Ark: Survival Evolved - Előzetes

Ha dinó lázban égsz a Jurassic World miatt, látogass el erre a szigetre...



Sok kommentben olvastam, hogy ezaz, végre elkészült, amire mindenki vágyott, egy dinós survival játék. Ehhez képest az Ark: Survival Evolved csak 73%-os pozitív visszajelzésnek örvend, ami soknak tűnik, de a szent Steam határain belül éppen hogy csak nem vegyes megítélésű, hanem többnyire pozitív. Valamelyik nap Süti kollégámmal beszélgettünk gyerekkorunk nagy játék élményeiről, és ő azt ecsetelte, hogy sokszor volt jedi lovag, ami azt jelentette, hogy zseblámpával kardozott a sötétben. Én viszont többször alakítottam át magamat dinóvá, ezért le is csaptam erre a survival cuccra. Kicsit mérges vagyok rá. Úgy látszik, ezeknek a játékoknak 2 ismérvük van. Az első: örökké early access állapotban lesznek. A H1Z1, a DayZ vagy éppen, amit én már teszteltem, a GRAV, mind mind olyan túlélő alkotás, amely talán sose növi ki magát egésszé. A második: optimalizálatlan. De még mennyire, hogy az. Bár a GRAV verte ki a biztosítékot, a minimum 8 giga ram igényével (jézusúristennyolcgigaminekhova?), viszont az Ark: Survival Evolved is megeszik ennyit. Habár minimum 4 van kiírva, nem lesz elég. A játék oly annyira nincs testre szabva, hogy az áruház oldalon nem találunk információkat az ajánlott gépigényről. Ha engem kérdeztek, a fejlesztők se tudják, hogy mi az a vas, ami kényelmesen elvinné az egészet. Esetleg még ki se fejlesztették ezeket az eszközöket.


A játék ellenben nagyon el van aprózva, ami azt hiszem egy gyűjtögetős-túlélős címnél ez a lehető legjobb ötlet. Erre már az is példa, hogy az Ark: Survival Evolved-nak négy darab fejlesztői csapata van. Bizony. A Studio Wildcard, Instinct Games, Efecto Studios és a Virtual Basement dolgozik azon, hogy minél több és jobb dolog kerüljön bele ebbe a dinós levesbe.  Ettől eltekintve viszont az Ark nem igazán váltja meg a világot. Gyűjtögetünk, építgetünk, eszünk-iszunk, próbálunk életben maradni, de olyan nagy újdonságokkal nem bír. Persze ott van a dinók idomítása, ami talán ide sorolható. A játék rögtön egy 10 perces töltő képernyővel kezd, azt hiszem ez a survival alkotások védjegye: a megkezdés mindig hosszú. Aztán miután elindult, jön egy következő 10 perc, melyet a menüben fogtok eltölteni a grafika belövésével. Istennek sincs olyan gépe, ami ezt max grafikán futtatja. De tényleg. Az Ark a végletek játéka: ha mindent fel tudtok húzni és normálisan fut, akkor egy csodálatosan szép világot kaptok dinokkal, ellenben ha ez nem sikerül, akkor valami kezdetleges undorító halmazt, ugyan csak őshüllőkkel. Borzalmasan csúnya, ha nincsenek maximumon a beállítások. Szerencsére egy survival játéknál nem hátrány, ha nem szép, és egyébként is örülhettek, ha akárhogy is elindul az egész.


A szerverek baromi túlterheltek, saját szolgáltató indításáról meg ne is álmodjatok. A világok 70 fősek és délután semmi esélyetek, hogy a népszerűbbekbe bekerüljetek, mert mindegyik tele van. Kis kutakodás után persze megtalálhatjátok a megfelelőt. Vannak olyan elemek az Ark-ban, amiket nem igazán értek, hogy miért így tették bele és ilyen például a túlélő elkészítése. Testre szabhatjuk saját karakterünket. Örömmel néztem, hogy van benne nő, ugyanis nőstény embertársainkra ritkán gondolnak a fejlesztők. A kozmetikai beavatkozások igen, hogy is mondjam, butácskák. Lehet például hajszínt választani, de formát nem, ezen kívül a végtagokat lehet kicsinyíteni és nagyobbítani. Tudtok csinálni vékony embereket nagy Bud Spencer tenyerekkel, vagy akár Slenderman-t is. Nagyon vicces találkozni játékostársainkkal, akik ugyan csak mutáns egyedeket hoznak létre. Kicsit frusztráló lehet a megannyi bug és glitch mellett a gyakori szerver lag. Sok szoba nem kizárólag PVE, hanem PVP beállítottságú, ahol a harc nem csak a dinók ellen folyik, hanem más játékosok is vígan ránk támadnak, ám ezek a küzdelmek igen kellemetlenek a folytonosság hiánya miatt. Ilyenkor ne is próbáljatok verekedni senkivel és semmivel, főleg ne dinóval, mivel azt a gép irányítva így annak minden harapása találni fog, szóval csak futás a fenébe. Persze ennek is megvan az ára.


