KILLING FLOOR - RETRO TESZT



All aboard the hype train!!!...


A héten Early Access státuszba kerülő Killing Floor 2 körül már jó ideje nagy a hype, így ezt meglovagolván tekintsünk vissza a legsikeresebb Unreal Tournament 2004 mod, a Killing Floor történetére.


Habár a játék egy kooperatív online lövölde, egy alapszintű sztorit mégis sikerült a zedhentelés köré keríteni. A történet szerint Londonban járunk, ahol egy Horzine Biotech nevű cég, akik biotechnológiával foglalkoznak, elkezdenek klónozással és egyéb különféle genetikai módosításokkal kísérletezni mindezt katonai célok érdekében. Persze ahogy azt illik, a mutánsok kiszabadulnak, és a mi feladatunk a hordák visszaverése a különböző pályákon.


Röviden úgy is mondhatnánk, hogy a Killing Floor a Tripwire Left 4 Dead-je, csak ők már 2005-ben tető alá hozták ezt a rendkívül sikeres projektet. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a mod 2009-re kinőtte magát és önálló játékként is megjelent, jókora módosításokkal megspékelve. Hiába a hasonlóság a Left 4 Dead-del, a Killing Floor mégis valamivel összetettebb játékmenetet kínál a játékosok számára, amivel sokkal tovább képes maga elé szegezni a játékosokat, mint riválisa. Az egyik ilyen fő elem a kasztok bevezetése. Összesen 7 kaszt érhető el, amely mind-mind más területre specializálódik. A szanitéctól kezdve a kommandósig, láng és robbanószer specialistáig mindenki meg fogja találni a számára legkedvezőbb osztályt. Ezeket külön-külön 6 szinten át fejleszthetjük, eltérő feladatok elvégzésével. Ilyen lehet például az ajtók behegesztése, bizonyos fegyvertípusokkal leadott sebzések illetve fejlövések száma, más játékosok gyógyítása, sörétes fegyverekkel okozott sérülések, stb… Habár a magasabb szintek feloldásához többet is kell dolgoznunk, ez rengeteg játékidőt biztosít a játékosok számára, ami ezáltal akár több száz órára is duzzadhat.


A hullámok végén a szintünkhöz mérve vásárolhatunk felszerelést magunknak, természetesen pénzért. Pénzt minden túlélt hullám és megölt zedért kapunk, amit aztán fegyverekre, gránátokra, kevlárra és lőszerekre költhetünk. Amit érdemes szem előtt tartani, hogy minden kasztnak megvan a maga fegyverosztálya. Ezekkel nagyobbat tudunk sebezni, olcsóbban beszerezhetjük őket, több töltényt tarthatunk magunknál az efféle típusokhoz, vagy akár gyorsabban is mozoghatunk velük. Persze ez nem jelenti azt, hogy más kasztok fegyvereit ne vehetnénk magunkhoz, de érdemes szem előtt tartani a tényt, hogy robbanószer specialistaként nem fogjuk olyan könnyedén forgatni a shotgunt a kezünkben, mint egy támogató kasztban lévő játékos.


Az ellenfelek tárháza elég változatos. A kisebb, zombiszerű és csúszó mászó lényektől kezdve szembetalálkozhatunk ezeknél nagyobb, izmosabb zedekkel is, sőt, a végső hullámokban már egyesek olyan fegyvereket is bevetnek ellenünk, mint a lángszóró, vagy a láncfűrész. A csapattaktika itt elengedhetetlen. Ha valaki véletlenül elkolbászol, lemarad, vagy eltéved, annak rövid időn belül vethetik a keresztet, mert nem valószínű, hogy sokáig életben fog maradni. Hacsak nem elég tapasztalt és magas szintű. Lényegében ez a Killing Floor erőssége, hogy a játékosok egymásra vannak utalva és nem mindegy, ki milyen kasztban is tevékenykedik. Egy medic sokat jelenthet a nehezebb hullámok alatt, mert egyszerűbb a fegyvere másodlagos funkcióját használnia, mint ha mindenkinek önmagát kellene gyógyítania.


