Elite: Dangerous - Teszt


Megnéztük mekkora is az a Tejút rendszer..

Igen. Jól olvastátok. Az Elite: Dangerous c. űrhajós játékban a fejlesztők úgy gondolták, hogy a játékosoknak akkora teret adnak, ahol akár 100 ezer játékos is kényelmesen elfér, ugyanis a játék tér a Tejút rendszer, 1:1-ben arányban. Ez első hallásra rengetegnek tűnik, de annyira nem szabad elámulni rajta, ugyan az ötletért egy baromi nagy piros pontot érdemelnek. A játéknak sok elődje volt, így tudtak a hibáikból tanulni. A legelső játék, amit biztosan sokan ismernek, főleg az idősebbek, az Elite c. szintén űrhajós játék, ami még az MS-DOSos korszakból való. Abban az időben remek kikapcsolódásnak és szórakozás volt, főleg azoknak, akik szerettek belegondolni a dolgokba, az ismeretlenben bolyongani, ugyanis elég sok játék az 80'-as években nem a grafikáról voltak híresek a játékok, hanem a tartalomról, és momentán ezt az irányelvet a mai napokban is követniük kéne a fejlesztőknek (hála az égnek az indie iparág erre összpontosít, és ez meg is látszódik pár játékon, ugyan nem azt mondom, hogy nincs élvezhető AAA játék). Na de elég is a mellé beszélésből, lássuk mivel is van dolgunk.


A játék történetét maga a játékosok formálják meg, mivel a játék egy MMO stílust követ, vagyis minden egyes cselekedetünk kihat a jövőbeli játék élményünkre. Értem ezt azon, hogy az egyik küldetésben van egy adott "csoport", akiket a küldetés adója szerint meg kell, hogy semmisítsünk, de olykor-olykor döntés elé leszünk állítva, és aminek a következménye jelentősen befolyásolni fogja a jövőbeli karrierünket. Tehát a játék elején egy kis űrhajó pilótájaként kezdünk, némi kredittel a zsebünkben, és természetesen a feladatunk, hogy különféle megbízások elvégzésével egyre több és több pénzt zsebeljünk be, és nagyobbnál-nagyobb befolyással rendelkezzünk. A játék térben lehetőségünkben áll PvE alapú küldetéseket is végre hajtani, avagy PvP alapúak is vannak, ott viszont nem árt, ha tisztelet tudóan állunk hozzá a másikhoz, ugyanis a játékban helyt kapott egy "igazság osztó" rendszer is, ami annyit takar, hogy: a mocskos szájú játékosokat, az account trade-elésen kapottakat, a csalókat, és a farmoló embereket (lsd. egy nagyobb szintű játékos a jóval fejlettebb hajójával folyamatosan öli a kis szintűeket, vagy egy bizonyos emberre száll rá, és őt lövi szitává egymás után) megbűnteti ez a rendszer, értelem szerűen a szabály sértés súlyának megfelelő bűntetésben fog részesülni az adott játékos.


A játékosok játszótere, a már említett Tejút rendszer, kb. 400 billió csillag rendszert foglal magába, bele értve a bolygókat, azoknak holdjait, amik valós időben mozognak egyszerre, és emiatt minden bolygón valós időben telnek az idők, ezek közül 150 ezer bolygó valós csillagászati adatok szerint lett megcsinálva, ami már csak hallás után is lenyűgözőnek tűnik. Viszont visszacsöppenve a valóságba már más a helyzet, ugyanis nem egyszerű dolognak tűnik a nulláról 100-ra ugrani. Momentán a kezdő hajónk nem a legjobb, és érdemes mindenképp előtte a tutorialt végig játszani, ugyanis a hajó kezelése nem kis pályás feladat, főleg billentyűzet+egér használatával, ugyan úgyis vannak az igazán elszánt játékosok, akik az ilyesmi stílusú szimulátorokhoz bot kormányt vesznek, ugyanis azzal lesz a legélvezhetőbb. 


Pár szóban érdemes megemlíteni a grafikát, illetve a látvány világot is. Eszméletlen, hogy mit műveltek a fejlesztők ezzel a játékkal, ugyanis nagyon hangulatos, meglátszik a "veterán" tudásukon, hogy értik a dolgukat. Az első ellenséges hajó, amivel találkoztam, nem volt túl barátságos, mivel fenyegető üzeneteket küldött, hogy ha nem tágulok amellől az aszteroida mellől, akkor porrá zúz. Igaz, ez egy AI volt, és az én feladatom az volt, hogy bányásszam ki azt a bizonyos aszteroidát, így egy hosszas harc után a látvány, amikor felrobbant az ellenséges hajó pár méterre az én hajómtól, lehengerlő volt.


Tulajdon képpen ennyit lehetne elmondani a játékról összességében, engem mindenképp megfogott a hangulata miatt, de ugyanúgy akik szeretik az űr szimulátorokat így fognak hozzá állni a játékhoz. A játék nem régiben került fel a Steamre, ami részben jó dolog, részben nem, mivel mindig meg vannak azok az emberek, akik csak azért is lehúzzák a játékot, mert pl. túl nehéz nekik a játék, és ez elveszi a kedvüket. A játékot a Frontier Developments készítette, és a hivatalos weboldalon, amit itt tekinthettek meg, avagy a Steames oldalon vehetitek meg, aminek pedig itt található az oldala.

A Hungamer értékelése az Elite: Dangerous c. játékról:

Pros.:

+ tágas játszó tér
+ lehengerlő látvány világ
+ remekül optimalizált

Cons.:

- az irányítást nehéz megszokni
- némelyik player szándékosan keresztbe tesz nekünk

Értékelés
 8.5 Játékmenet: 
Jónak jó a játékmenet, csak az irányítással kell kibékülni.
 9.5 Hangulat: 
Eszméletlenül hangulatos, az űr csaták garantáltan a székedbe fognak paszírozni.
 9.0Grafika: 
Szépen néz ki, túlzottan sok mindent nem lehet elmondani róla, hozza az elvárt szintet.
 8.5Hangok: 
Teljesen elégedett voltam a hangokkal.
 8.5Szavatosság:
Ez az a tipikus játék, amit egyedül nagyon nehéz elkezdeni, szóval érdemes haverokkal együtt játszani.
Review score
 8.8Az Elite: Dangerous egy olyan játék, amit azok a bizonyos játékos rétegek tudnak csak leginkább élvezni, akik ebbe nőttek fel, illetve rajonganak a sci-fi dolgokért, természetesen nem azt mondom, hogy ne próbálják ki azok, akiknek nem jön be a játék, de érdemes mindenképp nézni róla egy gameplay videót.

Összes oldalmegjelenítés