A kijelzőn láthatjuk karakterünk életét, stamináját, éhség és szomjúság szintjét, valamint túl tudunk forrósodni, mondjuk egy kiadós rohanás után, és le is tudunk hűlni. A játék ilyenkor szól nekünk, hogy hé, meleged van, mártózz meg a vízben. Aztán az jön, hogy hé, hideged van, keress egy napos helyet. Oda kell figyelnünk a megfelelő táplálkozásra és a folyadékpótlásra is. Mivel a szigeten nem ehetünk joghurtot, hogy emésztésünket javítsuk, ahogy a reklámok tanítják, vigyázni kell arra, hogy mi is az amit beviszünk a szervezetbe. Tele a dzsungel bogyós növényekkel, de ezek közül van amelyik megrontja a gyomrunkat. A szó szoros értelmében. Hősünk össze tudja csinálni magát, ezért mindig ellenőrizzétek a helyes tápanyagot és ügyeljetek a székelésre! A gyűjtögetés az a megszokott módon folyik. Először botot meg követ kell keresnünk, hogy tudjunk belőle baltát készíteni, aztán jöhet a favágás. Élelemszerzésnek vadászhatunk állatokra és dinókra, valamint gyűjtögethetünk bogyókat a dzsungelben. Karunkon van egy mini gyémánt, ami az invertory. Megmutatja miből mennyink van és a tervrajzok is itt találhatóak meg, ha netalán tán házasodásra adnánk a fejünket. Minél tovább vagyunk életben és több helyet derítünk fel a szigeten, annál nagyobb lesz a tapasztalatunk és ezt a játék a szintlépésének az opciójával ajándékoz meg. Növelhetjük életünket és staminánkat, valamint új craft opciók nyílnak meg. Magasabb szinteken akár lőfegyvereket is gyárthatunk. Nem csak íjat, de puskákat is. Ahogy említettem építhetünk házakat, viszont ezt gondosan meg kell gondolnunk, ugyanis nagyon számít az, hogy hol helyezzük el fészkünket. Offline állapotban is a szerver élni fog, és szerény otthonunk mindig ott fog állni, ahová megalkottuk, ami azt jelenti, hogy bárki vagy bármi arra császkálhat és megsemmisítheti. Igen, nehéz az élet a szigeten.


A dinók talán kicsit csalódást jelentettek. Meghatározott helyen vannak, nem pedig vándorolnak össze-vissza. Igazából jól néznek ki, kellően nagyok is, főleg a T-rex, de viselkedésüket tekintve nem nyűgöznek le, pedig ez lenne a játék ékköve. Persze ettől eltekintve be lehet fogni őket és akár csak egy házi jószágot, valamilyen célra felhasználni. Van olyan őshüllő, ami megülhető, tehát lehet rajta „lovagolni”, de van amelyik cipekedésre alkalmas. Ezeknek gondját kell viselni, ami azt jelenti, hogy nem szabad megfeledkezni az etetésükről. Erre jobb, ha odafigyelünk, ne nagyon adjunk húst a növényevőnek és fordítva, mert az állat nem igazán lesz hálás érte. Viszont a gondviselés meghozza gyümölcsét, dinóink szintet lépnek, így több életerővel rendelkeznek, valamint gyorsabban és nagyobb tömeget képesek majd elbírni. Nekem nagyon tetszett, hogy a megült állatokkal harcolhatunk, mint például a raptorral, de a pteranodonnal repülhetünk is.


A játékban található különleges űrlény dolgok, amiket hatalmas égbe menő fények jeleznek. Ezek információkat tartalmaznak a szigetről, valamint király felszereléseket és egyéb nyalánkságokat. Persze megszerzésük nem egyszerű. Sokszor a forrás barlangokban van, melyeket olyan lények őriznek, akiket egyedül képtelenek vagyunk legyűrni, ezért rá van kényszerítve a túlélő, hogy klánt alapítson és játékostársaival neki essen a sziget boss-jainak.


Az Ark: Survival Evolved nem nyújt sok újdonságot egy megszokott survival játékkal szemben, ellenben hangulatilag csillagos ötösre értékelném. Jó ötlet a dinók idomítása, de sokat kell még ezen csiszolni. A fejlesztők 2016-ra ígérik a játékot teljes egészében, én ezt megkérdőjelezném, hiszen a jó túlélő alkotások mindig early access verzióban maradnak. Tény, hogy sokat kell még ezen csiszolni, főleg az optimalizáláson, mert az egyelőre katasztrofális. Egyébként folyamatosan fejlődik, napjában szerintem 2 darab frissítés is jön ki hozzá, valamint sok dolgot ígérnek még nekünk, mint például járműveket. Steam-en meg tudjátok venni, a nyári akciók miatt most kedvezményesen, de lehet még fog lemenni az ára a jelenlegihez képest. Sok kitartást kívánok hozzá, mert tulajdonképpen csak erre van szükség, ha élvezni akarjátok.

Összes oldalmegjelenítés