Játékmódjait tekintve a Killing Floor nem bővelkedik a lehetőségek tárházában. A kör alapú, hagyományos mód mellett megtalálható még néhány feladat orientált pálya is, ahol különböző feladatok teljesítése a cél. Igazából nekem ez a játékmód tetszik a leginkább, de sajnos valamiért a fejlesztők nem voltak hajlandóak támogatni ezt a játékmódot. Ez érezhető a pályák számán is, mert alig pár darab feladat alapú pálya kapott helyet a játékban, míg a hagyományos mód listáját még végiggörgetni is megterhelő. Persze ez nem gond, mivel a játék igazán modderbarát, ebből adódóan pedig rengeteg custom made pályát letölthetünk a Steam Műhelyén keresztül, vagy csatlakozhatunk akár ehhez hasonló szerverekhez is. Igen. A Killing Floor még egy olyan időből származik, amikor a dedikált szerverek még jelentettek valamit és nem volt minden játékban ez az auto matchmaking rendszer. (Nagyon remélem, hogy a második rész is tartani fogja ezt az irányvonalat) Így aztán tényleg túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ezáltal a Killing Floor végtelen tartalmat kínál mindenki számára.


Ami a grafikát illeti, szerintem mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Killing Floor a valaha legszebben kinéző játék, amit az Unreal Engine 2.5-ös verziója alá készítettek. A karakterek igazán részletesen ki vannak dolgozva, a fegyverek jól néznek ki, a pályák gondosan fel vannak építve, a különböző színárnyalatokkal nagyon jól operálnak a pályákon, ami pedig a testrészek leszakadását és széttrancsírozását illeti, remek iparos munka! Alacsony gépigény és szép megjelenés jellemzi tehát a játékot, ami szerintem a mai napig megállja a helyét. A zenék nagyon hangulatosak, bár azért szeretni kell a kemény rockot és metált ahhoz, hogy bevegye az ember gyomra, de hát egy ilyen hangulatú játékhoz ez illik. A játékmenet pörgős, könnyen tanulható. Habár elsőre az egész rendszer kissé átláthatatlannak tűnik, némi játék és tanulmányozás után könnyen hozzá lehet szokni. Ami viszont teljes mértékben elnyerte a tetszésemet, hogy hiába a rengeteg DLC tartalom, ezek többsége csak játékos skin vagy fegyverfestés, ami nem elengedhetetlen a teljes játékélményhez, csak némi extrát biztosítanak. Ez mindenkinek csak jó, vagyis win-win státusz. Ezért a húzásáért minden tiszteletem a fejlesztőcsapaté! Sokáig gondolkodtam, méregettem fel-alá a játékot, de… egyszerűen nem találtam benne olyan dolgot, ami idegesített volna, vagy amit máshogy képzelnék el… így számomra a Killing Floor egy hibátlan játék. Ami könnyen meglehet, hogy csak az évek múlása alatt vált tökéletessé, de ha még így is van, legalább igyekeztek kijavítani a hibáit.


Aki már megunta a Left 4 Dead végtelen zombi mészárlását, annak mindenképpen ajánlott ezzel is tennie egy próbát. A még ennél is jobbnak ígérkező második rész habár már most is nagyon meggyőzőnek tűnik, az elődjét sem érdemes elhanyagolni, mert kiváló játékélményt biztosít mindenki számára. 

Pro: 
+ Szép grafika 
+ Jó zenék 
+ Jól átgondolt kaszt és fejlődésrendszer 
+ Rengeteg tartalom 
+ Fontos a csapatjáték 

Kontra: 
- Több az egyéni, moddolt szerver, mint a hivatalos


Értékelés
 8Történet:

Szerintem nincs olyan játékos, akit ez egy kicsit is érdekelne. Viszont szerettem volna több feladat orientált pályát látni a játékban.
 10 Játékmenet: 

A kaszt és fejlődésrendszer jól lett felépítve, sok játékórát kínál, a hullámok fokozatosan és jól balanszolva erősödnek, így van idő belerázódni a játékba.
 10Hangulat: 

Nagyon jól átadja a sötét, rettenetes apokalipszis hangulatát, és könnyen képes magába szívni az embert. A mára már kisebb kultusszá vált egysorosokról nem is beszélve.
 9.5Szavatosság: 

A kasztok kimaxolása rengeteg időbe telik, ami sokat duzzaszt a játékórák számán, illetve akinek ez nem lenne elég, tonnányi custom mapot is letölthet hozzá. Igaz a fejlődés lassú folyamata hosszútávon demotiváló lehet, de a cél szentesíti az eszközt.
 9Retro-faktor:

Habár még nem igazán nevezhetjük retronak, mivel ma is meglepően sok szervert lehet találni, de a Killing Floor már ma egy olyan cím ebben a zsánerben, amit sokáig fogunk emlegetni.
Review score
 9.3Egy igazi gyöngyszem a coop, túlélő horror játékok között a Killing Floor, ami minden pénzét megéri és a befektetett bizalomért cserébe többet is ad vissza. Ez a játék innentől már csak jobb lehet, a második részről készült beszámolónkat a jövő héten olvashatjátok!

Összes oldalmegjelenítés