni is öröm, nem csak játszani vele.


Üröm az örömben, hogy ahogy azt sokan tudjátok, a PC-s port (nincs rá jobb szó) vállalhatatlanra sikerült, ám azt is tegyük hozzá, hogy ezért elsősorban a kiadó és az átiratot készítő csapat okolható. A negatív reakciók miatt a játékot jelenleg nem lehet kapni a platformra, így azok, akik PC-re tervezik a vásárlás már valószínűleg egy jól működő változatot kapnak kézhez. A magam részéről én egészen szerencsés vagyok, ugyanis a játék jól futott, és csak siklás illetve autókázás közben szaggatott be egy-egy másodpercre. Fagyást a tesztelés során csupán egyszer tapasztaltam, így számomra az élményt szerencsére ez a fiaskó nem rontotta el.

A szinkron, ahogy az előző részekben, úgy itt is parádésra sikeredett, Batman szerepében ismét Kevin Conroy-t hallhatjuk, és igazából mindenki más is visszatért, aki az előző részekben szerepelt. Csillagos ötös, leülhet!

Ítélet

Az Arkham Knight egy remek sorozat méltó befejezése, amely szinte tökéletesre csiszolt mindent, ami az elődökben is jó volt. A sorozat rajongói számára kötelező vétel. Igen, még PC-n is, ha majd végre rendbe hozzák az átiratot, mert a játék megérdemli. Játsszátok!

- Süti –


Pro:
+ Tökéletesre csiszolt harcrendszer
+ Szép grafika
+ Remek szinkron
+ Sok és érdekes tartalom
+ Batmobile,…

Kontra:
- … amit talán egy picit sok helyen erőltetnek
- Egyelőre vállalhatatlan PC-s port

Értékelés
 10 Játékmenet: 

Batmant irányítani még mindig borzasztóan élvezetes, ráadásul jobb, mint valaha.
 10 Hangulat: 

Hamisíthatatlan képregénytörténet az eddigieknél egy picivel sötétebb tónussal színezve.
 9.0Grafika: 

Az öregecske motor ellenére a játék pazarul fest, és jól esik ránézni.
 9.5Hangok: 

Szinkronmunka még mindig parádés, valamint a zene is hozza az elvárható minőséget.
 9.0Szavatosság:

Bár nagy eséllyel nem fog sok száz órára a monitor elé szögezni minket, még így is elég sok időt tölthetünk Gotham megmentésével.
Review score
 9.5Az Arkham Knight egy remek játék, amely a konzolos játékosok számára kötelező vétel, és az újra-kiadás után nagy eséllyel a PC-tulajok is nyugodtan rárepülhetnek majd. Megéri.

Összes oldalmegjelenítés