Dex - Teszt


Megnéztük miként lett gyerekből felnőtt a cyberpunk 2D-s side scroller...

Cyberpunk. Egy olyan világ, ahol az ember és gép együtt él és mozog, szó szerint. Ebben a világban elfogadott a bizarrabbnál-bizarrabb implantátum, ami az aligha kézre vagy lábra hasonlító végtag helyettesítőktől egészen a virtuális világ meglovaglására alkalmas agyi interfészig bármit magukba rakhatnak, természetesen ezek közül nem minden legális.

A mai teszt alany is egy ilyen világba ágyazta be magát, és meg kell, hogy mondjam, hangulatra majdnem eltalálta azt a bizonyos pontot, amikor már azt mondhatta volna a játékos, hogy ez egy remek kis kikapcsolódásnak néz ki. Számtalan hasonló játékhoz volt már szerencsém, mivel a cyberpunk világa a gyengém (Shadowrun széria, System Shock 1-2, Deus Ex 1-/a második részét inkább meg sem említem/-és a Human Revolution, és még sorolhatnám).


A történet nem túlzottan tartalmas, de pár rövid mondatban így hangzik: a játék főhőse, Dex, egy nyugis napon egy nem mindennapi virtuális találkán találja magát minden idők legjobb hackerjével, Raycast-al, aki figyelmezteti, hogy veszélyben van az élete, és minnél előbb el kell tűnnie a lakásából. A titokzatos hacker egy veteránhoz küldi őt, Decker-hez, aki még inkább nem érti, hogy miért küldte Raycast hozzá Dex-et, de amint megtudta, hogy az életére törtek, őt is megfogják találni a csak "Vállalat"-nak nevezett multinacionális vállalat (ki hitte volna).


A játék előre haladtával kiderül, hogy Dex egy különleges implantátum birtokosa, ami interfész nélküli csatlakozást tesz lehetővé a virtuális valósághoz. Ez a technológia egyelőre csak prototípus volt, amit a Vállalat fejlesztett ki, és azzal, hogy Raycast felkereste Dex-et, rá vadásznak, mivel bárhol, bármikor meg tud hackelni, és így bármihez is hozzáférhet. Miután Decker útba igazít minket, az ő kocsmáját is megrohamozzák a felbérelt zsoldosok, de mivel már régi motoros, ezért sikerül neki is elmenekülni, kocsmáját hátra hagyva. Nincs más feladata hátra, mint hogy szárnya alá vegye Dex-et, és megmutassa, mi kell ahhoz, hogy túlélje a kegyetlen világot, ami ő rá vár.


Maga a játék sajnos már nem ennyire jó, mint a története. A játékmenet RPG alapokon nyugszik, ami annyit jelent, hogy minden megölt ellenség után tapasztalati pontot kapunk, és szint lépéskor eloszthatjuk őket a megadott kategóriákban. Momentán van lehetőségünk lopakodni is, és megint csak itt találtam egy nagy hibát, ugyanis nem tudunk ellopakodni az ellenség mellett sem, és mivel eleinte nem tudunk semmilyen távolsági fegyvert felvenni, így kénytelenek vagyunk közelharcban küzdeni, ami elég rossz tud lenni, ha lőnek téged messziről, miközben te az életedért küzdessz (legalábbis én megpróbáltam, de nem sokkal az első pár pálya után már SMG-s ellenfelek jöttek ellenem, és azonnal leszedtek, miközbe én ütöttem a rám rohamozó kemény fiúkat, és lopakodást nem lehet kivitelezni).


A grafikáról nem érdemes beszélni, mivel 2D-s side scroller létére sokkal többet várna az ember a játéktól, mivel láttunk már más szép side scroller játékokat is (pl. Trine sorozat). A karaktereket jobban is kidolgozhatták volna azért, nem hiszem, hogy 2015-ben egy ilyen játék megengedett lenne (elnézést, ha valakit ez most érzékenyen érint, de komolyra fordítva a szót: ez a grafika 10 évvel ezelőtt még simán elment volna).


Összességében a játék nagyon kevésnek bizonyult a mai játékokhoz képest. Jelenleg a játék 19.99-be kerül Steamen (itt találjátok a Steames oldalát), ami egy kicsit sok ahhoz képest. Az Early Access előre haladtával a játékhoz szinkron hang jött, és befejezték a többi szintet, ugyanis csak pár szint volt elérhető eleinte, avagy a történet is csak utólag kapott helyet a játékban. Olyan érzésem van, hogy ezzel a játékkal sokkal többet kellett volna foglalkozniuk, mivel a történet érdekes, a feelingje teljesen helyt álló, viszont a hanyag harc rendszer miatt sokszor kell kitaktikáznunk a következő lépést, ami nem mondható rossz dolognak, de így nagyon nem nyerte el a tetszésemet a játék.

A Hungamer értékelése a Dex c. játékról:

Pros.:

+ jó történet
+ jó lenne a hangulata a játéknak, ha...

Cons.:

- nem lenne botrányosan rossz a harc rendszer
- többet foglalkoztak volna a grafikával, meg úgy az egész játékkal

Értékelés
 7
Játékmenet:
Az RPG játékmenetnek köszönhetően van némi értelme a játéknak, mivel a harc rendszer botrányosan rossz.
 8 Hangulat: 
Az atmoszféra és a történet jó, csak a többi része is lehetett volna ennyire átgondolt.
 6.5Grafika: 
Láttunk már ettől sokkal szebb side scrollert is.
 7Hangok: 
Átlagos, semmi kiemelkedőt nem találtam benne.
 6.5Szavatosság:
A Steamen olvasott reviewok alapján sokak ugyanúgy éreznek, mint én.
Review score
 7Sajnos ez a játék nem úgy sült el, mint ahogy azt én gondoltam, amikor elolvastam a játék leírását, pedig a cyberpunk a gyengém, de ez valahogy nem fogott meg. Leárazáskor a stílus kedvelőinek megfontolandó a játék beszerzése!

Összes oldalmegjelenítés