The Binding of Isaac: Rebirth - TESZT

Teszteltük a The Binding of Isaac felújított változatát...



Újjászületve? De hát nem is volt halott
2014 november elején végre felkerült a STEAM digitális polcaira a The Binding of Isaac: Rebirth, amit a rajongók már nagyon régóta vártak. Nem egy folytatást ígértek, hanem az eredeti feldolgozását és az igazság az, hogy ha nem tudjuk, hogy jön, a régivel is tökéletesen ellettünk volna (a szavatosságának köszönhetően). Aggódásra adott okot, hogy gyakorlatilag a 11. óráig nem is láttunk belőle semmi játékmenetet... de szerencsére a végén minden jól sült el. Vagy mégsem?


Anya szeme fénye, Izsák
A The Binding of Isaac: Rebirth-nek van bevezető videója, illetve minden győzelemnél egy új befejezést, szeletkét kapunk meg a tortából. Úgy érzem, hogy a játék esetében teljesen felesleges a történetről beszélni, hiszen lényegtelen. Van neki és meg is alapozza az egész bizarr környezetet, de akkor sem fontos. Ráadásul vallási témát is érinteni kéne (bizonyos hívő embereket sérthet), amit én nem akarok. 


Az újdonságok
Az eredetinek igazából csak egy bűne volt: az egész egy "flash"-ben futott. Ez a motor korlátozta a fejlesztőt és a játékosokat is. Lehetett az embernek bármilyen erős gépe, a játék többször belassult, amivel csökkent az élvezhetősége. Szerencsére az új már rendes alapokon nyugszik, nagy tömegben is simán hozza a stabil 60 FPS-t, ami egy ilyen kaliberű játéknál nagyon fontos. A jobb teljesítmény mellett a grafika is sokkal szebb és részletesebb lett. Akinek nem tetszik az alap recés megoldás, az a beállításokban rá tud dobni egy filtert, ami elsimítja a durva éleket. Az irányítás is sokkal jobb lett, ugyanis most már analóg módon is mozoghatunk, ami annyit tesz, hogy gamepaddal sokkal kényelmesebb lett a játék (eddig a billentyű volt a nyerő). A játékot könnyebb modolni, kapott helyi kooperatív játékmódot (bár egyedül is tökéletes). 


A játékmenet, a lényeg
Ha van olyan, aki nem ismerte eddig a játékot, akkor az eddigi képek alapján rájöhetett, hogy milyen a játékmenete a The Binding of Isaac: Rebirth-nek. Egy felül-oldal nézetes lövöldözős játékról van szó, amit leginkább a Smash TV-hez lehetne hasonlítani. Szobáról szobára, emeletről emeletre járunk, miközben mindent megölünk, ami mozog. Útközben különböző power uppokat és tárgyakat vehetünk fel, amik segítenek nekünk. A legjobb benne... az egész véletlenszerűen van generálva. Minden (normál) játék egy új élményt fog hozni. Több mint 450, a karakterünk valamilyen tulajdonságát befolyásoló tárgy van, többféle szoba elrendezés, két tucat főellenség mellett még rengeteg titok kapott helyet a játékban. Klisének számít, tudom, de gyakorlatilag a játéknak sosincs vége. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy még 40 óra játék elteltével is ugyanúgy tudom élvezni, mint az első órában. Ehhez hozzájön a sok elérhető achievement és megnyitható tárgy, titok, karakter. challenge módok ... nehéz letenni.


A karakterünk elsődleges fegyvere a könnye, ami lövedékként szolgál. Ezenkívül tudunk még bombát lerakni, van hely egy elhasználható-újratöltődő, illetve egy sima elhasználható tárgynak... de igazából a legtöbb dolog csak passzív képességet fog adni. Mindegyik power uptól megváltozik a karakterünk kinézete. Van amelyiktől szarvunk lesz, van amelyiktől eltorzul az arcunk... szóval ezek eléggé változatosak és kombinálhatóak. Nekünk kell, a mi dolgunk, hogy rájöjjünk, melyik tárgyak alkotnak jó szinergiát. Főleg emiatt ilyen szórakoztató a játék.


A 25 centes érme másik oldala
Nincs tökéletes játék. A The Binding of Isaac: Rebirth közel volt hozzá, de akadnak itt is gondok. Negatívumként azt tudnám kiemelni, hogy a játék stílusa elvont, morbid. Speciel engem nem zavar, de tudom, hogy lehet olyan, aki ránéz és azt mondja "mi a sz*r, ez egy vicc?" Amivel a játék kiemelkedik egyben érdektelenséget is kiválthat... embere válogatja. Még egy hibát... pontosabban nem hibát, mert végül is így lett tervezve és megértem miért... de van még egy dolog, ami zavart benne: több olyan felvehető tárgy van, amiről fogalmam sincs, hogy mit csinál. Nyilván nem könnyű 450 tárgynak változatos leírást készíteni (ami a játékban szerepel), ez érhető. Még 40 óra után is néha megállítom a játékot és felütöm a wiki oldalát, hogy megnézzem, miben változik a karakterem, ha ezt felveszem. Amikor még csak a játékmenettel ismerkedik az ember, nem gond, mert mindent felvesz... de később, mikor már nehezedik a játék, fontos lesz minden egyes tárgy. 

Ezt a két darab pici dolgot tudtam csak felhozni ellene és ezzel nem vagyok egyedül. STEAM oldalát felütve láthatjuk, hogy a 8000 értékelésnek a 96%-a pozitívan ír a játékról. Ez nagyon sok. Nem is emlékszem még egy ilyen játékra, ahol ennyire sok a jó vélemény.


Az ítélet: vedd meg
Ha szereted a roguelike lövöldözős játékokat és a morbid környezet sem tart vissza, akkor mire vársz még? A The Binding of Isaac olcsó (15 euró) és gyakorlatilag végtelenszer újrajátszható. A játék akár egy kenyérpirítón is elfut, mivel szinte nincs is gépigénye.. de ha úgy jobb, akkor elérhető PS4-re és PS VITA-ra is. Véleményem szerint ilyen egy igazi HD-remake: finomított és jobbá tett játékmenet, felújított grafika, ami nem csak abból áll, hogy kap egy nagyobb felbontást.

Pro:
+Olcsó
+Végtelenségig újrajátszható
+Helyi co-op
+Felújított grafika, irányítás és fix 60 fps
+Egyedi hangulata van...

Kontra:
-... ami sérthet egyeseket
-Nem mindig magyarázza el jól a dolgokat


Értékelés
 8.5Játékmenet:

Valójában nagyon egyszerű a játékmenete, viszont a sok tárgy miatt változatossá válik.
 9.0 Hangulat: 

A hangulatát lehet imádni és utálni is, illetve lehet nem is érteni. Az biztos, hogy van neki.
 8.0Prezentáció: 

Immár stabil 60 FPS mellett és részletesebb grafikán élvezhetjük Izsák kalandozását. Az újradolgozott zene picivel elmarad a régi után.
 10Szavatosság:

Bármikor, bármeddig. Ha a 10-es pontszám mellé fel kell állítani egy etalont, akkor ez a játék lesz az.
Review score
 8.9The Binding of Isaac az egyik legjobb roguelike indie játék most a piacon. Már az eredeti is erősen ajánlott volt, a felújított mindenben jobb lett.

Összes oldalmegjelenítés